5 μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε για το αλκοόλ

5 μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε για το αλκοόλ

5 μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε για το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι το επίκεντρο όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων, στις οποίες θα βρεθούμε στη ζωή μας. Ωστόσο, η παιδεία που έχουμε λάβει -από τα παιδικά μας χρόνια ακόμα- το καθιστούν επικίνδυνο για την υγεία μας κι ότι «κάνει κακό», την ίδια στιγμή μάλιστα που πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι -τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες- μπορούν να το απολαμβάνουν κι ότι, αν γίνει με μέτρο, προλαμβάνονται ακόμα και καρδιακές ή άλλες παθήσεις. Τι συμβαίνει, όμως, τελικά στην πραγματικότητα;

Παρακάτω, θα διαβάσετε τους πιο δημοφιλείς μύθους, που ενστερνίζεστε οι περισσότεροι από εσάς και μάλλον ήρθε η ώρα να καταρρίψετε.

Μύθος 1: Το να τρώτε ένα καλό γεύμα πριν πιείτε, θα σας κρατήσει νηφάλιους

Fact: Με τις γιορτές να πλησιάζουν, σίγουρα οι περιπτώσεις που θα βρεθείτε σε κάποια εκδήλωση με οινοπνευματώδη ποτά είναι περισσότερες κι ενδέχεται κι ενδέχεται να παρασυρθείτε και να πιείτε περισσότερα από ένα ποτήρια. Συνήθως, πιο πριν φροντίζετε να τρώτε ένα καλό και χορταστικό γεύμα, ώστε να καταφέρετε έτσι να μείνετε νηφάλιοι. Ωστόσο, σύμφωνα με την Amy Shapiro, διαιτολόγο της Real Nutrition, αυτό δε λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις. «Το φαγητό απλώς καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ, που εισέρχεται στο αίμα, οπότε δεν εμποδίζει το τελικό αποτέλεσμα» εξηγεί. Με άλλα λόγια, αν φάτε ένα τεράστιο burrito ή μια λαχταριστή μακαρονάδα και έπειτα καταναλώσετε πέντε ποτά, αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφύγετε εντελώς τις ζαλάδες ή και το μεθύσι. Απλώς θα τα επιβραδύνετε. Οπότε, για να μη μεθύσετε, δεν πρέπει να πιείτε πολύ. Απλό.

Μύθος 2: Θα κοιμηθείτε καλύτερα εάν πιείτε

Fact: «Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα μεν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα κοιμηθείτε και καλύτερα» λέει η Shapiro. Μετάφραση: Μπορεί να κοιμηθείτε γρήγορα, αλλά πιθανότατα να ξυπνάτε συνέχεια καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. Φιλανδική έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι η κατανάλωση αλκοόλ –πάνω από δύο ποτά για τις γυναίκες και τρία για τους άντρες– φάνηκε να οδηγεί σε μείωση της ποιότητας του ύπνου κατά 40%, ενώ ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων –ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες– συσχετίστηκε με μείωση της ποιότητας κατά 24%.

Μύθος 3: Το κρασί έχει λιγότερη ζάχαρη από άλλα ποτά

Fact: Εάν παρακολουθείτε στενά την πρόσληψη ζάχαρης, το κρασί δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς που προσέχετε τη σιλουέτα σας. «Είναι καλύτερο να πίνετε βότκα, τζιν ή τεκίλα με σόδα και μερικές φορές να προτιμάτε τον φρέσκο χυμό από lime, για να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα υδατανθράκων και ζάχαρης» προτείνει η γνωστή διαιτολόγος. «Επίσης αποφύγετε τα φανταχτερά cocktails, καθώς τότε το επίπεδο της ζάχαρης ανεβαίνει κατακόρυφα» προσθέτει. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι συνήθως περιέχουν ακόμα και σιρόπι!

Μύθος 4: Το να κόψετε εντελώς το ποτό, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Fact: Όταν πρόκειται να κάνετε detox ή επιχειρείτε να χάσετε βάρος, πιστεύετε ότι το να κόψετε εντελώς το αλκοόλ θα σας βοηθήσει. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να προσπερνάτε τις happy hours και να λέτε «όχι» σε προτάσεις φίλων σας για ένα drink, γιατί ακόμη κι αν το αποφύγετε, δε θα δείτε αποτελέσματα, αν όλα τα υπόλοιπα που καταναλώνετε είναι junky. «Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και διαπιστώνετε ότι πίνετε υπερβολικό αλκοόλ, μια καλή ιδέα είναι να το μειώσετε, αλλά δε χρειάζεται να το εγκαταλείψετε εντελώς», λέει η Shapiro. «Προτιμήστε το ποτό της επιλογής σας με σόδα και αποφύγετε τις υπερβολές».

Μύθος 5: Όταν ανακατεύετε πολλά και διαφορετικά ποτά θα μεθύσετε πιο εύκολα

Σύμφωνα με τον Caleb Backe, έναν εμπειρογνώμονα υγείας και ευεξίας του site με οργανικά και φυσικά προϊόντα ομορφιάς Maple Holistics, όταν αναμιγνύετε διαφορετικούς τύπους αλκοόλ, όπως μπύρα, κρασί και βότκα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δε σημαίνει ότι θα μεθύσετε πιο εύκολα μόνο και μόνο επειδή τα συνδυάζετε. Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη συνήθεια γιατί έτσι χάνετε την αίσθηση του πόσο ήπιατε, γεγονός που μπορεί να σας παρασύρει σε αλόγιστη κατανάλωση και τελικά σε μεθύσι. Και σε αυτή την περίπτωση το hangover θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να ξεπεραστεί.

Πηγή : glow.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *