BEAUTYΛήγουν τα αντηλιακά; Σου έχουμε την απάντηση

Λήγουν τα αντηλιακά; Σου έχουμε την απάντηση

Αν έχεις κρατήσει στο μπάνιο σου ως… σουβενίρ από τις προηγούμενες διακοπές σου τα αντηλιακά σώματος (ή/και προσώπου) που περίσσεψαν και αναρωτιέσαι αν θα ήταν καλή ιδέα να τα αξιοποιήσεις και αυτό το καλοκαίρι, ψάξαμε και σου δίνουμε την απάντηση στην ερώτηση αν λήγουν τα αντηλιακά σώματος.

Σε γενικές γραμμές, τα αντηλιακά σώματος, όπως ισχύει γενικά για τα αντηλιακά, έχουν διάρκεια ζωής μέχρι τρία χρόνια, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Αν, δηλαδή, έχει εκτεθεί σε ζέστη, απευθείας στον ήλιο, σε βακτήρια ή υγρασία, πιθανόν να αλλοιωθεί πιο γρήγορα και άρα να παρέχει χαμηλότερη προστασία από αυτή που υπόσχεται (ή και καθόλου). Η πρώτη κίνησή σου, λοιπόν, προκειμένου να αποφασίσεις αν θα χρησιμοποιήσεις ένα αντηλιακό σώματος, είναι να ελέγξεις την ημερομηνία λήξης – αν έχει παρέλθει, τότε σίγουρα δεν πρέπει να βασιστείς στο συγκεκριμένο προϊόν για την αντηλιακή σου προστασία.

Adobestock 91963790

Αν είναι εντός της ημερομηνίας λήξης, υπάρχει τρόπος να δεις αν μπορείς να το χρησιμοποιήσετε: δοκίμασέ το στο χέρι σου, περιεργάσου την υφή και τη μυρωδιά του που σου είναι ήδη γνωστές. Αν η υφή έχει αλλάξει, π.χ. έχει γίνει πιο ρευστή ή έχει εμφανίσει κόκκους, αν έχει αλλάξει το χρώμα του ή η μυρωδιά του, τότε μην το χρησιμοποιήσεις. Ο λόγος είναι προφανής: η αποστολή του αντηλιακού είναι να προστατεύει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί όχι μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και ηλιακό έγκαυμα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα). Η απόφαση να χρησιμοποιήσεις ένα ληγμένο ή «ύποπτο» αντηλιακό σώματος δεν είναι επικίνδυνη μόνο για την ομορφιά σου αλλά και για την υγεία της επιδερμίδας σου – μην το ρισκάρεις για κανέναν λόγο. 

Σε περίπτωση που έχεις στη διάθεσή σου ένα αντηλιακό σώματος που δεν έχει ανοιχτεί καθόλου – και, βέβαια, είναι εντός της ημερομηνίας λήξης – έχει σημασία το περιβάλλον στο οποίο ήταν αποθηκευμένο για το αν η σύνθεσή του είναι κατάλληλη να το χρησιμοποιήσεις. Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, το αντηλιακό αλλοιώνεται όταν εκτίθεται σε ζέστη, φως και υγρασία. Αν, για παράδειγμα, το μπουκάλι είχε ξεμείνει στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σου για μήνες, τότε το πιο πιθανό είναι να έχει αλλοιωθεί ακόμα και αν είναι σφραγισμένο. Για αυτό είναι σημαντικό να κρατάς τα αντηλιακά σου, χρησιμοποιημένα ή μη, σε σκιερό, δροσερό, ξηρό μέρος ώστε να είστε σίγουρη πως θα παραμείνουν αποτελεσματικά μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Ακόμα και στην παραλία, να θυμάσαι πως θα πρέπει να το κρατάς σε σκιά, ιδανικά προφυλαγμένο κάτω από μία πετσέτα, γιατί ακόμα και καινούριο να είναι, αν βρίσκεται για ώρα εκτεθειμένο στον ήλιο, καθημερινά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η σύνθεσή του να αλλοιωθεί. Αν, πάλι, αγοράσεις ένα αντηλιακό πάνω στο οποίο δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συστήνει να σημειώσεις εσύ πάνω στο κουτί την ημερομηνία που το αγόρασες, ώστε να ξέρεις πότε θα πρέπει να το αντικαταστήσεις με καινούργιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS