Άγγελος Τσιάρας: Κανένας πλανήτης δεν θα ήταν καταλληλότερος από τη Γη

Άγγελος Τσιάρας: Κανένας πλανήτης δεν θα ήταν καταλληλότερος από τη Γη

Άγγελος Τσιάρας: Κανένας πλανήτης δεν θα ήταν καταλληλότερος από τη Γη

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ανακάλυψής του για την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη Κ2-18b (γεγονός που τον καθιστά πιθανώς κατοικήσιμο), ενθουσίασε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ποιός είναι ο 28χρονος επιστήμονας που έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ;

Από τη Ζέτα Καραγιάννη

Στον «Μικρό πρίγκιπα», του Antoine de Saint Exupéry, ο ήρωάς του λέει: «Οι άνθρωποι έχουν αστέρια που δεν είναι τα ίδια. Για κείνους που ταξιδεύουν τ’ αστέρια είναι οδηγοί. Για άλλους δεν είναι παρά μικρά φώτα. Για άλλους, τους σοφούς, είναι προβλήματα…».

Για εκείνον ήταν μαγεία, έτσι όπως τα αντίκριζε πίσω από το κλειστό παράθυρό του στον Ξηροπόταμο της Δράμας. «Τα παρατηρούσα με τις ώρες, γιατί μου φαινόταν φανταστικό ότι μπορούσα να βλέπω κάτι τόσο μακρινό και τόσο άπιαστο για τον άνθρωπο», λέει στο Down Town ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του University College London (UCL).

Το πρωί έφτανε απ τους πρώτους στο σχολείο κι ήταν άριστος σε όλα. Ή σχεδόν σε όλα. «Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν πάντοτε η Φυσική. Δεν ήμουν καλός σε άλλες δραστηριότητες, στις εξωσχολικές για παράδειγμα. Να, όπως ο αθλητισμός και η μουσική».

Οι γύρω του περίμεναν ότι θα ακολουθούσε σπουδές στην Ιατρική. Τελικά, με 19.500 μόρια, πέρασε στο Φυσικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κι ίσως να είχε μια πιο προκαθορισμένη πορεία, σε μια σχολική αίθουσα ως τυπικός εκπαιδευτικός, αν δεν προέκυπτε μια εκδήλωση που θα τον έφερνε πιο κοντά σ’ αυτό που αγνάντευε ως παιδί τις νύχτες.

«Το 2009 επιλέχθηκα για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην Τεχεράνη. Εκεί γνώρισα τον μετέπειτα καθηγητή μου Ιωάννη Σειραδάκη που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Η επαφή, για πρώτη φορά, με έναν επαγγελματία αστρονόμο μου έδωσε άμεσα την επιλογή της αστρονομίας ως ερευνητικό πεδίο κι επάγγελμα», λέει. Σε εκείνη την Ολυμπιάδα απέσπασε εύφημη μνεία. Κι έτσι το «παράθυρο άνοιξε». Δεν χρειαζόταν πια τη νύχτα για να «ταξιδεύει» στο μυστηριώδες διάστημα. Χρειαζόταν τηλεσκόπια.

Άρχισε να περνά ατελείωτες ώρες στον αστρονομικό σταθμό Χολομώντα του ΑΠΘ και κάθε φορά έφτανε πιο μακριά την έρευνα του. Ο Άρης, ο Δίας, ο Ερμής… Και μετά; Πού τελειώνουν όλα αυτά που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε;

«Οι εξωπλανήτες μπήκαν στη ζωή μου στο πλαίσιο της πτυχιακής έρευνας στο τμήμα Φυσικής. Ενθουσιάστηκα! Σκέφτηκα πως εκεί μπορεί να βρίσκονται οι απαντήσεις για τον δικό μας πλανήτη, αλλά και για την ύπαρξή μας. Ίσως σ’ αυτούς να βρίσκονται οι απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα».

Μπροστά σ’ ένα τηλεσκόπιο της σχολής συνάντησε τη μετέπειτα συνεργάτιδά του -στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής ARIEL της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στον τομέα των επίγειων παρατηρήσεων- Αναστασία Κόκορη. Μαζί με τη νεαρή Ελληνίδα αστρονόμο δημιούργησαν καινοτόμα προγράμματα για την ενεργή συμμετοχή του κοινού σε διαστημικές αποστολές στην έρευνα εξωπλανητών και μέσω της ιστοσελίδας που λειτουργούν (www.exoworldsspies.com/gr).

Από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης απεφοίτησε με άριστα, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύθηκε για τις επιδόσεις του. Το 2014 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο University College London (UCL) ως υποψήφιος διδάκτορας Αστρονομίας. Στις βαλίτσες του έβαλε πολλά βιβλία κι ακόμα περισσότερα όνειρα…

 

Ένας καινούριος κόσμος
Την πρώτη μέρα που έφτασε στο Λονδίνο είπε «Wow!». «Mου έκανε τεράστια εντύπωση ότι είναι μια πάρα πολύ μεγάλη πόλη με πάρα πολύ κόσμο από πάρα πολλές χώρες! Ήμουν τελείως ασυνήθιστος σε όλα αυτά, αφού όλα είναι εντελώς διαφορετικά απ το χωριό μου», λέει.
Η προσαρμογή ήταν δύσκολη αλλά κι ευχάριστη. Tο διάσημο Big Ben, το Αβαείο του Westminster, το παλάτι του Μπάκιγχαμ και… κάπου εκεί το πιο σημαντικό για εκείνον: το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τα Χριστούγεννα του 2017 (κι έχοντας ήδη πάρει τον τίτλο του διδάκτορα Αστρονομίας) κέντρισε το ενδιαφέρον του ο εξωπλανήτης Κ2-18b. «Η μελέτη του ήταν το καλύτερο δώρο που μου έδωσε μέχρι σήμερα η ζωή, γιατί είναι από τους ελάχιστους πλανήτες με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης και μπορεί να παρατηρηθεί με τα σημερινά τηλεσκόπια», εξηγεί.

Τελικά, η έρευνα απέδωσε την παγκόσμια ανακάλυψη: Υπάρχουν υδρατμοί και μπορεί να αναπτυχθεί ζωή! Είναι εφικτό κάποιοι, κάποτε, να κάνουν αυτό το ταξίδι; «Δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν μπορεί να αναπτυχθεί ζωή ή όχι, γιατί ακόμα και τώρα ξέρουμε πολύ λίγα γι’ αυτόν τον πλανήτη. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες για να μπορέσουμε να βρούμε έναν κατοικήσιμο κόσμο. Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, ένα ταξίδι εκτός του ηλιακού μας συστήματος αποτελεί επιστημονική φαντασία. Ο συγκεκριμένος πλανήτης απέχει 110 έτη φωτός. Είναι τόσο μακριά, που θα χρειαζόμασταν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε εκεί», δηλώνει στο DT.

Ένας μη ρεαλιστής θα σκεφτόταν ίσως την τηλεμεταφορά. Όμως, η επιστήμη βασίζεται σε δεδομένα. «Ακόμα και σε αυτό το φανταστικό σενάριο, κανένας πλανήτης δεν θα ήταν καταλληλότερος από τη Γη, γιατί έχουμε δημιουργηθεί πάνω στη Γη κι είμαστε ικανοί να επιβιώνουμε μόνο σε αυτές τις συνθήκες. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να προστατεύσουμε το περιβάλλον με όποια δυνατότητα έχουμε για να είναι ο πλανήτη μας το μοναδικό σπίτι που γνωρίζουμε, ένα φιλόξενο μέρος για όλους μας», τονίζει. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει ζωή εκτός της Γης, αλλά ταυτόχρονα θέτει και το ερώτημα: «Αν ναι, σε τι βαθμό μοιάζει με τη ζωή στη Γη;»

Στους στόχους του είναι η ανακάλυψη νερού σε έναν πλανήτη με θερμοκρασία παρόμοια της Γης και στοιχείων απαραίτητων για τη ζωή, όπως του άνθρακα. «Τα τηλεσκόπια των επόμενων δύο δεκαετιών θα είναι σε θέση να καταφέρουν αυτή τη μελέτη», λέει.
Επιπλέον, εργάζεται για μια από τις πιο σημαντικές αποστολές του μέλλοντος, την αποστολή ARIEL του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA), που στόχο έχει να ρίξει φως στη σύσταση της ατμόσφαιρας 1000 εξωπλανητών. «Η αποστολή θα ξεκινήσει το 2028 κι αυτή τη στιγμή την ετοιμάζουμε πυρετωδώς!»

Για το μέλλον μάς εύχεται «να συνειδητοποιήσουμε σύντομα πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο απέραντο σύμπαν και να συνυπάρχουμε αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους μας και με το περιβάλλον μας». Και για την προσωπική του εξέλιξη; «Να επιστρέψω στην Ελλάδα». Στο δικό του «αστέρι», που δεν μπορεί να περιγράψει ούτε ο Μικρός Πρίγκιπας…

«Η μελέτη του εξωπλανήτη Κ2-18b ήταν το καλύτερο δώρο που μου έδωσε μέχρι σήμερα η ζωή, γιατί είναι από τους ελάχιστους πλανήτες με θερμοκρασία παρόμοια με της Γης»

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 668

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *