Ταλαιπωρία στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου για όσους δεν έχουν ένα κέρμα €2

Ταλαιπωρία στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου για όσους δεν έχουν ένα κέρμα €2

Ταλαιπωρία στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου για όσους δεν έχουν ένα κέρμα €2

Του Πάμπου Βάσιλα

Ένα κέρμα των δύο ευρώ κάνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της άνεσης και της θετικής πρώτης εικόνας της Κύπρου ή της ταλαιπωρίας και της απογοήτευσης κατά τα πρώτα λεπτά της άφιξης ενός ξένου επισκέπτη, ή ακόμα και ενός Κύπριου στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Κι αυτό γιατί οι Αρχές των αεροδρομίων αποφάσισαν ότι ο επισκέπτης μπορεί να πάρει αμαξάκι για τη μεταφορά των αποσκευών του μόνο αν τοποθετήσει σε αυτό κέρμα των δύο ευρώ. Το οποίο του επιστρέφεται αν έχει τις αντοχές να επιστρέψει το αμαξάκι.

Το θέμα όμως είναι η ταλαιπωρία αυτών που δεν έχουν υπόψη την «καινοτομία» του αεροδρομίου μας και δεν θα έχει στην τσέπη το κέρμα κατά την άφιξή του. Το χάος που δημιουργείται γι΄ αυτό το απλό ζήτημα είναι άνευ προηγουμένου. Διότι, αυτός που έχει στην τσέπη του το κέρμα εξασφαλίζει άνετα και το τροχήλατο αμαξάκι.

Οι υπόλοιποι, που δεν είναι λίγοι, θα πρέπει να τρέξουν στα καταστήματα του χώρου των αφίξεων και να αγοράσουν κάτι ώστε να πάρουν ρέστα ή να αλλάξουν χρήματα, για να εξασφαλίσουν το μαγικό κέρμα στην προκειμένη περίπτωση και να μπορέσουν να μεταφέρουν τις αποσκευές έξω από το αεροδρόμιο.

Διαφορετικά, θα τις φορτωθούν όπως μπορούν και ασθμαίνοντας, θα τις κουβαλήσουν μέχρι την έξοδο των αφίξεων. Ή, ακόμα χειρότερα, μέχρι τον χώρο στάθμευσης των αναχωρήσεων, όπου κυρίως πολλοί Κύπριοι συνηθίζουν να σταθμεύουν προκειμένου να παραλάβουν αφιχθέντες συγγενείς και φίλους. Και αν οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μαζί τους ευρώ για να αλλάξουν, τι γίνεται με όλους εκείνους τους Ρώσους π.χ. και άλλους πολίτες τρίτων χωρών, που δεν έχουν μαζί τους συνάλλαγμα σε ευρώ, για να εξασφαλίσουν στο αεροδρόμιο το μαγικό κέρμα των δύο ευρώ, που απελευθερώνει το τροχήλατο αμαξάκι μεταφοράς των αποσκευών;

Ένα ακόμη πρόβλημα που εντοπίσαμε στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχει να κάνει με τον χώρο στάθμευσης των αναχωρήσεων. Κάποιοι οδηγοί επιλέγουν να αφήνουν τα οχήματα τους στους διαδρόμους διέλευσης αντί στους χώρους στάθμευσης, προφανώς για να μην χρειαστεί να περπατήσουν ακόμα μερικά μέτρα προς την αίθουσα αναχωρήσεων.

ΑΔΑΜΟΣ ΑΣΠΡΗΣ: ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της XERMES, Αδάμος Ασπρής ανέφερε στον «Φ» ότι το κοινό μπορεί να εξασφαλίζει κέρματα των €2 από ειδικές μηχανές που υπάρχουν στην αίθουσα των αφίξεων, οι οποίες αλλάζουν ακόμα και χαρτονομίσματα. Στις περιπτώσεις επιβατών από τρίτες χώρες που δεν ισχύει το ευρώ, είπε ότι μπορούν να εξυπηρετούνται από τα καταστήματα στον χώρο της αίθουσας.

Επισήμανε ακόμη ότι το μέτρο της εφαρμογής κερματοδεκτών για δύο ευρώ στα τροχήλατα του αεροδρομίου υιοθετήθηκε ώστε οι επιβάτες να τα επιστρέφουν και να διασφαλίζεται ευταξία στον χώρο του αεροδρομίου, μέτρο που –όπως επίσης ανέφερε– ισχύει και σε άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Συνωστισμός στην πύλη εξόδου

Με τη ματιά πάντα ενός ξένου, το δεύτερο πράγμα που θα χρειαστεί ο επισκέπτης στο νησί, μετά το τροχήλατο των αποσκευών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι η υπομονή. Ειδικά όσοι θα επιστρατεύουν ταξί για να μεταβούν στο ξενοδοχείο ή άλλο προορισμό τους κατά τη διαμονή τους στην Κύπρο.

Εξερχόμενοι από την πύλη των αφίξεων προς στιγμή ίσως μπερδευτούν κατά πόσο αφίχθηκαν στη Λάρνακα ή σε κάποιο μεσανατολίτικο παζάρι, όπου συνωστίζονται στο αριστερό πεζοδρόμιο του αεροδρομίου σε ακτίνα 100-150 μέτρων δεκάδες ταξί και δεκάδες οχήματα ιδιωτών, που όλα αναμένουν να παραλάβουν κόσμο. Εκεί όπου οι μόλις αφιχθέντες επιβάτες μπερδεύονται με όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται την πύλη για ένα τσιγάρο στο πόδι. Στην πύλη εξόδου των αφίξεων του αεροδρομίου, όπου ο παράνομος ιδιώτης που αρπάζει όπως μπορεί κούρσες από τους αδειούχους ταξιτζήδες, σε πλησιάζει βιαστικά και χαμογελαστά, κοιτάζοντας να μην τον βλέπουν, για να σε ρωτήσει «αν θες φτηνό ταξί».

Κάνοντας τον ξένο επισκέπτη να διερωτάται ίσως πού έμπλεξε, αλλά και τους αυτόχθονες να εκνευρίζονται για το πώς είναι δυνατόν τόσοι πολλοί άνθρωποι να συνωστίζονται σε έναν τόσο μικρό χώρο, ακριβώς μπροστά από την κύρια πύλη των αφίξεων του επίσημου αεροδρομίου της χώρας.

Και όπως μας ανέφεραν οι πρώτοι παθόντες από αυτή την κατάσταση, δηλαδή οι νόμιμοι οδηγοί ταξί, οι ώρες κατά τις οποίες το φαινόμενο είναι σε πλήρη επιδείνωση είναι κατά τις αφίξεις πτήσεων κυρίως από την Αθήνα. Όπου το μποτιλιάρισμα τόσων πολλών ιδιωτικών αυτοκινήτων και ταξί προκαλεί εκνευρισμό που αραιά-συχνά εξελίσσεται σε μικροκαβγάδες μπροστά στα πραγματικά έκπληκτα μάτια των ξένων επισκεπτών. Ειδικά για την κατάσταση στην έξοδο των αφίξεων πολλοί οδηγοί ταξί μας ανέφεραν ότι χρόνια τα λένε και διαμαρτύρονται, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι.

Κούρσες ψαρεύουν και οι Τ/κ

Πελάτες από την πύλη των αφίξεων παραλαμβάνουν και Τ/κ οδηγοί οι οποίοι με τα οχήματα τους προστίθενται και αυτοί στο πρόβλημα του συνωστισμού του χώρου. Μάλιστα, για να μην ενοχλούν, αλλά παράλληλα να είναι και κοντά στο σημείο το οποίο αφικνείται η πελατεία τους, επιλέγουν να σταθμεύουν τα οχήματα τους λαθραία στους χώρους αναπήρων του χώρου στάθμευσης των αναχωρήσεων του αεροδρομίου στο πάνω διάζωμα.

Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, οι Τ/κ οδηγοί ταξί ψαρεύουν κούρσες από το αεροδρόμιο της Λάρνακας μέσω του Διαδικτύου, με τους Ε/κ οδηγούς να υποστηρίζουν ότι το κάνουν όχι μόνο για πελάτες που έχουν προορισμό τα κατεχόμενα, αλλά και τις ελεύθερες περιοχές, όπως η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, ακόμα και αυτή την Πάφο.

Πηγή : philenews.com

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *