Ψάχνοντας το αυθεντικό

Ψάχνοντας το αυθεντικό

Ψάχνοντας το αυθεντικό
Φωτογραφία: Μιχάλης Κυπριανού

Ένα ιστορικό κτήριο, μια  νεαρή επιχειρηματίας και η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία γέννησαν το Sir Paul Hotel, ένα boutique ξενοδοχείο στην καρδιά της Λεμεσού. Η Νάταλι Μαρτίνι, με στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε νέα ζωή σε ένα οικογενειακό ακίνητο ηλικίας 200 ετών.

Από την Τώνια Σταυρινού

Μια υπέροχη εσωτερική αυλή με ελιές, γκουρμέ κουζίνα και φιλοξενία που συνδέει τους επισκέπτες με την παράδοση του τόπου μας, είναι τα κύρια συστατικά αυτής της νέας μονάδας στη Λεμεσό. «Το κτήριο ανήκει στην οικογένειά μας εδώ και 200 χρόνια» λέει η Νάταλι Μαρτίνι. «Ήταν οι στάβλοι και ο χώρος του προσωπικού του αρχοντικού του Μιχαήλ Γαβριηλίδη, ο οποίος ήταν γνωστός ως Χατζηγαβρίλης. Αυτός λοιπόν ήταν ο πεθερός του Σερ Παύλου Παυλίδη.


Σακάκι, μπλούζα, παντελόνι, παπούτσια, Mango.

Το κτήριο στη συνέχεια ήταν το πρώτο Δημαρχείο της πόλης ώς το 1918. Πριν από τέσσερα χρόνια πήραμε την απόφαση να το αξιοποιήσουμε και ξεκινήσαμε την αναπαλαίωσή του». Η πόλη της Λεμεσού επενδύει σχεδόν εξ ολοκλήρου στα μεγάλα έργα επομένως ένα μικρό οικογενειακό boutique hotel στο κέντρο της πόλης ήταν μια ανάγκη που υπήρχε. «Η αλήθεια είναι πως τα μεγάλα project είναι απαραίτητα, όμως αυτό που είδαμε να λείπει από την πόλη ήταν η αυθεντική εμπειρία και η φιλοξενία, ένα μέρος με τοπική ταυτότητα σε όλα τα επίπεδα. Μία οικογενειακή μονάδα μπορεί να προσφέρει μια ζεστασιά που δεν τα βρίσκεις στα μεγάλα και συνήθως απρόσωπα ξενοδοχεία». Το όραμα ήταν εκεί, το πάθος ήταν εκεί, το μόνο που έλειπε ήταν τα χρήματα.

«Απευθυνθήκαμε στην Τράπεζα Κύπρου για να παρουσιάσουμε την ιδέα μας κι εκεί μας πρότειναν ένα από τα προγράμματα στήριξης της Ε.Ε. για επιχειρηματίες μέσω του οποίου λάβαμε δανειοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους, από την Τράπεζα Κύπρου με εγγύηση από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ), το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Χωρίς το σχέδιο αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μας». Το Sir Paul Hotel βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης η οποία έχει πάρει νέα ζωή τα τελευταία χρόνια. «Η πόλη της Λεμεσού έχει μακρόχρονη ιστορία και οι επισκέπτες μπορούν να δουν πολλά περπατώντας στο ιστορικό κέντρο.

Βρισκόμαστε μόνο πέντε λεπτά περπάτημα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Η περιοχή του Κάστρου κινεί πάντα το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας, οι οποίοι μπορούν να περάσουν μία μέρα συνδυάζοντας ιστορία, γαστρονομία και θάλασσα, περπατώντας στην περιοχή του Μόλου». Το Sir Paul Hotel άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβρη και έχει υποδεχθεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο. «Πάντα όταν ταξίδευα, με το που έμπαινα στο δωμάτιο ήταν ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμουν σε σπίτι αλλά σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στα ξενοδοχειακά, είχα έναν καθηγητή που μου έλεγε ότι το ξενοδοχείο είναι το σπίτι σου μακριά από το σπίτι σου.

Θυμάμαι πως διαφωνούσα μ’ αυτό λέγοντάς του ότι το σπίτι είναι σπίτι λόγω των συναισθημάτων που σου δημιουργεί και των εμπειριών που έζησες μέσα σ’ αυτό. Πώς είναι δυνατό να δημιουργήσεις αυτό το συναίσθημα σε κάποιον που μπαίνει στο χώρο σου για πρώτη φορά; Σήμερα, με την αγάπη που έχουμε βάλει για τη δημιουργία του Sir Paul, με τη συμβολή των διακοσμητών μας (Elastic Architects) και με την αγάπη του προσωπικού μας για το χώρο, νομίζω πως έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο που οι επισκέπτες μας τον νιώθουν σαν σπίτι τους. Το όραμά μου λοιπόν είναι να μη χάσουμε ποτέ αυτό το στοιχείο». Η ίδια όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό ψάχνει αυτά τα στοιχεία που προσπάθησε να βάλει στη δική της επιχείρηση.

«Όταν ταξιδεύω θέλω να γνωρίζω την αυθεντικότητα του τόπου, αυτό που λέμε στα ελληνικά φιλοξενία. Να γνωρίζω τους ανθρώπους του τόπου και να μπορώ να αισθάνομαι άνετα. Γι’ αυτό μου αρέσουν τα μικρά ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχει τίποτα δήθεν. Αισθάνεσαι ότι οι άνθρωποι σε δέχονται μέσα στην καρδιά τους. Αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε εδώ». Γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην Αγγλία και μετά πήρε ένα δεύτερο πτυχίο στην Ιππασία και την προπονητική στο άθλημα. Επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως προπονήτρια Ιππασίας και μάνατζερ του Ιππικού Ομίλου. Το 2015 όταν αποφάσισε να επιστρέψει στη Βρετανία, ο πατέρας της έριξε την ιδέα να έρθει στην Κύπρο και να κάνει κάτι με την οικογενειακή κληρονομιά. «Μόλις αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Sir Paul Hotel έκανα ένα χρόνο μεταπτυχιακά στα ξενοδοχειακά. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν όνειρο ζωής για μένα να δημιουργήσω μια δική μου επιχείρηση, αλλά γρήγορα έγινε! Μια δική σου επιχείρηση, παρά τις δυσκολίες, σου δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσεις αλλά και να συνεισφέρεις, να κάνεις μικρές αλλαγές στον κόσμο. Και αυτό είναι ένα συναίσθημα που δεν θα άλλαζα πια με τίποτα».


Φόρεμα Etro, Kult. Σκουλαρίκια και παπούτσια Mango.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΤΟ
H ΕΕ στηρίζει την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο Από το 2004, η Ε.Ε. έχει στηρίξει εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις στην Κύπρο, μέσω πολλών χορηγιών από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, από προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει η ΕΕ.
Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στήριξη της καινοτομίας, το πρόγραμμα Invest EU, που θα εφαρμοστεί κατά την επταετία 2021-2027, θα συνενώσει τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η ΕΕ για στήριξη επενδύσεων, καθιστώντας απλούστερη, αποδοτικότερη και πιο ευέλικτη την ενωσιακή χρηματοδότηση.

Το InvestEU κτίζει πάνω στην επιτυχία του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστού και ως Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει ήδη κινητοποιήσει περίπου 410 δισ. ευρώ και έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμυρίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το νέο πρόγραμμα το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη, για την επταετία 2021-2027.

» Πληροφορίες για το InvestEu:
https://europa.eu/investeu/
Χρηματοδοτήσεις και προγράμματα της ΕΕ:
https://europa.eu/youreurope/business/finance-funding/getting-funding/index_el.htm, https://www.fundingprogrammesportal.gov.cy/

Styling: Shona Muir
Μακιγιάζ: Χριστιάνα Μιχαήλ

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 279

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *