CELEBRITIESSHOWBIZΦιλίππα Καρσερά - Xριστοδουλίδη: Όσα γνωρίζουμε για την νέα Πρώτη Κυρία

Φιλίππα Καρσερά – Xριστοδουλίδη: Όσα γνωρίζουμε για την νέα Πρώτη Κυρία

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κυρίαρχος λαός τον επέλεξε με ποσοστό 51,91%στο ύπατο αξίωμα της χώρας, έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος έλαβε ποσοστό 48,03%

Η σύζυγος του, Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη, στάθηκε περήφανη στο πλευρό του σε όλη την προεκλογική διαδικασία, όπως και τα τέσσερα παιδιά τους. Η 46χρονη Φιλίππα Καρσερά Φιλίππα γεννήθηκε στην Λεμεσό στις 24 Νοεμβρίου του 1977 και είναι πρόσφυγας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Πιστεύει στην εξέλιξη και θεωρεί τη στασιμότητα ένδειξη παρακμής, ενώ είναι μια δυναμική γυναίκα, σύζυγος, διπλωμάτης, νομικός και πλέον η Πρώτη Κυρία της Κύπρου. Όσοι την γνωρίζουν περιγράφουν έναν άνθρωπο αυθόρμητο που λέει πάντα αυτό που σκέφτεται, εξωστρεφή και πολύ κοινωνικό.xristodoulidis

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών αλλά και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, καθώς και κάτοχος πτυχίου Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Στη συνέχεια προχώρησε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στις Πολεμικές Σπουδές, στο Kins College του Λονδίνου.

Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της πρώτης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

xristodulidis

Διετέλεσε αναπληρώτρια γενική γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από το 2018 έως το 2021 και επικεφαλής Τμήματος Ευρωτουρκικών Θεμάτων και ΕΕ-Τουρκοκυπριακή Κοινότητα στη Διεύθυνση Κυπριακού στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2014 έως το 2018.

Με τον Νίκο Χριστουδουλίδη γνωρίστηκαν τον Νοέμβριο του 1999, όταν και οι δύο ήταν νέοι ακόλουθοι στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Μαζί απέκτησαν τέσσερις κόρες. Την Ιωάννα, την Φοίβη, την Αικατερίνη και την Δέσποινα.

Σε συνέντευξη που είχε παρχωρήσει στο περιοδικό ΟΜΙΚΡΟΝ, μίλησε για τον σύζυγό της και την γνωριμία τους. “Μπήκαμε μαζί νεαροί ακόλουθοι στη διπλωματική υπηρεσία το 1999. Τον γνώρισα την πρώτη μέρα δουλειάς! Τον θυμάμαι από τότε πόση όρεξη είχε να κάνει πράγματα. Σπούδαζε ταυτόχρονα, μελετούσε και έγραφε το διδακτορικό του, είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Δέσαμε εύκολα.”

Όσον αφορά το τι ήταν αυτό που την κέρδισε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε: Η προσωπικότητα, το χαμόγελό του. Απέπνεε σοβαρότητα είχε όμως και ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Χαμηλών τόνων άνθρωπος, πολύ εργατικός και κοινωνικός, έχει πάντα μια καλή κουβέντα για όλους.

“Ο Νίκος είναι αυτό που φαίνεται. Αεικίνητος, εργασιομανής, ευσυνείδητος, σχολαστικός, με υψηλό αίσθημα χρέους, μετριόφρων, ευαίσθητος, με πολλή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Εκ πεποιθήσεως μη δογματικός ή επικριτικός. Αρνείται να σχολιάσει αρνητικά τον οποιοδήποτε και είναι καλός ακροατής.”

Όταν ρωτήθηκε τι θεωρεί πως κάνει έναν γάμο επιτυχημένο κι ευτυχισμένο απάντησε: Η αγάπη. Να ταιριάζουν τα χνώτα και οι αξίες των ανθρώπων, ο σεβασμός στα θέλω και στις επιθυμίες του άλλου. Να του δίνεις χώρο και ώθηση να κυνηγήσει τα όνειρα του. Σαν δύο πορείες παράλληλες που συναντώνται στα κοινά ενδιαφέροντα, στη συνύπαρξη, αλλά και σε σημεία στήριξης την ώρα της δυσκολίας. Να βελτιώνει ο ένας τον άλλο και όχι να του επικροτεί τις αδυναμίες του.

Για τα παιδιά τους και το αν ήταν συνειδητή επιλογή να αποκτήσουν τέσσερα είχε δηλώσει:
Ναι. Θέλαμε και οι δύο μεγάλη οικογένεια και η ζωή μας στο εξωτερικό και οι συχνές μετακινήσεις μας έπεισαν ότι παρά τις προκλήσεις θα ήταν καλό για τα παιδιά να έχουν αδέλφια ώστε να μπορούν σε κάθε νέα χώρα να προσαρμόζονται ευκολότερα. Όμως η ζωή μιας πολύτεκνης οικογένειας δεν είναι εύκολη, απαιτεί πολύ δυνατό δέσιμο των γονιών και κόστος ως προς τα προσωπικά θέλω του κάθε μέλους. Η πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια και ειδικά την πολύτεκνη μάνα. Με πρακτικές διευκολύνσεις στον εργασιακό τομέα και στην καθημερινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS