CELEBRITIES ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Αθηνά Ζένιου: Aging Gracefully

Αθηνά Ζένιου: Aging Gracefully

Η πλαστική χειρουργός Αθηνά Ζένιου λέει όλα όσα μια γυναίκα έχει την περιέργεια να μάθει για τις πλαστικές επεμβάσεις. Πόσα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην πλαστική χειρουργική; Ποιες απαιτήσεις έχουν οι Κύπριες σε σχέση με τις γυναίκες στην Κεντρική Ευρώπη; Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις και πόσο επηρεάζουν τα social media τα πρότυπα ομορφιάς;

Από την Νταϊάνα Αζά
Επιμέλεια – μακιγιάζ: Ανδρέας Ζεν

Οι μέρες της υπερβολής στην πλαστική χειρουργική έχουν παρέλθει;
Γενικότερα ναι, φεύγουμε από την υπερβολή και η τάση θέλει τους πλαστικούς χειρουργούς να χαρίζουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσουμε τις ρυτίδες ή τη βαρύτητα να δράσουν χωρίς να επέμβουμε, αλλά προσπαθούμε να μεγαλώνουμε με κομψότητα. Μπορείς να κάνεις κάτι, το οποίο δεν θα βγάζει μάτι, απλά εσύ θα φαίνεσαι ξεκούραστος. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος, αυτό θέλω να προσφέρω. Τα περασμένα χρόνια, με την υπερχρήση των επεμβάσεων και μη επεμβατικών μεθόδων για βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, τα πρόσωπα είχαν καταντήσει να φαίνονται πιο άγρια απ’ ό,τι θα ήταν αν είχαν ρυτίδες. Το ίδιο και το σώμα, που η κλασική υπερβολή που υπήρχε από τα 80’s ήταν το μεγάλο στήθος – όσο πιο μεγάλο τόσο το καλύτερο. Έχουμε δει όμως ότι δεν είναι αλήθεια, γι’ αυτό βλέπουμε πια γυναίκες να βγάζουν τα μεγάλα ενθέματα και να βάζουν πιο μικρά.

Δεν ισχύει, δηλαδή, πια το «αφού θα το κάνω, ας αξίζει τον κόπο»;
Τώρα πια ξέρουμε ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανατομία του κάθε ατόμου. Έχουμε ένα αρχικό σώμα που για να του δώσουμε ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα, οφείλουμε να το σεβαστούμε. Το ίδιο ισχύει και με τα ενέσιμα. Ναι μεν θέλουμε να μειώσουμε τις ρυτίδες, αλλά δεν είναι καθόλου εφικτό να έχω μια γυναίκα που να είναι 40 χρονών και να θέλει να φαίνεται 20! Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε θαύματα, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να σταματήσει τη γήρανση.
Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε στο να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα και σταδιακά να κτίζουμε πάνω σε αυτό, για ένα πιο φυσικό λουκ.

Το πλαστικό πρότυπο ομορφιάς, για παράδειγμα των Kardashians, εξακολουθεί να μας επηρεάζει;
Θέλω να ελπίζω πως όχι. Ακόμα και οι Kardashians, άρχισαν να πηγαίνουν ένα βήμα πίσω. Το είδαμε με την Kylie που έχει μειώσει τον όγκο στα χείλη της. Και στην Ευρώπη, με τη Victoria Beckham που στην αρχή φωτογραφιζόταν με στρογγυλό μαστό, στα πρότυπα των 90’s, που τελικά το αφαίρεσε, βάζοντας πιο μικρό, σε άλλο σχήμα.

Υπάρχουν διαφορές στα αισθητικά πρότυπα Ευρώπης και Αμερικής;
Μεγάλη και ένα τυπικό παράδειγμα είναι τα συνέδρια πλαστικής χειρουργικής που γίνονται σε κάθε ήπειρο. Όταν στην Ευρώπη δείχνουμε παραδείγματα αυξητικής μαστού, προβάλλουμε το σχήμα του μαστού που εμείς θεωρούμε φυσιολογικό. Δηλαδή, πιο άδειο από πάνω και πιο γεμάτο κάτω, σαν σταγόνα. Πάμε σε παγκόσμια συνέδρια, δείχνουν οι Αμερικανοί τα πρότυπα για τα οποία είναι περήφανοι για αυτά και είναι δύο μπάλες! Ένας στρογγυλός μαστός για την Ευρώπη δεν είναι κάτι όμορφο, ενώ για την Αμερική αυτό είναι το ιδανικό.

Οι Κύπριοι τι ζητούν από τον πλαστικό χειρουργό τους;
Στις μη επεμβατικές μεθόδους, πιο δημοφιλείς είναι το μπότοξ και το υαλουρονικό, στις επεμβατικές η προσθετική μαστού και μετά η λιποαναρρόφηση, ενώ στους άντρες πρώτη η λιποαναρρόφηση. Δυστυχώς στην Κύπρο, όμως, ακόμα βλέπουμε υπερβολές, καθώς ακολουθούμε λίγο πιο αργά τις τάσεις τις υπόλοιπης Ευρώπης, είμαστε γενικά λίγο πιο αργοί.

Συναντάς διαφορές με τις γυναίκες της Γερμανίας, για παράδειγμα, όπου εργαζόσουν μέχρι πρόσφατα;
Η πιο μεγάλη διαφορά είναι ότι είμαστε μικρή, κλειστή κοινωνία. Εξακολουθούμε να μην αποκαλύπτουμε ότι κάναμε οτιδήποτε, αφού υπάρχει ακόμα το ταμπού και, ταυτόχρονα, επηρεαζόμαστε πολύ από το τι έκαναν οι φίλες μας. Αυτό φυσικά δεν είναι σωστό, καθώς δεν χρειαζόμαστε κάτι μόνο και μόνο επειδή το έκανε κάποιος άλλος. Στην Γερμανία είναι πιο ανεξάρτητοι στο τι θα κάνουν. Υπάρχουν γυναίκες, για παράδειγμα, που θέλουν να τους προσθέσω χείλη και μου λένε μάλιστα και την ποσότητα. Θα βάλω όσο κρίνω εγώ ότι είναι απαραίτητο και αρνούμαι να κάνω κάτι υποκύπτοντας στις πιέσεις των ασθενών.

Τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό;
Είμαστε εθισμένοι στα κοινωνικά δίκτυα! Ενώ πιο παλιά πήγαιναν στον πλαστικό δείχνοντάς του στο περιοδικό κάποια φωτογραφία κάποιας διάσημης για να γίνουν σαν αυτή, που δεν ήταν και τόσο συχνό, τώρα πια έρχονται με τη φιλτραρισμένη φωτογραφία του εαυτού τους, η οποία δεν είναι καν πραγματική! Άρχισαν να μας αρέσουν πρότυπα και πρόσωπα τα οποία δεν είναι συμβατά με το ανθρώπινο γένος πλέον.

Υπάρχει εθισμός από τις επεμβάσεις ή έχουν συναίσθηση πότε πρέπει να σταματήσουν;
Δεν είναι εθισμός στις πλαστικές η αρχή του προβλήματος αλλά κάποιο κρυμμένο ψυχολογικό κατάλοιπο που, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αυτή σε κάνει να θέλεις συνεχώς άλλα πράγματα. Δεν είναι επειδή κάτι έκανες, σου άρεσε και θες περισσότερα, αλλά το ότι δεν σε ικανοποιεί τίποτα.

Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος σε αυτές τις περιπτώσεις;
Αποκτούμε ρόλο ψυχολόγου, γιατί αλλιώς πέφτουμε σε μια μεγάλη παγίδα. Δυστυχώς, όσο είναι επηρεασμένο το άτομο από αυτά, ό,τι κι αν του κάνεις δεν θα τον ικανοποιήσει. Πολλά άτομα έχουν χάσει το όριο. Δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα και στο τέλος γίνεται ψυχοφθόρο και για τον ασθενή και για το γιατρό. Πλέον, είμαστε η φιλτραρισμένη μας εικόνα και δεν ικανοποιούμαστε ποτέ με τον εαυτό μας.

Ποια είναι τα νεότερα από το χώρο; Υπάρχουν καινοτομίες;
Για τις ρυτίδες συνεχίζουν τα γνωστά – το μπότοξ, που είναι τοξίνη για να σταματήσει τη λειτουργία κάποιου συγκεκριμένου μυός που δημιουργεί τη ρυτίδα και το υαλουρονικό οξύ που προσφέρει όγκο σε περιοχές που έχει χαθεί, δηλαδή σε κάποιες ρυτίδες. Ειδικά στο υαλουρονικό οξύ, συνεχώς δημιουργούνται καινούρια είδη, με διαφορετική πυκνότητα. Συνεπώς, πια, υπάρχει συγκεκριμένο που χρησιμοποιείς στα ζυγωματικά, συγκεκριμένο για τα χείλη. Αυτή είναι η εξέλιξή τους πλέον. Το άλλο που υπήρχε από παλιά και που πλέον συνδυάζεται με όλες τις μορφές, είναι το PRP, η μεσοθεραπεία. Προέρχεται από αίμα από τον ίδιο τον ασθενή, το οποίο μπαίνει σε ειδικό μπουκαλάκι, φυγοκεντρείται και από μέσα απομονώνεται το πλάσμα, το υγρό του αίματος δηλαδή, και τα αιμοπετάλια, τα κύτταρα που ενεργοποιούνται όταν υπάρχει τραύμα.

Οπότε, μιλούμε για την πιο φυσική λύση;
Είναι κάτι εντελώς φυσικό που υπάρχει εδώ και χρόνια στην ιατρική, αφού το χρησιμοποιούν και οι ορθοπεδικοί. Βελτιώνει την υφή του δέρματος, την ελαστικότητα, τις δυσχρωμίες. Δεν θα εξαφανίζει ρυτίδες μεγάλες, αλλά θα βοηθήσει τις μικρές, ιδιαίτερα στην περιοχή του ματιού, να φαίνονται πιο ομαλές, ενώ κάνει τις άλλες θεραπείες να κρατάνε περισσότερο. Το βάζουμε με μικρά τσιμπηματάκια στην περιοχή που θέλουμε να βελτιώσουμε. Πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και επιφάνεια του χεριού.

Το λίφτινγκ σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;
Όταν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος. Δεν μπορείς να βάλεις μόνο όγκο και να το πάρεις πίσω, αλλά πρέπει να τραβηχτεί το δέρμα και οι ιστοί κάτω από αυτό. Ο λόγος που έχουν μειωθεί τα λίφτινγκ τα τελευταία χρόνια όμως, είναι οι άλλες μέθοδοι οι οποίοι βοηθούν ώστε να υπάρξει παράταση στην ηλικία που υπάρχει αυτή η ανάγκη.

Υπάρχουν κάποιες νέες μέθοδοι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για λιγότερο εμφανείς ή και για καθόλου ουλές;
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μην έχουμε καθόλου ουλές. Μπορεί να είναι μικρή πια η ουλή, αλλά μπορεί να είναι εμφανής. Σε μια κοιλιοπλαστική, για παράδειγμα, θα υπάρχει μια μεγάλη ουλή η οποία θα φαίνεται. Το ίδιο και στην ανόρθωση ή στη μειωτική στήθους – υπάρχουν ουλές. Εξαρτάται βέβαια και από το κάθε άτομο το πόσο καλά φαίνεται η ουλή του. Κάποια άτομα έχουν από τη φύση τους την τάση να σχηματίζουν έντονες ουλές. Σίγουρα έχουμε και εμείς κάποιες τεχνικές σαν πλαστικοί χειρουργοί στο να φέρνουμε καλύτερα το τραύμα κοντά, να κρύψουμε κατά κάποιο τρόπο την ουλή στις φυσικές πτυχές του δέρματος ή να βοηθήσουμε την επούλωση. Ουλές όμως υπάρχουν, δυστυχώς. Στην αυξητική στήθους έχει μειωθεί κάπως το εύρος των ουλών και μπορεί να κρύβεται, ειδικά όταν είναι στο κάτω μέρος του μαστού. Η πιθανότητα δημιουργίας ουλής είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν αυτοί που θα αφαιρέσουν ελιές, ειδικά στο πρόσωπο. Ό,τι κι αν κάνουμε, θα φαίνεται εάν την ψάξουμε. Ειδικά όταν μιλάμε για μια ελιά η οποία είναι πάρα πολύ μικρή, μπορεί να βλέπει ο άλλος την ουλή πιο πολύ, απ’ ό,τι την ελιά. Φυσικά πρέπει να τονίσω ότι με τον καιρό πάντα οι ουλές βελτιώνονται και πρέπει να έχουμε υπομονή, γιατί αρχίζουν να ωριμάζουν 6 μήνες μετά την επέμβαση. Αν θέλεις όμως να βλέπεις την ουλή, θα τη βλέπεις πάντα γιατί είναι εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Άντρεα Κυριάκου – Γιώργος Μερκής στην παραλία με matching outfits

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν το πρώτο ουσιαστικά Σαββατοκύριακο χωρίς περιοριστικά μέτρα ενώ άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες, πάντα βέβαια λαμβάνοντας τα απαραίτητα...

5 φορέματα ιδανικά για τις ολοήμερες εξορμήσεις

Οι τελευταίες μέρες έχουν μια αστάθεια όσον αφορά τη θερμοκρασία και η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε να βρούμε το ιδανικό outfit της...

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το πρωί

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό έχει την ικανότητα να μας...

Μετά το #pillowchallenge αυτό είναι το νέο trend στο Instagram που έγινε viral!

Η περίοδος της καραντίνας ήταν και μια περίοδος για να εμπνευστούμε μεταξύ άλλων και πολλά challenge και trends στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Είδαμε το #pillowchallenge...

Τι λένε τ’ άστρα για σήμερα, 25 Μαΐου

ΚριόςΑν καταμερίστε σωστά το χρόνο σας, οι ευκαιρίες θα είναι πολλές και οι προτάσεις πολλά υποσχόμενες στον επαγγελματικό σας τομέα. Θα βιώσετε αναστατώσεις και...

Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Ποζάρει με μαγιό 17 μέρες μετά τη γέννα

Η φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram. Η Κωνσταντίνα Ευριπίδου δημοσίευσε την πρώτη της φωτογραφία με μαγιό, 17 μέρες μετά...

LIKE NEWS

Έλενα Χριστοπούλου: «Η Βίκυ Καγιά ήταν πολύ παρορμητική στις δηλώσεις της για μένα»

Η απάντηση της Έλενας Χριστοπούλου στην ατάκα της Βίκυς Καγιά “Όποιος φεύγει από το Star δεν επιστρέφει”. Απάντηση στην Βίκυ Καγιά όσον αφορά μια ατάκα που...

Ρετινόλη: Η χρήση της και οι ευεργετικές της ιδιότητες για την επιδερμίδα

Η ρετινόλη είναι ένα από αυτά τα συστατικά, τα οποία είτε τα αγαπάς λόγω των αμέτρητων ευεργετικών ιδιοτήτων του, είτε τα μισείς. Συνήθως η...

H Έλενα Χριστοπούλου ξεκαθαρίζει: «Δεν υφίσταται ότι θα κάνω εκπομπή μόδας στον ΣΚΑΪ»

Η Έλενα Χριστοπούλου είναι ένα όνομα που τον τελευταίο καιρό έχει συζητηθεί αρκετά τόσο για την αποχώρηση της από το GNTM και τα νέα...

Σταύρος Γεωργίου: Οι πρώτες φωτογραφίες σε δρόμους της Λάρνακας και οι δηλώσεις για τον μεγάλο τελικό

Όσα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπής της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε». Μια αποκάλυψη έγινε σήμερα στην εκπομπή «Ευτυχείτε» που αφορά το...

«Η Ελένη με στήριξε και με βοήθησε πάρα πολύ σαν αδερφό της»

Την προηγούμενη εβδομάδα, η βασίλισσα της ψυχαγωγίας και της Ελληνικής τηλεόρασης Ελένη Μενεγάκη, ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τον Alpha αλλά και το ότι...

Αντηλιακή προσώπου σε σκουρόχρωμη επιδερμίδα ναι ή όχι;

Η αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, γνωρίζουμε όλες πόσο σημαντική είναι μέχρι και απαραίτητη. Μάλιστα την αντηλιακή χρειάζεται να...

Βαρύ πένθος για την Αγγελική Δαλιανή

Η Αγγελική Δαλιάνη διανύει δύσκολες ώρες αφού όπως αποκάλυψε η ίδια το βράδυ της Κυριακής, έχασε ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο.

«Ούτε είμαι οξύθυμος ούτε πλακώνω στο ξύλο ότι βρίσκω μπροστά μου»

Ο Γιάννης Αϊβάζης απαντά σε followers Αρκετά ενδιαφέρουσες απαντήσεις έδωσε ο Γιάννης Αϊβάζης σε ερωτήσεις που του έκαναν followers , τόσο από το Instagram όσο...

Άντρεα Κυριάκου – Γιώργος Μερκής στην παραλία με matching outfits

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν το πρώτο ουσιαστικά Σαββατοκύριακο χωρίς περιοριστικά μέτρα ενώ άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες, πάντα βέβαια λαμβάνοντας τα απαραίτητα...

5 φορέματα ιδανικά για τις ολοήμερες εξορμήσεις

Οι τελευταίες μέρες έχουν μια αστάθεια όσον αφορά τη θερμοκρασία και η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε να βρούμε το ιδανικό outfit της...

Τα πρόσωπα έκπληξη που διεκδικούν την θέση της Ηλιάνας στο GNTM

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου όπως έγινε ήδη γνωστό εδώ και μέρες, δεν θα είναι πλέον στην κριτική επιτροπή του φετινού GNTM. Ανάμεσα στα πρόσωπα λοιπόν που...

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το πρωί

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό έχει την ικανότητα να μας...

Ellie Goulding: Το νέο single «Power» και το αισθησιακό video που γύρισε μόνη

«Ήταν το πρώτο τραγούδι για το οποίο ήξερα ότι θα ήταν στο άλμπουμ μου», εξηγεί η Ellie Goulding για το «Power». Η Ellie Goulding κυκλοφορεί...

Μετά το #pillowchallenge αυτό είναι το νέο trend στο Instagram που έγινε viral!

Η περίοδος της καραντίνας ήταν και μια περίοδος για να εμπνευστούμε μεταξύ άλλων και πολλά challenge και trends στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Είδαμε το #pillowchallenge...

Τι λένε τ’ άστρα για σήμερα, 25 Μαΐου

ΚριόςΑν καταμερίστε σωστά το χρόνο σας, οι ευκαιρίες θα είναι πολλές και οι προτάσεις πολλά υποσχόμενες στον επαγγελματικό σας τομέα. Θα βιώσετε αναστατώσεις και...

Τα ζώδια την εβδομάδα 25 έως 31 Μαΐου

ΚΡΙΟΣ Το κλίμα της εβδομάδας είναι πιο αγχώδες και εσωστρεφές, ενώ εσύ αποφεύγεις την πολυκοσμία. Δευτέρα και Τρίτη, μάλιστα, ασχολείσαι πιο πολύ με τις υποθέσεις...

3 εργαλεία ομορφιάς που θα σε βοηθήσουν να αναβαθμίσεις το look σου

Τα αξεσουάρ ομορφιάς είναι όχι μόνο εξαιρετικά φιλικά ως προς τη χρήση τους, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και τα πιο εξελιγμένα “όπλα” ομορφιάς, που θα...

Έτσι θα απαλλαγείς από τις ενοχλητικές παρανυχίδες…

Tο μανικιούρ είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της εμφάνισής μας. Μπορεί ίσως για κάποιες να αποτελεί «λεπτομέρεια» στην ουσία όμως είναι η τελευταία πινελιά...

Πώς να κάνεις το foundation σου πιο ελαφρύ (έτσι δεν θα αλλοιωθεί λόγω ζέστης)

Mια αντηλιακή κρέμα με χρώμα μπορεί να είναι αυτό το προϊόν που ναι μεν θα σε προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου (μην...

Χαριτίνη Ηλιάδου: Ποζάρει με μπικίνι και μας δείχνει το καλλίγραμμο σώμα της

Δείτε τη φωτογραφία που δημοσίευσε Η Χαριτίνη Ηλιάδου είναι μια πολύ γλυκιά ύπαρξη που δεν αφήνει...