Άντρη Θεοδότου: Η ζωή της Κύπριας ηθοποιού στην Αθήνα

Άντρη Θεοδότου: Η ζωή της Κύπριας ηθοποιού στην Αθήνα

Άντρη Θεοδότου: Η ζωή της Κύπριας ηθοποιού στην Αθήνα
Φωτογραφία: Νικόλ Μπαρτζόκα (d-tales)

Παρόλο που η γλυκύτητα και η ευγένεια ξεδιπλώνεται σε κάθε μας κουβέντα, ωστόσο, παραμένει συγκρατημένη στις απαντήσεις της και διευκρινίζει, από την αρχή, ότι ο χαρακτήρας της «Σύλβιας» που υποδύεται στη σειρά του Alpha, «Έλα στη θέση μου», απέχει πολύ από τη δική της πραγματικότητα.

Toυ Παντελή Παναγιώτου

Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο ρόλος, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα σου. Ισχύει;

Κι όμως, θα σου πω ότι δεν μοιάζω καθόλου με τη Σύλβια. Αν υπάρχει κάτι που μας συνδέει είναι το ότι δεν τα βάζουμε ποτέ κάτω. Ως ιδιοσυγκρασίες, όμως, ουδεμία σχέση έχουμε.

Θες να πεις ότι όλος αυτός ο σουρεαλισμός που κουβαλά η «Σύλβια», δεν υπάρχει κάπου κρυμμένος μέσα σου;

Έχω πολλή φαντασία ως άνθρωπος. Παλεύω πολύ και προσπαθώ να είμαι χαρούμενη. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που έχει και η «Σύλβια». Όσο για την ακραία συμπεριφορά και την αφέλεια που την διακατέχει, όμως, αυτά είναι στοιχεία που απέχουν πολύ από εμένα.

Εσένα, δηλαδή, τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει;

Είμαι δοτική, αλλά και ταυτόχρονα πολύ κλειστός χαρακτήρας. Τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι ότι έχω γίνει κυκλοθυμική. Μου αρέσει το διάβασμα, η μελέτη. Είμαι εργασιομανής και τελειομανής. Είμαι θαρραλέος άνθρωπος, πιστεύω, αλλά πληγώνομαι και πολύ εύκολα. Έχω έντονες ευαισθησίες. Έχω ελαττώματα όπως και προτερήματα, όμως, προσπαθώ να εξελίσσομαι. Δεν την μπορώ τη μιζέρια.

Πάντως, παρόλο που έχεις κυπριακή καταγωγή, δεν είσαι ευρέως γνωστή στην Κύπρο… Τι ήταν αυτό που σε κρατούσε τόσο καιρό μακριά από την τηλεόραση;

Το «Έλα στη Θέση μου» είναι ουσιαστικά η δεύτερη μου δουλειά στην τηλεόραση. Η πρώτη ήταν πριν από χρόνια όταν συμμετείχα στη «Γενιά των 592 ευρώ». Επομένως, ήταν λογικό να μη με γνώριζαν στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος στην Ελλάδα με ήξερε περισσότερο λόγω θεάτρου. Το ότι έμεινα μακριά από την τηλεόραση, αυτό ήταν καθαρά συνειδητή επιλογή. Επειδή είμαι και μανούλα, ήθελα να το μετριάσω κάπως. Οι ρυθμοί στην τηλεόραση είναι σκληροί. Οπότε, χρειάζεται να αφιερωθείς σ’ αυτό, δεν είναι εύκολο.

Η συμμετοχή σου στη σειρά «Έλα στη Θέση μου» πώς προέκυψε;

Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή ήμουν κάπως διστακτική. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έκανα μόνο θέατρο, ήμουν ευχαριστημένη και κάπως εφησυχασμένη. Παρόλα αυτά, όταν με κάλεσαν από τον Alpha, με ρώτησαν κατά πόσο θα με ενδιέφερε να ξανακάνω τηλεόραση. Αφού μου μίλησαν για τη σειρά και μου εξήγησαν πως πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Κύπρου, είδα το σενάριο και είπα το ναι.

Φανταζόσουν ότι ο ρόλος σου θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση;

Περίμενα ότι θα είχε επιτυχία η σειρά, αλλά δεν πίστευα ότι ο συγκεκριμένος ρόλος θα αγαπηθεί και θα έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Η «Σύλβια» είναι πολύ ιδιαίτερος ρόλος και μια πολύπλευρή προσωπικότητα που αν ξεφύγει, μπορεί και να γίνει καρικατούρα.

Τελευταία, βλέπουμε πολλούς συμπατριώτες μας να εισβάλλουν σε ελληνικές σειρές. Τελικά, μήπως κάθε κωμική σειρά χρειάζεται και τον «Κύπριο» της;

Κοίτα, σίγουρα δεν έχει να κάνει με το ότι θέλουν να μας γελοιοποιήσουν ή να μας κοροϊδέψουν για την προφορά μας. Οφείλεται περισσότερο στο γεγονός της σύμπραξης των πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, πιστεύω. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι όπως ένας Ελλαδίτης έχει την ευκαιρία να εργαστεί σε κάποια κυπριακή σειρά, το ίδιο συμβαίνει και με τους Κύπριους. Και στην Ελλάδα, έχουν εξοικειωθεί πλέον με την κυπριακή διάλεκτο.

Το γεγονός ότι μιλάς κυπριακά σε μια ελληνική σειρά, σε ιντριγκάρει περισσότερο;

Μου αρέσει! Ίσως ένας λόγος που είπα το ναι σε αυτή τη σειρά, ήταν γιατί αυτός ο χαρακτήρας εκφράζεται και μιλά χρησιμοποιώντας έντονα την κυπριακή διάλεκτο. Δεν ντρέπεται, ούτε φοβάται να εκτεθεί μπροστά στον κόσμο. Το βλέπω και στην καθημερινότητά μου, δηλαδή. Όταν νευριάσω και δεν βρίσκω λέξεις να πω, βρίζω στα κυπριακά!

Συνήθως οι αβανταδόρικοι ρόλοι έχουν και το τίμημά τους. Δεν σε φοβίζει μήπως ο κόσμος σε ταυτίσει με τη «Σύλβια»;

Δεν το φοβάμαι. Άλλωστε, την επιτυχία την εξαργυρώνεις με πολλούς τρόπους. Όπως έχει αποδείξει και η ιστορία του θεάματος, οι ηθοποιοί είμαστε εφήμεροι. Μπορεί ο κόσμος να ταυτίζεται με ρόλους για ένα διάστημα, όμως μετά θα ξεχαστούν. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας. Προσωπικά, αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί έχω κάνει αρκετά πράγματα και αισθάνομαι χορτασμένη. Εννοείται ότι μέσα από αυτή τη δουλειά θα μου ανοιχτούν πόρτες για περισσότερες δουλειές στην τηλεόραση -κάτι που έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει- και εύχομαι κάποια στιγμή, ίσως μελλοντικά, να έχω την ευκαιρία να δουλέψω και στην Κύπρο.

Μετά από το «Έλα στη θέση μου» θα έκανες ξανά τηλεόραση; Σε ρωτάω μιας και βρισκόμαστε προς το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν…

Εννοείται. Έχω κάνει φιλίες και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή τη δουλειά, γιατί γνώρισα και ανθρώπους που μου ταιριάζουν. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και εννοείται ότι θα έκανα ξανά τηλεόραση. Με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον. Βέβαια, μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι η σειρά θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν.

Ευχήθηκες ποτέ να βρεθείς στη θέση κάποιου άλλου;

Γενικά στη ζωή μου είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί κατάφερα να ισορροπήσω την επαγγελματική με την προσωπική μου ζωή. Για το μόνο που θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο, είναι ίσως για τους ανθρώπους που έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύουν. Θα ευχόμουν να μπορούσα να ταξιδέψω με την οικογένειά μου χωρίς να χρειάζεται να δουλεύω τόσο πολύ.

Πόσα χρόνια ζεις στην Αθήνα;

Από την Κύπρο έφυγα το ’93. Μεγάλωσα στην Αγλαντζιά μέχρι τα 18 και στη συνέχεια ακολούθησα σπουδές υποκριτικής στην Ελλάδα, ενώ έκανα κι ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Αργότερα, όμως, επέστρεψα και πάλι στη βάση μου, στην Αθήνα, και  έκτοτε η ζωή μου είναι εκεί.

Σου λείπει ο τόπος σου;

Νοσταλγώ τη ζωή στην Κύπρο. Αυτή την ηρεμία που σου προσφέρει η οικογένεια. Αυτού του είδους τους «δεσμούς» που έχουμε στις μικρές κοινωνίες. Μου λείπει πολύ και η οικογένειά μου. Δυστυχώς, δεν επισκέπτομαι τόσο συχνά όσο θα ήθελα την Κύπρο, αλλά προσπαθώ να το κάνω, τουλάχιστον, μια φορά τον χρόνο.

Σε ποια φάση της ζωής σου αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις ηθοποιός;

Στη δική μου περίπτωση έγινε κάπως αργά. Παρόλο που συμμετείχα σε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα από πολύ νεαρή ηλικία, δεν το είχα πάρει στα σοβαρά. Λίγο πριν τελειώσω το Λύκειο, αποφάσισα ότι θέλω να σπουδάσω θέατρο. Βέβαια, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι είχα το μικρόβιο από τον μπαμπά και τον παππού μου, οι οποίοι ήταν ερασιτέχνες ηθοποιοί. Ο μπαμπάς μου, όμως, ήταν ο άνθρωπος που μύησε τόσο εμένα όσο και την αδελφή μου στις τέχνες και με βοήθησε να βρεθώ στο μονοπάτι της υποκριτικής.

Ήσουν ατίθασο παιδί;

Ήμουν άτακτο παιδί. Αυτός ήταν και ο λόγος που η μάνα μου αποφάσισε να με στείλει σε μια ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου, μπας και κατάφερνα να εκτονωθώ. Ήμουν ένα υπερκινητικό παιδί. Ήθελα να μαθαίνω νέα πράγματα συνέχεια και αναζητούσα πάντα κάτι παραπάνω. Δεν με ικανοποιούσε τίποτα.

Σήμερα, είσαι μια παραδοσιακή εργαζόμενη μαμά;

Είμαι η παραδοσιακή σύγχρονη μαμά που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δυστυχώς, δεν έχω τόσο χρόνο για την κόρη μου κι αυτό με κάνει να νιώθω λίγες τύψεις. Προσπαθώ, όμως, να της αφιερώνω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ. Η Διώνη είναι στην προ εφηβεία. Προσπαθώ να αναπληρώνω τα κενά και να κλέβω λίγο χρόνο, ώστε να κάνουμε πράγματα μαζί.

Θα ήθελες να αποκτήσεις ένα ακόμα παιδί ή το θεωρείς τροχοπέδη στην επαγγελματική σου ανέλιξη;

Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι ένα παιδί θα μπορούσε να μου ανακόψει την πορεία. Ίσα-ίσα. Πάντα ήθελα να αποκτήσω πολλά παιδιά, αλλά ο Θεός δεν μου έδωσε την ευκαιρία. Γι’ αυτό και πήραμε σκυλί!

Το γεγονός ότι ο σύζυγός σου είναι επίσης ηθοποιός, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επαγγελματικές επιλογές σου;

Νομίζω πως ένα μεγάλο μέρος των επιλογών μου οφείλεται στον Δημήτρη. Αυτός με έσπρωχνε σε πράγματα που εγώ δεν πίστευα ότι μπορούσα να κάνω. Με ωθούσε στο να δοκιμάσω και να δοκιμαστώ. Ακόμα και για το «Έλα στη θέση μου», αυτός με έπεισε να πω το ναι.

Η σχέση σου με τα social media πως είναι;

Χάλια μαύρα! Όχι ότι δεν θέλω να μάθω, απλά δεν τα καταφέρνω και πολύ. Ευτυχώς, με βοηθάει πολύ ο Μιχάλης Μαρίνος, όταν τον πετυχαίνω στα γυρίσματα.

Το ότι ο κάθε ένας μπορεί να μπει και να σχολιάσει ή να κριτικάρει τα πάντα, δεν σε προβληματίζει;

Είμαι της άποψης πως όταν σέβεσαι αυτό που κάνεις, η αντιμετώπιση από τον κόσμο θα είναι ανάλογη. Όταν δώσεις αφορμή, τότε μπορεί ο κάθε ένας να παρέμβει και να πει ή να γράψει αυτά που θέλει. Ο κάθε ένας ορίζει τα όριά του ανάλογα με τη δική του λογική.

Με τον χρόνο, έχεις συμβιβαστεί;

Δεν με φοβίζει ο χρόνος. Μου αρέσει που μεγαλώνω καλά και έχω την υγεία μου. Είναι ωραίο που ζω διαφορετικά στάδια της ζωής, γιατί το κάθε ένα είναι ξεχωριστό. Δεν μπορώ να σου πω ότι δεν σκέφτομαι την αλλαγή στο σώμα και στο πρόσωπό μου. Απλώς, έχω βρει τον τρόπο να το αντιμετωπίζω χαλαρά, χωρίς να μου προκαλεί άγχος κι έτσι το απολαμβάνω!

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 545

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *