5 +1 μύθοι για τα μακαρόνια

5 +1 μύθοι για τα μακαρόνια

5 +1 μύθοι για τα μακαρόνια

Μέσα στα τρία φαγητά που καταναλώνονται περισσότερο στον πλανήτη είναι τα μακαρόνια αφού εκτός του ότι τα λατρεύουν τα πιτσιρίκια είναι μια γρήγορη και ιδιαίτερα εύγευστη επιλογή για όλους και πλέον τα βρίσκουμε σε γκουρμέ εστιατόρια με τις πινελιές των πιο γνωστών σεφ. Για τα μακαρόνια και τα ζυμαρικά γενικότερα επικρατούν διάφοροι μύθοι που είναι σε μεγάλο βαθμό λανθασμένοι.

Τα μακαρόνια παχαίνουν
Εντελώς λάθος. 100 γραμμάρια μακαρόνια περιέχουν περίπου 360 Kcal ενέργεια εκ των οποίων το 70% είναι υδατάνθρακες και 10-13% πρωτεΐνη. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι δεν ευθύνονται οι υδατάνθρακες για το πάχος αλλά οι επιπλέον θερμίδες. Εκτός αυτού τα μακαρόνια είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής.

Τα μακαρόνια προέρχονται από την Κίνα
Η άποψη αυτή έχει κυριαρχήσει εξαιτίας μιας ταινίας του 1938 για τον Μάρκο Πόλο. Στην πραγματικότητα πολύ πριν ο διάσημος εξερευνητής επιστρέψει στην Ιταλία με τα κινέζικα noodles οι Ιταλοί κατανάλωναν μακαρόνια από το 12ο αιώνα όταν η Σικελία βρισκόταν υπό αραβική κυριαρχία.

Τα «Al dente» είναι ωμά
Στην πραγματικότητα τα μακαρόνια «al dente» είναι πιο εύπεπτα επειδή διατηρούν τα συστατικά αμύλου καθιστώντας την αφομοίωση τους πιο σταδιακή. Επιπλέον ο σωστός χρόνος μαγειρέματος διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

Τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη είναι διαιτητικά
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει εκτός και αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη οπότε θα κάνει διαφορά. Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη τότε μια καλή επιλογή είναι τα Melissa Gluten Free με που δεν περιέχουν γλουτένη και είναι φτιαγμένα από καλαμπόκι και ρύζι.

Τα μακαρόνια παρασκευάζονται από έναν τύπο αλεύρι
Τα μακαρόνια παρασκευάζονται από διαφορετικά είδη και ποικιλίες αλευριού. Από τα παραδοσιακά, όπως το Primo Gusto Melissa που παράγεται από 100% σιμιγδάλι και δεν περιέχουν συντηρητικά, έως τη σειρά ολικής αλέσεως που βγαίνει σε σπαγγέτι, λινγγούνι, πέννες, κριθαράκι.

Τα ζυμαρικά Μέλισσα γιορτάζουν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα ζυμαρικών ανανεώνοντας τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα του Sophia Foundation «Μαγειρεύω και Προσφέρω» παρέχοντας γεύματα για παιδιά ολοήμερων Δημοτικών σχολείων στην Κύπρο.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *