CELEBRITIESΑνδρέας Γιόρτσιος: Η καριέρα μου ήταν και είναι στα δικά μου χέρια

Ανδρέας Γιόρτσιος: Η καριέρα μου ήταν και είναι στα δικά μου χέρια

Απόλυτα συνειδητοποιημένος και ρεαλιστής, αισιόδοξος, αυθεντικός, με έντονο το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης, μιλά για την επιτυχία της απογευματινής εκπομπής του στο ΡΙΚ «Happy Hour» αλλά και για τα χρόνια που έβλεπε τον εαυτό του σε γιγαντοαφίσες και υπέγραφε αυτόγραφα. «Κατά κάποιον τρόπο το ξαναζώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είναι σαν τώρα να ήρθα στην Κύπρο και να με γνωρίζουν ξανά».

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Μου δίνεις την εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν τα βάζει εύκολα κάτω στη ζωή του, ισχύει;
Είμαι στην αγορά εργασίας από πολύ μικρός. Όχι γιατί υπήρχε ανάγκη, ο πατέρας μου μάς παρείχε όλα όσα χρειαζόμασταν. Και η μητέρα μου δεν έλεγε όχι όταν ήθελα ένα βιβλίο, μια εγκυκλοπαίδεια ή ένα περιοδικό κόμικ. Αλλά ένιωθα την ανάγκη να έχω μια κάποια οικονομική ανεξαρτησία. Για αυτό και δούλευα παράλληλα με τις σπουδές μου, τη θητεία μου κ.λπ. Δεν μου ήρθαν εύκολα όλα στη ζωή, αλλά ποτέ οι δυσκολίες δεν με πτόησαν.

Σε βοήθησε το γεγονός ότι έπρεπε να ζήσεις μόνος σε μία ξένη χώρα και να τα βγάλεις πέρα χωρίς τη βοήθεια της οικογένειάς σου;
Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να προσαρμοστώ σε ένα νέο περιβάλλον και τρόπο ζωής και παράλληλα να αντιληφθώ τι γίνεται γύρω μου για να μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες παρουσίασης του δελτίου. Δεν είχα καν ένα γνωστό στην Κύπρο όταν ήρθα μετά από την πρόσκληση να εργαστώ στο Σίγμα.

Άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Δεν φοβήθηκες;
Με βοήθησε η προϋπηρεσία μου στα ελληνικά νησιά που δούλευα τις καλοκαιρινές σεζόν. Όχι δεν φοβήθηκα. Θα έλεγα ότι αντίθετα πολύ γρήγορα μπήκα στο κλίμα.

Είχες ανθρώπους δίπλα σου να σε στηρίξουν;
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που βρέθηκαν δίπλα μου κάποια άτομα όπως η Μαρία Χριστίνα, ο Μάριος, η Νόνη, λίγο αργότερα ο Δημήτρης και στη συνέχεια τα παιδιά στο κανάλι που έκαναν τη διαδικασία προσαρμογής πιο εύκολη.

Οι ίδιοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι και σήμερα στη ζωή σου;
Οι άνθρωποι που έρχονται και μένουν στη ζωή μας συνέχεια, είναι λίγοι. Λόγω διαφόρων καταστάσεων και συνθηκών. Τα αισθήματά μου για όσους δεν είναι σήμερα στη ζωή μου είναι όπως ήταν παλιά δεν αλλάζουν.

Έζησες ωραίες εποχές Ανδρέα; Ίσως τις καλύτερες της ιδιωτικής τηλεόρασης τότε που έρεε άφθονο το χρήμα και τα κανάλια τολμούσαν για νέα πράγματα.
Ότι έζησα ωραίες εποχές το δέχομαι. Και τις αναπολώ με νοσταλγία. Δεν πιστεύω πως ήταν όμως επειδή έρεε άφθονο το χρήμα. Υπήρχε χρήμα, αλλά υπήρχαν άλλες συνθήκες εργασίας και άλλο κλίμα μεταξύ των ανθρώπων. Υπήρχε μεράκι. Και όρεξη για δημιουργία. Δεν υπήρχε όταν ήρθα αυτό που συμβαίνει σήμερα για παράδειγμα που αποκλειστικός παράγοντας επιτυχίας είναι τα νούμερα. Οι «Τομές στα Γεγονότα» μέχρι που έφυγα από το Σίγμα δεν ήταν ποτέ πρώτες. Αλλά για παράδειγμα, δεν ισχύει ότι έφεραν μια τομή κι έναν άλλο αέρα στον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων και δόθηκε ευκαιρία σε νέους ανθρώπους;

Κέρδισες χρήματα ώστε να έχεις σήμερα μια άνετη ζωή;
Τόσα πολλά που δεν ξέρω τι να τα κάνω! Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου έδωσα την προκαταβολή για να πάρω ένα διαμέρισμα που ακόμη δεν το έχω ξεχρεώσει. Το τι σημαίνει άνετη ζωή είναι πολύ υποκειμενικό. Εγώ θεωρώ ότι κάνω άνετη ζωή χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να κερδίζω πολλά χρήματα. Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Ένιωσες σταρ της εποχής σου;
Α ναι. Αυτό το ένιωσα. Και αυτόγραφα υπέγραφα και όταν πρωτοείδα τη φάτσα μου σε γιγαντοαφίσες στους δρόμους το ένιωσα. Κατά κάποιον τρόπο το ξαναζώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η αντιμετώπιση σήμερα από τον κόσμο είναι όπως πριν 20 τόσα χρόνια. Είναι σαν τώρα να ήρθα στην Κύπρο και να με γνωρίζουν ξανά.

Ένιωσες ποτέ το αίσθημα της εκμετάλλευσης; Δηλαδή, να «πουλάνε» το όνομα και τη δημοφιλία που απέκτησες, για να κερδίσουν κάποιοι χρήματα και νούμερα στην πλάτη σου;
Αν εννοείς το κανάλι, δεν θα έλεγα ότι το ένιωσα με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι άλλωστε η συνήθης πρακτική. Ένα κανάλι βασίζεται στη δημοφιλία κάποιων εκ των ανθρώπων του και τη δουλειά τους. Τα νούμερα κι άρα τα διαφημιστικά έσοδα δεν έρχονται από μόνα τους. Κάποιοι τα φέρνουν.

Θα επέτρεπες να συνέβαινε κάτι τέτοιο;
Αν εννοείς να επέτρεπα σε κάποιον να χρησιμοποιήσει το όνομά μου, τη δημοφιλία μου για να βγάλει χρήματα; Κατηγορηματικά όχι!

Από ποιο σημείο και μετά ένιωσες ότι έπρεπε να πάρεις την καριέρα σου στα χέρια σου;
Η καριέρα μου ήταν και είναι στα δικά μου χέρια. Με τα πάνω της και τα κάτω της. Δικές μου αποφάσεις καθόρισαν την εξέλιξη των πραγμάτων ως επί το πλείστον.

Θεωρείς ότι έκανες την επανάστασή σου;
Δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να κάνω επανάσταση γιατί δεν αισθάνθηκα ποτέ να καταπιέζομαι σε σημείο που να πρέπει να αντιδράσω.

Έκανες λάθη;
Φυσικά κι έκανα.

Όπως;
Όπως ότι κάποιες, ευτυχώς ελάχιστες φορές, λειτούργησα παρορμητικά κι έφυγα από δουλειές. Βέβαια ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα ήταν η πορεία των πραγμάτων αν δεν έκανες το ένα ή το άλλο.

Πόσο έχουν αλλάξει οι στόχοι σου σε μία 20ετία;
Επαγγελματικά άλλαξαν εντελώς. Έκανα στροφή 180 μοιρών στην καριέρα μου. Κι εξαιτίας επαγγελματικής ανάγκης αφού ως παρουσιαστής ειδήσεων δεν υπήρχε έδαφος εργοδότησης, αλλά κι επειδή το ήθελα.

Εσύ, άλλαξες;
Εμφανισιακά άρχισαν να γκριζάρουν τα μαλλιά μου λίγο. Ως χαρακτήρας όμως δεν άλλαξα. Ίσως να μη λειτουργώ τόσο παρορμητικά πλέον, αλλά και για αυτό δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Ξέροντάς σε, θεωρώ ότι βρίσκεσαι στην καλύτερη φάση της ζωής σου. Είσαι πιο συνειδητοποιημένος, σίγουρος για τον εαυτό σου, αποφασισμένος, ακομπλεξάριστος, συγκεντρωμένος στο στόχο σου…
Δεν ξέρω αν είμαι στην καλύτερη φάση αλλά σίγουρα είμαι σε μία από τις καλύτερες φάσεις της ζωής μου. Ξέρω τι θέλω, μου δίνεται η δυνατότητα να το κάνω και για άλλη μια φορά ευχαριστώ τη διοίκηση και τη διεύθυνση του ΡΙΚ για αυτό.

Έχω την αίσθηση ότι δεν σε τρομάζει πια ο χρόνος που φεύγει, οι ρυτίδες έκφρασης που δημιουργούνται στο πρόσωπό σου, τα γκρι μαλλιά…
Ποιος χρόνος φεύγει; Θωρείς το χρόνο να φεύγει; Περνά και δεν με ακουμπά! Η σχέση μου με το χρόνο είναι μία ιδιαίτερη σχέση. Είναι γνωστό άλλωστε πως δεν γερνώ! Κι ευτυχώς είπες «τα γκρι μαλλιά»… Πέρα από την πλάκα, έχω πλήρη συναίσθηση του χρόνου και έχω στο μυαλό μου μία φράση του αστροφυσικού Carl Sagan του οποίου το ντοκιμαντέρ «Κόσμος» με επηρέασε πολύ, εκεί στις αρχές της εφηβείας μου: «είμαστε σαν τις πεταλούδες που φτερουγίζουν για μία μέρα και νομίζουν πως είναι για πάντα»!

Τι άλλαξε σε σένα Ανδρέα;
Σε προσωπικό επίπεδο όχι πολλά. Διαμόρφωσα πολύ νωρίς το χαρακτήρα μου. Η λέξη ενσυναίσθηση δεν είχε εφευρεθεί αλλά έτσι λειτουργούσα πάντα, με τα θετικά και αρνητικά της. Με τις αξίες που με μεγάλωσαν οι γονείς μου πορεύομαι. Ο πατέρας μου ήταν ένας ξυλουργός που χωρίς να πάει γυμνάσιο δημιούργησε ένα εργοστάσιο επίπλων μικρής κλίμακας. Είχα ένα πολύ καλό παράδειγμα, πως με σκληρή δουλειά μπορείς να τα καταφέρεις. Και τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα μου είδαν ότι είχα μία κλίση προς το διάβασμα και τη γνώση και την ενθάρρυναν.

Ίσως, τελικά, να ανακάλυψες το πραγματικό νόημα της ζωής;
Δεν το έψαξα ποτέ. Αλλά πιστεύω πως αυτή τη μία ζωή που έχουμε πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Να τη ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε χωρίς να την εξευτελίζουμε που λέει και ο ποιητής. Και αν στην πορεία καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το εγώ και να φέρουμε στην επιφάνεια το εμείς ίσως να έχουμε πετύχει κάτι.

Ένιωσες ποτέ να εγκλωβίζεσαι στην εικόνα σου κι ίσως να έχασες την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου;
Πιστεύω πως είμαι ρεαλιστής. Δεν ένιωσα ποτέ να με εγκλωβίζει η επαγγελματική μου εικόνα. Πάντοτε λειτουργούσα εκτός δουλειάς με τον ίδιο τρόπο. Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, είχα ιδιαίτερα έντονο το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης. Όταν δεν μου γίνονταν προτάσεις ή δεν άνοιγαν οι πόρτες δεν το εξέλαβα ως θέμα εμπιστοσύνης στις δυνατότητές μου ή στις ικανότητές μου. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες τους οποίους δεν πρέπει κάποιος να αγνοεί ή να εθελοτυφλεί.

Οι παρουσιαστές είστε συνειδητοποιημένοι με το τέλος και την απομάκρυνση από τα φώτα;
Σε ό,τι με αφορά, επειδή υπήρξαν μεγάλα διαστήματα αποχής από την τηλεόραση θεωρώ ότι είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος πως αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα και για διάφορους λόγους από τη μία μέρα στην άλλη μπορεί να βρεθείς εκτός.

Τι πιστεύεις ότι έδωσε διάρκεια στην πορεία σου; Τα media, η τηλεόραση, οι στόχοι σου, οι συνεργασίες που έκανες;
Είμαι στο χώρο των media επαγγελματικά εδώ και 25 χρόνια και από αυτά τα 22 συνεχώς και αδιαλείπτως στην Κύπρο. Διότι η πορεία μου στα media δεν περιορίστηκε στην τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά. Πιστεύω πως ο βασικός παράγοντας της διάρκειας είναι ο επαγγελματισμός μου.

Πιστεύεις πως ένας παρουσιαστής πρέπει να κάνει παύσεις;
Εμένα μου έκανε καλό. Οι περίοδοι που ήμουν εκτός ήταν αυτές που συνειδητοποίησα την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό μου.

Θα επέστρεφες ξανά στα δελτία ειδήσεων; Σε ρωτώ γιατί είμαι κι εγώ ένας εξ αυτών που θεωρούν ότι η ψυχαγωγία ταιριάζει περισσότερο με το ταμπεραμέντο σου.
Ποτέ μη λες ποτέ. Στην παρούσα φάση δεν σκέφτομαι αυτό το ενδεχόμενο. Αλώστε το ότι πολλοί θεωρούν ότι είμαι ένας από τους καλύτερους παρουσιαστές ειδήσεων, δεν μου εξασφάλισε εργοδότηση τα τελευταία χρόνια. Η μετάβαση στο χώρο της ψυχαγωγίας ήταν για μένα ένα μεγάλο ρίσκο και ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου. Παρότι είχα κάνει εκπομπές στην τηλεόραση εκτός από τα δελτία δεν είχα δοκιμαστεί σε αυτό τον τομέα. Αλλά σου θυμίζω ότι την ίδια περίοδο που έκανα δελτία, ήμουν ταυτόχρονα αρχισυντάκτης για 10 χρόνια lifestyle περιοδικού και κάνω εκπομπή σε μουσικό ραδιόφωνο από το 2003 άρα είχα ήδη μια πετυχημένη παράλληλη πορεία εκτός του χώρου των ειδήσεων.

Βρήκες το στοιχείο σου στο «Happy Ηour»;
Το «Happy Hour» είναι ο Αντρέας. Στο μονόλογο συνεργάζομαι με τα «Ξεροτήανα Πάφου» αλλά αν κάτι δεν με εκφράζει και δεν το υιοθετώ δεν θα το πω. Στις συνεντεύξεις μου, στα παιχνίδια με τον κόσμο και στο κομμάτι με τον Κωνσταντίνο είναι όλα βασισμένα πάνω στον αυθορμητισμό μου, στις απόψεις μου και τη δική μου αισθητική κι αίσθηση του χιούμορ. Η προσέγγιση των κοινωνικών θεμάτων της Έλενας αντανακλούν τη δική μου προσέγγιση απέναντι σε ομάδες, μειονότητες, καταστάσεις και προσωπικές ιστορίες με μοναδικό γνώμονα να εκπέμπονται θετικά μηνύματα.

Παρόλο που προσπαθούσες για χρόνια να μπεις στον τομέα της ψυχαγωγίας τα κανάλια δεν σου έδιναν αυτή την ευκαιρία. Τι τους κρατούσε πίσω;
Αυτή την ερώτηση μπορούν να στην απαντήσουν οι ιθύνοντες των καναλιών. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω άλλη μια φορά τον Μιχάλη Μαραθεύτη και τη διευθυντική ομάδα του ΡΙΚ, που με εμπιστεύθηκαν και μου πρότειναν να συνεργαστούμε αλλά και τη διάδοχη κατάσταση που επίσης με εμπιστεύεται.

Η επιτυχία του «Happy Ηour» είναι η απάντησή όλων εκείνων που ίσως σε αμφισβήτησαν κατά καιρούς;
Συ είπας…

Αισθάνεσαι δικαιωμένος που ηγείσαι της κούρσας των απογευματινών εκπομπών; Δεν το λέω μόνο εγώ το επιβεβαιώνουν τα νούμερα.
Δεν αισθάνθηκα ποτέ αδικημένος για να νιώσω τώρα δικαιωμένος. Ικανοποιημένος όμως ναι, φυσικά και αισθάνομαι γιατί η εκπομπή πήγε πολύ καλά στην πρώτη της χρονιά και πάει πολύ καλύτερα στη δεύτερή της χρονιά ως σήμερα. Ωστόσο θέλω για άλλη μια φορά να πω, ακόμη και τώρα που τα νούμερα της εκπομπής είναι υψηλά, πως για μένα τα νούμερα ήταν και είναι απλά ένα εργαλείο και τίποτε περισσότερο.

Τι θεωρείς ότι είδε ο κόσμος σε σένα που δεν το βρίσκει σε μια άλλη παρόμοιου τύπου απογευματινή εκπομπή;
Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για μένα και την εκπομπή μου. Θεωρώ ότι ο κόσμος βλέπει αυτό που έβλεπαν όσοι με ήξεραν όταν έκανα δελτία. Το ότι γελάω πολύ, την αισιοδοξία μου, τη θετική μου στάση απέναντι σε όλα, την αίσθηση του χιούμορ μου, την αυθεντικότητά μου. Στο «Happy Hour» ο κόσμος βλέπει τον Αντρέα.

Είσαι ευχαριστημένος με την πορεία της εκπομπής;
Με το δεδομένο που ανέφερα προηγουμένως, ότι τα νούμερα είναι ένα εργαλείο και εφόσον αυτά δείχνουν μία σταθερή ανοδική πορεία, ναι, είμαι ευχαριστημένος.

Δεν θεωρείς ότι μια δεύτερη, βραδινή εκπομπή -που ξέρω ότι ετοιμάζεις, θα μοιράσει το κοινό σου στα δύο;
Δεν την ετοιμάζω, πρόταση έκανα. Η εκπομπή αυτή εάν και εφόσον βγει στον αέρα, δεν θα μοιράσει το κοινό μου στα δύο, γιατί το κοινό που βλέπει τηλεόραση το απόγευμα είναι διαφορετικό από αυτό που βλέπει το βράδυ.

Να υποθέσω ότι η πρόταση αυτή μεταφέρεται για τη νέα σεζόν;
Είναι ακόμη στο στάδιο της συζήτησης.

Τι σε κάνει χαρούμενο απ’ όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου το τελευταίο διάστημα;
Το «Happy Hour» γιατί μου δίνει την ευκαιρία να κάνω ως δουλειά κάτι που αγαπώ. Γιατί μέσω της εκπομπής, μου δίνεται ένα βήμα για να περάσω θετικά μηνύματα στον κόσμο αλλά και να περάσει ευχάριστα το απόγευμά του. Με χαροποιεί το ότι έχω καταπληκτικούς κι εξαιρετικούς συνεργάτες. Το ότι είμαι καλά στην υγεία μου και είναι καλά και οι δικοί μου άνθρωποι. Και φυσικά το ότι όπως με αρκετά άλλα, καθυστέρησε και το ραντεβού με την αλλαγή του μεταβολισμού κι έτσι μπορώ ακόμη να απολαμβάνω άφοβα σοκολάτες και γλυκά.

Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου
Ρούχα-παπούτσια από κατάστημα Jango

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS