Από τη λογιστική στη μόδα – Η Κύπρια σχεδιάστρια Άννα Φάκα ξετυλίγει τη ζωή της

Από τη λογιστική στη μόδα – Η Κύπρια σχεδιάστρια Άννα Φάκα ξετυλίγει τη ζωή της

Από τη λογιστική στη μόδα – Η Κύπρια σχεδιάστρια Άννα Φάκα ξετυλίγει τη ζωή της
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μηνά

Η Άννα Φάκα θυμάται τα πρώτα της βήματα στο χώρο της μόδας και μοιράζεται όλα αυτά που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.

Της Νατάσας Γεωργίου

Νέα χρονιά, νέα πράγματα. Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε όσον αφορά τα επαγγελματικά σου;
Η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι σε μια δημιουργική περίοδο, αφού ετοιμάζω την καινούρια μου συλλογή για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2017.

Σχεδιάζεις δύο συλλογές, μια με prêt-a-porter δημιουργίες και μια με Haute Couture, όπου δημιουργείς κατά παραγγελία. Μίλησέ μας λίγο για τον τρόπο που εργάζεσαι και πού μπορούμε να βρούμε τις συλλογές σου.
Περνώ πολλές ώρες στο ατελιέ μου, όπου σχεδιάζω τα ρούχα, μελετώντας για έμπνευση και για τις δύο συλλογές. Για τη συλλογή Haute Couture εργάζομαι με ραντεβού, αφού η κάθε δημιουργία είναι μοναδική και προσαρμόζεται στο σώμα της κάθε γυναίκας. Στο σχέδιο μπορούν να γίνουν αλλαγές όσον αφορά το ύφασμα και το χρώμα, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της ενδιαφερόμενης. Η prêt- a-porter συλλογή μου είναι διαθέσιμη στο ατελιέ μου, καθώς και στα καταστήματα Glam Boutique (Λευκωσία), Infolio Boutique (Λάρνακα), Editori Boutique (Λεμεσός) και Sotris Fabulous Boutique (Πάφος). Η Haute Couture συλλογή είναι διαθέσιμη μόνο στο ατελιέ μου.

Ασχολείσαι και με τη δημιουργία νυφικών. Πόσο σε ευχαριστεί η ενασχόληση με μέλλουσες νύφες;
Είναι μια διαδικασία πολύ όμορφη. Αποκτώ μια ιδιαίτερη σχέση με τη νύφη, αφού αναλαμβάνω τη δημιουργία του ενδύματος για την πιο σημαντική μέρα της ζωής της! Μοιράζομαι μαζί της τα συναισθήματά της σε όλη την πορεία, τόσο τις ανησυχίες της, όσο και τη χαρά της.

Υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία online καταστήματος;
Ναι, υπάρχουν σχέδια και ομολογώ ότι ανυπομονώ σύντομα να τα ολοκληρώσω!

Πώς βλέπεις την εξέλιξη του σχεδίου μόδας στην Κύπρο; Θεωρείς ότι υπάρχουν ταλαντούχοι σχεδιαστές; Υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζεις;
Η μόδα στην Κύπρο έχει κυριολεκτικά κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Είμαι πολύ αισιόδοξη. Βλέπουμε ένα συνδυασμό φρέσκων ιδεών, κλασικής φινέτσας και δημιουργικότητας. Θαυμάζω και καμαρώνω τη δουλειά πολλών συναδέλφων και η εξέλιξη αυτή με ενθουσιάζει.

Είναι δύσκολο για κάποιον Κύπριο σχεδιαστή να επεκταθεί στο εξωτερικό;
Είναι απαιτητικό, κυρίως σε ό,τι αφορά το χρόνο που πρέπει κάποιος να διαθέσει και τις προτεραιότητες που πρέπει να επανεξετάσει. Χρειάζονται συνεχή ταξίδια, πιθανή παραμονή για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό και αγώνα για να διακριθεί ανάμεσα σε χιλιάδες δημιουργικούς σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Για μένα, μπορεί η δουλειά μου να αποτελεί το όνειρό μου, αλλά δεν θα μπορούσα να στερήσω περισσότερο χρόνο από τα παιδιά μου.

Ποιες θεωρείς ως τις πιο καλοντυμένες Κύπριες;
Είναι πολλές και αυτό είναι πολύ όμορφο, γιατί δείχνει πως οι Κύπριες αγαπούν και ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους.

Έχεις σπουδάσει λογιστική και όμως σε κέρδισε το σχέδιο μόδας. Πώς πήρες την απόφαση να υλοποιήσεις το όνειρό σου;
Δεν ήταν κάτι που αποφάσισα, ήρθε από µόνο του. Για κάποια χρόνια έφτιαχνα ρούχα για εμένα, που πάντα έπαιρναν θετικά σχόλια από τους γύρω µου. Κάποιες φίλες μου με παρότρυναν να δημιουργήσω τη δική µου σειρά και κάπως έτσι άρχισα να ασχολούμαι πιο επαγγελματικά.

Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από τον ένα τομέα στον άλλο;
Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η μετάβαση. Μπορώ να πω ότι ήταν πιο πολύ μια ευχάριστη διαδικασία, αφού για πρώτη φορά έκανα κάτι που τόσο πολύ αγαπούσα. Αρχικά, πήρα δέκα κομμάτια στην Glam Boutique -αφού γνωρίζω χρόνια την ιδιοκτήτρια- και της τα έδειξα. Εκείνη ενθουσιάστηκε και τα κράτησε. Την ίδια εβδομάδα µε πήρε τηλέφωνο και µου είπε ότι πουλήθηκαν όλα! Θυμάμαι τον εαυτό μου να δακρύζει από χαρά. Εκεί αντιλήφθηκα πόσο πολύ με γεμίζει αυτό το πράγμα και πόσο πολύ ήθελα να το συνεχίσω.

Ο πατέρας σου διαφωνούσε με την επιθυμία σου αυτή;
Είχαμε διαφωνίες μεταξύ μας πριν να πάω για σπουδές και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν το ακολούθησα εξαρχής. Παρόλα αυτά, σήμερα χαίρεται με αυτό που κάνω. Δεν μετανιώνω που δεν σπούδασα σχέδιο από την αρχή, γιατί ίσως τότε να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή και ίσως να μην έπαιρναν αυτή την πορεία τα πράγματα. Εξάλλου, σήμερα κάνω αυτό που αγαπώ και αυτό έχει σημασία.

Νιώθεις ικανοποίηση για ό,τι κατάφερες μέχρι σήμερα;
Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και εύχομαι να συνεχίσω δυναμικά αυτό που κάνω.

Τελικά, πρέπει τα όνειρά μας να τα ακολουθούμε όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος;
Σίγουρα! Οι δυσκολίες ξεπερνιούνται όταν υπάρχει πάθος και υπομονή για αυτό που κάνεις.

Τι είναι για σένα η δημιουργία;
Η δημιουργία είναι μια διαδικασία που απολαμβάνω από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι οι στιγμές που νιώθω όλο ενέργεια, πλημμυρίζω από έμπνευση και δίνω το 100% του εαυτού μου.

Θα έλεγες ότι έχεις ζήσει τη ζωή σου πρώτα με την καρδιά και μετά με τη λογική;
Η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις δύο παιδιά και ένα σύζυγο, δίνεις προβάδισμα στη λογική! Η οικογένειά μου είναι το παν και η δουλειά μου συμπληρώνει το παζλ της ζωής μου. Αν άκουγα όμως μόνο τη λογική, θα ήμουν σαν ρομπότ. Επιλέγω να τα συνδυάζω, αν και κάποιες φορές δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα…

Έχεις δεχτεί κακόβουλη κριτική όσον αφορά τη δουλειά σου;
Κακόβουλη κριτική δεν θα το έλεγα. Η εποικοδομητική κριτική όμως, είναι πάντα καλοδεχούμενη, γιατί με βοηθά να προβληματίζομαι και έτσι να βελτιώνομαι.

Έχεις ακόμα τρία αδέλφια. Πώς είναι οι σχέσεις σας;
Έχω μια δίδυμη αδελφή και δύο αδελφούς. Με την αδελφή μου Ιφιγένεια, είμαστε πολύ συνδεδεμένες. Είναι πάντα δίπλα µου, είναι ο καλύτερος κριτής, η καλύτερή μου φίλη. Ο μεγαλύτερός μου αδελφός λειτουργεί προστατευτικά απέναντί μου, ενώ ο μικρότερος είναι το δεξί μου χέρι, το στήριγμά μου καθημερινά.

Με τη δίδυμή σου αδελφή υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση;
Έχουμε ένα ιδιαίτερο δέσιμο και τους δικούς µας κώδικες επικοινωνίας. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για να καταλάβει η µία την άλλη. Πολλές φορές, μια ματιά φτάνει, για να συνεννοηθούμε.

Φυσικά, είστε και ανταγωνίστριες, αφού η Ιφιγένεια δραστηριοποιείται επαγγελματικά με την αλυσίδα καταστημάτων Zara!
Αυτό είναι κάτι που μας το λένε στην οικογένεια και το λέμε και μεταξύ μας, αστειευόμενες! Φυσικά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι είμαστε ανταγωνίστριες, αλλά σίγουρα συναγωνίστριες! Είναι μαγικό το γεγονός ότι έχουμε και σε αυτό τον τομέα το ίδιο πάθος.

Η δουλειά σου απαιτεί αρκετά και συχνά ταξίδια. Κάθε ταξίδι είναι και μια καινούρια εμπειρία;
Τα ταξίδια είναι η βασική σύνδεσή μου με τον κόσμο της μόδας. Κάθε ταξίδι είναι μια ευκαιρία για να μάθω καινούρια πράγματα και να ανανεωθώ. Η μόδα του δρόμου είναι κάτι που ξεχωρίζω, αφού θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για Haute Couture δημιουργίες.

Πώς ισορροπείς δουλειά και οικογένεια;
Με πολλή προσπάθεια!

Ο σύζυγός σου σε έχει στηρίξει σε όλη αυτή τη διαδικασία; Πώς κρατάτε ζωντανό το γάμο σας;
Ο σύζυγός μου, είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε εμένα πιο πολύ από εμένα και που με έσπρωξε να ακολουθήσω το όνειρό μου. Ήταν δίπλα μου και με στήριξε σε όλη αυτή τη διαδικασία. Με τον Νεκτάριο προσπαθούμε, όσο κουραστική κι αν είναι η μέρα μας, να αφιερώνουμε χρόνο ο ένας στον άλλο, για να συζητήσουμε τα ασήμαντα και τα σημαντικά και για να μοιραστούμε τους στόχους μας, για τα παιδιά μας και για εμάς. Τα Σαββατοκύριακα, που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τα αφιερώνουμε στο να περάσουμε χρόνο μαζί όλη η οικογένεια, αλλά και μόνοι οι δυο μας.

Πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο με τα παιδιά σας;
Μαγειρεύουμε, παίζουμε, ζωγραφίζουμε, πάμε βόλτες. Αναλόγως του τι θα αποφασίσουν οι δυο γιοι μου!

Πού θα ήθελες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια από τώρα;
Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, το μόνο που θέλω είναι να έχουμε την υγεία μας και εγώ και η οικογένειά μου. Όταν έχεις την υγεία σου, μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Επιμέλεια: Γιώργος Χρυσοστόμου
Μακιγιάζ: Γιώργος Ιωσήφ (Florentia Makeup Artist Workshop)
Μαλλιά: Kagas Hair Stylists
Ρούχα και παπούτσια από προσωπική συλλογή. Θερμές ευχαριστίες στο Barrafino για τη φιλοξενία.

Πηγή : Περιοδικό Hello! τεύχος 98

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *