Η δίαιτα της Βίβλου – Θα αλλάξει το σώμα σας σε 21 μέρες

Η δίαιτα της Βίβλου – Θα αλλάξει το σώμα σας σε 21 μέρες

Η δίαιτα της Βίβλου – Θα αλλάξει το σώμα σας σε 21 μέρες

Αυτό που χρειάζεσαι για να φορέσεις το σατέν φόρεμα είναι να ανατρέξεις στη διατροφή του Δανιήλ. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο δέκα της βίβλου βρίσκεται η διατροφή που θα αλλάξει το σώμα σου σε 21 μέρες. Αμήν.

Της Τώνιας Σταυρινού

Μερικές φορές εύχεσαι να γινόταν ένα θαύμα και το κολλητό σου παντελόνι να γλιστρούσε μέχρι τη μέση σου με την άνεση που μια γυαλιστερή λιμουζίνα διασχίζει απαλά τη λεωφόρο… Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι όμως δεν είναι ακριβώς ένα θαύμα, αλλά απλά να ακολουθήσεις αυτό που σου έλεγε ο καθηγητής θρησκευτικών της έκτης δημοτικού: «να εφαρμόζεις αυτά που σου λέει η Βίβλος». Και συγκεκριμένα, να ακολουθήσεις πιστά αυτό που οι σύγχρονοι επιστήμονες και γκουρού της υγιεινής διατροφής, ξέρουν ήδη ως τη δίαιτα του Δανιήλ.
Ο διάσημος Dr Mark Hyman στο βιβλίο του «The Daniel Plan: 40 Days to Healthier Life» ουσιαστικά υποδεικνύει τη νηστεία, όπως τη γνώρισε κάθε Ορθόδοξος χριστιανός πριν υπάρξουν τα νηστίσιμα McDonalds, για να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου, να χάσεις περιττά κιλά, να βρεις την ευεξία σου και γενικώς να έρθεις στα ίσα σου. Από δίπλα και το ζεύγος Daniel και Tana Amen, δυο διάσημοι σύμβουλοι αδυνατίσματος και υγιεινής διατροφής,που συστήνουν το διατροφικό πρόγραμμα του Δανιήλ για 21 μέρες.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι με κάποιες προσθήκες μπορούμε να το κρατήσουμε ως πρότυπο διατροφής και για όλη μας τη ζωή, αποφεύγοντας πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας και φυσικά το περιττό βάρος.

Αυτό στο οποίο συγκλίνουν θεολόγοι και διατροφολόγοι, είναι στο Κεφάλαιο 10 όπου ο Προφήτης Δανιήλ ακολουθεί το πρόγραμμα ενός ορκισμένου vegan: «Δεν έφαγα καθόλου λιχουδιές, ούτε σάρκα ούτε κρασί μπήκε στο στόμα μου, ούτε και άλειψα τον εαυτό μου με λάδι, μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι τρεις εβδομάδες». Στη βίβλο, ο Δανιήλ εμφανίζεται υγιέστερος μετά από αυτή τη διατροφική δοκιμασία.

Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν βάλει κάτω από το μικροσκόπιο εκείνο το πρότυπο διατροφής εξετάζοντας ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου ένα πρόγραμμα βασισμένο στη χορτοφαγία, με φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και υγιή έλαια όπως το ελαιόλαδο.

Χωρίς οποιανδήποτε τροφή ζωικής προέλευσης, καφεΐνη, αλκοόλ, χημικά πρόσθετα, συντηρητικά και ζάχαρη. Βάζοντας το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο στο μικροσκόπιο τα συμπεράσματα είναι εκπληκτικά:

1. Χαμηλότερη χοληστερόλη και αντιφλεγμονώδης δράση
Το πανεπιστήμιο του Μέμφις υπέβαλε 43 άτομα στη δίαιτα του Δανιήλ για 21 μέρες μετρώντας πριν και μετά τους επίμαχους δείκτες. Το αποτέλεσμα ήταν σημαντική πτώση της χοληστερόλης από 171 mg/dlσε 139 mg/dl και της πίεσης του αίματος από 115 mmHgσε 106 mmHg. Την ίδια ώρα ενισχύθηκε σημαντικά η αντιφλεγμονώδης δράση στον οργανισμό τους και παρόλο που δεν τους ζητήθηκε να προσέξουν τις ποσότητες που έτρωγαν, παρατηρήθηκε μείωση των θερμίδων που κατανάλωσαναπό 2.185 την ημέρα σε μόλις 1.722. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν αυξημένη αντοχή στο πρόγραμμα και δεν είχαν καμία παρενέργεια.

2.Φυσική πηγή αντιοξειδωτικών
Το δεύτερο που παρατηρήθηκε ήταν σημαντική αύξηση των αντιοξειδωτικών στο αίμα και η μείωση του οξειδωτικού στρες –σκέψου το σαν τη «σκουριά» του αίματος- χαρίζοντάς τους μια γενικότερα καλύτερη υγεία. Με άλλα λόγια η διατροφή αυτή είναι μια εξαιρετική πηγή φυσικών βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

3.Προστασία από την παχυσαρκία
Μία άλλη ομάδα 39 ατόμων που μπήκαν στο διατροφικό πρόγραμμα των 21 ημερών στα πρότυπα της νηστείας του Δανιήλ, εμφανίστηκε κατακόρυφη πτώση του σωματικού βάρους, αλλά και ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης προς τα φυσιολογικά. Την ίδια ώρα το σάκχαρο του αίματος κατέβηκε από τα 101 mg/dlστα 92 mg/dl. Ο μεταβολισμός εμφάνισε αύξηση και η γενικότερη εικόνα κάθε συμμετέχοντα στο πρόγραμμα είχε θεαματική βελτίωση.

Πώς κρατάμε τη δίαιτα για πάντα
Σίγουρα δεν μπορείς να τρέφεσαι με μπρόκολα και αμύγδαλα για το υπόλοιπο της ζωής σου. Μπορείς όμως να κρατήσεις τη διατροφή του Δανιήλ προσθέτοντας μετά τις 21 μέρες μικρές ποσότητες από ψαχνό κρέας και γαλακτοκομικά. Στην έρευνα του πανεπιστημίου Μέμφις που έβαλε σε εφαρμογή τη δίαιτα, παρατηρήθηκε ότι μία μερίδα ψαχνού κρέατος την ημέρα και ένα ποτήρι άπαχου γάλακτος δεν επηρεάζει τη γενική θετική εικόνα των αποτελεσμάτων. Από τα 29 άτομα που μελετήθηκαν μετά την προσθήκη γάλακτος και κρέατος, η γενικήκαλή εικόνα συνεχίστηκε σε όλα τα «μέτωπα» δηλαδή χοληστερόλη, λίπος, αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, πίεση του αίματος, σάκχαρο κλπ.Έτσι, πέρα από τη θεολογική της αξία, η Βίβλος και πιο συγκεκριμένα η επιστροφή στην απλότητα των διατροφικών συνηθειών των προγόνων μας, αποδεδειγμένα, δουλεύει.

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 236

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *