CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣAndrew P: Πώς γίνεται ένας dj και διευθυντής ραδιοφώνων να δηλώνει… «μάλλον...

Andrew P: Πώς γίνεται ένας dj και διευθυντής ραδιοφώνων να δηλώνει… «μάλλον βαρετός τύπος»;

Ξεκίνησε παίζοντας μουσική στα πάρτι γενεθλίων των φίλων του στο λύκειο, για να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο γνωστούς dj και μουσικούς παραγωγούς της γενιάς του. Ο Ανδρέας Πολυβίου, γνωστός ως Andrew P., έχει προχωρήσει πλέον στο επόμενο βήμα και σήμερα διευθύνει τους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς του συγκροτήματος «Ο Φιλελεύθερος», τον Sfera, τον Kiss fm και τον Active

Από την Τώνια Σταυρινού

Περιγράφει τον εαυτό του ως «μάλλον βαρετό» μιας και στον ελεύθερο του χρόνο κρατάει ένα laptop και ψάχνει τις σύγχρονες τάσεις στη μουσική, τις πλατφόρμες streaming, τα νέα της τεχνολογίας και όλα όσα συμβαίνουν εκεί έξω σε σχέση με τη δουλειά του. «Δεν είμαι ο τύπος που θα τρέξει στις εκδρομές στα βουνά το Σαββατοκύριακο, είμαι πιο πολύ του σπιτιού και μπορείς να με αφήσεις για ώρες πάνω στο laptop και να με ξεχάσεις εκεί». Πριν από τρία χρόνια ήρθε στο συγκρότημα του «Φιλελεύθερου» για να αναλάβει διευθυντής, αρχικά του ραδιοσταθμού Sfera και στη συνέχεια του Kiss Fm και του Active Radio.

Τι προϋποθέτει αυτή η θέση;

Το ραδιόφωνο του 2022 δεν είναι πια θέμα μουσικών επιλογών. Μουσική μπορείς να ακούσεις και από μία πλατφόρμα όπως το Spotify. Το ραδιόφωνο έχει άλλο ρόλο και όπως όλα τα πράγματα, είναι ένα brand. Γι’ αυτό πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα η οποία να βγαίνει προς τα έξω και να είναι σαφής στους ακροατές. Για να καθορίσεις αυτή την ταυτότητα και να χτίσεις το brand ενός ραδιοσταθμού χρειάζεται να κάνεις μια μεγάλη έρευνα αγοράς. Να δεις πού είναι οι τάσεις, πού υπάρχει κενό και τι ανάγκες υπάρχουν στην αγορά.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις;

Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι να δώσεις στους μουσικούς παραγωγούς να καταλάβουν ποια είναι η ταυτότητα του σταθμού και πώς θα βγαίνουν προς τα έξω ως μια ενιαία ομάδα. Δεν λειτουργεί ο καθένας μόνος του. Ο ρόλος του ραδιοφώνου είναι να καταφέρει να κάνει τους ακροατές να ταυτιστούν και να συνδέσουν τα συναισθήματα τους με αυτό που ακούνε. Κι αυτό είναι πάνω στους μουσικούς παραγωγούς και το κατά πόσο θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ομαδικά.

Andre

Θεωρείς ότι τα ραδιόφωνα που διευθύνεις, το έχουν πετύχει;

Πιστεύω πως ναι. Ξέρουν οι ακροατές τι θα ακούσουν από κάθε ραδιοσταθμό, το ύφος, το ρεπερτόριο, το vibe που μεταδίδουν. Είναι κάτι που χτίζεται συνεχώς, δεν είναι στατικό, γι’ αυτό και δεν επαναπαυόμαστε ποτέ.

Πώς βρέθηκες στα ραδιόφωνα και στο DJ-λίκι; Ήταν όνειρό σου από μικρή ηλικία;

Η μουσική μου άρεσε από πάντα, με ενθουσίαζε κι αυτός ήταν ο λόγος που κάποια στιγμή, γύρω στα 15-16 έκανα μια προσπάθεια να παίξω σε πάρτι. Όταν ένιωσα ότι το κατάφερα, αυτό με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Κατάγομαι από χωριό, οπότε τα πράγματα ήταν αρκετά περιορισμένα τότε. Είμαι από το Νικητάρι, που βρίσκεται στην περιοχή της Σολέας, άρα καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Μιλάμε για το 2002, τότε που έμπαινες στο διαδίκτυο με το μόντεμ και περνούσε η μέρα σου να προσπαθείς να συνδεθείς!

Με εκείνο τον χαρακτηριστικό ήχο…

Ναι, ναι. Έτσι λοιπόν άρχισα να παίζω σε πάρτι της περιοχής, σε γενέθλια, καταλαβαίνεις, μια φορά στο τόσο. Το 2006 όταν άρχισα να σπουδάζω, ξεκίνησα παράλληλα δουλειά στο ραδιόφωνο ως συνεργάτης. Έκανα δύο ώρες την εβδομάδα live εκπομπή DJ set και παράλληλα έπαιζα μουσική στην Blinkers.

Τι σπουδές ακολούθησες;

Ήμουν ο τύπος που δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω και μετά από συζήτηση με τους γονείς μου, κατέληξα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε το αντικείμενο. Το αγαπημένο μου μάθημα στο σχολείο ήταν η ιστορία. Μπορεί να είχα 10 στα μαθηματικά αλλά στην Ιστορία ήμουνα του 20. Όσο σπούδαζα, ο δρόμος με πήρε προς το DJ-ing. Μετά την Blinkers δούλεψα στο Breeze, στο Mo, στο Mercedes. Ήμουνα για 8 χρόνια στο Breeze και άλλα δέκα στο Mercedes.

Πώς ήταν η κάθοδος στη Λευκωσία από ένα μικρό χωριό;

Όταν ήρθα στη Λευκωσία, στα 18 μου, νόμιζα ότι ήμουν σε μεγαλούπολη. Χανόμουν στους δρόμους λες και είχα βρεθεί στη Νέα Υόρκη! Η παιδική μου ηλικία είχε όλη την αθωότητα της εποχής και τα γνωστά στοιχεία ενός μικρού χωριού… Παιχνίδι στους δρόμους και τα χωράφια όλη τη μέρα, περιπλανήσεις στη φύση και στις γειτονιές, με το αίσθημα της ελευθερίας και της ανεμελιάς. Τότε δεν συνειδητοποιούσαμε πόσο ωραίο ήταν αυτό, επειδή θεωρούσαμε ότι μας περιορίζει από αυτά που θέλαμε να κάνουμε ως έφηβοι. Σκέψου ότι στην ηλικία μου, στη χρονιά μου ήμασταν μόνο έξι αγόρια και ένα κορίτσι. Δύσκολα μαζευόμασταν δέκα άτομα για να παίξουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο! Τότε νιώθαμε ότι είχαμε περιορισμούς, αλλά σήμερα που το αναπολώ ήταν πράγματι ανεκτίμητο.

Andre

Έχεις αδέρφια;

Έχω δυο μικρότερες αδερφές. Ο πατέρας μας στρατιωτικός και η μητέρα μας οικοκυρά. Δεν θα έλεγα πως ήταν αυστηροί, αλλά είχαμε αρκετό έλεγχο. Εκ των υστέρων έχω εκτιμήσει τις αρχές που μου έδωσαν οι γονείς μου, ειδικά σήμερα που βλέπουμε ότι τα περισσότερα νέα παιδιά μεγαλώνουν αλλιώς. Είναι πράγματα που τα συνειδητοποιείς στην πορεία και που έχουν αληθινή αξία.

Πώς μπήκες στα ραδιόφωνα και τι πορεία διένυσες μέχρι εδώ;

Μετά τις σπουδές και το MBA μου αποφάσισα ότι ήθελα να φύγω από τη μουσική παραγωγή. Τότε ήμουνα στον Super και ο Ζήνωνας Ζιντήλης μου πρότεινε να αναλάβω διευθυντής προγράμματος του σταθμού. Όταν πια μπήκα στο κλίμα άρχισε να μου αρέσει πάρα πολύ. Παρακολούθησα κάποια ειδικά σεμινάρια στο εξωτερικό και online κι ένιωσα ότι αυτό το πράγμα μπορώ να το εξελίξω. Και επειδή γενικά το έχω με την τεχνολογία και μπορώ να ακολουθώ τις τάσεις και τα νέα δεδομένα, ένιωθα ότι μπορούσε να με πάρει πάρα κάτω. Το 2017 πήγα στο ραδιόφωνο του Αντένα και δυο χρόνια μετά ήρθε η πρόταση από τον «Φιλελεύθερο» για να αναλάβω τη διεύθυνση των ραδιοσταθμών του συγκροτήματος, τον Sfera, τον Kiss και τον Active.

Εξακολουθείς να δουλεύεις δηλαδή ως DJ;

Πλέον δουλεύω πολύ αραιά και πολύ επιλεκτικά. Παίζω μία φορά το μήνα στο Mercedes επειδή μου αρέσει και πολύ επιλεκτικά σε κάποια πάρτι. Η αλήθεια είναι ότι με κούρασε η δουλειά της νύχτας, παρόλο που μου έδωσε πολύτιμες εμπειρίες. Το να παίζεις όμως αδιάκοπα για 15 χρόνια, κάθε Σαββατοκύριακο, δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις για πάντα. Δεν το ήθελα όμως κι όλας. Κάποια στιγμή ήθελα να διώξω από πάνω μου την ταμπέλα «ο μικρός που παίζει μουσική». Ήξερα ότι είχα πολύ περισσότερα να δώσω.

Τι μουσική ακούς εκτός δουλειάς;

Όταν φεύγω από τη δουλειά το μόνο που θέλω είναι απόλυτη ησυχία. Δεν μπορώ να ακούσω τίποτα. Είναι μάλλον το overdose της δουλειάς. Περνώ πάρα πολύ χρόνο ακούγοντας mainstream μουσική για να ετοιμάσω τα set των ραδιοφώνων και μια φορά τη βδομάδα μαζί με τον Σουλιώτη του Sfera Ελλάδος ακούμε όλα τα καινούρια τραγούδια για να ενημερώσουμε τις λίστες μας. Κάθε απόγευμα επίσης κάθομαι και ακούω αποσπάσματα από όλα τα προγράμματα όλων των ραδιοφώνων μας για να δούμε με τους μουσικούς παραγωγούς, πού πάμε καλά και πού υστερούμε. Είναι το λεγόμενο air check που γίνεται μαζί τους μια φορά τη βδομάδα. Στις λίγες στιγμές που χαλαρώνω στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, ακούω κάτι εντελώς διαφορετικό, εναλλακτικό ξένο ρεπερτόριο. Αυτό τον καιρό είμαι κολλημένος με κάποια κομμάτια που ανακάλυψα στα νησιά της Ελλάδας όπου είχα παίξει το καλοκαίρι.

Και ποια είναι τα ενδιαφέροντα σου εκτός δουλειάς;

Είμαι μάλλον βαρετός, νομίζω… Τελειώνοντας τη δουλειά πάω στο γυμναστήριο και πιέζω τον εαυτό μου να το κάνει. Τον ελεύθερο μου χρόνο τον περνάω συνήθως στο κομπιούτερ να ψάχνομαι σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, να βλέπω πώς λειτουργούν διάφορες νέες εφαρμογές, σε σχέση κυρίως με τη μουσική, αλλά και γενικότερα. Τα πάντα σήμερα γίνονται μέσω streaming και με ενδιαφέρει πολύ να εξερευνώ τις νέες τεχνολογίες και όλες τις πιθανότητες που σου ανοίγουν.

Andre

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Styling: Shona Muir

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS