Η Ματθίλδη Μαγγίρα φωτογραφίζεται με τη 15χρονη κόρη της, Λήδα

Η Ματθίλδη Μαγγίρα φωτογραφίζεται με τη 15χρονη κόρη της, Λήδα

Η Ματθίλδη Μαγγίρα φωτογραφίζεται με τη 15χρονη κόρη της, Λήδα
Φωτογραφία: Serifian Art Studios

Η ηθοποιός φωτογραφίζεται με τη 15χρονη κόρη της, Λήδα, λίγο πριν την αποχωριστεί, καθώς εκείνη επέλεξε να συνεχίσει το σχολείο στις ΗΠΑ, ενώ μιλάει και για τις διαδικασίες που τη βοήθησαν να βρει ουσιαστικά τον εαυτό της.

Από τον Γιάννη Βίτσα

Η Ματθίλδη Μαγγίρα είναι ένα πολύ ταλαντούχο πλάσμα, που δε φοβήθηκε ποτέ να πειραματιστεί με την τέχνη της. Το φετινό καλοκαίρι είναι γι’ αυτήν ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά, καθώς η 15χρονη κόρη της, Λήδα, έφυγε μόλις πριν από μία εβδομάδα για τις ΗΠΑ. Η ηθοποιός εξηγεί τους λόγους, για πρώτη φορά και αποκλειστικά στο Hello!, μιλώντας ανοιχτά για το bullying που δέχτηκε στο σχολείο. Επιπλέον, αποκαλύπτει πόσο τη βοήθησε να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της η μέθοδος της σωματικής ψυχοθεραπείας.

Το φετινό καλοκαίρι φαντάζομαι ότι ήταν ιδιαίτερο για σένα εν συγκρίσει με τα προηγούμενα, καθώς η κόρη σου, Λήδα, έφυγε στις Η.Π.Α.
Η Λήδα έφυγε πριν από λίγο καιρό. Θα μείνει μόνιμα εκεί, συνεχίζοντας το σχολείο της στη Νέα Υόρκη. Είναι πολύ χαρούμενη, γιατί κάνει μια καινούργια αρχή. Είναι μεγάλη αλλαγή, καθώς πηγαίνει στην άλλη της πατρίδα, που αγαπά εξίσου και της αρέσει πολύ. Καλώς ή κακώς, έχει και το αμερικανικό DNA μέσα της. Πήγε, γιατί δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη από το ελληνικό σχολείο. Φοιτούσε στο μουσικό σχολείο Αλίμου, όπου υπέστη –και δεν είναι η μόνη– bullying από κάποιους καθηγητές. Υπάρχουν και ορισμένοι που είναι εξαιρετικοί, αν και ελάχιστοι. Πάρα πολλούς, εγώ δυστυχώς τους κατατάσσω στους κακούς εκπαιδευτικούς. Θα έπρεπε να γίνεται αξιολόγηση για το ποιοι διδάσκουν τα παιδιά μας, γιατί δεν μπορεί κάθε προβληματικός να «βγάζει» τα ψυχικά και προσωπικά του θέματα στα παιδιά των άλλων, δημιουργώντας τους πρόβλημα ή ωθώντας τα να μισήσουν ένα μάθημα που ενδεχομένως τους άρεσε πριν εκείνος αναλάβει να τους το διδάξει. Κι επειδή, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε πολιτισμό, πρέπει πρώτα να δώσουμε έμφαση στην παιδεία μας, νομίζω ότι αναφέρω κάτι πολύ βασικό. Το παιδί μου έφυγε αρκετά νωρίς εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Θα ήθελα να έφευγε στα 18, όχι στα 15 του. Με πονάει. Δεν είναι εύκολο. Είμαι μάνα. Όμως από την άλλη, την καταλαβαίνω. Δε θα μπορούσα να τη σταματήσω από το να ακολουθήσει το όνειρό της. Αν ήταν ευχαριστημένη εδώ από το σχολείο, δε θα έφευγε.

Είναι σοκαριστικό ότι υπήρξαν καθηγητές που της έκαναν bullying. 
Βέβαια και είναι σοκαριστικό.

Τι έλεγαν στη Λήδα;
Τι να πρωτοπώ! Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Θα αναφέρω το πιο απλό παράδειγμα: καθηγητής, εάν έκανε ένα λαθάκι σε άσκηση, της έβαζε τις φωνές, ενώ αντιστοίχως σε άλλα παιδάκια που έκαναν λάθος έλεγε: «Δεν πειράζει, συνεχίστε την άσκηση». Από αυτό και μόνο δε θέλει και πολύ να καταλάβεις ότι έχει θέμα με το συγκεκριμένο παιδί. Φυσικά, το έλυσα τότε. Πήγα στο σχολείο, ασχολήθηκα. Δεν είμαι άνθρωπος που αφήνει έτσι το οποιοδήποτε θέμα.

Το παιδί πληγώθηκε όμως.
Βεβαίως. Και από άλλους καθηγητές δέχθηκε bullying, όχι μόνο από τον συγκεκριμένο που ανέφερα. Είναι κρίμα, γιατί τα δυνατά μυαλά πρέπει να έχουν ελευθερία να ψάχνουν, να ερευνούν, να προχωρούν. Όταν δεν τα δέχεσαι και θέλεις να τα περιορίσεις, τα διώχνεις από τον τόπο τους. Πόσοι μεγάλοι Έλληνες αναγκάστηκαν να βγουν στο εξωτερικό και να διαπρέψουν, καθώς οι συνθήκες στη χώρα μας ήταν εναντίον τους.

Πώς αντέδρασες όταν συνειδητοποίησες ότι η Λήδα δέχεται bullying;
Δεν πήγα απλώς στο σχολείο να τους μιλήσω. Ήμουν έτοιμη να κάνω καταγγελία. Τότε μαλάκωσαν όλοι, καθώς φοβήθηκαν. Δυστυχώς, οι γονείς είναι τόσο φοβισμένοι, μην τυχόν και κόψουν τα παιδιά τους οι καθηγητές, που δεν αντιδρούν. Είναι θέμα εξουσίας πλέον, καθώς σε πολλά άλλα παιδιά δημιουργήθηκαν αντίστοιχα θέματα. Τα ρώτησα και μου ανέφεραν ότι είχαν βιώσει παρόμοιες συμπεριφορές. Μίλησα και με τους γονείς τους, αλλά οι περισσότεροι είναι φοβισμένοι, θεωρώντας ότι θα βάλουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τα παιδιά τους και θα προκαλέσουν το κόψιμό τους στα συγκεκριμένα μαθήματα. Το όλο σύστημα είναι ένας φαύλος κύκλος.

Είναι σοκαριστική και πέραν οποιασδήποτε λογικής η τρομοκρατία στα σχολεία.
Ειδικά στα σχολεία, που ο θεμελιώδης ρόλος τους είναι να προετοιμάσουν τους αυριανούς πολίτες.

Τα συναισθήματά σου μετά την αναχώρηση της Λήδας για τη Νέα Υόρκη ποια είναι;
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τα περιγράψω ή να τα αναλύσω. Αισθάνομαι όπως όταν ήμουν φοιτήτρια, μόνη μου στο σπίτι, με το σκύλο μου. Είχε ξαναφύγει η Λήδα για διακοπές στην Αμερική. Τώρα είμαι λίγο μπερδεμένη. Σε λίγο καιρό θα πάω κι εγώ και θα μείνω ένα μήνα. Το δύσκολο θα είναι μετά, όταν επιστρέψω. Θα την ξαναδώ τα Χριστούγεννα, όταν θα έρθει στην Αθήνα για διακοπές. Θα είναι μεγάλο το διάστημα που θα είμαστε χώρια. Δεν υπήρξαμε ποτέ μακριά η μία από την άλλη για περισσότερες από 25 ημέρες. Έχει έναν άλλο πόνο αυτό το συναίσθημα. Όταν βλέπεις κάθε μέρα το παιδί σου και ξέρεις ότι αυτό πλέον τελείωσε, βιώνεις τον πόνο ενός θανάτου. Σκεφτόμουν χθες πως είναι ουσιαστικά ο θάνατος της συνήθειας.

Έχετε μια σχέση εκπληκτικής αρμονίας, ισορροπίας και αγάπης κι αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Είναι φανερό, από την πρώτη επαφή, πόσο δοτική μαμά είσαι με τη Λήδα.
Χαίρομαι που το έχεις αντιληφθεί. Είμαστε πολύ δεμένες. Καταλαβαίνουμε απόλυτα η μία την άλλη. Επειδή ο χρόνος είναι γιατρός για κάθε πόνο, πιστεύω ότι στην πορεία θα απαλυνθεί το συναίσθημα του αποχωρισμού.

Σκέφτηκες το ενδεχόμενο να μείνεις μόνιμα στην Αμερική  όταν η Λήδα σου ανέφερε την επιθυμία της να συνεχίσει το σχολείο εκεί;
Ναι, το σκέφτομαι. Δε με κρατάει τίποτα εδώ. Το παιδί μου είναι η ζωή μου. Θέλω να πάω κοντά στη Λήδα. Οργανώνομαι αυτό το διάστημα. Δουλεύω ένα project για να το πάω στο εξωτερικό. Γιατί να δουλεύω εδώ; Για να μου χρωστάνε λεφτά από τις χειμερινές δουλειές, τις περσινές ή τις προπέρσινες; Δεν αμειβόμαστε για δουλειές που κάναμε. Είναι τραγικό.

Επί τρία χρόνια έκανες σωματική ψυχοθεραπεία. Σε τι βαθμό σε βοήθησε;
Στον απόλυτο βαθμό! Ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος οφείλει να το πράξει, για να γνωρίσει σε βάθος τον εαυτό του. Αν δεν αναγνωρίσουμε ποιοι είμαστε, αν δε δούμε τα καλά και τα άσχημα στοιχεία του χαρακτήρα μας, ώστε να τα συγχωρήσουμε και να μας αποδεχτούμε, δεν πρόκειται να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Μέσω της σωματικής ψυχοθεραπείας έκανα μια τεράστια βουτιά στο βάθος της ψυχής μου, είδα πράγματα που δε φανταζόμουν ότι υπάρχουν. Έπρεπε να τα πολεμήσω και να τα νικήσω. Το έκανα. Στην τελευταία συνεδρία η θεραπεύτρια μου είπε: «Δε θέλω να ξανάρθεις, έχεις ολοκληρώσει τον κύκλο, είσαι πάρα πολύ καλά».

Τι ανακάλυψες για τον εαυτό σου;
Επειδή το σώμα έχει μνήμη και καταγράφει τα συναισθήματα, η ψυχοθεραπευτική σχολή του Βίλχελμ Ράιχ, μαθητή του Φρόιντ, ξεκινά με κάποιες συγκεκριμένες σωματικές ασκήσεις, που από το πρώτο δεκάλεπτο φέρνουν στην επιφάνεια το συναίσθημα που σε έχει κατακυριεύσει και σου δημιουργεί θέματα. Εκείνη την ώρα επεμβαίνει η θεραπεύτρια και συζητά ουσιαστικά μαζί σου το συναίσθημα που βίωσες. Για μένα, είναι η πιο άμεση και αποτελεσματική ψυχοθεραπεία που έχω κάνει και έχω δει αποτέλεσμα.

Είναι φοβερό το πώς σωματοποιούνται τα τραύματά μας.
Μόνο σωματοποιούνται; Οι αρρώστιες μας από τι προέρχονται; Δεν είναι όλα ψυχοσωματικά; Το ότι ο καρκίνος «χτυπά» το στομάχι, γιατί δεν εξετάζουμε αν προέρχεται από το συναίσθημα του φόβου; Άνθρωποι που είναι θλιμμένοι επί μακρόν ενδέχεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το έντερό τους. Πρέπει ν’ ασχοληθούμε με τα συναισθήματά μας, να συμφιλιωθούμε μαζί τους. Αυτό είναι η δική μου εμπειρική γνώση, παρατηρώντας πώς πηγαίνω με το δικό μου «όχημα», δηλαδή το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μου.

Τι κατάφερες να εξαλείψεις μέσω της θεραπείας;
Να εξισορροπήσω τα συναισθήματα και να μπορώ να τα διαχειρίζομαι. Να αντιλαμβάνομαι πότε βγαίνει το παιδί που έχω μέσα μου και πότε ο ενήλικας. Δύο ενήλικες λύνουν τα θέματά τους με διάλογο. Όταν, όμως, καυγαδίζουν, βγαίνουν έξω τα παιδιά που έχουν μέσα τους.

Ήταν δύσκολο στην πορεία της ζωής σου να διαχειριστείς τόσο τη σχέση με τον εαυτό σου όσο και με τους ανθρώπους;
Από τη σχέση με τον εαυτό μας ξεκινούν όλα. Κάθε τι άλλο είναι καθρέφτης που αντανακλά τα συναισθήματά μας. Η ουσία είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Αν τον γνωρίζουμε αληθινά, μπορούμε να βάλουμε όρια. Αν όχι, δεν είναι εφικτό.

Πότε ξεκίνησες να οριοθετείς τον εαυτό σου;
Όταν με γνώρισα πραγματικά. Συνέβη όταν ολοκλήρωνα την ψυχοθεραπεία. Όλα από την ψυχή μας προέρχονται. Οφείλουμε να κάνουμε θετικές σκέψεις και να δαμάζουμε τις όποιες αρνητικές. Και, πίστεψέ με, δαμάζονται. Κατ’ εμέ, όλοι πρέπει να περάσουν από τη σωματική ψυχοθεραπεία. Θα είναι ένα τεράστιο δώρο στη ζωή τους. Θυμάμαι με τι χαρά περίμενα τις συνεδρίες κάθε εβδομάδα, καθώς ερχόμουν σε ουσιαστική επαφή με τον εαυτό μου.

Είσαι ερωτευμένη;
Είμαι ερωτευμένη με τον εαυτό μου, αν σου λέει κάτι. Αυτό, εν δυνάμει, μπορεί να με κάνει να ερωτευτώ οποιονδήποτε άνθρωπο, αν επικοινωνεί επί της ουσίας μαζί μου. Για μένα, ο έρωτας δεν είναι μόνο ο κοινά αποδεκτός, αλλά η ενεργειακή ροή που έχουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας. Όταν μπορούμε να επικοινωνούμε, που σημαίνει ότι ρέει η ενέργεια δύο ανθρώπων, για μένα αποτελεί ερωτική σχέση, είτε είναι φιλική είτε μητέρας-παιδιού είτε σεξουαλική. Αυτό είναι ο έρωτας με την ευρεία έννοια. Αν με ρωτάς για το αν έχω σύντροφο, η απάντηση είναι αρνητική. Απολαμβάνω τις στιγμές με τον εαυτό μου, για να πω την αλήθεια.

Αισθάνεσαι την επιθυμία να έρθει στη ζωή σου ένας σύντροφος με τον οποίο θα νιώσεις ουσιαστική επαφή;
Εννοείται! Ποιος δε θα το ήθελε; Αν προκύψει, έχει καλώς. Αν όχι, θα προχωρήσω ως έχω. Είμαι καλά.

Υπήρξαν περίοδοι που ξεσπούσες εναντίον του εαυτού σου;
Ναι, με διάφορους τρόπους. Ένας είναι η κατάθλιψη. Ουσιαστικά, είναι μια αντίδραση του εαυτού σου, γιατί τον έχεις ξεχάσει, τον έχεις καταπατήσει. Οφείλουμε ν’ ακούμε, ν’ αγαπάμε, να σεβόμαστε τη φωνή μέσα μας.

Πέρασες κατάθλιψη, αλλά τη νίκησες νομίζω.
Βεβαίως. Τη νίκησα με πολύ προσωπική δουλειά, χωρίς χάπια. Με ξαναβρήκα. Συνδέθηκα με την ψυχή μου, όπως όταν ήμουν μικρό παιδί.

Είσαι μια ωραία γυναίκα, έχεις μια εξαιρετικά fit σιλουέτα, παρόλα αυτά υπήρξαν περίοδοι που ήσουν πολύ αδύνατη. Θεωρείς ότι ξέσπασες φτάνοντας ακόμη και στα όρια της ανορεξίας σε δύσκολες περιόδους;
Μπορεί. Εμένα το σημαντικότερο θέμα δεν ήταν το έξω, αλλά το μέσα. Αποφάσισα να πετάξω ό,τι δε μ’ αφήνει να αισθάνομαι ολοκληρωμένη και καλά. Διάβασα πρόσφατα πως το όνομα Ματθίλδη στα αρχαία γερμανικά σημαίνει «δυνατή στον πόλεμο».

Τι θα ήθελες να σου φέρουν οι επόμενοι μήνες;
Να κάνω κάποια πράγματα που δεν έχω δημιουργήσει μέχρι σήμερα, καθώς επιθυμώ να ολοκληρώνω τους κύκλους της ζωής μου. Θεατρικά θα συνεργαστώ με ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., παρουσιάζοντας μια εξαιρετική παράσταση. Εύχομαι ν’ αγαπηθεί.

Επιμέλεια – Styling: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Μακιγιάζ: Δημήτρης Γκίκας
Χτένισμα: Παναγιώτης Κελαδίτης
Ευχαριστούμε το  «Athina Art Apartment», Ορφέως 47, Αθήνα, τηλ.  211 710 8117, www.athinaartapartments.gr, για την ευγενική φιλοξενία.

Πηγή : Περιοδικό Hello! τεύχος 130

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *