Το αστειότερο πρόγραμμα της κυπριακής TV που πιθανότατα δεν είδατε ποτέ

Το αστειότερο πρόγραμμα της κυπριακής TV που πιθανότατα δεν είδατε ποτέ

Το αστειότερο πρόγραμμα της κυπριακής TV που πιθανότατα δεν είδατε ποτέ

Αυτά τα 5λεπτα φιλμάκια ευαισθητοποίησης για την “μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση” των απορριμμάτων σε παραγωγή της Green Dot και ανάδοχο το ΡΙΚ που τα μεταδίδει, εκτός από χρήσιμα είναι ίσως η μεγαλύτερη καλτιά που έκρυβε επιμελώς τόσο καιρό το ημικρατικό κάτω από τη μύτη μας.

Δομημένα σαν μίνι sitcoms που βγήκαν από την κόλαση (ή τη δεκαετία του ‘60 αφού η νοικοκυρά μαμά λέει “θα πούμε του μπαμπά να μας αγοράσει” και ο άντρας παραπονιέται για το ασιδέρωτο πουκάμισο) αυτή η ένοχη απόλαυση εμπίπτει στην πρέπει-να-το-δεις-για-να-το-πιστέψεις κατηγορία αφού φοβάμαι πως οποιαδήποτε περιγραφή πιθανόν να την αδικήσει κατάφωρα. Την πυρηνική οικογένεια απαρτίζουν η stay-at-home μαμά που την κρατά ενωμένη, ο λαφαζάνης, λίγο τεμπελάκος, ωχαδερφέ μπαμπάς, η έξυπνη και ολίγον κυνική κόρη και ο αφελής, χαριτωμένα χαζούλης γιος – ω ναι, κάποιος έλιωσε να βλέπει “Modern Family” αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Η οικογένεια είναι υποτίθεται Κυπραίοι αλλά καλαμαρίζουν προφανώς γιατί στοχεύουν κι αυτοί σε διεθνή καριέρα (για όλα φταίνε οι Κούλλης Νικολάου – Ανδρέας Γεωργίου). Στη σύντομη διάρκεια κάθε επεισοδίου τα μέλη της οικογένειας επιδίδονται σε τετριμμένες, καθημερινές πράξεις όπως ψώνια, προετοιμασία δείπνου, φροντίδα κήπου αλλά μ’ ένα twist: τα κάνουν όλα λάθος! Ή τουλάχιστον όχι με τη σωστή οικολογική συνείδηση όπως τους επισημαίνει συχνά-πυκνά ένας creepy τύπος με γαλάζιο κοστούμι που πετάγεται από το πουθενά για να τους δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση ή την παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων. Και μιλάμε ο τύπος είναι σαν τα Jumbo, βρίσκεται παντού – στον κήπο τους, στο σούπερ μάρκετ, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι σαν villain ενός από εκείνα τα θρίλερ των 90s με ψυχωτικούς τύπους που έκαναν κόλαση τη ζωή μιας οικογένειας με ανελέητο stalking και ξαφνικά ντου. Στο παρθενικό επεισόδιο τον βλέπουν για πρώτη φορά να εμφανίζεται μπροστά τους φάντης μπαστούνι μέσα στα άγρια μεσάνυχτα την ώρα που βγάζουν και οι τέσσερις τα σκουπίδια έξω – γιατί άλλωστε το βγάλσιμο των σκουπιδιών είναι στην Κύπρο κάτι σαν οικογενειακό τελετουργικό όπως η εκδρομή για σούβλα στους Καπέδες!

Και φυσικά θα το περνάγαμε στο ντούκου ως ακόμα ένα τυπικό φιλμάκι-κοινωνική προσφορά της Green Dot, εάν δεν ήταν τόσο διαολεμένα… παράξενο. Πρώτα απ’ όλα, προσπαθεί να ξεφύγει από την πεπατημένη με κείμενα που συνδυάζουν -όχι πάντα πετυχημένα- τα τεχνοκρατικά, wikipedia-κά οικολογικά διδάγματα του κουστουμάτου με το συμβατικό χιούμορ ενός sitcom πασπαλισμένου όμως με σαρκασμό, pop αναφορές και meta διάθεση (η οικογένεια σχολιάζει πολλές φορές τις ξαφνικές υλοποιήσεις του κουστουμάτου). Εντάξει, τα αστεία δεν λειτουργούν πάντα και οι “ερμηνείες” κάνουν τις “Οικογενειακές ιστορίες” να μοιάζουν με το Downton Abbey όμως τους πιστώνω την προσπάθεια συν το γεγονός ότι η όλη παραδοξότητα αλλοκοτιά βγάζει μέσα σε 5 λεπτά περισσότερο γέλιο από ένα επεισόδιο του “Mamma Mia” (με το οποίο μοιράζονται τον ίδιο σεναριογράφο, τον ηθοποιό Χρήστο Γρηγοριάδη). Τώρα, αν μπορούσε κάποιος να το μεταφέρει σε format κανονικής σειράς, εκτός από πανούργα ιδέα είναι και απολύτως συμβατή με τα διδάγματα του creepy κουστουμάτου περί ανακύκλωσης…

Πηγή : Περιοδικό Down TvMανία Τεύχος 1221

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *