10 καλλιτέχνες υπό το φως του Caravaggio

10 καλλιτέχνες υπό το φως του Caravaggio

10 καλλιτέχνες υπό το φως του Caravaggio

Αναμφισβήτητα ο Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) ήταν και είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης του Μπαρόκ με έντονη επίδραση σε καλλιτέχνες τόσο της γενιάς του όσο και σε σύγχρονους. Μεταξύ άλλων, η δραματικότητα και η θεατρικότητα, η διαλεκτική του φωτός και της σκιάς, ο έντονος ρεαλισμός του, η επέκταση της δράσης και της κίνησης των εικόνων του στο χώρο του θεατή και η χρήση φακών και καθρέπτη για την προβολή των μοντέλων του στο καμβά αποτελούν στοιχεία που έχουν αφομοιωθεί από σύγχρονους καλλιτέχνες όπως τους Lucio Fontana (1899-1968), Joseph Beuys (1921-1986), Γιάννη Κουνέλλη (1936-2017), Frank Stella, David Reed, Andres Serrano, Mona Hatoum και Carrie Mae Weems.
Χωρίς η έκθεση να αποτελεί μια απλή επιστροφή στο έργο του Caravaggio, ούτε μια προσήλωση και υποταγή στην ιστορία, αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ματιά του καλλιτέχνη στο σήμερα μέσα από το πρίσμα της παράδοσης και της ιστορίας. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει, όπως εξηγεί ο επιμελητής της ιστορικός τέχνης, δρ Στρατής Πανταζής, τα χαρακτηριστικά και τους συσχετιζόμενους προβληματισμούς που υπάρχουν μέσα στις φωτογραφίες της Μαριάννας Κωνσταντή (Κύπρος), του Andrea Rosset (Ιταλία) και της Ελένης Λύρα (Ελλάδα) στην περφόρμανς της τελευταίας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, στη ζωγραφική της Φωτεινής Πούλια (Ελλάδα), στο βίντεο της Κλίτσας Αντωνίου (Κύπρος), στις κατασκευές του Παντελή Χανδρή (Ελλάδα), στις εγκαταστάσεις του Ανδρέα Σάββα (Κύπρος), της Μαρίας Λιανού (Κύπρος), του Paolo Incarnato (Ιταλία) και της Ευδοκίας Κύρκου (Κύπρος).
«Για τους περισσότερους καλλιτέχνες, θα υποστήριζα», αναφέρει ο δρ Πανταζής, «ότι το έργο του Caravaggio λειτουργεί κυρίως ως πηγή έμπνευσης και αφορμή και όχι τόσο ως επιρροή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλά ο θεατής ανακαλύπτει κοινά σημεία. Το σύγχρονο έργο κουβαλά ιδέες, υλικά, τεχνικές και στοιχεία από διαφορετικούς καλλιτέχνες, παραδόσεις και σε συνδυασμό με την οπτική του δημιουργού του, αντικατοπτρίζει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Τα ερεθίσματα του κάθε καλλιτέχνη λειτουργούν μαζί ασυνείδητα και οδηγούν στο σημείο της έμπνευσής του. Οπότε είναι σημαντικό ο θεατής να μην προσπαθήσει να αναζητήσει επιρροές του Ιταλού καλλιτέχνη στους νεότερους, αλλά να ανακαλύψει τις ομοιότητες που έχουν και τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές του εκδηλώνονται στο πεδίο της σύγχρονης εικαστικής τέχνης. Το κάθε κοινό χαρακτηριστικό τους, το οποίο μπορεί να μην είναι άμεσα και συνειδητά συνδεδεμένο με το έργο του Caravaggio, αποδεικνύει πόσο ζωτική είναι η επαναχρησιμοποίηση στοιχείων του παρελθόντος στη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης και παράλληλα πόσο σημαντικό καθίσταται το σύγχρονο έργο για τη συνέχεια και την αναζωογόνηση της ύπαρξης των πηγών έμπνευσης από το παρελθόν στο σήμερα».
Σε μία από τις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρνακας όπου παρουσιάζεται η έκθεση, έχει δημιουργηθεί ένα σκοτεινό περιβάλλον με προβολές ορισμένων έργων του Caravaggio και των λεπτομερειών τους, με στόχο οι θεατές να ταξιδέψουν στην τεχνοτροπία και στο σύμπαν του. Όπως εξηγεί ο δρ Πανταζής «με τα ενδεικτικά έργα του Caravaggio που προβάλλονται στους τοίχους του εκθεσιακού χώρου, ο θεατής καλείται να ανακαλύψει και να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες της ζωγραφικής του, οι οποίες ενσωματώνονται στα σύγχρονα έργα που εκτίθενται στις υπόλοιπες αίθουσες. Μέσω αυτής της «αντιπαράθεσης» του νέου με το παλιό, τα έργα του μπαρόκ καλλιτέχνη αποκτούν μια νέα διάσταση στο σήμερα».

* H έκθεση «10 καλλιτέχνες υπό το φως του Caravaggio» εγκαινιάζεται στις 15/6 (20:00), στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας. Πραγματοποιείται από το Δήμο Λάρνακας σε συνεργασία με BPRarts Cultural Management, με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και διαρκεί μέχρι 29/8. Επισκέψεις: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-13:00 & 15:00-18:00. Σάββατο: 10:00-13:00.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *