Αννίτα Σαντοριναίου – Στέλλα Κυριακίδου – Ελένη Αρτυματά: Μιλούν για τη γυναίκα του χθες και του σήμερα

Αννίτα Σαντοριναίου – Στέλλα Κυριακίδου – Ελένη Αρτυματά: Μιλούν για τη γυναίκα του χθες και του σήμερα

Αννίτα Σαντοριναίου – Στέλλα Κυριακίδου – Ελένη Αρτυματά: Μιλούν για τη γυναίκα του χθες και του σήμερα

Εφορμούμενοι από το σλόγκαν του ΟΠΑΠ Κύπρου, «στηρίζουμε κάθε αγώνα», ζητήσαμε από τρεις διακεκριμένες γυναίκες να μας μιλήσουν, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, για τη γυναίκα του χθες και του σήμερα, την αντιμετώπισή τους από τους άντρες και την ισότητα των φύλων.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

Αννίτα Σαντοριναίου – Ηθοποιός

Πώς ήταν η γυναίκα του χθες και πώς είναι η γυναίκα του σήμερα στην κοινωνία της Κύπρου;
Όπως σε κάθε κοινωνία του «παγκόσμιου χτες», έτσι και στην Κύπρο, η γυναίκα ήταν πολύ λιγότερο ισότιμη ως άνθρωπος και ως πολίτης. Αν ήταν άλλωστε ισότιμη, δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης σήμερα. Από «χθες» ως «σήμερα», σίγουρα έχουν επιτευχθεί πολλοί στόχοι μέσα στο χρόνο. Η γυναίκα του «σήμερα», γεύεται τους καρπούς αγώνων, που έγιναν είτε από οργανωμένα κινήματα, είτε από αυθόρμητες και εξατομικευμένες πρωτοβουλίες. Ο δρόμος για βελτίωση αυτών που κατακτήθηκαν είναι μπροστά μας και τον περπατάμε με γοργό βηματισμό. Όμως, πιστεύω ότι ο πιο δύσκολος δρόμος που έχουμε ακόμη και σήμερα να διανύσουμε, είναι η εμπέδωση της ιδέας της ισότητας στη βαθιά συνείδηση της κοινωνικής μάζας.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε ως γυναίκα στην επαγγελματική σας πορεία;
Οι σκληρές συνθήκες του θεάτρου είναι ίδιες για άντρες και γυναίκες. Στην επαγγελματική μου πορεία συνάντησα προκλήσεις που αφορούσαν το ίδιο το επάγγελμά μου. Αλλά ποτέ, εγώ τουλάχιστον, για να μη γενικεύω, δεν συνάντησα προβλήματα που ως γυναίκα, να με κάνουν να αισθάνομαι πιεσμένη από όποια ανισότητα.

Νιώθετε ότι χρειάστηκε να παλέψετε για ό,τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;
Έχω παλέψει σκληρά, έχω δουλέψει πολύ, έχω πετύχει στόχους. Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις, υπέροχες και πολύ άγριες, στη δουλειά μου. Οι προκλήσεις αυτές και η πάλη μου να ξεπεράσω τις δυσκολίες, με έκαναν να ανακαλύψω δυνατότητες που δεν υποψιαζόμουν ότι είχα. Οι δυνατότητές μας πηγάζουν από δεξαμενή ανεξάντλητη, την οποία όσο είσαι αποφασισμένη να αντλείς, τόσο και λαβαίνεις.

Έχει αλλάξει η αντιμετώπιση των γυναικών από τους άντρες στον χώρο του θεάτρου με το πέρασμα του χρόνου;
Στον χώρο του θεάτρου, η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα των δύο φύλων είναι ίση. Άντρες και γυναίκες είναι εξίσου απαραίτητοι στις διανομές θεατρικών έργων. Πολλοί μάλιστα θεατρικοί συγγραφείς, γράφουν περισσότερο για γυναίκες ηρωίδες. Άρα, το ίδιο το θέατρο εφαρμόζει την ισότητα των φύλων διαχρονικά. Άλλωστε, το θέατρο από τη φύση του, καυτηριάζει την κοινωνική ανισότητα.

Με αφορμή τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών στον καλλιτεχνικό χώρο, θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να προφυλάξουμε καλύτερα τις γυναίκες;
Πιστεύω πως εμείς οι ίδιες οι γυναίκες, με τη στάση μας. μπορούμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Σκάνδαλα για σεξουαλική εκμετάλλευση μπορούν να συμβαίνουν σε οποιοδήποτε χώρο, εάν εμείς οι ίδιες οι γυναίκες επιτρέψουμε να συμβαίνουν. Και όταν λέω επιτρέψουμε, εννοώ πως όταν υπάρξει τέτοιο σύμπτωμα, πρέπει ευθύς να το καταγγέλλουμε με θάρρος. Αν η αντίδρασή μας δεν είναι σθεναρή και ακαριαία, δύο πράγματα θα συμβούν: πρώτο, θα επιτρέψουμε να εξακολουθήσουν να συμβαίνουν και δεύτερο, θα αποδεχόμαστε – έστω ακούσια – την υποδούλωση στις συνθήκες και θα συνυπογράφουμε με τη σιωπή μας την ανισότητα των δύο φύλων. Ο φόβος πρέπει να γίνει πιο αδύναμος μπροστά στη δύναμη της γυναικείας ψυχής. Έχουμε ευθύνη ως γυναίκες. που κυοφορούμε τη Ζωή, να διδάσκουμε με τη στάση μας την ισότητα.

Στην Κύπρο του 2018, μπορούμε να μιλάμε για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών;
Νομίζω πως στις μέρες μας, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών έχει ανέβει. Όποια κοπέλα θέλει να σπουδάσει, ενθαρρύνεται πια, δεν εμποδίζεται. Η μόρφωση είναι το κλειδί. Είναι ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια των γυναικών, το οποίο μπορεί να απαμβλύνει το πρόβλημα των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών, όπως επίσης και τη διαχείριση του ίδιου του προβλήματος.

Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στις γυναίκες του κόσμου, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας;
Εύχομαι να δημιουργήσουμε, με τις απίστευτες δυνάμεις που έχουμε ως γυναίκες, συνθήκες τέτοιες που να μη χρειάζεται να γιορτάζουμε «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τους αγώνες και τις θυσίες των γυναικών διαχρονικά. Και τους εαυτούς μας.

Στέλλα Κυριακίδου – Πρόεδρος κοινοβουλευτικής συνέλευσης συμβουλίου της ευρώπης

Πώς ήταν η γυναίκα του χθες και πώς είναι η γυναίκα του σήμερα στην κοινωνία της Κύπρου;
Η θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ήταν πριν μερικές δεκαετίες. Σήμερα, οι περισσότερες Κύπριες γυναίκες, είναι εργαζόμενες, ενώ παλαιότερα βρίσκονταν στο σπίτι, έχοντας την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών. Η αλλαγή αυτή οδήγησε σε μεγάλες προκλήσεις για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Όμως, για να μπορεί αυτό να οδηγήσει στην πλήρη ισότητα μεταξύ των φύλων, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν και οι σωστές υποδομές στήριξης: χώροι φροντίδας για βρέφη, ολοήμερα σχολεία, διευκολύνσεις και για τους δυο γονείς. Η απόφαση για την άδεια πατρότητας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε ως γυναίκα στην επαγγελματική σας πορεία;
Το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου πορείας, το πέρασα στο Υπουργείο Υγείας, στις Παιδοψυχιατρικές Υπηρεσίες, στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ. Εκεί, οι προκλήσεις ήταν πάντα ο σωστός επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα και συνεπεία απέναντι στους πολίτες. Τα ίδια εφάρμοζω και σήμερα στο χώρο της πολιτικής. Έτσι και αλλιώς, πεποίθησή μου είναι ότι η πολιτική έχει να κάνει με την καθημερινότητα του κάθε πολίτη.

Νιώθετε ότι χρειάστηκε να παλέψετε για ό,τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;
Βέβαια! Πάντα χρειάζεται προσπάθεια. Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, τίποτα δεν σου χαρίζεται, αλλά μέσα από σκληρή δουλειά και σοβαρότητα, μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου.

Έχει αλλάξει η αντιμετώπιση των γυναικών από τους άντρες στον χώρο της πολιτικής με το πέρασμα του χρόνου;
Σίγουρα έχει αλλάξει. Στην Κύπρο, ίσως όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η αντιμετώπιση είναι ίση, χωρίς διακρίσεις. Η πρόσφατη εκλογή μου στο αξίωμα της Προέδρου, σε μια περίοδο κρίσης για τη Συνέλευση, και η εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει, είναι απόδειξη της ίσης αντιμετώπισης.

Ποια χαρακτηριστικά των γυναικών θεωρείτε ότι τις βοηθούν να ξεχωρίζουν στην πολιτική;
Η ευσυνειδησία, η σοβαρότητα, η σωστή προετοιμασία, η εντιμότητα και η ειλικρίνεια.

Στην Κύπρο του 2018, μπορούμε να μιλάμε για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών;
Στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν ακόμη σημαντικές διακρίσεις δυστυχώς, τόσο σε ευκαιρίες, όσο και σε μισθούς. Πρέπει να κάνουμε όλοι περισσότερα σε σχέση με το θέμα αυτό.

Αν μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή στα νέα κορίτσια, ποια θα ήταν αυτή;
Θα συμβούλευα τα νέα κορίτσια να ακολουθούν τα όνειρά τους, να μην περιμένουν ότι θα τους χαριστούν οι ευκαιρίες, αλλά όταν τις βρίσκουν μπροστά τους, να τις αρπάζουν. Να πιστεύουν γνήσια στην ισότητα και ότι, άντρες και γυναίκες, συμπληρώνουμε μαζί το παζλ της κοινωνίας, που είναι απαραίτητο για να προχωράμε μπροστά και να προοδεύουμε.

Ελένη Αρτυματά – Πρωταθλήτρια στίβου

Ποια είναι η άποψή σου για τη γυναίκα του σήμερα στην κοινωνία της Κύπρου;
Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει. Πλέον, η Κύπρια γυναίκα εργάζεται, κερδίζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει και αξίζει. Καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτούς της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, τους οποίους διεκπεραιώνει με μεγάλη επιτυχία, κάτι για το οποίο πρέπει να είναι περήφανη.

Αντιμετώπισες σημαντικές προκλήσεις ως γυναίκα στην επαγγελματική σου πορεία;
Δεν θεωρώ ότι είχα να αντιμετωπίσω ιδιαίτερες προκλήσεις για να ανελιχθώ και πετύχω τους στόχους μου. Παρόλο που κάποιοι από τους ρόλους στη ζωή μιας γυναίκας, μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στη σταδιοδρομία και την εξέλιξή της, στον αθλητισμό δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει.

Έχει αλλάξει η αντιμετώπιση των γυναικών από τους άντρες στον αθλητικό χώρο με το πέρασμα του χρόνου;
Σίγουρα! Η αντιμετώπιση δεν είναι η ίδια που ήταν παλαιότερα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αθλήματα και αγωνίσματα, τα όποια θεωρούνται πιο «αντρικά», όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με περισσότερη καχυποψία.

Τι χρειάζεται ένα νεαρό κορίτσι για να μπορέσει να διαπρέψει στον αθλητισμό;
Για να μπορέσει ένα νέο κορίτσι να διακριθεί στον αθλητισμό, χρειάζεται πρωτίστως θέληση και διάθεση να δουλέψει και να κάνει τις απαραίτητες θυσίες, έτσι ώστε να κερδίσει αυτά που ονειρεύεται.

Στην Κύπρο του 2018, μπορούμε να μιλάμε για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών;
Οι διακρίσεις, λόγω φύλου, αποτελούν τις κύριες αιτίες της ανισότητας και του αποκλεισμού των γυναικών από την αγορά εργασίας. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση και πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες, όπως ακριβώς και οι άντρες.

Ποιες γυναικείες προσωπικότητες ξεχωρίζεις και γιατί;
Θαυμάζω και ξεχωρίζω τις γυναίκες που αγωνίζονται στον τομέα τους, με τιμιότητα και ανιδιοτέλεια. Αυτές τις γυναίκες που βάζουν τον εαυτό τους μπροστά και διεκδικούν με δυναμισμό, αποβλέποντας στο κοινό καλό.

Τι θα ήθελες να ευχηθείς στις γυναίκες του κόσμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;
Εύχομαι σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά, δύναμη, υγεία και ψυχικό σθένος. Να αντέχουν και να συνεχίζουν να διαπρέπουν σε όλους αυτούς τους ρόλους που καλούνται να έχουν σήμερα.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *