GOOD LIFE ΥΓΕΙΑ Ανακαλύψτε τα απίστευτα οφέλη του κρασιού

Ανακαλύψτε τα απίστευτα οφέλη του κρασιού

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιά και άλλα συστήματα του οργανισμού.Η ρεσβερατρόλη είναι το συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ανακαλύπτω το κρασί
Το κρασί πέρα από ένα υπέροχο, απολαυστικό και… κοινωνικό ποτό, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, φτάνει να ακολουθούμε πάντα την αρχή «μέτρον άριστον».

Το κρασί ως ένα από τα βασικά συστατικά της «ιερής τριάδας» της μεσογειακής διατροφής, τα άλλα δύο είναι ο σίτος και το έλαιον, αποτελεί αντικείμενο έρευνας γιατρών, διατροφολόγων και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο ούριος άνεμος της μεσογειακής γαστρονομίας που πνέει τις τελευταίες δεκαετίες σε κουζίνες, εστιατόρια και εργαστήρια ανά την υφήλιο, ανέβασε ακόμη περισσότερο τις μετοχές του κρασιού. Είναι όμως και ο ευγενής στόχος των επιστημόνων για την αποκωδικοποίηση των μυστικών της μακροζωίας, αλλά και της ευζωίας των μεσογειακών λαών που ώθησε ακόμη περισσότερο την κατανάλωση του κρασιού.

Για την υγεία
Μελέτες των τελευταίων 20 περίπου χρόνων, δείχνουν ότι το κρασί και κυρίως το κόκκινο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό. Ο κανόνας «μέτρον άριστον» ισχύει και εδώ: η ανώτατη συνιστώμενη καθημερινή δόση κρασιού είναι 250ml, δηλαδή ένα μεγάλο ποτήρι ή δύο μεσαία.

Και βέβαια η ποσότητα αυτή αφορά σε κρασί με αλκοολικό τίτλο 12%- στις (ολοένα και πιο συνηθισμένες) περιπτώσεις κρασιών με αλκοολικό τίτλο που φτάνει και ξεπερνάει το 14%, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

Η κατανάλωση μιας τέτοιας ποσότητας μπορεί να μειώσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 έως 60%, να βελτιώσει τη λειτουργία του στομάχου και τη διαδικασία της πέψης, να εμποδίσει τη δημιουργία χολόλιθων, να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, να δράσει ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, να αυξήσει την αντίσταση στα κοινά κρυολογήματα και να βοηθήσει στον ύπνο.

Το Γαλλικό παράδοξο
Η επιστημονική ερμηνεία για την ευεργετική επίδραση του κρασιού στην καρδιά, δόθηκε τα τελευταία χρόνια με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παγκόσμιας μελέτης για τις καρδιαγγειακές νόσους. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι στη Γαλλία οι θάνατοι από καρδιαγγειακές νόσους είναι λιγότεροι από τις ΗΠΑ (κατά 57%) και τη Βρετανία (κατά 79%) παρά την υψηλή κατανάλωση κεκορεσμένων λιπαρών, το γνωστό δηλαδή «Γαλλικό Παράδοξο».

Η μείωση αυτή των θανάτων αποδόθηκε στο κρασί που πίνουν συστηματικά με τα γεύματά τους οι Γάλλοι.Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καθαρίζουν τα τοξικά παραπροϊόντα του μεταβολισμού (συνήθως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου), εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Δεν είναι βεβαίως μόνο το κρασί αλλά και μία σειρά διατροφικών συνηθειών και άσκησης σε καθημερινή βάση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και στην καραδιά και στο μυαλό
Οι τανίνες, ένα φλαβονοειδές προερχόμενο κυρίως από τα κουκούτσια και τη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού, έχουν εξαιρετικές αντιαθηρογόνες ιδιότητες: ελαττώνουν την εναπόθεση λίπους στην αορτή μέσω μείωσης της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (η λεγόμενη κακή χοληστερόλη).

Επιπλέον, η αλκοόλη που περιέχεται στο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (η λεγόμενη καλή χοληστερόλη) στον ορό και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Επίσης η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο αίμα, με ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιά και άλλα συστήματα του οργανισμού.

Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ του οποίου οι αυξημένες συγκεντρώσεις στο αίμα, είναι βλαβερές για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ψηλά επίπεδα του αμινοξέως αυτού συσχετίζονται με απώλεια μνήμης, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Η ρεσβερατρόλη
Ένα μείζονος σημασίας συστατικό του κρασιού έχει αναγνωριστεί πρόσφατα για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην καρδιά και τον καρκίνο. Η ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ως το κυριότερο ενεργό συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα φασόλια. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης.
Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Ιδιαίτερα όταν τα φυτά προσβάλλονται από μύκητες, παράγουν αυξημένες ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Κατά της παχυσαρκίας
Μετά τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί έχει ευεργετική δράση και στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, καθώς καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο.

Πανεπιστημιακές έρευνες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη, μπορεί να μεταβάλει την παραγωγή ορισμένων συστατικών που υπάρχουν στα λιποκύτταρα.

Σεξουαλική υγεία
Ερευνητές ουρολογικών κλινικών και οργανισμών δημόσιας υγείας της Αγγλίας, ισχυρίζονται ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών.

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ημερησίως πέτυχαν καλύτερες «βαθμολογίες» σε ερωτηματολόγια που εκτιμούσαν τη σεξουαλική δραστηριότητα και ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι μηχανισμοί διέγερσης και ευχαρίστησης στη γυναίκα είναι πολύ πιο πολύπλοκοι σε σχέση με τους αντίστοιχους των ανδρών, εντούτοις το κόκκινο κρασί βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος συμβάλλοντας έτσι και στη σεξουαλική υγεία και των δύο φύλων.

Οι ανθρώπινοι οργανισμοί είναι βέβαια πολύπλοκοι, που μία και μόνο αντιοξειδωτική-αντικαρκινική ουσία δεν μπορεί παρά να έχει περιορισμένη δράση και αποτελεσματικότητα.

Tips
Μια μεγάλη ευλογία
Το κρασί ωστόσο δεν έχει ανάγκη να περιτυλιχθεί με ιατρικές περγαμηνές για να παραμείνει στο επίκεντρο της διατροφής, των σχέσεων, του πολιτισμού γενικότερα. Το κρασί δεν αποτελεί πανάκεια, είναι όμως μια μεγάλη ευλογία. Οι λάτρεις του κρασιού εξάλλου δεν πίνουν κρασί για την υγεία αλλά για την κοινωνικότητα, τη χαρά και την απόλαυση. Ας θυμηθούμε και τι έλεγαν οι πάντοτε επίκαιροι Αρχαίοι Έλληνες «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Με τη Φλωρεντία Κυθραιώτου

Περιοδικό Life, τεύχος 99

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αυτά τα πουκάμισα είναι η τελευταία λέξη της μόδας

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας και ένα από τα πιο hot trends της Άνοιξης του 2020. Το grandma΄s shirt λοιπόν είναι εδώ.  Όπως...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσε το κοστούμι με τον πιο θηλυκό τρόπο!

Κάντο όπως η Σταματίνα.  Σε ότι αφορά τη θηλυκότητα σε συνδυασμό, όμως, με την κομψότητα η Σταματίνα Τσιμτσιλή δεν μας απογοητεύει ποτέ. Πάντα...

Τα ωραιότερα looks που είδαμε στις πασαρέλες στο London Fashion Week

Μετά την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, τη σκυτάλη πήρε η βρετανική πρωτεύουσα κι έτσι βρισκόμαστε ακόμη σε ρυθμούς μόδας για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας...

Πιέρος Σωτηρίου – Μαρία Κορτζιά: Μετακομίζουν στο Καζακστάν!

Το ζευγάρι μετακομίζει μετά την μεταγραφή του Πιέρου. O Κύπριος διεθνής επιθετικός αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί τους συμπαίκτες...

Κόκκινο κραγιόν: H αγαπημένη απόχρωση πολλών Ελληνίδων celebrities

Το κόκκινο κραγιόν ήταν είναι και θα παραμείνει τάση από τώρα και μέχρι το τέλος του κόσμου. Το κόκκινο δεν έχει εποχή ούτε περίσταση,...

Street Style: Αυτό είναι το χρώμα που κυριάρχησε στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης

H εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης έχει φτάσει στο τέλος της, αλλά εμείς ασχολούμαστε ακόμα με τα street style looks που δημιούργησαν...

LIKE NEWS

Αυτά τα πουκάμισα είναι η τελευταία λέξη της μόδας

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας και ένα από τα πιο hot trends της Άνοιξης του 2020. Το grandma΄s shirt λοιπόν είναι εδώ.  Όπως...

Έβελυν Καζαντζόγλου: 7 beauty looks που θα θες ν’ αντιγράψεις

Η Έβελυν Καζαντζόγλου, είναι ένα από τα πιο stylish κορίτσια που συχνά μας δίνουν τέλειες ιδέες τόσο με τα outfits της, όσο και με τα...

Άννα Βίσση – Σοφία Καρβέλα: Bόλτες στους δρόμους της Νέας Υόρκης 

Η Άννα Βίσση μετά το τέλος της εμφάνισής στο Hotel Ermou το περασμένο Σάββατο, ετοίμασε τις αποσκευές της και μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσε το κοστούμι με τον πιο θηλυκό τρόπο!

Κάντο όπως η Σταματίνα.  Σε ότι αφορά τη θηλυκότητα σε συνδυασμό, όμως, με την κομψότητα η Σταματίνα Τσιμτσιλή δεν μας απογοητεύει ποτέ. Πάντα...

Πήγαμε στην συναυλία με τίτλο «Στον Αστερισμό του Μίκη Θεοδωράκη»

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Παντελής Θαλασσινός πραγματοποίησαν συναυλίες με τίτλο «Στον Αστερισμό του Μίκη Θεοδωράκη» σε Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα, ο μεγάλος...

Ελληνίδα ηθοποιός: “Θέλω να παντρευτώ τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο”

Στην κοπή πίτας του ομίλου ΑΝΤ1, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ευαγγελία Μουμούρη. Εκεί τη συνάντησε η κάμερα του Πρωινού με την ηθοποιό να...

To twerk της Irina Shayk σε ξέφρενο party αφήνει τους θαυμαστές της άφωνους

Η διάσημη καλλονή Irina Shayk είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες και επιτυχημένο μοντέλο. H Shayn συμμετέχει σε πολλά από τα fashιοn shows...

Η απάντηση της Λάουρας σε follower για το σχόλιο που έκανε για τα κιλά της

Η Λάουρα Νάργες για άλλη μια φορά νιώθει την ανάγκη να απαντήσει σε όλους εκείνους που σχολιάζουν με κακοπροαίρετο τρόπο τα κιλά της. Το μεσημέρι...

Ανακαλύψαμε το brand που θα δώσει άποψη στο μακιγιάζ σου

Με motto του «Η ομορφιά είναι ενέργεια» το Wakeup Cosmetics Milano είναι το νέο brand ομορφιάς που σίγουρα θα σου...

Τα ωραιότερα looks που είδαμε στις πασαρέλες στο London Fashion Week

Μετά την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, τη σκυτάλη πήρε η βρετανική πρωτεύουσα κι έτσι βρισκόμαστε ακόμη σε ρυθμούς μόδας για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας...

Πιέρος Σωτηρίου – Μαρία Κορτζιά: Μετακομίζουν στο Καζακστάν!

Το ζευγάρι μετακομίζει μετά την μεταγραφή του Πιέρου. O Κύπριος διεθνής επιθετικός αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί τους συμπαίκτες...

Μάθαμε το ποσό που θα παίρνει κάθε παίκτης στο Big Brother

Λίγο πριν την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου ριάλιτι, έγινε γνωστό το ποσό το οποίο θα παίρνουν μηνιαίως οι παίκτες που θα συμμετέχουν σε αυτό.  Το πρωί...

Κόκκινο κραγιόν: H αγαπημένη απόχρωση πολλών Ελληνίδων celebrities

Το κόκκινο κραγιόν ήταν είναι και θα παραμείνει τάση από τώρα και μέχρι το τέλος του κόσμου. Το κόκκινο δεν έχει εποχή ούτε περίσταση,...

Δεν θα προβληθεί η σημερινή εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη

Μια ανακοίνωση έκανε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Ελένη Μενεγάκη, το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα, η λαμπερή παρουσιάστρια ανακοίνωσε στους διαδικτυακούς...

Οι ειδικοί μίλησαν: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τρέξιμο

Τι πιο ωραίο από το να ξυπνήσετε κσι να πάρετε την απόφαση να... πάτε για τρέξιμο! Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως καλύτερη στιγμή της μέρας...

O Joaquin Phoenix ήταν ο «Joker» και κέρδισε ένα Oscar γι’αυτό

Ευαίσθητος, τρυφερός, σκοτεινός, απειλητικός δυσλειτουργικός, συναισθηματικά και πνευματικά ασταθής - ίσως έχουν δίκιο όσοι γκρινιάζουν πως είναι λάθος ο Joaquin Phoenix να παίρνει ένα βραβείο Oscar, επειδή απλώς...

Πρίγκιπας Ουίλιαμ- Κέιτ Μίντλετον: Kάνουν ένα διάλειμμα από τα βασιλικά τους καθήκοντα

Και μόνο στο άκουσμα ότι ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από τα βασιλικά τους καθήκοντα, πολλοί...

Συγκινεί η Μίνα Αρναούτη για τα 4 χρόνια από το θάνατο του Παντελίδη

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα του μοιραίου τροχαίου που στοίχισε τη ζωή στον Παντελή Παντελίδη. Η συνεπιβάτισσά του στο αυτοκίνητο Μίνα Αρναούτη δημοσίευσε...

Master Chef: Η Σεμίνα μιλάει για την αποχώρηση της – “Όλα είναι καλύτερα τώρα”

Στη Φωλιά των Κου Κου βρέθηκε, το πρωί της Τρίτης, η Σεμίνα Κατσίβα από το MasterChef. Η παίκτρια που αποφάσισε να αποχωρήσει...

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Ο ξεριζωμός από την Αλεξάνδρεια και η καταξίωση

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη όπως δεν την έχετε ξαναδεί... «Θυμάμαι τα κλάματα και του πατέρα μου και της μητέρας μου» εξομολογείται μεταξύ άλλων η αγαπημένη...