Άνθρωποι της πόλης – Δημήτριος Μηνά

Άνθρωποι της πόλης – Δημήτριος Μηνά

Άνθρωποι της πόλης – Δημήτριος Μηνά

Γεννήθηκε στη Λάρνακα, σπούδασε Ήχο και Εικόνα στη Θεσσαλονίκη και δούλεψε ως φωτορεπόρτερ στην Αθήνα. Σήμερα φωτογραφίζει πορτρέτα είτε έξω στον δρόμο, είτε στο στούντιό του, πάνω σε γυαλί με ασήμι χρησιμοποιώντας την τεχνική Wet Plate Ambrotypes με την οποία φωτογράφιζαν από το 1851 μέχρι την ανακάλυψη του φιλμ το 1888.

Από τη Νταϊάνα Αζά

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι; Η περιέργεια τού «για να δούμε τι θα δούμε και σήμερα».

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να αποφασίσεις τι θα φορέσεις; Όσο χρόνο χρειάζεται για να σηκώσω το χέρι μου και να αρπάξω την πρώτη μπλούζα που θα βρω στην ντουλάπα. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να με αγχώνει είναι το τι θα φορέσω.

Ποια συνήθεια απ’ τη ρουτίνα σου θα ήθελες να αλλάξεις; Το πόσες ώρες την ημέρα κάθομαι μπροστά από έναν υπολογιστή. Το ότι το συνειδητοποιώ είναι το μισό ταξίδι πριν από την αλλαγή.

Τι άκουσες/είδες/διάβασες/έμαθες τελευταία και σου έκανε εντύπωση; Είναι πολύ δύσκολο πια να μου κάνει κάτι εντύπωση. Κι αυτό επειδή είμαστε σε ένα σημείο όπου η παρθενογένεση στην τέχνη σπανίζει εξαιρετικά και θεωρώ ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια. Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάτι είναι η δουλειά του Eric Antoine. (ericantoinephoto.com)

Ποια χρονολογία θυμάσαι πιο έντονα από τη ζωή σου; Το 2004 όταν έφυγα από την Κύπρο για να πάω Θεσσαλονίκη για σπουδές. Τα πάντα ήταν καινούρια και άγνωστα. Δεν ήξερα πού θα με έβγαζε η κάθε κίνησή μου και δεν ήξερα τι να πρωτοκάνω. Μέσα σε μια χρονιά, γνώρισα περισσότερο κόσμο απ’ όσο είχα γνωρίσει τα 18 χρόνια που είχαν προηγηθεί.

Αν μπορούσες να άλλαζες ένα μόνο πράγμα στην πόλη που ζεις, ποιο θα ήταν αυτό; Θα απαγόρευα την κυκλοφορία αυτοκίνητων στο κέντρο της πόλης 20 ώρες το 24ωρο. Καιρός είναι να μάθουμε να περπατάμε.

Ποιο δρόμο έχεις περπατήσει τις περισσότερες φορές; Tον μακρύ δρόμο της υπομονής και της επιμονής.

Ποιο σημείο έχεις ταυτίσει με τον μεγαλύτερό σου έρωτα; Το σημείο που χτυπά το κόκκινο φως μέσα στον σκοτεινό θάλαμο όταν δουλεύω.

Σε ποια συναυλία έχεις τραγουδήσει πιο δυνατά; Δεν έχω τραγουδήσει εγώ αλλά τραγουδούσαν άλλοι πολύ δυνατά στα αφτιά μου σε μια συναυλία της Bjork το 2010. Ακόμα νιώθω λίγο ενοχλημένος.

Τι μουσική ακούς στο αυτοκίνητο; Ανάλογα από το πού πάω και από τη διάθεσή μου. Από 16 Horsepower μέχρι και Igorrr.

Ποιο τραγούδι έβαλες περισσότερες φορές στο repeat; Δεν μου αρέσει να ακούω ένα τραγούδι από κάποιο δίσκο, ακούω ολοκληρωμένους δίσκους μόνο. Περισσότερες φορές στη ζωή μου έχω απολαύσει το A Sun Τhat Νever Sets από τους Neurosis.

Τι background έχεις στο κινητό σου; «Lincoln Cathedral: From the Castle» του Frederick H. Evans.

Ποια είναι η τελευταία φωτογραφία που τράβηξες; Φωτογραφίες δεν θα θεωρήσω πως είναι αυτές που τραβώ με το κινητό. Άρα, τελευταία πραγματική φωτογραφία που τράβηξα είναι το πορτρέτο του Γιώργου Γεωργιάδη, ζωγράφου από τη Λάρνακα.

Τι βλέπεις γύρω σου αυτή τη στιγμή που απαντάς τις ερωτήσεις; Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο σαλόνι του σπιτιού μου και βλέπω τα δύο σκυλιά μου να παίζουν και ένα ποτήρι καφέ που δεν απομακρύνεται καμία στιγμή της ημέρας από εμένα.

Ο προηγούμενος που φιλοξενήθηκε σε αυτή τη στήλη σε ρωτά: Πόσο ειλικρινής ήσουν όταν απαντούσες σε αυτό το ερωτηματολόγιο; Καθόλου και εξακολουθώ να μην είμαι.

Τι θα ήθελες να ρωτήσεις εσύ τον επόμενο; Αφού οι φωτογραφικοί φακοί είναι στρογγυλοί, γιατί οι φωτογραφίες βγαίνουν τετράγωνες;

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *