OMIKRONAnna Wintour: Ο διάβολος ζητά συγγνώμη

Anna Wintour: Ο διάβολος ζητά συγγνώμη

Η 70χρονη διευθύντρια της Vogue νιώθει το θρόνο της να τρίζει και για πρώτη φορά στην 32χρονη ιστορία της μοιάζει να προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις πριν η εποχή που η ίδια δημιούργησε και διαμόρφωσε την ξεπεράσει.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Η διευθύντρια της αμερικανικής Vogue και καλλιτεχνική διευθύντρια του εκδοτικού ομίλου Conde Nast είναι σκληρό καρύδι. Έχει καταφέρει να κρατά αταλάντευτα το τιμόνι του πιο επιδραστικού γυναικείου περιοδικού μόδας στον κόσμο από το 1988. Έχει επιβιώσει από πλείστες όσες επιθέσεις ζωόφιλων ακτιβιστών που την ψέγουν διαχρονικά για την υποστήριξή της στη χρήση αληθινής γούνας – της έχουν εκσφενδονίσει τούρτα φτιαγμένη από τόφου, της έχουν σερβίρει νεκρό ρακούν, την έχουν διαπομπεύσει γιατί αρνείται να δημοσιεύσει πληρωμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων. Τη σκαπούλαρε και από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, απομονωμένη με ίδια βούληση στο βγαλμένο από σελίδες περιοδικού σπίτι της στο Λονγκ Άιλαντ – μάλιστα την περίοδο του social distancing παρότι απεχθάνεται τα χόμπι, τις συνήθειες και τις καθημερινές τελετουργίες ξεκίνησε το τρέξιμο, όπως ενημέρωσε μέσω της στήλης της στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού.

Και όμως, παρά τη γερή κράση της – κυριολεκτικά και μεταφορικά – η 70χρονη χαλκέντερη κυρία της μόδας μοιάζει αμφίβολο αν θα μπορέσει να βγει αλώβητη από την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται τόσο η ίδια όσο και ο εκδοτικός οργανισμός της εξαιτίας της δολοφονίας του George Floyd. Η αναζωπύρωση του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ γκρεμίζει αγάλματα θαλασσοπόρων και αποικιοκρατών, βγάζει στην παρανομία εμβληματικά φιλμ σαν το «Όσα παίρνει ο άνεμος», φτάνει κοντολογίς την αντίληψη για την πολιτική ορθότητα στα άκρα. Δε θα ήταν δυνατό η Wintour, δηλαδή μια γυναίκα που δεν καλλιεργεί αλλά επιβάλει τα στερεότυπα, να μείνει αλώβητη. Στις αρχές Ιουνίου συνέβη κάτι ολωσδιόλου παράδοξο για τη διευθύντρια της Vogue. Η Wintour αν και απολαμβάνει το προνόμιο να είναι ο άνθρωπος που δημιουργεί τις εξελίξεις τις οποίες άλλοι τρέχουν να προλάβουν εμφανίστηκε για πρώτη φορά να τρέχει ασθμαίνοντας μήπως και προφτάσει η ίδια τον κόσμο που ξεκίνησε να τρέχει ερήμην της με κεκτημένη ταχύτητα.

Η αγέλαστη, απόμακρη και αποστασιοποιημένη επικεφαλής της βίβλου της μόδας απέστειλε ένα βαθιά συναισθηματικό – για τα μέτρα της – εσωτερικό μήνυμα στους υπαλλήλους του περιοδικού. Σχεδόν εκβιάστηκε να το κάνει. Όχι από τους εργοδότες της αλλά από τις φήμες και τους ψιθύρους που κυκλοφορούν χρόνια τώρα σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται στην εταιρία, οι οποίοι μεγεθύνθηκαν από τη δολοφονία Floyd και ακούγονταν πλέον δυνατότεροι κι από κραυγές. «Θέλω να δηλώσω απερίφραστα ότι γνωρίζω πως η Vogue δε βρήκε αρκετούς τρόπους για να προωθήσει και να δώσει χώρο σε μαύρους συντάκτες, συγγραφείς, φωτογράφους, σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς. Ακόμα, έχουμε κάνει λάθη δημοσιεύοντας ιστορίες και εικόνες που έβλαψαν ή πρόσβαλαν κάποιους. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη γι’ αυτά τα λάθη», έγραφε μεταξύ άλλων στο memo της που διέρρευσε από τη New York Post. Η Wintour παραδέχτηκε ακόμα ότι ο κώδικας λειτουργίας του περιοδικού απέχει έτη φωτός από το φιλελευθερισμό. Για τους εργαζόμενους της εταιρίας στην πραγματικότητα η κραταιά διευθύντριά τους κόμισε απλώς γλαύκα εις Αθήνας. Μήπως όμως είναι αργά για δάκρυα και όψιμες απολογίες;

Είναι αλήθεια ότι η Wintour στην 32χρονη καριέρα της στον περιοδικό Τύπο κατάφερε όχι μόνο να επανεφεύρει την αίγλη της Vogue αλλά να δώσει φωνή σε νέους, φερέλπιδες σχεδιαστές. Ανέδειξε ανθρώπους που χωρίς τη βοήθειά της ίσως βρίσκονταν στα αζήτητα ή δε θα είχαν τέλος πάντων καταφέρει ουρανομήκεις καριέρες. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι η ίδια έγινε στυλοβάτης μιας βιομηχανίας ελιτισμού στην οποία ήταν ευπρόσδεκτοι κατά κύριο λόγο οι λευκοί, εύποροι, με σπουδαία καταγωγή και ακόμα σπουδαιότερες διασυνδέσεις πολίτες. Ναι, όσοι έμειναν εκτός της λίστας καλεσμένων του πάρτι που έχει στήσει για περισσότερα από τριάντα χρόνια η Βρετανίδα δημοσιογράφος έχουν τώρα τη λαμπρή ευκαιρία να την αποδομήσουν. Όχι ότι η ίδια δεν έχει δώσει προ πολλού το έναυσμα και τις αφορμές γι΄ αυτό. Η Wintour που επικουρείται στο απαιτητικό έργο της από τρεις βοηθούς φροντίζει διαχρονικά οι άνθρωποι που απαντούν στα τηλέφωνά της, εκτελούν χρέη κρεμάστρας για τα παλτά της και την τσάντα της και μεταφέρουν με θρησκευτική ευλάβεια τον latte της να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κυρίως να προέρχονται από κάποια επιφανή και εύπορη οικογένεια.

Σε έναν ιδανικό κόσμο αυτή η εμμονή της θα μπορούσε να είναι ένα έμμεσο σχόλιο. Δεν έχει σημασία πόσο σημαντική είναι η σκούφια καθενός. Όποιος διεκδικεί ένα κομμάτι στο όνειρο οφείλει να ξεκινά από τα χαμηλά, εκτελώντας θελήματα για την ίδια – στη θέση της βοηθού έχουν κατά καιρούς κόρες καλλιτεχνικών διευθυντών, τραπεζικών, υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, ακόμα και οσκαρικών σεναριογράφων. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Στη Vogue οι λευκοί τύχαιναν πάντα προνομιακότερης μεταχείρισης από τους μαύρους. Στο βιβλίο «The Chiffon Trenches: A Memoir» που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πάνω στην ώρα, στις 19 Μαΐου, ο André Leon Talley καταγράφει μεταξύ άλλων και την εμπειρία του στη Vogue. Σάρκα από τη σάρκα του περιοδικού από το 1983 μέχρι το 1995 και για χρόνια εξ απορρήτων συνεργάτης της Wintour ο μαύρος δημοσιογράφος επιμένει σε ένα αδιαπραγμάτευτο συμπέρασμα: ότι η αλλοτινή διευθύντριά του ήταν, είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια αποικιοκρατική λογική.

«Δεν μπορεί να είναι εύκολο να είσαι μαύρος εργαζόμενος στη Vogue και η αλήθεια είναι ότι είστε πολύ λίγοι. Ξέρω ότι δεν αρκεί να πω ότι θα προσπαθήσουμε περισσότερο αλλά θα το κάνουμε – και, παρακαλώ, να έχετε υπόψη ότι αφουγκράζομαι τη φωνή και ακούω τις απαντήσεις σας καθώς προχωράμε μπροστά. Ακούω και θα ήθελα να ακούσω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, εφόσον θέλετε να τα μοιραστείτε», γράφει σε άλλο σημείο της εσωτερικής επιστολής της η Wintour. Ωστόσο φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν πείθονται από τις καλές και αγαθές προθέσεις της. Ειδικά όσοι εργάζονται γι’ αυτήν, συνεργάζονται μαζί της και σε ένα βαθμό εξαρτούν την ζωή τους από τη μεταξύ τους σχέση και δεν την έχουν απλώς γνωρίσει ως κινηματογραφική μεγέθυνση μέσα από το βιβλίο και την ταινία «Ο Διάβολος Φοράει Prada».

Η διευθύντρια της αμερικανικής Vogue έχει τη φήμη του δύσκολου ανθρώπου. Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Η απόσταση είναι η λέξη κλειδί για εκείνην. Οι μαθητευόμενοι και οι νεοφώτιστοι εργαζόμενοι στο περιοδικό απαγορεύεται να την πλησιάζουν, απαγορεύεται να της απευθύνουν τον λόγο, απαγορεύεται να μπαίνουν στο ασανσέρ μαζί της. Οποιοσδήποτε υποπέσει στο ατόπημα, συνήθως αμέσως μετά κάνει τη βόλτα του από το λογιστήριο, για να υπογράψει την απόλυσή του. Ακόμα και εκείνοι που έχουν το προνόμιο να περνούν την πόρτα του γραφείου της οφείλουν πρώτα να διανύσουν μια απόσταση αρκετών μέτρων ώστε να μπορέσουν να συζητήσουν μαζί της. Η Wintour δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ τα μαύρα γυαλιά της, χαμογελά σπάνια και τρεφόταν αποκλειστικά με πρωτεΐνη πριν ακόμα η πρωτεΐνη γίνει το ιερό δισκοπότηρο των καιρών μας. Φυσικά δεν απαντά ποτέ στο τηλέφωνό της την ώρα των γευμάτων της.

Απαιτεί πάντα από τους συνεργάτες της να βρίσκονται τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την προκαθορισμένη στα ραντεβού και στις συσκέψεις μαζί της και συνήθως είναι η πρώτη που καταφτάνει στις επιδείξεις και τα fashion shows. Αυτός ο «νεκρός» χρόνος είναι εξόχως δημιουργικός για να οργανώσει τη σκέψη και τις δουλειές της. Ξυπνά καθημερινά πριν τις 6, εξασκείται στο τένις και στις 8 βρίσκεται στο γραφείο της στη Νέα Υόρκη. Δεν κοιμάται ποτέ μετά τις 10.30 το βράδυ, γεγονός που δικαιολογεί τα στην καλύτερη περίπτωση εικοσάλεπτα περάσματά της από τα κοσμικά καλέσματα και τα πάρτι. Και μπορεί όλα τα παραπάνω να περιγράφουν έναν άντρα μεγαλωμένο με τις αρχές και τις αξίες της πατριαρχίας εγκλωβισμένο στο σώμα μιας γυναίκας, όμως δεν αρκούν σίγουρα για να περιγράψουν μια διευθύντρια που διοικεί με φυλετικά κριτήρια.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μαύρες γυναίκες εμφανίζονται στα εξώφυλλα της Vogue – από τη Serena Williams μέχρι τη Lupita Nyong’o. Ωστόσο οι επικριτές της λένε πως αν θέλει να καταλάβει κανείς την κοσμοθεωρία της οφείλει να ανατρέξει στο ιστορικό εξώφυλλο του LeBron James στη Vogue τον Απρίλιο του 2008. Μπορεί ο σούπερ σταρ του NBA να έγινε ο πρώτος μαύρος άνδρας που φιλοξενήθηκε ποτέ στο εξώφυλλο, όμως στο πλάι του υπήρχε η Gisele Bundhen. Εκεί που κάποιοι είδαν την κατάρριψη ενός κλισέ άλλοι είδαν τη διαιώνισή του, παρατηρώντας τις εκλεκτικές συγγένειες του μοντέλου και του μπασκετμπολίστα με την Jessica Lange και τον King Kong.

Περιοδικό “Omikron”, τεύχος 288.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS