BEAUTYBEAUTY NEWSΔρ. Άγγελος Καρατζιάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «λιποίδημα»

Δρ. Άγγελος Καρατζιάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «λιποίδημα»

O Δρ. Άγγελος Καρατζιάς, ειδικός πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης, μας μιλά για το «λιποίδημα», τη μη φυσιολογική συσσώρευση λίπους και την αντιμετώπισή του.

Τι είναι το λιποίδημα και πόσο συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες;

Μία στις 9 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 11% του πληθυσμού των γυναικών, εμφανίζουν λιποίδημα σε κάποια φάση της ζωής τους. Για τους άνδρες τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα. Λιποίδημα ορίζεται ως η κατάσταση στην οποία υπάρχει άνιση κατανομή του λιπώδους ιστού στους γοφούς και τα κάτω άκρα σε σχέση με τον κορμό και τα άνω άκρα. Συνήθως μπορεί να ξεκινήσει σαν ένα αισθητικό πρόβλημα με ανομοιογενείς διογκώσεις λίπους στα κάτω άκρα αλλά εξελίσσεται σε έντονο οίδημα και επώδυνες στη ψηλάφηση περιοχές. Πολύ συχνά η κατάσταση μπερδεύεται με την παχυσαρκία και το λεμφοίδημα.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του λιποιδήματος;

Τα τυπικά συμπτώματα του λιποιδήματος (ή λιποοιδήματος) είναι η ασύμμετρη διόγκωση των κάτω άκρων και η διαταραχή του φυσιολογικού σχήματος των ποδιών κάνοντάς τα να φαίνονται πρησμένα ενώ παράλληλα είναι ευαίσθητα και παρουσιάζουν ευκολότερα μώλωπες. Χαρακτηριστικό είναι μια γυναίκα με λιποίδημα να φοράει μεγαλύτερο μέγεθος ρούχα για το κάτω μέρος του σώματος από το πάνω.

Όσο η κατάσταση προχωρά, το λίπος συνεχίζει να συσσωρεύεται και το κάτω μέρος του σώματος γίνεται πιο βαρύ, δυσκίνητο και ασύμμετρο. Επέκταση του προβλήματος θα οδηγήσει τη συσσώρευση στη συνέχεια σε κοιλιά και χέρια.

Με την πάροδο του χρόνου το λίπος αυτό φράσσει το λεμφικό σύστημα που φροντίζει για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών και λεμφοίδημα. Αποτέλεσμα είναι στα τελικά στάδια του λιποιδήματος να εμφανίζεται παράλληλα και λεμφοίδημα με το οποίο συνυπάρχουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα από το λεμφοίδημα όπως διαταραχές επούλωσης, ίνωση και δερματοσκλήρυνση.

Σε αντίθεση με την παχυσαρκία, το λιποίδημα ξεκινά από τα κάτω άκρα, γλουτούς και μηρούς. Σε αντίθεση με το λεμφοίδημα το λιποίδημα δεν εμφανίζεται στον άκρο πόδα και στην άκρα χείρα και πάντα αφορά και τα δύο μέλη.

Ποιες είναι οι αιτίες που βοηθούν στην νόσο του λιποιδήματος;

Η αιτία του λιποιδήματος είναι άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται οι γυναικείες ορμόνες για την ανάπτυξή του καθώς πολύ συχνά κάνει την εμφάνισή του σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, στην εγκυμοσύνη και μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις.

Επιπλέον τα γονίδια φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς πολύ συχνά εμφανίζεται η κατάσταση στο γενεαλογικό δέντρο και έχει να κάνει με την κληρονομικότητα.

Ποια είναι τα στάδια λιποιδήματος;

Στάδιο 1: ομοιογενής υφή στο δέρμα με πάχυνση όμως του δέρματος

Στάδιο 2: ανομοιογενής υφή δέρματος και ψηλαφητά οζίδια κάτω από το δέρμα

Στάδιο 3: ευμεγέθη οζίδια που προκαλούν διαταραχή στην όψη του μηρού και προκαλούν αναδιπλώσεις δέρματος στο γόνατο

Στάδιο 4: περιλαμβάνει την συνύπαρξη με λεμφοίδημα (λιπολεμφοίδημα)

Που εμφανίζεται το λιποίδημα;

Τύπος 1: Λεκάνη και γλουτούς

Τύπος 2: Γλουτούς, μηρούς και γόνατα

Τύπος 3: Γλουτούς, μηρούς, γόνατα και κνήμες

Τύπος 4: Μόνο στα χέρια

Τύπος 5: Μόνο στις κνήμες

Ποια είναι η σωστή θεραπεία για να ακολουθήσει κάποιος που νοσεί από λιποίδημα;

Η συνδυαστική αποσυμφορητική θεραπεία φαίνεται να μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα. Περιλαμβάνει:

Μηχανική λεμφική παροχέτευση – Μια μορφή μάλαξης που χρησιμοποιεί ρυθμικές κινήσεις ενεργοποίησης της λέμφου προς τα αγγεία για αποσυμφόρηση του λεφικού δικτύου με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου και πρόληψη δημιουργίας ινώσεων.

Συμπιεστικές περιδέσεις – Η χρήση εξειδικευμένων ελαστικών επιδέσμων που αυξάνουν την εξωτερική πίεση προς τα φουσκωμένα άκρα και μειώνουν τη συσσώρευση υγρών μέσω οιδήματος.

Άσκηση – Η συχνή ενεργοποίηση των μυών με αερόβια άσκηση μειώνει το οίδημα και αυξάνει την κινητικότητα των κάτω άκρων προλαμβάνοντας την ίνωση.

Λιποαναρρόφηση – Έχει αποδειχθεί ότι η αφαίρεση του προβληματικού λιπώδους ιστού βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου σε μεγαλύτερο στάδιο. Το λιποίδημα αυτή τη στιγμή θεωρείται θεραπεύσιμο σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση της εξειδικευμένης υπερηχητικής λιπογλυπτικής με το μηχάνημα Vaser. Πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η διαφύλαξη της καλής λειτουργίας του λεμφικού και φλεβικού συστήματος σε αντίθεση με τις παλαιότερες μορφές λιποαναρρόφησης αφού ο υπέρηχος στοχεύει αποκλειστικά τα προβληματικά λιποκύτταρα και δεν προκαλεί ζημιά σε άλλους ιστούς. Αναμφίβολα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για την πλήρη αποκατάσταση.

Υπάρχει τρόπος να αυτοελεχθεί κάποιος όταν νοσεί από λιποίδημα;

Πολλοί ασθενείς ανησυχούν ότι πάσχουν από λιποίδημα καθώς η γνώση των επαγγελματιών υγείας για το θέμα είναι μειωμένη και δεν υπάρχουν ακριβή μέσα εξακρίβωσης αν ένας ασθενής νοσεί ή όχι. Κάποια χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν έχετε ή όχι λιποίδημα είναι:

  • Άνιση κατανομή βάρους σε γλουτούς και κάτω άκρα σε σχέση με τον κορμό
  • Μεγάλη λεκάνη και γλουτοί σε σχέση με τη μέση
  • Αίσθηση λιπώδων οζιδίων κάτω από το δέρμα
  • Εύκολοι μώλωπες
  • Ευαίσθητα στη ψηλάφηση κάτω άκρα
  • Περίεργος βαθύς πόνος στα κάτω άκρα
  • Πόνος στην άρθρωση του γόνατος
  • Αίσθημα πρησμένων και βαριών ποδιών ειδικά προς το τέλος της ημέρας
  • Ανομοιογένεια στην κατανομή του λίπους στα πόδια με όψη φλοιού πορτοκαλιού
  • Κρύο, ωχρό και χοντρό δέρμα κάτω άκρων
  • Καμιά αλλαγή με τη δίαιτα
  • Άκρες χείρες και άκρος πόδας ανεπηρέαστα
  • Αύξηση του οιδήματος τους καλοκαιρινούς μήνες

Τελικά το λιποίδημα είναι κοσμητικό πρόβλημα ή νόσος;

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση του λιποιδήματος είναι η ασφαλιστική κάλυψη για τη χειρουργική επέμβαση που είναι απαραίτητη. Δυστυχώς η κακή αξιολόγηση και διάγνωση του λιποιδήματος ως παχυσαρκία λόγω της ελλειπούς γνώσης και η χρήση της λιποαναρρόφησης για την αντιμετώπισή του οδηγεί στην αρνητική απάντηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες αφού θεωρούν ότι πρόκειται περί κοσμητικής παρέμβασης. Ελπίζουμε οτι με τις περισσότερες γνώσεις που αποκτούμε για αυτή την περίεργη και ύπουλη ασθένεια σταδιακά θα αναγνωριστεί απο τους ασφαλιστικούς φορείς και θα μπορούν να αποζημιώνουν τους ασθενείς τους που υποβάλλονται σε αυτές τις λιποαναρροφήσεις για αποκατάσταση και επίλυση του προβλήματος.

Ο Δρ. Άγγελος Καρατζιάς είναι πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Περισσότερες πληροφορίες για τον Δρ. Άγγελο Καρατζιά θα βρείτε στο τηλέφωνο (+357) 22 020721 και στις  ιστοσελίδες:

https://www.drkaratzias.com

https://vasercy.com

https://renuvionbydrkaratzias.com

Facebook:

www.facebook.com/drkaratzias/

https://www.facebook.com/renuvionbydrkaratzias

https://www.facebook.com/vaser3dlipo/

Instagram:

https://www.instagram.com/drangeloskaratzias

https://www.instagram.com/renuvionbydrkaratzias/

https://www.instagram.com/vaser3dlipocyprus/

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS