CELEBRITIESMUSICEurovision 2022: Ποιοι είναι οι νικητές και η ιστορία πίσω από το...

Eurovision 2022: Ποιοι είναι οι νικητές και η ιστορία πίσω από το τραγούδι που κατέκτησε την Ευρώπη

Τα στοιχήματα που την ήθελαν το απόλυτο φαβορί της φετινής Eurovision επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής η Ουκρανία, η πήρε την πρωτιά στον 66ο τελικό της Eurovision που έλαβε χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας.

Σε μία βραδιά γεμάτη μουσική, θέαμα και αντιπολεμικά μηνύματα, η Ουκρανία με το συγκρότημα Kalush Orchestra και το τραγούδι Stefania, συγκέντρωσε 631 και πήρε τη μεγάλη νίκη.

Το τραγούδι Stefania, ένας συνδυασμός χιπ-χοπ και παραδοσιακής μουσικής, κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ η νίκη της Ουκρανίας έδειξε πως, παρότι πολλοί δεν θέλουν να συνδέουν τη Eurovision με την πολιτική, τελικά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Ουκρανία αναδεικνύεται νικήτρια της Eurovision μετά το 2004 και το 2016.

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra

Οι Kalush Orchestra δημιουργήθηκαν το 2019 από τον ράπερ Oleh Psiuk, τον πολυοργανοπαίκτης Ihor Didenchuk και ο MC Kylymen. Μάλιστα, ο τελευταίος έχει και εμπειρία από τον θεσμό της Eurovision, μιας και πήγε και πέρυσι στο Ρότερνταμ, παίζοντας φλάουτο για το συγκρότημα Go_A. Το πρώτο μουσικό βίντεο του συγκροτήματος για το τραγούδι «Ne marynui» ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2019 και γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο album του συγκροτήματος με τίτλο HOTIN κυκλοφόρησε μέσα στο 2021, ενώ το κομμάτι «Zori», το οποίο ξεχωρίζει στον δίσκο, «χτύπησε» πάνω από δύο εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify. Πρόσφατα, οι Kalush Orchestra «μεγάλωσαν», καθώς τρεις ακόμη μουσικοί μπήκαν στο σχήμα. Η μουσική που παίζουν είναι ένα μείγμα από χιπ χοπ και παραδοσιακού ήχου, δένοντας το παρελθόν με το σήμερα. Στον εθνικό τελικό της Ουκρανίας οι Kalush σάρωσαν σε ψήφους.

Το κομμάτι Stefania

Σχετικά τώρα το κομμάτι Stefania που κέρδισε στη Eurovision, αυτό δεν έχει καθόλου πολιτικό στίχο, παρότι πολλοί πιστεύουν το αντίθετο. Μέσα στο κομμάτι υπάρχει κι ένας στίχος, ο οποίος λέει πως «πάντα θα γυρνάω σε εσένα από κατεστραμμένους δρόμους», με πολλούς Eurofans να τον συνδέουν με τον πόλεμο. Κάτι που ωστόσο δεν ισχύει.

«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του» έχει αναφέρει ο τραγουδιστής, Oleh Psyuk.

Το Stefania είναι γραμμένο στα ουκρανικά και μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Μία από τις λέξεις-κλειδιά του τραγουδιού είναι το «колискова», που σημαίνει «νανούρισμα». Με τη λέξη αυτή ο τραγουδιστής αναφέρεται στις καλές αναμνήσεις που έχει από τη μητέρα του. Παράλληλα, κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», που είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα.

Πηγή: Fthis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS