Απόψε η μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του αιώνα – Πλήρως ορατή από την Κύπρο

Απόψε η μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του αιώνα – Πλήρως ορατή από την Κύπρο

Απόψε η μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του αιώνα – Πλήρως ορατή από την Κύπρο

Ολική έκλειψη της Σελήνης θα σημειωθεί απόψε, Παρασκευή 27 Ιουλίου, και το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό από την Κύπρο. Η διάρκεια της ολικότητας θα είναι 1 ώρα και 43 λεπτά, γεγονός που καθιστά αυτή την έκλειψη τη μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ο αιώνα.

Όπως ενημερώνει το 1010Asteroskopeion, το φαινόμενο ξεκινά στις 20:14 το βράδυ, κορυφώνεται στις 23:22 και λήγει στις 02:28 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η Σελήνη θα ξεκινήσει την είσοδό της στην παρασκιά της Γης στις 20:14 και μέχρι τις 21:24 θα εισέλθει στη σκιά σηματοδοτώντας την έναρξη μερικής έκλειψης. Η έναρξη της ολικότητας θα σημειωθεί στις 22:30, όταν η Σελήνη θα είναι πλήρως καλυμμένη από τη σκιά της Γης, με κορύφωση του φαινομένου στις 23:22. Στις 00:13 η Σελήνη θα αρχίσει να εξέρχεται από τη σκιά της Γης – τέλος ολικότητας. Θα βρεθεί εκτός της σκιάς της Γης στις 01:19 – τέλος μερικής έκλειψης. Η λήξη του φαινομένου θα πραγματοποιηθεί στις 02:28, με τη Σελήνη να βρίσκεται εκτός της παρασκιάς της Γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ίδιο βράδυ, ο πλανήτης Άρης θα βρίσκεται σε αντίθεση (όπως αποκαλείται όταν ο Άρης και ο Ήλιος βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές στον ουρανό της Γης) και καθοδόν για την εγγύτερη προσέγγισή του προς τη Γη στις 31 Ιουλίου.

Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά κοντινή (δεύτερη κοντινότερη μετά την ιστορική προσέγγιση του 2003) οπότε, κοιτάζοντας με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης Άρης θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από ό,τι συνήθως, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη την παρατήρησή του. Κατά την αντίθεση και την προσέγγιση ο Άρης θα είναι ιδιαίτερα λαμπρός στον νυκτερινό ουρανό, με το χαρακτηριστικό ερυθρό του χρώμα, που σε συνδυασμό με την σεληνιακή έκλειψη θα προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό ουράνιο θέαμα στο κοινό.

Το 1010Asteroskopeion παρέχει την ευκαιρία στο κοινό να παρατηρήσει δωρεάν το φαινόμενο, στις εγκαταστάσεις του στην παλιά Λευκωσία, οδός Γράμμου 21, πλησίον της οδού Λήδρας.

To αστεροσκοπείο θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 20:15 μέχρι και τα μεσάνυκτα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρήσουν το φαινόμενο με το τηλεσκόπιο Celestron C14HD του αστεροσκοπείου και πλάνα από τα τηλεσκόπια θα μεταδίδονται ζωντανά σε γιγαντοοθόνη αλλά και διαδικτυακά.

Πηγή : O Φιλελεύθερος

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *