CELEBRITIESMUSICΑφιέρωμα Eurovision: Από την “Μόνικα” στον Andrew Lambrou

Αφιέρωμα Eurovision: Από την “Μόνικα” στον Andrew Lambrou

Ένα throwback για τη συμμετοχή της Κύπρου στον διεθνές διαγωνισμό τραγουδιού. Μια διαδρομή με χαρές, πολλές αποτυχίες, αποκλεισμούς και παρατράγουδα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

(Κείμενο: Αρχειακό υλικό TVmania / Κωνσταντίνoς Χάμπαλης)

1981

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΜΟΝΙΚΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ISLAND

ΘΕΣΗ: 6 ΒΑΘΜΟΙ: 69

Ο πρώτος διαγωνισμός της δεκαετίας του ’80 έγινε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 20 συμμετοχές. Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός μεταδίδεται και στην Αίγυπτο. Το Μαρόκο και η Ιταλία αποφασίζουν να μην πάρουν μέρος ενώ επιστρέφουν το Ισραήλ και η Γιουγκοσλαβία. Η Κύπρος κάνει την παρθενική της εμφάνιση με το τραγούδι «Μόνικα» που έγραψαν ο Σταύρος Σιδεράς και ο Δώρος Γεωργιάδης. Δύο φίλοι που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1948), στην ίδια πόλη, παντρεύτηκαν δύο αδελφές, έγιναν μπατζανάκηδες κι άρχισαν να γράφουν μουσική μαζί το 1975. Η πρώτη εμφάνιση της χώρας μας τραγουδήθηκε από το πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα «Iceland». Από 17 μέχρι 27 ετών, το τετραμελές συγκρότημα απαρτιζόταν από μία μαθήτρια, την Αλέξια Βασιλείου, μια νεαρή μητέρα, την Αρετή Κασάπη Χαραλαμπίδου, έναν αθλητή κάτοχο ρεκόρ, τον Ρότζερ Λι κι έναν ποπ μουσικό που σπούδασε κλασικό πιάνο τον Άριστο Μοσχοβάκη. Η σύνθεση του Γεωργιάδη μιλούσε για την παγκόσμια αγάπη και τα όμορφα συναισθήματα που προκύπτουν από τις καλές και τις κακές στιγμές που περνά κανείς έχοντας δίπλα του το αγαπημένο του πρόσωπο. Στην πραγματικότητα το μεταδοτικό ρεφρέν και ο τίτλος του τραγουδιού ήταν εμπνευσμένα από ένα επτάχρονο κοριτσάκι. Τη μικρότερη αδελφή των συζύγων τους, Μόνικα. Η επτάχρονη, τότε, Μόνικα γρατσούνιζε μια κιθάρα δίπλα από τους δύο μουσικούς και με την παιδική της αφέλεια -όπως συνήθως κάνουν τα παιδιά- έφτιαξε το ρυθμό και τραγούδησε «Μόνι, μόνι, μόνι, Μόνικα». «Αυτό είναι», είπε ο Δώρος. «Σταύρο σημείωσε τα λόγια, μόλις γράφτηκε η Μόνικα». Η «Μόνικα», λοιπόν, ήταν ένα από τα 24 τραγούδια που στάλθηκαν στην επιτροπή για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε, για πρώτη φορά, την Κύπρο στον διαγωνισμό κι αυτό που τελικά επιλέχθηκε. Η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου κατέκτησε την τιμητική 6η θέση με 69 βαθμούς.

monika

1982

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ

ΘΕΣΗ: 5 ΒΑΘΜΟΙ: 85

Είναι η χρονιά που καθιερώνεται το Σάββατο ως η επίσημη μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού που διοργανώνεται στο Ην. Βασίλειο με τη συμμετοχή 18 χωρών. Την Κύπρο εκπροσώπησε η τότε 25χρονη Άννα Βίσση. Τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική υπέγραψε η ίδια κατορθώνοντας με 85 ψήφους να κατατάξει τη χώρα μας στην 5η θέση. «Θέλω να κλάψω από χαρά» είπε, μόλις πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της επιτροπής. Εκείνη τη χρονιά το διαγωνισμό κέρδισε η Γερμανίδα Nicole με το τραγούδι «Ein Biichen Frieden».

monoiagapi

1983

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Η ΑΓΑΠΗ ΑΚΟΜΑ ΖΕΙ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ &

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΘΕΣΗ: 16 ΒΑΘΜΟΙ: 26

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο και συμμετείχαν 20 χώρες. Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία επιστρέφουν στη διοργάνωση ενώ η Ιρλανδία αποχώρησε. Η μακρινή Αυστραλία μεταδίδει το διαγωνισμό και πλέον γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Η Κύπρος συμμετείχε με το τραγούδι «Η Αγάπη Ακόμα Ζει» σε σύνθεση και στίχους του Σταύρου Σιδερά, το οποίο κατετάγη στη 16η θέση. Το τραγούδι ερμήνευσαν ο ίδιος και η Κωνσταντίνα με συνοδεία τετραμελούς χορωδίας που αποτελούσαν οι Στέλιος Κωνσταντίνου, Εύη Θεοκλέους, Έλενα Πατρόκλου και Τζων Βίκερς.

Periexomena 1276.indd

1984

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΛΕΝΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ANDY PAUL

ΘΕΣΗ: 15 ΒΑΘΜΟΙ: 31

Ο Andy Paul παίρνει το εισιτήριο για το διαγωνισμό με το τραγούδι «Άννα Μαρία Λένα», το οποίο είχε γράψει και συνθέσει ο ίδιος. Πολύ σίγουρος για τον εαυτό του ο 25χρονος, τότε, Andy δήλωνε πως μία θέση υπάρχει για τον ίδιο, η πρώτη! «Πηγαίνουμε για την πρώτη θέση με σιγουριά. Έχει μήπως άλλη θέση;», είπε στους δημοσιογράφους. Το βίντεο κλιπ μας, που θεωρήθηκε πολύ πρωτοποριακό για την εποχή, συμπεριλάμβανε γυμνόστηθες Σουηδέζες να ποζάρουν ανάμεσα στα αξιοθέατα. Η υπεραισιοδοξία του Andy Paul, δεν ευοδώθηκε…

Periexomena 1276.indd

1985

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΡΓΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΛΙΑ ΒΙΣΣΗ

ΘΕΣΗ: 16 ΒΑΘΜΟΙ: 15

Η Σουηδία διοργανώνει αυτή τη χρονιά το διαγωνισμό και η Κύπρος συμμετέχει με τη Λία Βίσση και το τραγούδι «Το Κατάλαβα Αργά», το οποίο, καλώς ή κακώς, μας κατατάσσει σε μία θέση που γευτήκαμε ξανά. Αυτή της 16ης, αφού καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μόνο 15 βαθμούς. Λόγω των οκτώ ψήφων που μας χάρισε η Ελλάδα γλιτώσαμε -παρά τρίχα- τον πάτο.

1986

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΤΩΡΑ ΖΩ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΠΙΔΑ

ΘΕΣΗ: 20 ΒΑΘΜΟΙ: 4

Η Γιουροβίζιον γιορτάζει τα 30χρονά της και η Κύπρος θα δεχθεί το «τελειωτικό» χτύπημα. Η πολυβραβευμένη και δημοφιλέστερη τραγουδίστρια της χρονιάς, όπως είχε χαρακτηριστεί τότε από την ΕΡΤ, η Ελπίδα, αποδέχεται την πρόταση των Πέτρου Γιαννάκη και Φοίβου Γάβρη να ερμηνεύσει το τραγούδι «Τώρα Ζω». Οι τέσσερις βαθμοί που μόλις καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, μας τοποθέτησαν στην 20ή θέση. Η αποτυχία προκάλεσε λαϊκή αναταραχή με το κοινό να ζητά από το ΡΙΚ την απόσυρσή μας από το διαγωνισμό.

Periexomena 1276.indd

1987

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΘΕΣΗ: 7 ΒΑΘΜΟΙ: 80

Επιτέλους, μετά από πολλά μποφόρια, έρχεται νηνεμία στο νησί. Με 80 βαθμούς πήραμε την 7η θέση μ’ ένα τραγούδι που είχε συνθέσει ο Ανδρέας Παπαπαύλου και η σύζυγός του, Μαρία, τους στίχους. Το τραγούδι ερμήνευσε η 23χρονη Αλέξια. Το «Άσπρο-Μαύρο» total look τόσο της ίδιας όσο και των φωνητικών ήταν το σημείο που προκάλεσε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Στα φωνητικά για δεύτερη χρονιά ήταν η Έλενα Πατρόκλου, ενώ έκανε την παρθενική του εμφάνιση και ο Αναστάζιο ο οποίος εκπροσώπησε το νησί δύο χρόνια αργότερα.

Periexomena 1276.indd

1988

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΘΥΜΑΜΑΙ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

& SCOTT ADAMS

ΘΕΣΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΟΙ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Πικρή χρονιά. Η Κύπρος αποφασίζει να την εκπροσωπήσει το τραγούδι «Θυμάμαι», των Άριστου Μοσχοβάκη και John Vickers. Η συμμετοχή αυτή είχε έρθει τρίτη στην ανοιχτή επιλογή του 1984, με ερμηνευτή τον Γιάννη Δημητρίου, επομένως είχε ήδη ακουστεί δημοσίως κάτι που απαγορεύουν οι κανονισμοί. Η  Κύπρος αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό χωρίς να υάρξει αντικατάσταση του τραγουδιού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ με άλλη χώρα.

1989

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΠΟΨΕ ΑΣ ΒΡΕΘΟΥΜΕ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ & ΦΑΝΗ ΠΟΛΥΜΕΡΗ

ΘΕΣΗ: 11 ΒΑΘΜΟΙ: 51

Η Κύπρος επιστρέφει στη διοργάνωση με εκπροσώπους μας τον Γιάννη Σαββιδάκη και τη Φανή Πολυμέρη και με το τραγούδι «Απόψε ας Βρεθούμε» σε σύνθεση του Μάριου Μελετίου και στίχους της συζύγου του, Έφης. Είναι η δεύτερη χρονιά όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα εκπροσωπούν τη χώρα μας. Με 51 βαθμούς βρεθήκαμε στην 11 θέση. Η συμμετοχή σημαδεύτηκε από το λάθος ενός από τους κιθαρίστες της ορχήστρας, που ξεκίνησε με λάθος μελωδία Στα φωνητικά συμμετείχε για τρίτη χρονιά η Έλενα Πατρόκλου ενώ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του και ο Άλεξ Παναγή.

Periexomena 1276.indd

1990

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΜΙΛΑΣ ΠΟΛΥ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

(ΑΝΑΣΤΑΖΙΟ)

ΘΕΣΗ: 14 ΒΑΘΜΟΙ: 361

Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Αναστάζιο, καλλιτεχνικό όνομα του Χάρη Αναστασίου, ο οποίος εμφανίζεται στη σκηνή ως ερμηνευτής αυτή τη φορά, με το τραγούδι «Μιλάς Πολύ». Η στιλιστική άποψη του ΡΙΚ ήθελε τον τραγουδιστή και την ομάδα του να φορέσουν γιλέκα εμπνευσμένα από τη λαϊκή μας παράδοση. Την τελευταία στιγμή, όμως, η ομάδα αρνήθηκε να τα φορέσει και εμφανίστηκε στη σκηνή με τζιν.

Periexomena 1276.indd

1991

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: SOS

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΕΝΑ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ

ΘΕΣΗ: 9 ΒΑΘΜΟΙ: 60

Τρεις φορές συμμετείχε στο διαγωνισμό και τις τρεις από τη θέση των φωνητικών. Η Έλενα Πατρόκλου, αυτή τη χρονιά, αναλαμβάνει δράση και μας εκπροσωπεί με το τραγούδι «SOS» σε σύνθεση του Κύπρου Χαραλάμπους και στίχους του Ανδρέα Χρήστου. Ένα τραγούδι που κέρδισε την 9η θέση. Στα φωνητικά ήταν ο Άλεξ Παναγή, μαζί με τη Δαλιδά Μιτζή, τη Νάσια Τραχωνίτου και την Ελένη Σάββα.

Periexomena 1276.indd

1992

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΥΡΥΔΙΚΗ

ΘΕΟΚΛΕΟΥΣ

ΘΕΣΗ: 11 ΒΑΘΜΟΙ: 57

Η Εύη Θεοκλέους «αλλάζει» και με το καλλιτεχνικό όνομα, Ευρυδίκη και με τον Γιώργο Θεοφάνους στο πλευρό της, ως συνθέτη, στιχουργό και σύζυγο, εκπροσωπεί την Κύπρο στο Μάλμοε της Σουηδίας με το τραγούδι «Ταιριάζουμε». Με 57 βαθμούς εξασφαλίσαμε την 11η θέση. Να σημειωθεί επίσης ότι η Ευρυδίκη, όπως είχε καταγγελθεί, έπεσε θύμα κλοπής λίγο πριν από τη βραδιά του διαγωνισμού με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στη σκηνή χωρίς τα σκουλαρίκια της.

Periexomena 1276.indd

1993

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΖΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ & ΔΗΜΟΣ

ΒΑΝ ΜΠΕΚΕ

ΘΕΣΗ: 19 ΒΑΘΜΟΙ: 17

Δήμος Βαν Μπέκε (τότε) και Κυριάκος Ζυμπουλάκης θέλησαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Η μελωδία που συνέθεσε ο Άριστος Μοσχοβάκης κι έντυσε με στίχους η Ροδούλα Παπαλαμπριανού δεν έπεισε και το τραγούδι «Μη Σταματάς», κατέληξε στη 19η θέση. Εκείνη τη χρονιά η Eurovision καλωσόρισε τρεις νέες χώρες, που προέκυψαν από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία.

Periexomena 1276.indd

1994

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΚΙ ΕΓΩ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΥΡΥΔΙΚΗ

ΘΕΟΚΛΕΟΥΣ

ΘΕΣΗ: 11 ΒΑΘΜΟΙ: 51

Ο Γιώργος Θεοφάνους και η Ευρυδίκη, επιμένουν και βρίσκονται στο Trie point theatre του Δουβλίνου με το τραγούδι «Είμαι Άνθρωπος κι Εγώ». Μαζί τους στα φωνητικά οι περσινοί εκπρόσωποί μας Δήμος Βαν Μπέκε και ο Κυριάκος Ζυμπουλάκης. Όσα περιστέρια, όμως, κι αν αφήσαμε να πετάξουν στο βίντεο κλιπ μας, εγκαταλελειμμένα σπίτια κι αν γυρίσαμε κι όσους καθρέφτες κι αν στήσαμε… η συμμετοχή της κύπρου βρέθηκε στην 11η θέση, παρόλο που το ΡΙΚ εκτιμούσε ότι θα βρισκόταν στην πεντάδα.

Periexomena 1276.indd

1995

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΛΕΞ ΠΑΝΑΓΗ

ΘΕΣΗ: 9 ΒΑΘΜΟΙ: 79

Ήταν η χρονιά της «Φωτιάς». Ο Άλεξ Παναγή, επιτέλους, μετά από δύο συμμετοχές στα φωνητικά, αποφασίζει να πάρει το μικρόφωνο στα χέρια του και να κερδίσει την εκπροσώπησή μας στην Ιρλανδία με το τραγούδι του, «Στη Φωτιά». Με μία εντυπωσιακή παρουσία, μ’ ένα σεντόνι να δημιουργεί κύματα πάνω στη σκηνή, με ταμπούρλα, άψογα χορευτικά, εντυπωσιακές ενδυμασίες και φωνητικά, κατάφερε να πείσει τους τηλεθεατές να του χαρίσουν την 9η θέση με 79 βαθμούς.

Periexomena 1276.indd

1996

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΘΕΣΗ: 9 ΒΑΘΜΟΙ: 72

Είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν ξεπερνούν τις 30 αλλά η τρίωρη διάρκεια του διαγωνισμού αφήνει πολλές από αυτές απ’ έξω. Και για το λόγο αυτό η EBU αποφασίζει να θέσει όριο στις συμμετοχές με τον αριθμό να οριστικοποιείται στις 22 συν η διοργανώτρια χώρα 23. Πλέον όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες έπρεπε να περάσουν από μία φάση προεπιλογής του τραγουδιού της. Η Κύπρος πήρε το πράσινο φως και ο  Κωνσταντίνο Χριστοφόρου τραγούδησε… «Μόνο για Μας». Ο Κωνσταντίνος, τότε, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και χρειάστηκε ειδική άδεια από τον στρατό για να μπορέσει να ταξιδέψει.

Periexomena 1276.indd

1997

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΜΑΝΑ ΜΟΥ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΘΕΣΗ: 5 ΒΑΘΜΟΙ: 98

Μια από τις καλύτερες χρονιές της Κύπρου. Το τραγούδι της Κωνσταντίνας, «Μάνα μου», με τα αδέλφια της Χαρά και Αντρέα Κωνσταντίνου, κατάφεραν να κερδίσουν, δεύτερη φορά, την 5η θέση για την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κυπριακή συμμετοχή ψήφισαν οι 18 από τις 25 χώρες!

Periexomena 1276.indd

1998

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΓΕΝΕΣΙΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΘΕΣΗ: 11 ΒΑΘΜΟΙ: 37

Το τραγούδι «Γένεσις», σύνθεση του ίδιου του ερμηνευτή, Μιχάλη Χατζηγιάννη, σε στίχους Ζήνωνα Ζηντίλη, ψηφίστηκε με 37 βαθμούς και πήρε την 11η θέση.. Η Ο Μιχάλης εκείνο το διάστημα υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά και ταυτόχρονα προετοίμαζε το έδαφος για ν’ ανοίξει τα φτερά του στην ελληνική δισκογραφία.

Periexomena 1276.indd

1999

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΘΑ ’ΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΑΡΛΕΝ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

ΘΕΣΗ: 22 ΒΑΘΜΟΙ: 2

Η Κύπρος συμμετείχε με το τραγούδι «Θα ’ναι Έρωτας» σε σύνθεση του 25χρονου Γιώργου Καλλή και σε στίχους του Ανδρέα Καρανικόλα. Τα προγνωστικά δεν επιβεβαιώνονται γι’ ακόμα μία χρονιά και η χώρα μας σημειώνει τη χειρότερη επίδοση που είχε κάνει μέχρι το 1999. Με μόλις δύο ψήφους, βρεθήκαμε στην προτελευταία θέση. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας, μετά την εφαρμογή του televoting αποφασίζει την κατάργηση της ορχήστρας και την επαναφορά της ελευθερίας στην επιλογή της γλώσσας, κάτι που είχε καταργηθεί το 1977!

Periexomena 1276.indd

2000

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΝΟΜΙΖΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: VOICE (ΑΛΕΞ

ΠΑΝΑΓΗ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΡΓΥΡΗ)

ΘΕΣΗ: 21 ΒΑΘΜΟΙ: 8

Το ΡΙΚ δίνει το εισιτήριο στο συγκρότημα Voice –συστάθηκε μόνο για τον διαγωνισμό- που αποτελούσαν ο Άλεξ Παναγή και η Χριστίνα Αργύρη. Για πρώτη φορά, μια κυπριακή συμμετοχή δεν είναι αμιγώς στα ελληνικά. Σαν έκπληξη της τελευταίας στιγμής το δεύτερο κουπλέ του τραγουδιού μας, τραγουδήθηκε στα ιταλικά. Οι οκτώ βαθμοί που συγκέντρωσε η συμμετοχή μας ήταν αρκετοί να ψάχνουμε τι νόμιζε, τελικά, η Ευρώπη για μας. Η 21η θέση σήμαινε, ταυτόχρονα, και τον αποκλεισμό μας από το διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς.

Periexomena 1276.indd

2001

Είναι η δεύτερη φορά στα 24 χρόνια συμμετοχής μας που η Κύπρος δεν πήρε μέρος στο διαγωνισμό. Η πρώτη φορά ήταν το 1988.

2002

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: GIMME

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ONE

ΘΕΣΗ: 6 ΒΑΘΜΟΙ: 85

Το συγκρότημα των One – που δημιούργησε o Γιώργος Θεοφάνους το 1999 – εκπροσωπεί την Κύπρο με το «Gimme». Τα πέντε αγόρια του συγκροτήματος κατακτούν την 6η θέση στο Ταλίν της Εσθονίας. Εκείνη τη χρονιά την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι «S.A.G.A.P.O.».

Periexomena 1276.indd

2003

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: FEELING ALIVE

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΤΕΛΙΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ

ΘΕΣΗ: 20 ΒΑΘΜΟΙ: 15

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 24 Μαΐου 2003 στη Ρίγα της Λετονίας. Ήταν η 48η διοργάνωση του θεσμού και η τελευταία που διεξήχθη με το καθεστώς της μιας και μοναδικής βραδιάς, καθώς η EBU καθιέρωσε από την επόμενη χρονιά τη διαδικασία των ημιτελικών. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Στέλιος Κωνσταντάς. Είναι η χρονιά όπου η Τουρκία κέρδισε το διαγωνισμό με τη Σερτάμπ Ερενέρ και το «Everyway that I can» ενώ η χώρα μας, με 15 βαθμούς, βρέθηκε 3η από το τέλος (20ή θέση).

Periexomena 1276.indd

2004

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: STRONGER EVERY MINUTE

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: LISA ANDREAS

ΘΕΣΗ: 5  ΒΑΘΜΟΙ: 170

Ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωισμός διεξήχθη σε δύο ημέρες, με έναν ημιτελικό και τελικό.

Η Κύπρος, εξαιτίας της κακής βαθμολογικής κατάταξης της προηγούμενης χρονιάς έπρεπε να περάσει το λούκι του ημιτελικού μ’ ένα τραγούδι που δεν πίστεψε κανείς. Ερμηνεύτριά του η 16χρονη Lisa Andreas. Συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού, o Mike Connaris. Προς έκπληξη όλων, το κομμάτι κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και να κερδίσει την 5η θέση με 170 βαθμούς με όλα τα μέσα ενημέρωσης να μιλούν για τη 16χρονη Barbara Streisand της Κύπρου!

Periexomena 1276.indd

2005

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ELA-ELA, COME ΒABY

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

ΘΕΣΗ: 18 ΒΑΘΜΟΙ: 46

Το τρόπαιο εκείνη τη χρονιά σήκωσε η Ελλάδα με την Έλενα Παπαρίζου. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου εκπροσωπεί με το τραγούδι «Ela ela, Come Βaby». Με 46 βαθμούς, καταλήξαμε στην 18η θέση. Εκείνη η χρονιά στιγματίστηκε από την αποχώρηση της Έλενας Πατρόκλου από τα φωνητικά του τραγουδιού, διαμαρτυρόμενη για τη μη προβολή του ονόματός της κατά τη διάρκεια της προώθησης του τραγουδιού και τη θέση της πήρε η Ελίνα Κωνσταντοπούλου.

Periexomena 1276.indd

2006

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: WHY ANGELS CRY

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΝΝΕΤ ΑΡΤΑΝΙ

ΘΕΣΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

Το «Why Angels Cry» με Αννέτ Αρτάνι, η οποία είχε γίνει γνωστή μέσα από το «Fame Story», μ’ ένα κίτρινο φόρεμα που αγοράστηκε  τελευταία στιγμή από το Κολωνάκι, καθώς θεωρούσε ότι το πράσινο φόρεμα που ήταν προγραμματισμένο να φορέσει δεν αναδείκνυε το μαύρισμά τη, εξασφάλισε 57 βαθμούς και η Κύπρος δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

Periexomena 1276.indd

2007

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: COMME CI, COMME CA

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΥΡΥΔΙΚΗ

ΘΕΣΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

Με το φινλανδικό συγκρότημα Lordi να κερδίζει το διαγωνισμό του 2006 στην Αθήνα, το ΡΙΚ, αποφασίζει να επιτάξει για πέμπτη φορά την Ευρυδίκη με συνοδοιπόρο της αυτή τη φορά τον σύντροφό της Δημήτρη Κοργιαλά. Σε στίχους Ποσειδώνα Γιαννόπουλου, ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος στέλνει τραγούδι στη γαλλική διάλεκτο. Μία συμμετοχή για την οποία μιλούσε ολόκληρη η Ευρώπη, γεγονός που ερμηνεύτηκε με είσοδό μας στην πρώτη πεντάδα. Δυστυχώς, δεν προκριθήκαμε καν στο τελικό.

Periexomena 1276.indd

2008

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: FEMME FATALE

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΔΗ

ΘΕΣΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

Μέσω τη ειδικής εκπομπής «Ένα Τραγούδι για την Ευρώπη», το κοινό της Κύπρου επέλεξε την Ευδοκία Καδή και το τραγούδι «Femme Fatale», σε μουσική και στίχους του Νίκου Ευαγγέλου να μας εκπροσωπήσει στο Βελιγράδι. Μια συμμετοχή που στιγματίστηκε με την απουσία μέρους του σκηνικού μας που ξεχάστηκε στον αεροδιάδρομο του παλιού αεροδρομίου της Λάρνακας κι έτσι χρησιμοποίησαν καρέκλες από γνωστή καφετερία της χώρας για να καλυφτεί το κενό. Οι Ευρωπαίοι μας έδωσαν απλόχερα 36 βαθμούς, αφήνοντάς μιας για ακόμα μία χρονιά εκτός τελικού.

Periexomena 1276.indd

2009

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: FIREFLY

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΤΑΞΑ

ΘΕΣΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

Η Χριστίνα Μεταξά, αδελφή του Νικόλα Μεταξά, με το τραγούδι «Firefly» ταξίδεψε στη Μόσχα με μία πυγολαμπίδα που κατέλαβε την 14η θέση στον ημιτελικό.

Periexomena 1276.indd

2010

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: LIFE LOOKS BETTER

IN SPRING

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΤΖΟΝ ΛΙΛΙΓΚΡΙΝ &

THE ISLANDERS

ΘΕΣΗ: 21 ΒΑΘΜΟΙ: 27

Το ΡΙΚ προκηρύσσει διαγωνισμό επιλογής τραγουδιού. Νικητήριο τραγούδι το «Life looks better in Spring» σε ερμηνεία του Jon Lilygreen και του συγκροτήματος The Islanders, ένα κομμάτι σε μουσική Νάσου Λαμπριανίδη και Μελή Κωνσταντίνου και στίχους Νάσου Λαμπριανίδη. Ο Jon Lilygreen, παρόλο που δεν ήταν στα φαβορί του διαγωνισμού κατάφερε να προκρίνει την Κύπρο, μετά από τέσσερα χρόνια γουρσουζιάς, στον τελικό. Αυτό ήταν αρκετό εκείνη τη χρονιά.

Periexomena 1276.indd

2011

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΣΑΝ ΑΓΓΕΛΟΣ Σ’

ΑΓΑΠΗΣΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΛΟΡΔΟΣ

ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

Το ΡΙΚ αποφάσισε να ριχθεί στη μάχη των ριάλιτι κι έτσι διοργάνωσε το δικό του μουσικό παιχνίδι με τίτλο «Performance», ο νικητής του οποίου, μάλιστα, θα ήταν και ο εκπρόσωπός μας στο διαγωνισμό της Eurovision. Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Χρήστος Μυλόρδος. Ο τότε γενικός διευθυντής με εμπιστευτική επιστολή στο Δ.Σ., κάνει λόγο για φωνητικές αδυναμίες και ανάγκη για στήριξη από φωνητικά. Από πλευράς Μυλόρδου ζητούνται εξηγήσεις, το ΡΙΚ μιλά για αποκυήματα δημοσιογραφικής φαντασίας, η επιστολή βλέπει το φως της δημοσιότητας από το περιοδικό μας… Ένας μικρός χαμός. Ο Χρήστος Μυλόρδος ταξίδεψε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας με το τραγούδι «Σαν Άγγελος σ’ Αγάπησα», χωρίς ωστόσο να κερδίσει την πρόκρισή μας στον τελικό.

Periexomena 1276.indd

2012

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: LA LA LOVE

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ

ΘΕΣΗ: 16 ΒΑΘΜΟΙ: 65

Το ΡΙΚ, προχωρεί σε απευθείας ανάθεση στην Ήβη Αδάμου . Το «La La Love», επιλέγηκε από το κοινό στην Κύπρο, προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού, έγινε hit, τραγουδήθηκε σε όλη την Ευρώπη και τελικά κατάφερε να λάβει… μόλις τη 16η θέση με 65 βαθμούς. Το τραγούδι, ωστόσο, έγινε διεθνής επιτυχία και κατέκτησε ακόμα και τα charts της Κίνας.

Periexomena 1276.indd

2013

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΝ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ

ΘΕΣΗ: 15 (ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ)

ΒΑΘΜΟΙ: 11

Κακό timing. Μετά το «κούρεμα», η Δέσποινα Ολυμπίου με την μπαλάντα του Ανδρέα Γιωργαλλή και του Ζήνωνα Ζηντίλη, δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει. Διαγωνίστηκε στον α’ ημιτελικό, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας και κατέληξε στην προτελευταία θέση. Ο αποκλεισμός ήταν αναπόφευκτος. Τι έφταιξε; Πολλά. Διαφωνίες, αστάθειες, παραλείψεις, κακός συντονισμός, οικονομική δυσπραγία. Δεν έγινε ούτε promo tour, ούτε πάρτι. Ήταν ουσιαστικά μόνη και αβοήθητη, όπως κατήγγειλαν οι συντελεστές του τραγουδιού, αφού κανείς δεν κάλυψε τα έξοδα των δημιουργών, των παραγωγών και του υπεύθυνου επικοινωνίας.

Periexomena 1276.indd

2014

Λίγο η οικονομική κρίση και λίγο η κοινή γνώμη, μετά τα «τραγικά» αποτελέσματα του 2013, το ΡΙΚ αποφασίζει να μην λάβει μέρος στον διαγωνισμό. «Το Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση αυτή, αφού προσμέτρησε και τα αισθήματα της κοινής γνώμης όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Έλαβε επίσης υπόψη την περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ και την ανάγκη για δραστικές περικοπές στις δαπάνες». Από το 1981 που η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στη Eurovision, το 2014 ήταν η τρίτη φορά που απουσίασε από το διαγωνισμό, μετά το 1988 και το 2001.

2015

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ONE THING I SHOULD HAVE DONE

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΘΕΣΗ: 22 ΒΑΘΜΟΙ: 11

Η Κύπρος, επιστρέφει στον διαγωνισμό, που  μετά τη νίκη της Κοντσίτα Βουρστ στην Κοπεγχάγη, πραγματοποιείται στην Αυστρία. Ο νεαρός Γιάννης Καραγιάννης  κέρδισε το εισιτήριο για τον τελικό και ταξίδεψε στη Βιέννη, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ΡΙΚ. Η 22η θέση (11 βαθμοί) ήταν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Periexomena 1276.indd

2016

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ALTER EGO

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: MINUS ONE

ΘΕΣΗ: 21 ΒΑΘΜΟΙ: 96

Το δημοφιλές συγκρότημα των Minus One που το 2015 διεκδικούσε το εισιτήριο, το οποίο κέρδισε ο Γιάννης Καραγιάννης, αναλαμβάνει να μας εκπροσωπήσει. Συνθέτης του τραγουδιού ο Σουηδός Thomas G:Son, συνθέτης του τραγουδιού «Euphoria» που ερμήνευσε η Lorren το 2012. Με το τραγούδι τους «Alter Ego» και με ροκ διάθεση ξεσήκωσαν μεν την Ericsson Globe Arena, όχι όμως και την Ευρώπη που μας έδωσε την 21η θέση.

2017

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: GRAVITY

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: HOVING

ΘΕΣΗ: 21 ΒΑΘΜΟΙ: 68

O Χόβιγκ Ντεμιρτζιάν διαγωνίστηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο άλλες δύο φορές, το 2010 (ήρθε τρίτος με το τραγούδι «Goodbye») και το 2015 (ήρθε τέταρτος με το τραγούδι «Stone in a River»). Η δημοφιλία που του χαρίζει το «XFactor» του δίνει τελικά την εκπροσώπησή μας στο διαγωνισμό. Το τραγούδι του «Gravity», γράφτηκε από τον Σουηδό συνθέτη Thomas Gison. Συμμετείχε στον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού όπου κατετάγη 5ος και πέρασε στον τελικό όπου κατέλαβε την 21η θέση παίρνοντας από κοινό και επιτροπές μόλις 65 βαθμούς.

Periexomena 1276.indd

2018

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: FUEGO

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΡΕΪΡΑ

ΘΕΣΗ: 2 ΒΑΘΜΟΙ: 436

Η χρονιά της Κύπρου. Ο νέος γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, μεγάλος φαν του διαγωνισμού, αποφασίζει να τα δώσει όλα για όλα και να χαρίσει στην Κύπρο μία θέση στην πρώτη δεκάδα. Αφού κατάφερε να υπογράψει συνεργασία με τον συνθέτη Alex P. (Άλεξ Παπακωνσταντίνου) βγήκε σ’ αναζήτηση για την ερμηνεύτρια. Οι πληροφορίες λένε πως, με το «Fuego» στις αποσκευές του, προσεγγίζει την Έλενα Παπαρίζου η οποία δίνει αρνητική απάντηση. Αρνητική ήταν και η Τάμτα. Κι έτσι ο κλήρος έπεσε στην Ελένη Φουρέιρα, η οποία, με την εκρηκτική παρουσία και το ταμπεραμέντο της στη σκηνή, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και με 436 βαθμούς να βρεθεί στη 2η θέση.

Periexomena 1276.indd

2019

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: REPLAY

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΤΑΜΤΑ

ΘΕΣΗ: 13

ΒΑΘΜΟΙ: 109

Η Τάμτα εκπροσωπεί την Κύπρο με το «Replay», του Ελληνοσουηδού συνθέτη Άλεξ Παπακωνσταντίνου, σε στίχους Άλεξ Παπακωνσταντίνου, Τζεράλντο Σαντέλ Βίκτωρ Σβένσον Άλμπιν Νέντλερ και Κρίστοφερ Φόγκελμαρκ. Δίπλα της στη σκηνή, τέσσερα αγόρια χορευτές, με καταγωγή από τη Σουηδία, ενώ εξαιτίας ορισμένων προβλημάτων υγείας που ταλαιπωρούσαν τη Τάμτα για μεγάλο χρονικό διάστημα,είχαν ετοιμαστεί  δύο χορογραφίες, μία με τακούνια και μία χωρίς. Τελικά η βραδιά δεν ήταν από τις καλύτερες – δεδομένων και των υψηλών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η συμμετοχή της Φουρέϊρα. Η Κύπρος κατέκτησε την 15η θέση αρχικά, ενώ την επόμενη μέρα, εξαιτίας ενός λάθους στην καταμέτρηση που εντοπίστηκε, ανέβηκε στην 13η.

Periexomena 1276.indd

2020

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η EUROVISION ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2020 είχε προγραμματιστεί να γινόταν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μετά τη νίκη της χώρας το 2019 με το τραγούδι «Arcade» του Ντάνκαν Λόρενς. Ο διαγωνισμός όμως, ακυρώθηκε στις 18 Μαρτίου 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα 64 χρόνια ιστορίας του θεσμού, που δεν έγινε!

2021

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: EL DIABLO

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΓΚΡΙΝΟΥ

ΘΕΣΗ: 16 ΒΑΘΜΟΙ: 94

Η Έλενα Τσαγκρινού ανέβηκε με δυναμισμό στη σκηνή της Eurovision στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και εντυπωσίασε, ερμηνεύοντας το «El Diablo»! Τελικά, αν και όπως είπε η ίδια περίμενε πιο υψηλή θέση, ήρθε 16η στην κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι βρέθηκε στο Top 10 στα Global Hits του Spotify. Στις πρώτες της δηλώσεις μετά το τέλος του μουσικού διαγωνισμού, ευχαρίστησε την Κύπρο και όσους την στήριξαν: «Ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποστήριξη, ήταν όλα υπέροχα. Εγώ κρατάω μόνο τα καλά. Πέρασα μια φανταστική εμπειρία και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο που με ψήφισε, με υποστήριξε, ήταν δίπλα μου. Ευχαριστώ την εταιρεία μου, το ΡΙΚ, την Κύπρο μας».

2022

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ELA

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

ΘΕΣΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

Εκτός του μεγάλου τελικού της Eurovision 2022 έμεινε η Κύπρος, παρά την αξιόλογη προσπάθεια της Ανδρομάχης που εκπροσώπησε τη χώρα μας. Το τραγούδι περιλάμβανε ελληνικό και αγγλικό στίχο, ενώ η επιμέλεια της παρουσίασης του τραγουδιού επί σκηνής ανατέθηκε στους διεθνώς καταξιωμένους καλλιτεχνικούς διευθυντές Marvin Dietmann και Dan Shipton. Μπορεί η νεαρή τραγουδίστρια να εντυπωσίασε το στάδιο, που λικνιζόταν στους έθνικ ρυθμούς του «Ela», αλλά δεν κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό.

Andromaxi

Περιοδικό Tv Mania

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS