Άντρη Καραντώνη: Shades of Summer

Άντρη Καραντώνη: Shades of Summer

Άντρη Καραντώνη: Shades of Summer
Φωτογραφία: Μιχάλης Κυπριανού

Σ’ αυτή τη δουλειά έκανε πολλές γνωριμίες, αλλά λιγοστές φιλίες. Γνώριζε πάντα ότι οι πραγματικές σχέσεις σε ένα δύσκολο, ανταγωνιστικό χώρο, είναι σπάνιες, μέχρι και ανύπαρκτες. Μαθημένη όμως στα δύσκολα από παιδί, οπλίζεται με άμυνες, δαμάζει τον αυθορμητισμό της, αντλεί δύναμη από την οικογενειακή της ευτυχία και συνεχίζει για έβδομη χρονιά να μας απασχολεί ως ένα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα της κυπριακής TV.

Από την Νταϊάνα Αζά
Styling: Shona Muir

Ήταν μόλις 18 χρονών, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο. Ήταν όμως ξεκάθαρο απ’ την αρχή. Αυτό το φωτογενές κορίτσι από τη Λάρνακα, είχε μια ενέργεια αλλιώτικη. Ήξερες πως πίσω απ’ τα γκλίτερ που άστραφταν μπροστά από τις κάμερες, κρυβόταν ένας άνθρωπος που πατούσε γερά στα πόδια του. Που ναι μεν είχε γοητευτεί από την τηλεόραση, αλλά που μπορεί να φανταστεί το μέλλον της και χωρίς αυτή. «Η ζωή και γενικότερα η κοινωνία είναι σκληρή σ’ όλα τα επίπεδα», μου λέει όταν τη ρωτώ για τις δυσκολίες που συνάντησε στο χώρο. Στο μυαλό της έχει όλα αυτά που της φανέρωσαν από νωρίς την τραχιά της όψη και που την έκαναν να λυγίσει, ανατρέχοντας σε περιστατικά που τη μετέτρεψαν σε αγρίμι, ικανό να τα βάλει και με τους δυνατούς προκειμένου να υπερασπιστεί ένα από τα πιο σημαντικά γι’ αυτήν άτομα στον κόσμο. Δεν στέκεται όμως στα άσχημα. Αισιόδοξη εκ φύσεως, κοιτάζει τη θάλασσα, το καταφύγιο ηρεμίας της και ανατρέχει σε όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις, εξορμήσεις, στιγμές ανέμελες που κρατά σαν πολύτιμο φυλακτό στο μυαλό της και που αποτελούν τη βάση για να κτίσει το μέλλον με δική της οικογένεια, με τα δύο πρόσωπα που της έμαθαν τι πάει να πει απόλυτη και άνευ όρων αγάπη.


Φούστα Natar Georgiou, μπικίνι Topshop, σκουλαρίκια Forever 21, κολιέ I am.

 

Τι σημαίνει για εσένα «καλοκαίρι»;
Από παιδί το περίμενα πώς και πώς! Για να πάμε διακοπές, να βουτήξουμε στη θάλασσα, να μετρήσουμε τ’ άστρα. Μεγαλώνοντας, η αγάπη αυτή παρέμεινε κι ας άλλαζε αρώματα, ας άλλαζε ονόματα, χρώματα και προορισμούς. Το καλοκαίρι έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Ποιες είναι οι πιο όμορφες καλοκαιρινές σου αναμνήσεις;
Οικογενειακές στιγμές με τ’ αδέλφια μου, τους γονείς και τους παππούδες μου. Θυμάμαι τις Κυριακές να μαζεύεται όλη η οικογένεια στην παραλία για το καθιερωμένο ψήσιμο στη θάλασσα. Οι μικρότεροι να κολυμπάμε ανέμελοι δίχως έγνοιες, με τη σκέψη μοναχά να μη βγούμε απ’ το νερό. Όμορφα χρόνια, ξέγνοιαστα, διαφορετικά.

Πόσα άλλαξαν από τότε μέχρι σήμερα;
Άλλαξαν τα πάντα… Τόσο στα επαγγελματικά μου αλλά και στα οικογενειακά μου. Ξεκίνησα με το πτυχίο της δασκάλας καταλήγοντας στην παρουσίαση, ενώ τώρα πια, έχω τη δική μου οικογένεια, συνεπώς πολλά άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου.


Μπικίνι Topshop, κολιέ Stalo Markides, σκουλαρίκια Oscar De La Renta, Tiffany.

 

Εσύ, έχεις αλλάξει;
Μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχω ωριμάσει πολύ και βλέπω πλέον τον κόσμο διαφορετικά.

Σου λείπει κάτι από τον παλιό σου εαυτό;
Τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι κατά βούληση περιόρισα πολύ τον αυθορμητισμό μου ως άνθρωπος. Κάτι που στο παρελθόν με έκανε να ξεχωρίζω. Ο αυθορμητισμός μου όμως πολλές φόρες με έφερε αντιμέτωπη με καταστάσεις που με πλήγωσαν.


Φόρεμα Ramon Filip Design, σκουλαρίκια Stalo Markides, παπούτσια Stradivarius.

 

Υπάρχει κάποιο γεγονός που καθόρισε την παιδική σου ηλικία;
Το γεγονός ότι ο αδελφός μου είναι παιδί με αυτισμό και απ’ όσο με θυμάμαι ήμασταν μαζί σε όλα ήταν καθημερινό σχολείο για εμένα. Αμέτρητα μαθήματα ζωής και αμέτρητες προκλήσεις καθημερινά είχα ως παιδί τότε να αντιμετωπίσω για το καλό του. Δεν ήταν εύκολο. Υπήρξαν φορές που με λύγιζε όλο αυτό. Στην τελική όμως, νιώθω ότι τα κατάφερα όσο καλύτερα μπορούσα και στάθηκα σαν βράχος δίπλα του.

Αναγκάστηκες να ωριμάσεις νωρίς…
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σχολείο από το να έχεις στην οικογένειά σου άτομο με ειδικές ανάγκες. Η φιλοσοφία ζωής σου ολόκληρη είναι διαφορετική. Θέλοντας και μη βλέπεις την κάθε στιγμή πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι οι άλλοι. Ένα περιστατικό που με στιγμάτισε ήταν όταν στο δημοτικό ακόμα εγώ στη δευτέρα δημοτικού και ο αδελφός μου στην έκτη δημοτικού κάποια παιδάκια ξεκίνησαν να τον κοροϊδεύουν. Τον πήρα από το χέρι και σαν θαρραλέο κοριτσάκι τον υπερασπίστηκα κάνοντάς τους να ζητήσουν και συγγνώμη! Ήταν κάτι που δεν ξεχνώ ποτέ. Έκτοτε, ήταν πάρα πολλές οι φορές που κλήθηκα να το κάνω.

Από τότε που απέκτησες την Αργυρώ, έχεις εκτιμήσει περισσότερο όσα πρόσφερε σε εσένα και τα αδέλφια σου η δική σου μητέρα;
Είναι αστείο το πώς μερικές φορές πρέπει να μεγαλώσεις για να εκτιμήσεις όλα όσα σου πρόσφεραν οι γονείς σου. Όταν όμως γίνεις γονιός, τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Αντιλαμβάνεσαι και καταλαβαίνεις τις θυσίες της μάνας. Τις αγωνίες, την κούραση, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την ανιδιοτελή αγάπη που σου προσφέρει. Μακάρι να μπορούσα να προσφέρω όλα όσα η δική μου μάνα έδωσε σ’ εμένα.

Πόσο απέχει η μητρότητα από την εικόνα που είχες για αυτήν στο παρελθόν;
Μητρότητα… Στην αρχή τα πράγματα ως νέος γονιός είναι δύσκολα, δεν θα πω ψέματα. Στο πρώτο κλάμα, την πρώτη αρρώστια, το πρώτο ξενύχτι. Όλα όμως σβήνονται με το πρώτο χαμόγελο, το πρώτο βάβισμα, την πρώτη λέξη, το πρώτο «μαμά». Η μητρότητα είναι ευλογία, είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί και ευχαριστώ τον Θεό που μου τη χάρισε.


Φόρεμα Natar Georgiou, σκουλαρίκια Stalo Markides, παπούτσια Mango.

 

Πόσα αλλάζουν στη σχέση ενός ζευγαριού μετά τη γέννηση ενός παιδιού;
Αλλάζουν τα πάντα! Η προτεραιότητά σου πλέον είναι το παιδί σου. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό. Όμως δεν πρέπει ποτέ να πέσεις στην παγίδα να παραμελήσεις τον άντρα σου και τον εαυτό σου γιατί θα έχεις ως επακόλουθο να χάσεις τις ισορροπίες της οικογένειας.

Πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις δυσκολίες με τον Νεοκλή;
Με την επικοινωνία. Η επικοινωνία σε μια σχέση είναι το συστατικό μιας σωστής σχέσης ώστε να έχει διάρκεια. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν και δεν υπάρχει σχέση που να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες. Δεν πρέπει όμως ποτέ να αφήνεις θέματα που να μη μοιράζεσαι με τον άντρα σου.

Βίωσες μια κρίση ταυτότητας όταν έγινες μητέρα;
Σίγουρα για όλες τις μητέρες η κρίση ταυτότητας, ειδικά στην αρχή, είναι δεδομένη. Πρέπει να καταλάβουμε όμως όλες μας ότι οι στιγμές με τα παιδιά μας δεν θα έρθουν ποτέ ξανά πίσω, γι’ αυτό και πρέπει να βρίσκουμε τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς, για να μη στερούμαστε το μεγάλωμά τους. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό και η μητέρα πρέπει να είναι πολλές ώρες μακριά από τα παιδιά της, τότε πρέπει τις ώρες που θα έχει με αυτά να τις περνά εποικοδομητικά.

Σε «ανάγκασε» η δουλειά σου να επανέλθεις γρήγορα στην κανονικότητά σου;
Πολλές φορές, αναρωτήθηκα πώς μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειάς της μια σύγχρονη μητέρα. Ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγει και πώς θα καταφέρει να συνδυάσει επιτυχώς τους δύο αυτούς ρόλους στη ζωή της; Την απάντηση και την ισορροπία τελικά τη βρήκα, αλλά όχι εύκολα.

Θεωρείς ότι είναι σκληρός ο χώρος της τηλεόρασης;
Η ζωή και γενικότερα η κοινωνία είναι σκληρή σ’ όλα τα επίπεδα. Πρέπει να οπλιστείς με άμυνες έτσι ώστε να μπορείς να αντεπεξέλθεις και ναι, πιστεύω ότι ο χώρος της τηλεόρασης είναι πολύ σκληρός. Μεγαλώνοντας, το καταλαβαίνω ακόμη περισσότερο.

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ή πλέον είναι κομμάτι του εαυτού σου;
Φυσικά και μπορώ, γι’ αυτό και έχω ασχοληθεί και με δουλειές που δεν έχουν να κάνουν με αυτό το χώρο. Έχω τη δική μου σχολή μόντελινγκ και τη δική μου διαδικτυακή μπουτίκ. Αγαπώ τη δουλειά μου, αγαπώ την εκπομπή που παρουσιάζω και είναι κομμάτι της ζωής μου, της καθημερινότητάς μου. Φυσικά, δεν παύει να είναι μια δουλειά που έχει ημερομηνία λήξης. Ξέρω ότι η εργασία στην τηλεόραση είναι παροδική και είμαι πολύ συμβιβασμένη με αυτό.


Μαγιό Topshop, σκουλαρίκια Stalo Markides, μπουφάν Dorothee Schumacher, Tiffany.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους που θα ήθελαν μια ανάλογη καριέρα;
Θα μοιραζόμουν κάποια λόγια που άκουσα και εγώ όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα. «Χωρίς πληγές και χωρίς στεναχώρια, δεν υπάρχει μεγάλη χαρά».

Έχεις καταφέρει να κάνει φιλίες μέσα από τη δουλειά σου;
Λιγοστές φιλίες, πολλές γνωριμίες. Είναι τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός στον χώρο μας που οι φιλίες είναι κάτι σπάνιο μέχρι ανύπαρκτο.


Φόρεμα Natar Georgiou, κολιέ Stalo Markides.

 

Εχθρούς έχεις;
Δεν έχω εχθρούς, τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω. Ούτε και τόσο μεγάλες κόντρες, που να με έχουν επηρεάσει. Ό,τι διαφορές πρόεκυψαν στην πορεία με κάποια άτομα, τις έλυσα με διάλογο και κατανόηση. Θέλω να είμαι αυθεντική και δεν έμαθα να κρατάω κακία σε κανέναν.

Ποιος είναι για εσένα σήμερα ο ορισμός της ευτυχίας;
Η Αργυρώ. Η κόρη μου και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτήν. Από το κλάμα της μέχρι το χαμόγελό της. Όταν είμαστε μαζί νιώθω απόλυτη ευτυχία!


Φόρεμα Natar Georgiou, κολιέ Stalo Markides.

 

Της αγάπης;
Θα μοιραστώ μαζί σας κάτι που είπε ο Καζαντζάκης. «Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν. Το εγώ κι εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι». Έτσι κι εγώ, νιώθω υπέρμετρη ευτυχία που για έντεκα χρόνια έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο, τον σύζυγό μου, που με έκανε να ζήσω και να ζω την αγάπη στην ολότητά της.

Ποια είναι τα μεγαλύτερά σου επαγγελματικά όνειρα από εδώ και στο εξής;
Δεν μου αρέσει να κάνω όνειρα. Θα ήθελα όμως ο κόσμος να με αγαπά και στο μέλλον τόσο όσο με αγαπά και σήμερα.

 

Κεντρική φωτό: Φόρεμα Ramon Filip Design, σκουλαρίκια  Stalo Markides, παπούτσια Stradivarius.

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 280

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *