Άντρη Παφίτη: Η κυπριακή παράδοση στο Los Angeles

Άντρη Παφίτη: Η κυπριακή παράδοση στο Los Angeles

Άντρη Παφίτη: Η κυπριακή παράδοση στο Los Angeles
Φωτογραφία: Αντώνης Γ. Αντωνίου

Η αγάπη για τις ρίζες της, στην κατεχόμενη Μεσαόρια, την οδήγησε πριν από μια εικοσαετία στην ενασχόληση με την ξυλογλυπτική. Σήμερα, η Άντρη Παφίτη, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Los Angeles, όπου θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό «21st World Wood Day 2017».

Του Παντελή Παναγιώτου

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου σ’ ένα διαγωνισμό τόσο μεγάλης εμβέλειας;

Η συμμετοχή μου στο «21st World Wood Day 2017» προέκυψε μέσα από το Facebook. Είδαν τα έργα μου, εκτίμησαν τη δουλειά μου -κυρίως τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι- και με προσκάλεσαν να συμμετάσχω. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Δέντρου και στεγάζεται κάτω από τον γενικό τίτλο, «Roots». Στην έκθεση θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες πέραν των 40 χωρών.

Τι επιδιώκεις να πετύχεις πηγαίνοντας εκεί;

Επιδιώκω περισσότερο τη δικαίωσή μου ως καλλιτέχνης που ασχολείται σχεδόν 20 χρόνια με αυτό το αντικείμενο, όπως και την ανταλλαγή εμπειριών με καλλιτέχνες άλλων λαών. Εκεί θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω τα έργα που δημιούργησα σε κυπριακό ξύλο και απεικονίζουν κυπριακή παράδοση, ενώ κατά τη διάρκεια της «Woodcarving Show» θα μπορέσω να δείξω τις ικανότητές μου στην ξυλογλυπτική με τα έργα «Καρεκλοποιός» και «Κύπρος και Αφροδίτη». Επομένως, με την παρουσία μου εκεί θα μπορέσω να τιμήσω τις ρίζες μου.

Τι σημαίνει για σένα αυτό το ταξίδι;

Η πρόσκληση σε ένα φεστιβάλ παγκόσμιας ακτινοβολίας, σημαίνει πολλά για τον κάθε καλλιτέχνη. Για μένα θα είναι μια μεγάλη τιμή και προσωπική επιτυχία.

Με την ξυλογλυπτική, πότε άρχισες να ασχολείσαι;

Τα τελευταία 20 χρόνια. Ήταν κάτι που φανταζόμουν από μικρή και ήθελα να κάνω. Δεν έχω σπουδάσει ούτε διαθέτω πανεπιστημιακές περγαμηνές. Ουσιαστικά, είμαι αυτοδίδακτη, με κάποια μαθήματα στα Επιμορφωτικά Προγράμματα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, απ’ όπου πήρα τα βασικά στο σκάλισμα του επίπλου.

Να υποθέσω ότι έπαιξαν ρόλο και τα ερεθίσματα την οικογένεια και τον τόπο καταγωγής σου;

Η θεματολογία μου πηγάζει από το κατεχόμενο χωριό μου, τον Μαραθόβουνο. Είμαι λάτρης της κυπριακής παράδοσης, της ιστορίας και της κουλτούρας. Με εμπνέει η Κύπρος του χθες, η Μεσαορία, ο αγρότης, η αγρότισσα και οι παλιοί τεχνίτες.

Γιατί μια γυναίκα του σήμερα να επιλέγει αυτή την ενασχόληση;

Η ξυλογλυπτική είναι μέσα στις παραδόσεις μας από τον 16ο αιώνα. Όχι μόνο μια σύγχρονη γυναίκα, αλλά και ο καθένας που σέβεται τις παραδόσεις μας πρέπει να τις κρατά ζωντανές μέσα στο πέρασμα του χρόνου, σε κάθε μορφή τέχνης. Εγώ επέλεξα την ξυλογλυπτική, χρησιμοποιώντας το κυπριακό ξύλο και ιδιαίτερα το πεύκο. Ακόμα κι αν προϋποθέτει πολλές δυσκολίες, καθώς απαιτεί απόλυτη ηρεμία, σταθερότητα στο χέρι και παρατηρητικότητα στις λεπτομέρειες. Άλλωστε, το ξυλόγλυπτο δεν επιδέχεται λάθη. Έτσι και χάραξες κάτι λάθος, πάει τέλειωσε, δεν μπορείς να επανέλθεις.

Τι σου αρέσει περισσότερο να φτιάχνεις;

Μέσα από μια συλλογή μου -γύρω στα 80 έργα- αποτυπώνω εικόνες της Κύπρου, τον άνθρωπο, τη φύση. Έργα που αγαπώ με συγκίνηση είναι αυτά που αποτυπώνουν τον πόνο της εισβολής και την ελπίδα της ειρήνης.

Πόσο χρόνο αφιερώνεις για να ολοκληρώσεις ένα ξυλόγλυπτο;

Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνο. Εξαρτάται από το θέμα και τις λεπτές γραμμές που περιέχει.

Έχεις σκεφτεί κατά πόσο θα μπορούσες να πάρεις την ξυλογλυπτική σε ένα άλλο επίπεδο; Να την εξελίξεις;

Η εξέλιξη της τεχνικής της ξυλογλυπτικής δεν σταματά. Είναι μέσα στις επιδιώξεις μου να εξελίσσομαι διαρκώς και η συμμετοχή μου σε αυτό το φεστιβάλ πιστεύω ότι θα με βοηθήσει. Η εξέλιξη, όμως, απαιτεί και πολλά εργαλεία, τα οποία έχουν ένα σεβαστό κόστος.

Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να δημιουργήσεις ερεθίσματα στους Κύπριους, ώστε να ασχοληθούν με την ξυλογλυπτική;

Ένα από τα όνειρά μου είναι να δημιουργήσω ένα εργαστήρι, ώστε να μπορέσω να μεταδώσω τις γνώσεις και εμπειρίες μου, δίνοντας ερεθίσματα σε νέους ανθρώπους.

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 538

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *