Ο Νίκος Κουγιάλης υποδέχθηκε το περιοδικό HELLO! στο εξοχικό του

Ο Νίκος Κουγιάλης υποδέχθηκε το περιοδικό HELLO! στο εξοχικό του

Ο Νίκος Κουγιάλης υποδέχθηκε το περιοδικό HELLO! στο εξοχικό του
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μηνά

Ο υπουργός Γεωργίας συστήνει τις γυναίκες της ζωής του και μιλά για τις θετικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα της Κύπρου στο περιοδικό HELLO!.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

Έχει θετική εξέλιξη μέχρι τώρα το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020;
Το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, παρουσιάζει πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον. Βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016, έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα και έχει δοθεί στήριξη στους γεωργούς μας για αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Η κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο πράσινη από ποτέ και οι γεωργοί μας, υποχρεούνται να ασχολούνται περισσότερο με περιβαλλοντικά θέματα, για τα οποία ανταμοίβονται με διάφορες επιδοτήσεις.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται ριζική αλλαγή όσον αφορά τον αγροτικό τομέα στην Κύπρο; Πώς θα προσελκύσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία;
Χρειάζεται να δημιουργήσουμε πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης και να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες συνθήκες διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές. Σε σχέση με τον τομέα της μεταποίησης, έχουμε λάβει 604 αιτήσεις -πρωτοφανής αριθμός- που αφορούν επενδύσεις 150 εκατομυρίων ευρώ και θα ικανοποιήσουμε περίπου τις μίσες. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι 300 και πλέον νέοι συμπατριώτες μας, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να εισέλθουν για πρώτη φορά στο επάγγελμα του αγρότη και αυτό για μένα είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλους, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Κύπρο έχουν μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι με την επικείμενη κατοχύρωση του χαλλουμιού και κάποιων άλλων αγροτικών προϊόντων ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την τυροκομία και την κυπριακή οικονομία, γενικότερα.

Υπάρχουν ορεινά χωριά που πλέον κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κατοίκους και υποφέρουν τρομερά. Τι είδους κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανάπτυξη των χωριών αυτών;
Σε κάποιος άλλες χώρες, περιοχές με το μέγεθος της Κύπρου στηρίζουν όλη την οικονομία τους γύρω από τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Ο τομέας αυτός δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης στις αγροτικές και ορεινές περιοχές, στηρίζει υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους. Έτσι, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμήσουμε την αστυφιλία και την απερήμωση.

Θεωρείτε ότι οι δικαιούχοι μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα; Χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση και βοήθεια;
Υπάρχουν οι σύμβουλοι, που αναλαμβάνουν τη συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησης, οι οποίοι μπορούν να κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους σωστά, ώστε να επιτύχουν. Γίνεται σημαντική ενημέρωση από τα αρμόδια τμήματα, γίνονται συνεχώς ημερίδες σε όλη την Κύπρο και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Αγρότη, που έχουμε δημιουργήσει ως κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν για τον σκοπό αυτό.

Πρόσφατα, υπήρξαν ανησυχίες από τους λουόμενους, ιδιαίτερα σε σχέση με την καθαριότητα της θάλασσας της Λεμεσού. Ποια μέτρα ακολουθείτε για την άμεση επίλυση του προβλήματος;
Έχουν ακουστεί πάρα πολλά για αυτό το ζήτημα, το οποίο εμφανίζεται εποχιακά, κάθε καλοκαίρι, και οφείλεται κυρίως στα απόβλητα από πλοία. Το Λιμάνι, η Μαρίνα και το αγκυροβόλιο της Λεμεσού, είναι βεβαρημένες περιοχές. Έχουν δημιουργηθεί υποδομές στο λιμάνι, οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν, για να υποδέχονται τα απόβλητα των πλοίων, τα οποία θα καταλήγουν στο αποχετευτικό της Λεμεσού. Επίσης, θα αγοράσουμε εξοπλισμό και υπηρεσίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τους σκοπούς της καθαριότητας και της αντιρύπανσης της θάλασσας. Χρειάζονται πιο αυστηροί και συχνοί έλεγχοι, ώστε το πρόβλημα να έχει λυθεί μέχρι του χρόνου.

Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη θάλασσα η εξόρυξη του φυσικού αερίου;
Πρόκειται για πολύ σοβαρές δραστηριότητες, οι οποίες αν γίνουν ανεπιτυχώς, μπορούν να δημουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Λαμβάνονται αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας από το κράτος και τις εταιρίες. Υπάρχει πάντοτε και ο κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας από τα πλοία, για αυτό το λόγο έχουμε συνάψει δύο τριμερείς συμφωνίες, με σκοπό την αντιμετώπιση της όποιας ρύπανσης. Προετοιμάζομαστε για όλα τα ενδεχόμενα, αφού καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θαλάσσια ρύπανση από μόνη της.

Θα έπρεπε να λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα εναντίον όσων δεν τηρούν τις νομοθεσίες σε σχέση με την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας;
Είμαστε μια από τις χώρες, η οποία εφαρμόζει το κεκτημένο, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία κατά γράμμα και ο κόσμος σιγά – σιγά αποκτά περιβαλλοντική συνείδηση. Πολύς κόσμος εμπλέκεται σε αυτή την κοινή προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

«Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα». Δυστυχώς, αυτό δεν ισχυεί στον τόπο μας και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των αδέσποτων σκύλων. Τι πρέπει να γίνει για αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με το θέμα αυτό. Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων ανήκει στην τοπική αρχή, η οποία δικαιολογήμενα αδυνατεί να ανταποκριθεί, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και μέσων. Για αυτό τον λόγο, πριν μερικές μέρες, συναποφασίσαμε με τον υπουργό Εσωτερικών, τη δημιουργία μιας υπηρεσίας, η οποία θα συλλέξει όλες τις αρμοδιότητες για τα ζώα, κάτω από το Υπουργείο Γεωργίας. Καταρτίζονται, ήδη, νομοσχέδια για την ευημερία των ζώων, με αυστηρότερες ποινές και τη δημιουργία Αστυνομίας ζώων. Όσον αφορά τα αδέσποτα σκυλιά και γάτους, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δαπανήσει επιπλέον 75 χιλιάδες ευρώ για τη στείρωση των ζώων, σε συνεργασία με καταφύγια και κτηνιάτρους, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Στο εξωτερικό, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα πόλεων οι οποίες τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτό στην Κύπρο;
Η Κύπρος είναι ένα νήσι, που απολαμβάνει τον ήλιο, 320 περίπου μέρες το χρόνο. Η αξιοποίηση του ήλιου ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι κάτι που αναπτύσσεται και στο μέλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα διεισδύσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά στην Κύπρο, με τις κατάλληλες μεθόδους και υποδομές. Η Κύπρος είναι ένα απομονωμένο νησί σε σχέση με το ηλεκτρικό της σύστημα από το υπόλοιπο δίκτυο της Ευρώπης και η απότομη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για την ανάπτυξη συνείδησης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων;
Υπάρχει πρακτικός τρόπος και αυτός είναι η εμπλοκή και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών. Έχουμε εξασφαλίσει κάποια ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα για τον σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή τηλεοπτικών καναλιών και άλλων μέσων. Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται πρώτα στο σπίτι και μετά στο σχολείο, το οποίο κάποτε λειτουργεί πιο δραστικά, αφού τα παιδιά μεταφέρουν αυτά που μαθαίνουν στο σπίτι και εκπαιδεύουν και τους γονείς. Για όλα χρειάζεται χρόνος, πρόγραμμα και μέθοδος.

Είχατε δηλώσει ότι για να συνεχίσει κάποιος την πορεία του στην πολιτική, χρειάζεται να υπαρχουν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε σχέση με το δικό σας μέλλον, θεωρείτε ότι υπάρχουν;
Η πολιτική δεν εκβιάζεται. Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει την πορεία του. Η σταδιοδρομία κάποιου πολιτικού πολλές φορές οφείλεται και σε συγκυρίες. Χρειάζεται, οπωσδήποτε, να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Έχω υπηρετήσει την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και είμαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω. Είναι μια μεγάλη εμπειρία να είσαι υπουργός, έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα. Το να κυβερνάς είναι πολύ δύσκολο πράγμα και το να κυβερνάς σωστά, ακόμη δυσκολότερο.

Απαιτεί θυσίες το αξίωμά σας;
Το αξίωμα του υπουργού απαιτεί θυσίες, προσωπικές και οικογενειακές θυσίες. Αυτά τα πέντε χρόνια, έχω παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό την οικογένειά μου και τους οφείλω ένα μεγάλο συγνώμη. Είναι δύσκολο για όλους, με απαιτητικά ωράρια, εντός και εκτός γραφείου.
Πως βλέπετε τα πράγματα για την τωρινή κυβέρνηση σε σχέση με τις επόμενες προεδρικές εκλογές;
Ως κυβέρνηση, συλλογικά είχαμε μια πολύ καλή περίοδο διακυβέρνησης. Έχουν γίνει πάρα πολλά έργα στην Κύπρο, σε όλα τα Υπουργεία. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουμε 15 ώρες την ημέρα ακαταύπαστα και το έχουμε αποδείξει. Θεωρώ ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Ο κόσμος της Κύπρου έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο, ο όποιος έχει χειριστεί άψογα τα θέματα της οικονομίας, όπως και το εθνικό μας θέμα.

Ουσιαστικά, έχετε μεγαλώσει μαζί με τη γυναίκα σας, αφού είστε ζευγάρι από το σχολείο και ακολούθως σπουδάσατε μαζί στην Αμερική. Τι χρειάζεται για να υπάρχει διάρκεια σε μια σχέση;
Μαρίνα: Είναι γεγονός ότι είμαστε μαζί πολλά χρόνια, από τα 16 μας! Είναι σίγουρα μια πορεία ζωής που ακολουθούμε μαζί και ελπίζω να συνεχίσει μέχρι το τέλος. Χρειάζεται πολλή υπομονή και να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τι θέλει ο άλλος. Για τον Νίκο, η πρώτη του αγάπη είναι το ποδόσφαιρο και το ΑΠΟΕΛ, κάτι που ήξερα από τα 16. Ήταν κάτι που ήταν πάντα αποδεκτό από μένα και όταν μεγαλώσαμε την οικογένειά μας και οι τρεις μας κόρες, από μικρές, τον ακολουθούσαν στο γήπεδο σε όλα τα παιχνίδια. Είναι κομμάτι της ζωής μας. Το ίδιο και η πολιτική, που εισχώρησε και αυτή σταδιακά στη ζωή μας και είναι πλέον μέρος της. Τα υπόλοιπα είναι ένας συμβιβασμός. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, να είναι καλά, να σπουδάσουν, να ακολουθούν μια σωστή πορεία στην κοινωνία και να είμαστε πάντα δίπλα τους.

Είστε και οι δύο άτομα χαμηλών τόνων;
Μ.: Σίγουρα! Και εμείς και τα παιδιά. Όταν ο Νίκος πήρε τη θέση του υπουργού, προσπαθήσαμε πάρα πολύ να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την καθημερινότητά μας και νομίζω το πετύχαμε. Κάποιες περισσότερες υποχρεώσεις υπάρχουν, αλλά κατά τα άλλα, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρχουν δύο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί σε ένα σπίτι;
Μ.: Θετικό, στο ότι έχουμε ένα κοινό τρόπο σκέψης πάνω σε μερικά θέματα. Διαφωνούμε σε πολλά άλλα, όσον αφορά τον χαρακτήρα μας, αλλά είμαστε και οι δύο πρακτικοί τύποι στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις.

Έχοντας τρεις κόρες, είναι πιο εύκολο να αντιληφθείτε πώς σκέφτονται οι γυναίκες;
Όσο μεγαλώνουν οι κόρες μου, τόσο αντιλαμβάνομαι ότι δεν αντιλαμβάνομαι πώς σκέφτονται οι γυναίκες! (Γέλια). Τρία διαφορετικά παιδιά, με διαφορετικές αντιλήψεις, τρόπο ζωής και σκέψης, πορεία, συνήθειες και έντονες προσωπικότητες.

Αγαπάτε πολύ το ποδόσφαιρο. Είναι ο τρόπος να χαλαρώσετε μετά από μια πολυάσχολη μέρα;
Ν.: Τρόπος χαλάρωσης και σημείο αναφοράς μεταξύ εμένα και των κοριτσιών. Κάθε Σαββατοκυρίακο πηγαίνουμε στο γήπεδο. Δυστυχώς, η βία στα γήπεδα έχει απομακρύνει πολλές οικογένειες και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποβάλουμε όλα αυτά τα ταραχοποιά στοιχεία.
Μ.: Για μένα, είναι η μόνη ευκαιρία να ηρεμήσω και να ησυχάσω! Με την προϋπόθεση όμως, ό,τι ακούνε στο γήπεδο να μην το μεταφέρουν στο σπιτί! (Γέλια).

Προτιμάτε το βουνό ή τη θάλασσα για τις διακοπές σας;
Ν.: Θάλασσα!
Μ.: Βουνό!

Επιμέλεια: Άντρεα Χατζηνικόλα
Μαλλιά: Constandinos Senior
Μακιγιάζ: Στυλιανή Κατσιάρη (Florentia Makeup Artist Workshop)
Ρούχα από προσωπική συλλογή.

Πηγή : Περιοδικό Hello! τεύχος 107

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *