Ο δημιουργός των Pokemon, Άλφρεντ Καν, μας υποδέχεται στο σπίτι του στο Μανχάταν

Ο δημιουργός των Pokemon, Άλφρεντ Καν, μας υποδέχεται στο σπίτι του στο Μανχάταν

Ο δημιουργός των Pokemon, Άλφρεντ Καν, μας υποδέχεται στο σπίτι του στο Μανχάταν
Φωτογραφία: Cesar Villoria

Απόδοση: Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου
Interview: Victoria de Alcahud

Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε ακούσει ποτέ για εκείνον, η αλήθεια όμως είναι πως χωρίς τη συμβολή του οι ζωές των δύο τελευταίων γενιών θα ήταν πολύ διαφορετικές. Δεν θα είχαν Nintendo, ούτε Mutant Ninja Turtles, ούτε Cabbage Patch Kids. Πάνω από όλα όμως δεν θα είχαν Pokemon. Αδιανόητο! «Και κανείς δε θα ήθελε να έχει συμβεί αυτό», τονίζει ο Άλφρεντ Καν στο σαλόνι του εντυπωσιακού σπιτιού του, που βρίσκεται στο Empire State Building της Νέας Υόρκη, και συνεχίζει: «Ήταν ένα παιχνίδι που ανακάλυψα στην Ιαπωνία. Λεγόταν Pokemon Monsters και πίστεψα πως θα είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο».

Ο Άλφερντ, γνωστός και ως Αλ, ξεκίνησε την καριέρα του ως πωλητής σε κατάστημα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του ανακάλυψε το τμήμα παιχνιδιών, το οποίο του έκλεψε την καρδιά. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να ιδρύσει το 4kids entertainment.

«Δεν ήμουν νέος στο χώρο όταν προσπάθησα να πουλήσω το Pokemon. Είχα αγοράσει το Nintendo, τα Cabbage Patch Kids, τα Teenage Mutage Ninja Turtles. Αλλά όταν πρέπει να πάρεις αποφάσεις για κάτι νέο, όλο και κάποιος θα φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του. Απλά κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το ρίσκο». Ο εθνικός τηλεοπτικός σταθμός της Αμερικής του απάντησε «όχι», όταν πρότεινε να το προβάλλουν, οπότε εκείνος το πούλησε σε 200 διαφορετικούς μικρότερους τηλεοπτικούς σταθμούς με σκοπό να το προβάλλουν στις 6.00 το πρωί.

Ξαφνικά, ανακάλυψαν πως τα παιδιά ξυπνούσαν τόσο νωρίς για να δουν τα «Pokemon». Συνειδητοποίησαν, δε, πως το κοινό ήταν πολύ μεγαλύτερο από όσο θα ήταν σε περίπτωση που τελικά η σειρά προβαλλόταν στις 16:00. Όλοι οι σταθμοί άλλαξαν αμέσως τα τηλεοπτικά τους προγράμματα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, τα «Pokemon» ήταν ασταμάτητα.

Το 1999 ήταν η πρώτη animated σειρά που έγινε εξώφυλλο στους «Times». Άρα, το γεγονός πως το video game, οι κάρτες, η ταινία και η σειρά κατάφεραν να κερδίσουν γύρω στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να θεωρηθεί πολύ φυσιολογικό. Εξίσου φυσιολογική θεωρεί ο Αλ και την θερμότατη υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στην επανεμφάνιση του Pokemon – ως Pokemon Go αυτή τη φορά.

Αφού έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια με τη διάλυση της χρηματοοικονομικής εταιρείας Lehman Brothers, ο Άλφρεντ Καν δημιούργησε μια νέα εταιρεία και ασχολήθηκε σοβαρά με την προσωπική του ζωή. Αγόρασε καινούργιο σπίτι στο Μανχάταν και παντρεύτηκε την Τζίλιαν Κρέιν, ηθοποιό, συγγραφέα και παραγωγό, την οποία γνώρισε σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση.

«Ζούσα στο Λος Άντζελες αλλά για μια περίοδο ήμουν στη Νέα Υόρκη, καθώς θα ανέβαζα ένα έργο που είχα γράψει. Προσκλήθηκα κατά τύχη σε μια εκδήλωση και στο τραπέζι που καθόμουν ήταν και ο Αλ. Κατάλαβα αμέσως ότι ήταν γοητευτικός, έξυπνος, διασκεδαστικός και έτοιμος να ανακαλύψει νέα πράγματα», παραδέχεται η Τζίλιαν. «Ήταν πολύ ελκυστική, έξυπνη και φαινόταν να θέλουμε τα ίδια πράγματα. Διάβασα για τη δουλειά της και σκέφτηκα πως αυτό το κορίτσι ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Έπειτα ανακάλυψα πόσο μεγάλη καρδιά έχει αλλά και πως όταν μπαίνει σε ένα χώρο όλα φωτίζονται», δηλώνει ο Αλ.

Μετά το θάνατο της γιαγιάς της, ο Αλ την πήγε σε ένα ρώσικό tea room και την κέρασε χαβιάρι και βότκα, θέλοντας έτσι να απαλύνει τον πόνο της… Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας δυνατός έρωτας. Παντρεύτηκαν πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα μοιράζονται τα πάντα. Ακόμα και την εταιρεία CraneKahn, η οποία «τρέχει» έντεκα διαφορετικά projects, μεταξύ των οποίων και θεατρικές παραγωγές της Τζίλιαν.

Make-up:Rene Rodriguez

  

 

Πηγή : Περιοδικό Hello! τεύχος 129

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *