BEAUTYThe Sun Block: θες την καλύτερη αντηλιακή προστασία; Ανάλυσε την ετικέτα για...

The Sun Block: θες την καλύτερη αντηλιακή προστασία; Ανάλυσε την ετικέτα για να βρεις το σωστό αντηλιακό

 

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα αντηλιακά πρέπει να φοριούνται όλο το χρόνο ανεξαρτήτως εποχής, αφού οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να περάσουν ακόμη και μέσα από τα σύννεφα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα όπως μελάνωμα, ηλιακά εγκαύματα, πανάδες και φωτογήρανση.

Τα αντηλιακά διαθέτουν κάθε φορά διαφορετικές ετικέτες, τις οποίες πρέπει πάντα να διαβάζεις σωστά, ώστε να ξέρεις τι περιέχουν και εάν είναι φιλικά προς τον δικό σου τύπο δέρματος. Φροντίστε, λοιπόν, να μην επιλέξεις τυχαία τα αντηλιακά προϊόντα που θα πάρεις μαζί σου αυτό το καλοκαίρι!

Adobestock 256355432

Broad spectrum

Ένα αντηλιακό που προσφέρει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB, οι οποίες προκαλούν ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα, όσο και από τις ακτίνες UVA, οι οποίες δημιουργούν βλάβες όπως η αποικοδόμηση κολλαγόνου. Για την καλύτερη προστασία σου από τον ήλιο, χρησιμοποίησε μόνο αντηλιακά που αναγράφουν πάνω τους ‘broad spectrum’.

Chemical

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα αντηλιακό, το οποίο προστατεύει από τις ακτίνες UV, απορροφώντας τες με χημικά συστατικά, όπως το οκτοκρυλένιο ή avobenzone.

Clinically tested (κλινικά δοκιμασμένο)

Ορισμένες εταιρείες φροντίζουν να δοκιμάζουν, τα προϊόντα τους πριν κυκλοφορήσουν στα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών. Ωστόσο, εσύ επιλέγεις να είναι cruelty-free, δηλαδή να μην έχει δοκιμαστεί σε ζωα, ή ακόμη και vegan.

Υποαλλεργικό (Hypoallergenic)

Όλο και περισσότερες εταιρίες τείνουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο, ανεξάρτητα από το εάν έχουν διαμορφώσει όντως ένα προϊόν με χαμηλή πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Για να είσαι σίγουρη πάντως -κι εάν τείνεις να εμφανίζεις αλλεργίες από τα αντηλιακά, αναζήτησε μια φόρμουλα χωρίς άρωμα. Είναι ό,τι πιο ασφαλές για σένα! Ακόμη μπορείς να το δοκιμάσεις (καλύτερα να πάρεις δείγμα πριν το αγοράσεις) στο σπίτι σε μια μικρή περιοχή του σώματος, πριν το εφαρμόσεις σε όλο το σώμα.

Adobestock 241678268

Mineral

Αυτά τα αντηλιακά επιτυγχάνουν τον παράγοντα SPF με φυσικούς αναστολείς, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα μεταξύ των ακτίνων UV και του δέρματος εξασφαλίζοντας μέγιστη προστασία.

Νon-comedogenic

Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσεις αν ένα αντηλιακό είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητα σπυράκια. Αλλά εάν είσαι επιρρεπής στην ακμή, διάλεξε κάποιο με ξηρό σαλικυλικό οξύ και οξείδιο του ψευδαργύρου και απόφυγε εκείνα που είναι πλούσια σε λιπίδια, όπως το έλαιο καρύδας και το βούτυρο κακάο.

Oil-free (Μη λιπαρό)

Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν δεν περιέχει βλαβερά για την επιδερμίδα συστατικά, όπως ίχνη πετρελαίου, αλλά και άλλα επιβλαβή συστατικά, όπως η σιλικόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει στίγματα, ακόμη και εξανθήματα. Αναζήτησε ένα αντηλιακό που δεν έχει τίποτα από τα δύο. Μπορείς να εντοπίσετε τη σιλικόνη ψάχνοντας για ονόματα που τελειώνουν σε -‘siloxane’ ή ‘-thicone’.

Οrganic (Οργανικό)

Ενώ αυτή η ένδειξη μπορεί να σημαίνει ότι τα συστατικά ενός αντηλιακού είναι οργανικά (ψάξτε για τη σφραγίδα USDA), κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να είναι 100% organic. Τα χημικά αντηλιακά βασίζονται σε εργαστηριακά παρασκευασμένα συστατικά για να προστατεύονται από τις ακτίνες UV και δημιουργούνται συνθετικά.

Sensitive (Για ευαίσθητα δέρματα)

Είναι καλύτερο το να κοιτάς στο πίσω μέρος της ετικέτας ενός αντηλιακού παρά στο μπροστινό μέρος για να καθορίσεις αν είναι καλό για το ευαίσθητο δέρμα. Επιλέγεις πάντοτε φυσικά αντηλιακά αντί για χημικά, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν την επιδερμίδα και αναζήτησε επιλογές χωρίς άρωμα, που επηρεάζει εξίσου αρνητικά την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.

SPF (ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ)

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γνωρίζεις ότι, όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης προστασίας τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της προστασίας του αντηλιακού. Για παράδειγμα, εάν ένα αντηλιακό αναγράφει ότι διαθέτει SPF 40, τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαρκεί για 40 λεπτά και μετά χρειάζεται ανανέωση.

Water-resistant

Όλα τα αντηλιακά που χρησιμοποιούν τον όρο αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, οπότε ψάξε για τη σχετική σφραγίδα αν γνωρίζεις ότι πρόκειται να κολυμπήσεις ή να ιδρώσεις από κάποια δραστηριότητά σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS