15χρονος με ειδικές ανάγκες βρέθηκε κοντά σε λεωφόρο

15χρονος με ειδικές ανάγκες βρέθηκε κοντά σε λεωφόρο

15χρονος με ειδικές ανάγκες βρέθηκε κοντά σε λεωφόρο

Tης Μυρτώς Ζουμίδου

Σοβαρή αμέλεια φαίνεται να επέδειξαν οι υπεύθυνοι για την απογευματινή φύλαξη στο Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας στην περίπτωση 15χρονου παιδιού με ειδικές ανάγκες, το οποίο διέλαθε της προσοχής τους, έφυγε από το σχολείο και τριγυρνούσε στο δρόμο με αποτέλεσμα να διατρέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του.

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στον «Φ» από τους γονείς του 15χρονου, την περασμένη Δευτέρα 22 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της φοίτησης του παιδιού τους προαιρετικό ολοήμερο σχολείο (απογευματινή φοίτηση), το παιδί αφού ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, οι υπεύθυνοι συνοδοί του παιδιού το έστειλαν χωρίς συνοδεία, ενώ αυτό δεν ενδείκνυται στην περίπτωση του.
Αποτέλεσμα των πιο πάνω ενεργειών ήταν, ο 15χρονος να διέλθει της προσοχής τους, να βρει την καγκελόπορτα του σχολείου ανοικτή, να βγει στο δρόμο και να διανύσει μια αρκετά μεγάλη απόσταση τρέχοντας και να βγει κοντά σε κεντρική λεωφόρο της περιοχής διατρέχοντας σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια του.

Ο 15χρονος εν τέλει εντοπίστηκε από τον οδηγό του λεωφορείου του σχολείου, ο οποίος εκείνη την ώρα μετέβαινε στο σχολείο προκειμένου να παραλάβει τα παιδιά και να τα μεταφέρει στα σπίτια τους. Τόσο ο οδηγός όσο και οι δυο συνοδοί που ήταν εντός του λεωφορείου, αναγνώρισαν τον 15χρονο και τον παρέλαβαν από το σημείο που βρισκόταν, τον έβαλαν στο αυτοκίνητο και μετέβησαν στο σχολείο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι υπεύθυνοι του σχολείου δεν είχαν καταλάβει την απουσία του 15χρονου.

Οι γονείς του 15χρονου, όπως ανέφεραν, έχουν προβεί σε όλες οι απαραίτητες καταγγελίες προς την Αστυνομία αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με την ολιγωρία όσων εμπλέκονται, να γίνει άμεση διερεύνηση.

Μετά παρέλευση μιας εβδομάδας από το περιστατικό που καταγγέλλουν οι γονείς, το οποίο, όπως μας λέχθηκε, διερευνήθηκε με αργούς ρυθμούς και μετά περισσής κωλυσιεργίας, από πλευράς Υπουργείου, ο κ. Πανίκος Λουκά, υπεύθυνος των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων, ανέφερε στον «Φ» ότι τη Δευτέρα 30/1 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους γονείς του 15χρονου και τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους συζητήθηκε το θέμα και η πορεία διερεύνησης της καταγγελίας, λήφθηκε ως πρώτο μέτρο την τοποθέτηση επιπλέον συνοδού στην τάξη του 15χρονου μαθητή καθώς επίσης και εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας θα σταλεί επιτόπου υπεύθυνος ασφαλείας προκειμένου να ελέγξει τα θέματα ασφαλείας του σχολείου και να λάβει επιπλέον μέτρα.

Με αφορμή το περιστατικό του 15χρονου μαθητή του Ειδικού Σχολείου, το οποίο εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ασφάλειας αλλά και της αδυναμίας από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στα διαχρονικά αιτήματα των γονέων των παιδιών με ειδικές ανάγκες και να δώσει άμεσες λύσεις, ο «Φ», ανοίγει για άλλη μια φορά το κεφάλαιο της πρόσληψης των σχολικών συνοδών και άλλου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για τα παιδιά με αναπηρίες ή άλλες ειδικές ανάγκες.

Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2017, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είχε αποκαλύψει ότι δέχθηκε 50 διαφορετικά παράπονα για μη διορισμό σχολικών συνοδών για παιδιά με αναπηρίες, αλλά και διορισμό ακατάλληλων προσώπων στις συγκεκριμένες θέσεις.

Οι ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες ποικίλουν και χρήζουν ευαισθησίας, τονίζουν από την πλευρά τους οι γονείς ενώ δεν κρύβουν την πικρία τους ότι πολλές φορές οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αναφέρονται στα κονδύλια της ειδικής εκπαίδευσης ως «πεταξούμενα λεφτα». Όταν δε απευθύνονται προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για τα παιδιά τους, αυτό το κονδύλι ποτέ δεν αρκεί.

Προβληματικός ο τρόπος πρόσληψης των συνοδών

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε πάρα πολλές φορές ζήτημα γύρω από τη διαδικασία πρόσληψης των σχολικών συνοδών. Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας έγινε παραδοχή ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ό,τι αφορά την Ειδική Εκπαίδευση, αλλά τονίστηκε ότι ο αριθμός των σχολικών συνοδών αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι γονείς οι οποίοι θεωρούν ότι οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής Πρόσληψης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προειλημμένες και ότι στην ουσία δεν λαμβάνεται υπόψη η δική τους άποψη ή και η προτίμηση του παιδιού, δεδομένου ότι οι γονείς συμμετέχουν κατά μειοψηφία (1 ψήφος στις 7) και λόγω του ότι οι εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας αποτελούν πάντα πλειοψηφία, αφήνοντας αιχμές για «βολέματα» ανθρώπων που δεν έχουν τα κατάλληλά προσόντα.

Αναφορικά με την περίπτωση των Ειδικών Σχολείων, οι προσλήψεις γίνονται από πλευράς Υπουργείου με το καθεστώς του ολοήμερου σχολείου, χωρίς σαφή σχέδια υπηρεσίας αλλά και ιδιαίτερα προσόντα πέρα από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Κάτι που φαίνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετό.

Πότε όμως θ’ αλλάξει το καθεστώς; Γιατί πρέπει οι γονείς να «πατήσουν πόδι» προκειμένου να εισακουστούν; Πόσες σοβαρές καταγγελίες παρόμοιες με την περίπτωση του 15χρονου που από τύχη δεν είχε τραγικές συνέπειες για να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ζητήματα των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες;

Πηγή : philenews.com

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *