CELEBRITIESΣτέλλα Σοφοκλέους: Το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Στέλλα Σοφοκλέους: Το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Συναντήσαμε την αρχιτέκτονα Στέλλα Σοφοκλέους, διευθύντρια στην εταιρεία dbsl design solutions, και μιλήσαμε για τις προκλήσεις του χώρου, όλα όσα την εμπνέουν και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Κύπρο.

Από την Νατάσσα Γεωργίου

Εργάζεσαι ως επικεφαλής των αρχιτεκτόνων στην εταιρεία DBSL Design Solutions. Η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα μέσα στα σχέδιά σου;
Η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα ένα όνειρο ζωής. Η εξέλιξη ενός σχεδίου σε ένα ολοκληρωμένο υπαρκτό έργο, αποτελεί την απόλυτη ικανοποίηση για έναν αρχιτέκτονα. Η Αρχιτεκτονική είναι μια τέχνη και παράλληλα, μια επιστήμη, που ταυτίζεται με πολλές πλευρές της ζωής και μεταλλάσσεται διαρκώς με το πέρασμα των χρόνων. Οφείλει να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, να διατηρεί και να αναδεικνύει τη μνήμη, να προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά του και να προσφέρει μια αισθητική εικόνα στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει στους πελάτες της η εταιρία σας;
Η εταιρία μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών στους πελάτες της. Πέραν της Αρχιτεκτονικής και του Ιnterior Design, ως αρχιτέκτονες θέλουμε και προσπαθούμε να βοηθάμε στο μέγιστο τον πελάτη μας, με σκοπό τη διασφάλιση των βέλτιστων επιλογών, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, που θα του προσφέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις των πελατών σας και των δικών σας ιδεών;
Οι απαιτήσεις των πελατών έχουν σίγουρα αυξηθεί και πλέον οι περισσότεροι έχουν ήδη μια εικόνα αυτού που θέλουν πριν μας προσεγγίσουν. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση στο επάγγελμά μας. Οι δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις, καθώς και το ομαδικό πνεύμα μεταξύ των αρχιτεκτόνων της εταιρίας μας, προσφέρει στους πελάτες μας το αποτέλεσμα που αναζητούν.

Η λειτουργικότητα είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται οι πελάτες ή τους ενδιαφέρει περισσότερο η εμφάνιση του σπιτιού;
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, όλοι θέλουν ένα σπίτι που να αρέσει στους ίδιους, σε γνωστούς και φίλους, όμως είναι εξίσου σημαντικό το τελικό αποτέλεσμα να είναι βιώσιμο, λειτουργικό και προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής τους. Είναι καθήκον μας να τους προσφέρουμε αυτό τον συνδυασμό, μέσω της δικής μας γνώσης και εμπειρίας.

Οι μεταλλικές οικίες αποτελούν πλέον μια από τις συνήθεις επιλογές των Κυπρίων;
Το μεταλλικό σπίτι εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από μια συμβατική κατασκευή. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οι λιγότερες ανάγκες συντήρησης, η ταχύτητα στην κατασκευή, η καλύτερη ενεργειακή απόδοση είναι ουσιαστικά πλεονεκτήματα, που μεγάλη μερίδα Κυπρίων λαμβάνει υπόψιν κατά την επιλογή του τρόπου κατασκευής της κατοικίας τους.

Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση;
Η σύγχρονη τάση στην εσωτερική διακόσμηση παραπέμπει σε ένα πιο οικείο και άνετο στυλ, το οποίο δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα. Άπλετο φως, ανοιχτοί χώροι, απλά καλοσχεδιασμένα έπιπλα, ζεστά υλικά, όπως το ξύλο, το δέρμα και ο φελλός, συνδυασμένα με πιο ψυχρά και κυρίαρχα υλικά, όπως το μπετόν, ο χαλκός, το γυαλί και ο χάλυβας, επικρατούν στις σχεδιαστικές μας προτάσεις.

Γενικά, παρατηρείται μια επανάληψη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό πολλών σπιτιών. Θεωρείς ότι τολμούμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο;
Το να δοκιμάσει κάποιος κάτι καινούργιο είναι πρωτίστως μια πράξη εμπιστοσύνης προς εκείνον που του το προτείνει. Οπότε, εναπόκειται στη δική μας φαντασία και δημιουργικότητα ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα, στο οποίο ο πελάτης θα ενδώσει χωρίς επιφύλαξη.

Από ποιους αρχιτέκτονες εμπνέεσαι και ποιες χώρες πιστεύεις ότι είναι πρωτοπόρες στον τομέα;
Μεγάλοι αρχιτέκτονες όπως ο Walter Gropius, ο Mies Van Der Rohe και ο Frank Lloyd Wright, που υπήρξαν πρωτοπόροι στην έκφραση του μοντέρνου κινήματος και της οργανικής αρχιτεκτονικής, αποτελούν μια συνεχή έμπνευση. Κατά τη γνώμη μου, οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοπορούν, αφού στην Αρχιτεκτονική τους εναρμονίζουν το ιστορικό στοιχείο με μια λιτή έκφραση του μοντερνισμού και παράλληλα αναδεικνύουν το φυσικό στοιχείο, προσφέροντας κτήρια απέριττης λειτουργικής αισθητικής.

Πώς βλέπεις το μέλλον της Αρχιτεκτονικής στην Κύπρο;
Η Αρχιτεκτονική στην Κύπρο συνεχώς εξελίσσεται, ιδιαίτερα με τα καινούρια πολυώροφα κτήρια που αλλάζουν τον πολεοδομικό χάρτη. Εμπορικά κέντρα και οικιστικές αναπτύξεις προσελκύουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, κυρίως από το εξωτερικό, γεγονός που μας ενθαρρύνει για την ανοικοδόμηση ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος.

Υπάρχουν κάποια νέα πλάνα της εταιρείας για το 2020;
Στοχεύουμε στη συνεχή εξέλιξη σε αρχιτεκτονικό επίπεδο, να μπορούμε να προσφέρουμε πρωτοποριακές και σύγχρονες επιλογές στους πελάτες μας, σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Καινοτομίες και νέα υλικά αποτελούν συνεχή μας επιδίωξη. Στα σκαριά υπάρχουν και κάποιες νέες ιδέες οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός του 2020. Θα πρέπει να περιμένετε λοιπόν, λίγο ακόμα!

Επιμέλεια: Γιώργος Χρυσοστόμου

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS