Ανταλλάξτε τις κυπριακές σας λίρες με ευρώ

Ανταλλάξτε τις κυπριακές σας λίρες με ευρώ

Ανταλλάξτε τις κυπριακές σας λίρες με ευρώ

Της Θεανώς Θειοπούλου

Όσοι έχουν ξεχασμένες κυπριακές λίρες από το 2008, όταν η Κύπρος μπήκε στην ευρωζώνη, τελευταία προθεσμία για να τις ανταλλάξουν και να πάρουν ευρώ είναι μέχρι το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με την Κεντρική, το 2016 ανταλλάχτηκαν τραπεζογραμμάτια συνολικής αξίας £0,31 εκατ., για το συνολικό ποσό των €0,53 εκατ. Σχετικά με τα παραχαραγμένα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφόρησαν στην αγορά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, κατά τη διάρκεια του 2016 εντοπίστηκαν εντός κυκλοφορίας 586 παραχαραγμένα τεμάχια τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, ενώ το 2015 ο αριθμός ήταν 678 τεμάχια.

Τo τραπεζογραμμάτιο των €50 ήταν η συχνότερα παραχαραγμένη αξία, αντιπροσωπεύοντας το 53,4% του συνόλου. Κατά την επεξεργασία κερμάτων εντοπίστηκε πολύ μικρός αριθμός κίβδηλων κερμάτων (300 κέρματα) που αφορούν τις αξίες €2, €1 και €0,50.

Το 2016 έτυχαν επεξεργασίας (δηλαδή μετρήθηκαν και ελέγχθηκαν για γνησιότητα και καταλληλότητα πριν από την επανακυκλοφορία τους) από τον τρίτο φορέα, στον οποίο εννέα τράπεζες έχουν αναθέσει τις εργασίες φύλαξης και επεξεργασίας των τραπεζογραμματίων τους, 118,0 εκατ. τεμάχια τραπεζογραμματίων ευρώ, εκ των οποίων 37,5% (44,2 εκατ. τεμάχια) κρίθηκαν ακατάλληλα για επανατοποθέτηση στην κυκλοφορία και επιστράφηκαν στην

Κεντρική για περαιτέρω επεξεργασία.

Πηγή : philenews.com

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *