Από αύριο θα πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες

Από αύριο θα πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες

Από αύριο θα πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες

Από αύριο Κυριακή, 1η Ιουλίου 2018, οι Κύπριοι καταναλωτές θα αγοράζουν τις πλαστικές σακούλες για να μεταφέρουν τα ψώνια τα οποία κάνουν από τις υπεραγορές ή θα πρέπει να έχουν δικές τους τσάντες για αυτό τον σκοπό.

Σε δηλώσεις της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, είπε ότι η χρέωση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς στους χώρους πώλησης, αρχίζει από 1η Ιουλίου 2018 και θα υπάρχει χρέωση 5 σεντ για κάθε τσάντα. Αυτό, σημείωσε, είναι ένα μέτρο εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία απαιτεί τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Από αυτές, διευκρίνισε, εξαιρούνται οι λεπτές πλαστικές σακούλες που μπαίνουν μέσα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας και τα λαχανικά.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος επισήμανε ότι η διαφορά της τιμής αγοράς της σακούλας από την υπεραγορά και της πώλησης στον καταναλωτή, θα μπαίνει σε ένα ειδικό ταμείο που θα το χειρίζεται η GREENDOT και θα ελέγχεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Μπορεί να αγοράζονται τσάντες πάνινες για το κοινό, να γίνονται σποτάκια και να εκδίδονται ενημερωτικά φυλλάδια κ.ά. για ευαισθητοποίηση του κοινού για μείωση του πλαστικού, επεσήμανε.

Αναφερόμενη στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το πλαστικό, η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως «αν σκεφτούμε ότι αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι μέχρι το 2050 ο κόσμος θα ψαρεύει πλαστικά αντί ψάρια, μπορούμε να κατανοήσουμε και το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος. Άρα εκ των πραγμάτων πρέπει να υπάρξει μείωση όχι μόνο στην πλαστική σακούλα αλλά και σε όλα τα είδη πλαστικού μιας χρήσης, όπως είναι τα καλαμάκια, τα πλαστικά ποτήρια καφέ, τα μαχαιροπίρουνα, πιάτα κ.λπ.».

Είναι πολύ σημαντικό, είπε η κ. Παναγιώτου, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι οι καταναλωτές, να κάνουμε γενικά πράσινες αγορές και να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πράγματα, τα οποία να τα αγοράζουμε αν δεν τα χρειαζόμαστε.

«Το πλαστικό καταστρέφει το περιβάλλον, χρειάζεται πέντε δευτερόλεπτα να παραχθεί, πέντε λεπτά να χρησιμοποιηθεί και μετά θέλει πεντακόσια χρόνια για να διαλυθεί», συμπλήρωσε.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, είπε ότι οι υπεραγορές είναι έτοιμες εδώ και πάρα πολύ καιρό για την εφαρμογή αυτού του μέτρου από την Κυριακή, 1η Ιουλίου 2018. Οι υπεραγορές, σημείωσε, έχουν ήδη εφοδιαστεί με τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες που μπορούν να επιλέξουν οι πελάτες, τα συστήματα και οι ταμειακές μηχανές έχουν εναρμονιστεί και είμαστε πανέτοιμοι σε όλους τους τομείς, για να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Σταμάτης Ρωσσίδης, είπε ότι σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τις υπεραγορές το Σάββατο, 30 Ιουνίου, μεταξύ 11 π.μ. -12 μ. «θα είμαστε έξω από υπεραγορές σε όλες τις πόλεις για να μοιράζουμε φυλλάδια για ενημέρωση του κοινού και θα τους μιλάμε για το ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να πληρώνει για τις πλαστικές σακούλες».

Πηγή : Like.com.cy/ philenews.com

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *