Ατζέντα: Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Ατζέντα: Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Ατζέντα: Όλα όσα αξίζει να δείτε αυτή τη βδομάδα

Δεκατέσσερις νέες προτάσεις καθιερωμένων αλλά και νεότερων χορογράφων παρουσιάζονται αυτή τη χρονιά στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Θέατρο Ριάλτο. Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 18 Μαρτίου με το έργο της Έλενας Αντωνίου «Inmost». Ακολουθούν οι Julia Brendle και Μάριος Κωνσταντίνου στο «Τreatment», Φούλη Στυλιανίδου «ΚΟΙΤΑΜΕ», .pelma.liaharaki «Truth Well Faked» και Oμάδα Χορού ΑΕΛΙΟΝ Φωτεινή Περδικάκη «Surprise». Στις 19/3 παρουσιάζονται οι Σουζάνα Φιαλά «Collecting References», Eν δράσει Εύη Δημητρίου «The more you dance the more you get», Ασώματες Δυνάμεις|Μάχη Δημητριάδου-Lindahl «Liquid Body/a study on empathy» και Φώτης Νικολάου «Those gentle hearts are like shot birds falling». Στις 20/3 εμφανίζονται οι Ζωή Γιωργαλλή σε συνεργασία με τον Matt Gordon «Counter Tensions», Xάμιλτον Μοντέιρο «Labeling U», Aλέξανδρος Μιχαήλ «Complex Forever after», Xοροθέατρο Ομάδα Πέντε Χλόη Μελίδου «Η λύση των κύκλων» και Aμφίδρομο Χοροθέατρο Έλενα Χριστοδουλίδου «Frontears». Για περισσότερες πληροφορίες 77777745.
Σε ένα διάσημο έργο δύο χαρακτήρων πρωταγωνιστούν οι Κρίστη Παπαδοπούλου και Αστέρης Πελτέκης. Η παραγωγή «Επικίνδυνο παιχνίδι» βασίζεται στο διάσημο έργο του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Γκίμπσον (1914–2008) «Two for the Seesaw», το οποίο μετά την επιτυχία του στο Μπρόντγουεϊ έκανε γνωστό στο ελληνόφωνο κοινό ο θίασος Λαμπέτη – Χορν το 1958 (με τον τίτλο «Το παιχνίδι της μοναξιάς»). Οι δύο ήρωες του Γκίμπσον αφήνονται ο ένας στον άλλο, σε μια προσπάθεια να καλύψουν κενά που προέρχονται από τη μέχρι τώρα ζωή τους. Αυτή η μορφή πάλης των δύο «φύλων», όπως και ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας χειρίζεται το θέμα του, δίνουν στο έργο τη ρεαλιστική του αξία. Παρουσιάζεται μέχρι τις 27/2 στο Μουσείο Τεχνών Ζαμπέλα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 & Κυριακή στις 18:30, 70005151

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας παρουσιάζει το έργο της Αλεξάντρας Βάγιερσταλλ «And here we meet». Σε αυτή τη νέα της δουλειά σε εξέλιξη, η χορογράφος –πρόσφατα υποψήφια του βραβείου χορογραφίας Kurt Jooss– σε συνεργασία με τις ερμηνεύτριες Dani Brown και Ευαγγελία Ράντου, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης, για μια τελετουργική πράξη περίεργης ομορφιάς. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, στο πλαίσιο του νέου της προγράμματος με fundraising εκδηλώσεις, την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, 21:00, 22780960 / 70005035.

Ευρέως αναγνωρισμένο για τις αυθεντικές εκτελέσεις του στο ρωσικό ρεπερτόριο και αποσπώντας σπουδαίες κριτικές ανά το παγκόσμιο, το Κουαρτέτο Borodin είναι γνωστό για τη διορατικότητα και το κύρος του στη μουσική δωματίου. Το Κουαρτέτο ιδρύθηκε το 1945 από τέσσερις φοιτητές του Κονσερβατορίου της Μόσχας, φέροντας αρχικά την ονομασία Φιλαρμονικό Κουαρτέτο Μόσχας. Δέκα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Κουαρτέτο Borodin και παραμένει ένα από τα ελάχιστα σύνολα μουσικής δωματίου με άρρηκτη διάρκεια ζωής.

fdsfe

Η συνοχή και το όραμα του συνόλου έχουν μείνει ακλόνητα παρά τις διαδοχικές αλλαγές των μελών του, κάτι που οφείλεται κυρίως στην κοινή τους κληρονομιά ως αποφοίτων του Κονσερβατορίου της Μόσχας. Σήμερα, το Κουαρτέτο Borodin αποτελείται από τους Ruben Aharonian, Sergei Lomovsky, Igor Naidin και Vladimir Balshin. Στην Κύπρο ερμηνεύουν Χάιντν, Σοστακόβιτς, Μποροντίν και Τσαϊκόφσκι.
The Shoe Factory, 16/3, 20:30, 22663871

Θέλοντας να τιμήσει τον συγγραφέα και ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή, το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει το νέο έργο του «Σα’ ναν εχτές», σε σκηνοθεσία Κώστα Δημητρίου και Στέλιου Καυκαρίδη. Το έργο είναι ένα σπονδυλωτό κείμενο με έξι μικρές ιστορίες της Κύπρου από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Είναι ένας ύμνος για την αγάπη του Πασιαρδή και των ηρώων του για τη γη και τις παραδόσεις τους, μια ποιητική ανάμνηση με αυθεντικούς ήρωες του χθες και του σήμερα, δοσμένα με μια ποιητική νοσταλγία και αγάπη, με χιούμορ και συγκίνηση, σε μια γλώσσα κυπριακή, αυθεντική, που μόνο ο Πασιαρδής μπορεί να γράψει. Αυτές οι έξι ιστορίες ενώνονται στη σκηνή από τον ποιητάρη-τραγουδιστή Μιχάλη Χατζημιχαήλ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Καυκαρίδης, Κώστας Δημητρίου, Νεόφυτος Νεοφύτου, Μαριάννα Καυκαρίδου, Σπύρος Γεωργίου, Λουκία Μιχαήλ, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Βασιλική Ανδρέου.

Ένα έργο της Alpha Square για την τέχνη, τον έρωτα και την ταυτότητα, το οποίο κέρδισε την αγάπη του κοινού, βρίσκεται αυτή τη βδομάδα στη Λεμεσό. Πρόκειται για την «Αόρατη όψη» του Donald Margulies, που είχε πάρει το Βραβείο Obie ως Καλύτερο Νέο Αμερικανικό Έργο (1992) και ήταν φιναλίστ για Βραβείο Pulitzer. Ο διάσημος ζωγράφος Jonathan Waxman βρίσκεται στο Λονδίνο για μια σημαντική αναδρομική του έκθεση. Επισκέπτεται την Patricia, μια παλιά του αγάπη, την οποία δέκα χρόνια νωρίτερα είχε απορρίψει… Το έργο φωτίζει κάποιες αθέατες πλευρές της τέχνης, του έρωτα και της ταυτότητας. Σκηνοθετεί ο Βαρνάβας Κυριαζής τους Ανδρέα Αραούζο, Άντρη Κυριαζή, Φώτη Αποστολίδη και Χριστίνα Μαρούχου.
Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 16/3, 20:30, 70001140, [email protected]

Η νέα εικαστική πρόταση του Ανδρέα Μακαρίου αποτελεί έναν νέο κύκλο έργων, στον οποίο κυριαρχεί το στοιχείο της μεταμόρφωσης. Κάτω από τον τίτλο «MetaMORFOZEN» παρουσιάζει μια σειρά από ποιητικές εικόνες, η κατασκευή των οποίων έχει απασχολήσει τον Μακαρίου για πάνω από τρεις δεκαετίες. Θέματα του μύθου και του παραμυθιού αποτελούν την πρώτη ύλη για τα έργα του. Εγκαίνια στην Γκαλερί Αποκάλυψη, στις 18/3.

Η Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά σκηνοθετεί για τη θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις το έργο της Κωνσταντίας Σωτηρίου «Τζεμαλιγιέ», που ξεδιπλώνει την ιστορία μιας Τουρκοκύπριας πόρνης και μας μεταφέρει στις ταραχώδεις μέρες που έζησε η Κύπρος τον Δεκέμβριο του 1963. Μέσα από τη μοιραία ιστορία μιας ερωτευμένης πόρνης, πλαισιωμένης από εννιά ακόμη γυναίκες, Ελληνοκύπριες, που και αυτές με τον δικό τους τρόπο βίωσαν τα άγρια γεγονότα των ημερών εκείνων, ζούμε τις ιστορικές στιγμές που οδήγησαν στις διακοινοτικές ταραχές και τη χάραξη της Πράσινης Γραμμής.

3213

Την Τζεμαλιγιέ υποδύεται η Έλενα Δημητρίου, ενώ στους ρόλους των εννιά γυναικών βρίσκονται οι: Ζωή Κυπριανού, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χριστίνα Χριστόφια και Έλενα Χριστοφή.
Πρεμιέρα 19/3, Θέατρο Δέντρο, Λ/σία, 20:30, 99544934

 

 

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *