Άλλος για τον Alpha;

Άλλος για τον Alpha;

Άλλος για τον Alpha;

Πριν από εφτά χρόνια, ΡΙΚ και Σίγμα, σφάζονταν για τα δικαιώματα μετάδοσης του ελλαδικού καναλιού στην Κύπρο. Σήμερα, ο Αlpha Ελλάδος, διεκδικεί την κυπριακή υπηκοότητα κι αλλάζει τις ισορροπίες στο τηλεοπτικό σύστημα.

Του Κωνσταντίνου Χάμπαλη

Με τη νοοτροπία, τότε, το ΡΙΚ, να επενδύσει σε ένα κοινό που δεν ταίριαζε καθόλου στο προφίλ και στη φιλοσοφία του ως δημόσια τηλεόραση, χώνει το χέρι βαθιά στην τσέπη και υπογράφει συμβόλαιο αποκλειστικής εκμετάλλευσης όλων των εκπομπών, σειρών και παραγωγών του ελλαδικού καναλιού, εντάσσοντας στο πρόγραμμαφιλόδοξα, για την εποχή εκείνη πρότζεκτ, όπως ήταν ο «Αγρότης Μόνος Ψάχνει», ο «Εφιάλτης στην Κουζίνα», το «Πάμε Πακέτο», το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» και ο «Καφές» με την Ελένη Μενεγάκη. Οι μάσκες πέφτουν και οι τότε διοικούντες της δημόσιας τηλεόρασης ανοίγουν πόλεμο με τα ιδιωτικά κανάλια για την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη του πίνακα της Nielsen. Ήταν το διάστημα όπου το Σίγμα, ήταν ο Μίδας της κυπριακής τηλεόρασης. Που ό,τιάγγιζε γινόταν χρυσός. Και η σκέψη να «κλέψουν» από τα χέρια του ΡΙΚ το ελλαδικό κανάλι, δεν άργησε να έρθει. Πόλεμος δηλώσεων κι αντιδηλώσεων τότε στα mediaμεταξύ των ιθυνόντων του Παρισινού και της κρατικής τηλεόρασης προκάλεσαν κύμα οργής στους τηλεθεατές οι οποίοι διχάστηκαν σε δύο στρατόπεδα με το νεοσύστατο, TVPLUS, να μπαίνει -για λίγο- στη μάχη της διεκδίκησης.

Με κίνητρο λοιπόν το γεγονός ότι το συμβόλαιο συνεργασίας Alpha-ΡΙΚ ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009, με κίνηση ρουά ματ, το Σίγμα, εκμεταλλευόμενο το πετσόκομμα από τη Βουλή του προϋπολογισμού του ημικρατικού καναλιού και δίνοντας κάτι τι περισσότερο, διεκδικεί μέσα σε λίγα 24ωρα τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του ελλαδικού καναλιού. Κι έτσι από την 1.1.2010 όλες οι εκπομπές του σταθμού, με εξαίρεση το «Κάτι Ψήνεται» που το ΡΙΚ αγόρασε τα δικαιώματα μετάδοσής του από την ξένη εταιρία παραγωγής μετακομίζει μέσα σε μία νύχτα στον Παρισινό. Το Σίγμα, αξιοποιεί προς όφελός του αυτή τη συνεργασία, που του χαρίζει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης και μαζί την πρωτιά αφήνοντας πίσω τον ΑΝΤ1, το ΡΙΚ και το Mega. Η οικονομική κατάρρευση όμως της Κύπρου, δεν άφησε ανεπηρέαστη αυτή τη συνεργασία που στο τέλος της ημέρας αποδεικνύεται καταστροφική.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Σίγμα ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οι εκπομπές του κόβονται η μία μετά την άλλη, τα νούμερα τηλεθέασής του καθοδικά και η λήξη της συνεργασίας του με το Alphaνα σκάει σαν βόμβα. Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα, πριν ακόμα αρχίσει η αποκαθήλωση του σταθμού, η συνεργασία άρχισε να μπάζει νερά. Εκπομπές που στην Ελλάδα έκαναν ρεκόρ τηλεθέασης, στην Κύπρο δεν κατάφερναν να ορθοποδήσουν.Από τη μία η λήξη αυτής της συνεργασίας οδήγησε τον Παρισινό σε αδιέξοδο κι από την άλλη τον κατεύθυνε σε πιο «οικονομικές»και «συμφέρουσες» για τα ταμεία του συνεργασίες οι οποίες δεν κατάφεραν παρά να αποδειχθούν «φούσκα».

Το «κύκνειον» άσμα για τους διοικούντες του Σίγμα ήταν η είδηση της αυτόνομης καθόδου του ελλαδικού καναλιού στην Κύπρο. Που όχι μόνο τους προκάλεσε αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις στο διοικητικό σύστημά τους αλλά ξεγύμνωσε σχεδόν το μισό τμήμα ειδήσεων. Η μεγάλη «έξοδος» ξεκίνησε πριν ένα μήνα περίπου. Οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Νεοφύτου, Ανδρέας Κημήτρης-για τον οποίο οι φήμες λένε ότι θα αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και ο Νικόλας Ζαννέτος αποχωρούν από το κανάλι. Τα βήματά τους ακολουθούν και υπάλληλοι από το τεχνικό τμήμα όπως οι: Αλεξία Φώτσιου, Κυριακή Αδάμου, Κωνσταντίνα Λάρμου, Θεόδωρος Μανδρίτης(μετακινείται είτε στον ΚΟΑ, είτε στον Alpha) Μαρία Σοφοκλέους και Γιώργος Άντωνας ο οποίος τραβάπλώρη για το Mega.

Εν τω μεταξύ, η κάθοδος του Alphaστην Κύπρο δεν φέρνει τα πάνω κάτω μόνο στο Σίγμα αλλά βάζει στο στόχαστρό του και το Megaπου σχεδόν καθημερινά δέχεται τη μία παραίτηση των υπαλλήλων του πίσω από την άλλη με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται το τεχνικό τμήμα του με τους Ττέρη Αντωνιάδη, Γιώργο Πέτρου, Χάρη Βασιλείου, Κυριάκο Κετσέ, ΑντρέαΤσέλεπο και Νίκη Καπετάνιου να υποβάλλουν την παραίτησή τους. Από τους δημοσιογράφους εγκαταλείπουν ο πολιτικός συντάκτης Γιώργος Γεωργιάδης, η Ντίνα Κλεάνθους η οποία μένει εκτός-προς το παρόνκαι ο Παναγιώτης Δημόπουλος που αναλαμβάνει την πρωινή ζώνη του σταθμού. Οι παραιτήσεις όμως επεκτείνονται και στο onlineτμήμα του σταθμού με την ΈρικαΚαβάζη και την Αριάνα Χαριλάου που υπέγραψε με την Καθημερινή να εγκαταλείπουν το πλοίο. Από το ΡΙΚ, παραίτηση έδωσε ο Κυριάκος Πιερίδης ο οποίος συμφώνησε για την παρουσίαση της μεσημβρινής ζώνης του νέου καναλιού ενώ μικρές και μεμονωμένες μετακινήσεις υπήρξαν κι από τον CapitalΛεμεσού.

Πηγή : Tv Mania, τεύχος 1163

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *