Έκθεση με τα έργα της πλουσιότερης ιδιωτικής συλλογής στην Κύπρο

Έκθεση με τα έργα της πλουσιότερης ιδιωτικής συλλογής στην Κύπρο

Έκθεση με τα έργα της πλουσιότερης ιδιωτικής συλλογής στην Κύπρο

Tα έργα της πλουσιότερης ιδιωτικής συλλογής στην Κύπρο τοποθετούνται από τις 27 Απριλίου στις δυο αίθουσες του πρώτου ορόφου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στοχεύοντας στην προβολή εμβληματικών δημιουργιών, αλλά και άλλων τα οποία καλλιτέχνες της νέας γενιάς παραχώρησαν ευγενικά και υπό μορφή δανεισμού για τις ανάγκες της έκθεσης.
Εστιάζοντας στο δίπολο δημόσιο-ιδιωτικό και τις δυνατές προεκτάσεις του, η έκθεση με τίτλο «Rooms to Contemplate / Περιεχόμενο και προοπτική μιας συλλογής», από τη συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες και βίντεο που συμβάλλουν στη σύσταση μιας εκθεσιακής συνθήκης ενδεικτικής της εξέλιξης της ιστορίας της τέχνης στην Κύπρο από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
«Η επιλογή των έργων έγινε με κριτήριο το συλλογιστικό υπόβαθρο, την υφολογική ιδιαιτερότητα και την πλαστικότητά τους. Παράλληλα, λήφθηκε υπόψη η συγχρονικότητά τους, η δυνατότητά τους δηλαδή να αποπνέουν το κλίμα και τις ιδέες του χρονικού πλαισίου στο οποίο οφείλουν την προέλευσή τους, καθώς και να απαντούν σε ερωτήματα ή ανάγκες που αυτό εγείρει ή εμπεριέχει. Τα ίδια κριτήρια αποτέλεσαν τη βάση για την επιλογή των έργων όσον αφορά στους νέους δημιουργούς», εξηγεί ο εικαστικός και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Frederick δρ Σάββας Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει την επιμέλεια της έκθεσης.


Η έκθεση αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εικαστικών εκθέσεων που το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου προγραμματίζει. Αυτή θα πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια. Παρουσιάζονται έργα των Κώστα Αβερκίου, Κώστα Αργυρού, Αθηνάς Αντωνιάδου, Θεόδουλου Γρηγορίου, Παναγιώτη Κακογιάννη, Κυριάκου Καλλή, Ιωάννη Κισσονέργη, Δημήτρη Κωνσταντίνου, Νίκης Λιοδάκη, Μαρίας Λοϊζίδου, Άγγελου Μακρίδη, Γιώργου Μαυροΐδη, Χαράς Μεταξά, Μιχάλη Μιχαηλίδη, Sarah Lee (Μιχαηλίδου), Λουκίας Νικολαΐδου, Κώστα Οικονόμου, Μάρως Παρτζίλη, Ανδρέα Σαββίδη, Μελίνας Σουκιούρογλου, Παναγιώτη Τέτση, Βάσου Φαληρέα, Σολωμού Φραγκουλίδη, Βαλεντίνου Χαραλάμπους και Glyn Hughes. Φιλοξενούνται οι καλλιτέχνες Ραΐσσα Αγγελή, Άδωνης Αρχοντίδης, Φάνος Κυριάκου, Ορέστης Λαζούρας, Δημήτρης Νεοκλέους, Βίκυ Περικλέους, Πόλυς Πεσλίκας, Σωκράτης Σωκράτους, Μαριάννα Χριστοφίδου, Peter Eramian και ο ντιζάινερ Μιχάλης Αναστασιάδης.
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 19:30 από τον συλλέκτη και εκδότη Νίκο Παττίχη. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου Συμεών Μάτσης, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Frederick δρ Γιώργος Δημοσθένους και ο δρ Σάββας Χριστοδουλίδης.
Διάρκεια έως 31/12. Επισκέψεις: Δευ.–Κυρ. 10:00–19:00, 22128157.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *