Αθηνά Τσώκκου: Ήρεμη δύναμη, ήρεμη ομορφιά

Αθηνά Τσώκκου: Ήρεμη δύναμη, ήρεμη ομορφιά

Αθηνά Τσώκκου: Ήρεμη δύναμη, ήρεμη ομορφιά
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μηνά

Mεγάλωσε μέσα στα ξενοδοχεία της οικογένειας, αναπνέοντας την ομορφιά της θάλασσας και έχοντας την έννοια της φιλοξενίας στα κύτταρά της. Η Μαρία Τσόκκου φωτογραφίζεται στο ξενοδοχείο Vrissiana και μιλά για όλα αυτά που την κάνουν να χαμογελά ατενίζοντας τον ορίζοντα.

Από την Τώνια Σταυρινού
Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου

Ο ήλιος και η θάλασσα φορτίζουν τις μπαταρίες της με θετική ενέργεια. Το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας δεν θυμάται τίποτ’ άλλο παρά καλοκαίρια, με ξαπλώστρες παραταγμένες στον ήλιο, δροσερά ποτά να πηγαινοέρχονται στους δίσκους, ρεσεψιονίστ να καλημερίζουν στα αγγλικά, τουρίστες να καταφθάνουν με λεωφορεία και πολλές αποσκευές και άλλους να φεύγουν ηλιοκαμένοι και χορτασμένοι από κυπριακή φιλοξενία. Η αυτοκρατορία της Tsokkos Hotels περιλαμβάνει πια 28 ξενοδοχεία και τουριστικά συγκροτήματα, κυρίως στην περιοχή του Πρωταρά αλλά και στην υπόλοιπη Κύπρο. «Οι γονείς μας είναι ένα ακτύπητο δίδυμο που κατάφεραν από το μηδέν να δημιουργήσουν έναν κολοσσό», λέει σήμερα η ίδια. Εκείνος οδοντίατρος, εκείνη οικονομολόγος είδαν τις προοπτικές που ανοίγονταν στον τουρισμό, το 1989 και επένδυσαν στο πρώτο ξενοδοχείο. «Οι γονείς μας υπήρξαν διορατικοί αλλά και πολύ ευέλικτοι, επένδυσαν πολύ στους συνεργάτες και τους ανθρώπους που έχουν πλάι τους, πολλοί από τους οποίους είναι πια οικογένεια για μας». Και σήμερα, έχουν εναποθέσει το βάρος στους ώμους των τεσσάρων τους παιδιών. Η Μαρία σπούδασε νομική, εργάστηκε μάλιστα για κάποια χρόνια στη μάχιμη δικηγορία και τελικά εντάχθηκε στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης ως νομική σύμβουλος αλλά και διευθύντρια του μάρκετινγκ και υπεύθυνη για τα σπα και τα κέντρα ευεξίας των ξενοδοχείων.

Τι θα έλεγες σε κάποιον για να τον πείσεις να επισκεφθεί την Κύπρο;
Πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα με τις χρυσές αμμουδιές και την κουζίνα, θα επένδυα πολύ στο θέμα της φιλοξενίας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και του λαού μας. Η Κύπρος είναι επίσης ένας ασφαλής προορισμός, έχει πολλές επιλογές για οικογένειες και σίγουρα ένα από τα μεγάλα της ατού είναι οι μικρές αποστάσεις που διευκολύνουν τους επισκέπτες να την γνωρίσουν ολόκληρη σε μερικές μέρες. Θεωρώ ότι η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί και ειδικά αν μιλάμε για τα ξενοδοχεία που είναι και ο τομέας μου, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πραγματικά άλματα.

Το εικοστό ένατο ξενοδοχείο της οικογένειάς σας ανεγείρεται ήδη στην Αγία Νάπα. Τι σας ωθεί κάθε φορά σε νέα ανοίγματα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν επαναπαυόμαστε ποτέ. Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και μια εταιρεία θεωρώ ότι θα πρέπει να εξελίσσεται και να ψάχνει για νέες προκλήσεις. Είναι σημαντικό πιστεύω να αναζητείς πάντα το καλύτερο, να βελτιώνεσαι αλλά και να προσφέρεις στους πελάτες εμπειρίες που θα κάνουν τη διαφορά. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε το Chrysomare Beach Hotel & Resort, σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής και με πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.


Φόρεμα anice, κοσμήματα Nikos Ioannou.

 

Έχετε επενδύσει και σε μία μπουτίκ καλλυντικών στο Vrissiana. Αυτό ήταν δική σου πρωτοβουλία;
Ναι, η Valmont Boutique εντός του ξενοδοχείου Vrissiana η οποία περιλαμβάνει αρώματα και προϊόντα ομορφιάς όπως τα Valmont, Storie Veneziane, Il Profvmo και Ligne St Βarth. Προσωπικά, λατρεύω τα αρώματα και τα προϊόντα ομορφιάς γενικότερα και έχοντας δοκιμάσει πάρα πολλά, κατέληξα σε αυτές τις σειρές. Δεν θα μπορούσα να προωθήσω κάτι αν δεν το πίστευα και αν δεν το χρησιμοποιούσα η ίδια προσωπικά.

Το να αναζητάς νέα επιχειρηματικά ανοίγματα είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας σου;
Ναι είμαι άτομο που ψάχνομαι συνεχώς, δεν μου αρέσει να είμαι στάσιμη ούτε επαναπαύομαι ποτέ. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις αυτό που αγαπάς ιδιαίτερα και να δημιουργείς, να ανοίγεις νέους δρόμους και προοπτικές για τον εαυτό σου. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να καταλάβει ότι είναι σημαντικός και ξεχωριστός και να αναζητά μέσα του αυτό που του αρέσει, να ψάχνεται συνεχώς για να γίνεται καλύτερος και με σκληρή δουλειά, αφοσίωση, πάθος και αγάπη σίγουρα θα υπάρξει επιτυχία.

Είσαι συγκεντρωτική στη δουλειά σου;
Είμαι άτομο που γενικά θέλω ό,τι κάνω να το αγκαλιάζει όλη η ομάδα. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τους συνεργάτες μου και πολύ τυχερή που περιβάλλομαι από ανθρώπους που νοιάζονται για την εταιρεία και που είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα. Η επιτυχία δεν είναι ποτέ ατομική υπόθεση και το ξέρω καλά αυτό.

Ποια θα έλεγες πως είναι τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα σου;
Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες, σε όλες τις πτυχές της ζωής μου και είμαι βασανιστικά τελειομανής. Με αποκαλούν την «ήρεμη δύναμη» της Tsokkos, επειδή από πολύ μικρή είμαι συνεσταλμένο και κλειστό άτομο. Αυτό μπορώ να πω ότι με βοήθησε πολύ στην πορεία γιατί το να ακούς σε βοηθά να ξεκαθαρίζεις μέσα σου σιγά-σιγά τα πράγματα. Τα επεξεργάζεσαι με τους δικούς σου ρυθμούς και μπορείς να καταλήξεις ποιο είναι το σωστό. Γενικά θεωρώ πολύ σημαντικό προσόν για έναν άνθρωπο να έχει το γνώθι σαυτόν και να μπορεί να κρατά σταθερό το ήθος, τις αρχές και τις αξίες του.


Φόρεμα ramon filip. Παπούτσια από προσωπική συλλογή.

 

Είστε τέσσερα αδέλφια, ασχολείστε όλοι με τα ξενοδοχεία της οικογένειας;
Ναι ασχολούμαστε όλοι με την επιχείρηση και αυτό θα έλεγα πως ήταν επιτυχία των γονιών μας. Κατάφεραν να μας μεταδώσουν το γονίδιο από μικρή ηλικία. Εργαζόμασταν πάντα τα καλοκαίρια που τελείωναν τα σχολεία, αλλά και στη διάρκεια των σπουδών μας. Αυτό μας βοήθησε να περάσουμε από όλους τους τομείς αλλά και να αποκτήσουμε μια νοοτροπία που μας φάνηκε χρήσιμη αργότερα στη δουλειά. Η σκληρή δουλειά αποφέρει καρπούς και αυτό είναι κάτι που το μαθαίνεις μέσα από την οικογένειά σου και τον τρόπο που μεγαλώνεις. Μέχρι και σήμερα εργαζόμαστε όλες και όλοι πολλές ώρες, παίρνοντας μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησης και με συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα.

Πώς θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια;
Δεν ήμουν ποτέ ανέμελο παιδί. Θυμάμαι ότι περνούσαμε πολλές ώρες στο γραφείο και στα ξενοδοχεία πλάι στους γονείς μου. Θυμάμαι οικογενειακές στιγμές στα ταξίδια μας, σε διαφορετική χώρα, κάθε Αύγουστο.

Πώς είναι να δουλεύεις με την οικογένειά σου;
Είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά και το σημαντικότερο είναι να διαχωριστεί από την αρχή η γραμμή μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής σχέσης.

Η δική σου συμβολή ποια είναι;
Εγώ σπούδασα δικηγόρος και όταν τέλειωσα τις σπουδές μου ήθελα να δουλέψω κάπου εκτός επιχείρησης για αποκομίσω εμπειρίες. Έτσι τέλειωσα την πρακτική μου και δούλεψα για δυο χρόνια ως δικηγόρος σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία κάτι που μπορώ να πω με βοήθησε αρκετά. Ερχόμενη πίσω στην επιχείρηση, ξεκίνησα σιγά σιγά να ασχολούμαι με τις νομικές υποθέσεις του ομίλου και με τα κέντρα ευεξίας & σπα και αργότερα εντάχθηκα και στο τμήμα πωλήσεων, προώθησης και μάρκετινγκ όπου παραμένω μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι και με τα νέα έργα και αναπτύξεις, με την αναβάθμιση της ποιότητας καθώς και με το άνοιγμα της μπουτίκ τον τελευταίο χρόνο.

Πρόσφατα παντρεύτηκες, ο σύζυγός σου συμμετέχει στις επιχειρήσεις;
Ο Κωνσταντίνος δεν εργάζεται στην εταιρεία, είναι δικηγόρος και γνωριστήκαμε όταν κάναμε και οι δύο την άσκησή μας στη Λευκωσία. Ασκεί συμβουλευτικό ρόλο θα έλεγα, μιας και μοιραζόμαστε και συζητάμε συχνά τα της εταιρείας. Με στηρίζει ολόψυχα και δείχνει κατανόηση για τις ατέλειωτες ώρες που αφιερώνω στη δουλειά. Ξέρει ότι είμαι άτομο που όταν ξεκινήσω κάτι παθιάζομαι και δίνομαι μέχρι να πετύχω το τέλειο δυνατόν αποτέλεσμα!


Φόρεμα anice, κοσμήματα Nikos Ioannou.

 

Τι σε κέρδισε στον σύζυγό σου;
Είναι άνθρωπος με αξίες, με αρχές και ήθος. Από την αρχή μου έβγαζε αυτή την έμφυτη ευγένεια. Ήταν τζέντλεμαν σε όλα. Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που με έβλεπε πάντα σαν Μαρία, χωρίς τίτλους και έβγαζε κάτι προστατευτικό απέναντί μου. Γνωρίζοντάς τον με κέρδισε η εξυπνάδα και ο χαρακτήρας του. Νιώθω μεγάλη ασφάλεια κοντά του και το γεγονός ότι με στηρίζει σε κάθε μου βήμα είναι σημαντικό για να γίνομαι καλύτερη, να αναπτύσσομαι και να εξελίσσομαι ως άνθρωπος. Και θεωρώ πολύ σημαντικό ο άνθρωπός σου να σου αφήνει χώρο να εξελίσσεσαι και να σε ωθεί να πας παρακάτω.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου;
Σίγουρα γεμάτη! Με αρκετή δουλειά στο γραφείο, επαγγελματικά ραντεβού σε άλλες πόλεις και επαγγελματικά ταξίδια. Προσπαθώ όμως να βρίσκω πάντα χρόνο για μένα και τον Κωνσταντίνο. Γυμνάζομαι καθημερινά και προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για να φροντίζω τον εαυτό μου. Μου αρέσει να ενημερώνομαι γι’ αυτό και καθημερινά διαβάζω και μαθαίνω πράγματα για τη δουλειά μου, για θέματα που με ενδιαφέρουν, για την επικαιρότητα αλλά και θέματα ψυχολογίας. Γενικά διαβάζω βιβλία, λατρεύω τις βόλτες στην παραλία και ξεδίνω βγαίνοντας με φίλες για καφέ, για χορό και ακούγοντας μουσική. Και φυσικά λατρεύω τα ταξίδια!

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου προορισμοί;
Μας αρέσουν πολύ τα ταξίδια, είναι εμπειρίες από τις οποίες μαθαίνεις απίστευτα πράγματα, γνωρίζεις κουλτούρες, διευρύνεται ο ορίζοντάς σου και συνειδητοποιείς πόση ποικιλομορφία έχει ο ανθρώπινος πολιτισμός πάνω σ’ αυτή τη γη. Οι αγαπημένοι μου προορισμοί είναι το Λονδίνο, η Αθήνα, το Λος Άντζελες και το Ντουμπάι. Σίγουρα κάθε μέρος όπου μπορώ να χαλαρώσω.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;
Με βλέπω με μια μεγάλη οικογένεια, με πολλή αγάπη, σε μια παραλία στον Πρωταρά, μαζί με παιδάκια ευτυχισμένα να μας περιτριγυρίζουν. Να καταφέρω να έχω μια ισορροπία σε επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, πετυχαίνοντας όσα επιθυμώ επαγγελματικά. Να κάνω περήφανους τους γονείς μου και να καταφέρουμε να κρατήσουμε όλα αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα προχωρώντας σε καινούργια ανοίγματα. Και μέσα σε όλα αυτά να μπορέσω να συνεχίσω να εξελίσσομαι ως άνθρωπος, να προσφέρω στην κοινωνία, να δίνω θετική αύρα στους γύρω μου και να φροντίζω τη Μαρία.

 

Κεντρική φωτο: Φόρεμα ramon filip, κοσμήματα Nikos Ioannou.

Μακιγιάζ: ΑΜΑΛΙΑ ΖΑΝΕΤΟΥ

Βοηθός Styling: ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 280

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *