ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΧρύσω Λέφου - Γαλάτεια Παμπορίδη - Μαριλένα Ιωαννίδου: Κανείς δεν ξέρει την...

Χρύσω Λέφου – Γαλάτεια Παμπορίδη – Μαριλένα Ιωαννίδου: Κανείς δεν ξέρει την κουζίνα καλύτερα!

Κανείς δεν ξέρει την κουζίνα καλύτερα!

OI ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝEΩΜΕΝΕΣ 

 Τρεις μαστόρισσες της κουζίνας, ενώνουν το πάθος και τις γνώσεις τους, πάνω από τις κατσαρόλες για να αποδείξουν το αξίωμα πως «όλοι μπορούν να μαγειρέψουν». Οι «Χρυσές Συνταγές» –τόσο ως περιοδικό κάθε Σάββατο με τον Φιλελεύθερο όσο και ως τηλεοπτική εκπομπή-  έρχονται ανανεωμένες και ενισχυμένες με την Μαριλένα Ιωαννίδου στο δυναμικό τους, ενώ η Χρύσω Λέφου και η Γαλάτεια Παμπορίδη επιστρέφουν με νέες ιδέες και ανανεώνοντας την υπόσχεσή τους για «συνταγές χωρίς μυστικά».

 Τώνια Σταυρινού

Όταν αποφασίζεις να μαγειρέψεις, συνήθως περνάς τη μία ώρα ξεφυλλίζοντας σκονισμένες μαγειρικές, ή σερφάροντας σε ιστοσελίδες με συνταγές που δεν ξέρεις καν αν θα σου βγουν. Εκτός αν ξέρεις ακριβώς πού πρέπει να ψάξεις! Οι «Χρυσές Συνταγές» -σε έντυπη, ηλεκτρονική και τηλεοπτική μορφή- είναι ίσως η πιο πολύτιμη και η πιο άμεση πηγή για να φτιάξεις από απλό ρυζόγαλο μέχρι μπελαλίδικο γαλακτομπούρεκο σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις. Με πολύ απλή και κατανοητή εξήγηση του κάθε βήματος, η «συνταγή» των «Χρυσών Συνταγών» είναι ότι μπορούν να μετατρέψουν ακόμη και έναν αρχάριο σε φτασμένο σεφ. Φέτος, η ομάδα των «Χρυσών Συνταγών» επιστρέφει ανανεωμένη με πολλές νέες ιδέες και καινούριες παρουσίες. Οι τρεις μαγείρισσες, μιλάνε στο TV Mania για τα νέα τους πλάνα, τη σχέση τους και τη φιλοσοφία τους γύρω από το φαγητό.

 ΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ

Είσαι πολλά χρόνια η «ψυχή» των Χρυσών Συνταγών. Πριν ακόμη σε γνωρίσει ο κόσμος από την τηλεόραση, ήσουν ο άνθρωπος πίσω από το αγαπημένο περιοδικό. Πώς αισθάνεσαι που έχεις φτάσει ως εδώ, πετυχαίνοντας τόσα πολλά;
Νιώθω ευγνωμοσύνη για όλους όσοι πίστεψαν σε μένα και μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω το χόμπι μου δουλειά. Νιώθω τεράστια συγκίνηση για την αγάπη του κόσμου. Η επιτυχία που έχουν οι Χρυσές Συνταγές, αλλά και εγώ προσωπικά οφείλεται στην ομάδα του περιοδικού (και της εκπομπής) αλλά και στην πολλή δουλειά και στις δοκιμές. Ξέρεις πόσα φαγητά και γλυκά έχω φάει για να φτάσω μέχρι εδώ; (γέλια).

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Νομίζω πάντα είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Νιώθω πάρα πολύ δημιουργική και ενθουσιασμένη. Τρελαίνομαι όταν ανακαλύπτω μια καινούρια συνταγή. Όταν πετύχει ένα νέο φαγητό ή το γλυκό που δοκιμάζω. Εκείνη την ώρα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Έχω την εντύπωση ότι οι φωνές από τη χαρά μου ακούγονται μέχρι την Πάφο! Έχει μεγάλη πλάκα όταν φωνάζω ή στέλνω μηνύματα στο messenger στην οικογένειά μου να δοκιμάσουν κάτι που έφτιαξα και κατά τη γνώμη είναι πολύυυυ καλό! 

Τι εισπράττεις από τον κόσμο; Τι σου λένε οι αναγνώστες και τηλεθεατές;
Τι να σου πω… Προσπαθώ να μιλήσω και βουρκώνω. Αλήθεια στο λέω. Νιώθω μόνο συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Ο κόσμος μας αγκάλιασε με πολλή αγάπη. Όταν συναντηθούμε στο δρόμο μου δίνουν συνταγές, αλλά αλιεύω κι εγώ δικά τους μυστικά. Νιώθω τόσο ευτυχισμένη και ευγνώμων γι’ αυτό που ζω. Το πιο τιμητικό σχόλιο είναι ότι είμαστε η συντροφιά τους, ότι μαγειρεύουν τα φαγητά μου, ότι συνδέουν ξεχωριστές τους στιγμές με τις δημιουργίες μου. Ότι με τον απλό και εύκολο τρόπο που δείχνουμε τις συνταγές έμαθαν να μαγειρεύουν, ειδικά οι πιο νέες νοικοκυρές τις οποίες αγαπώ ιδιαίτερα.

Τι νέο θα δούμε φέτος στις «Χρυσές Συνταγές»;
Ανανεωνόμαστε. Νομίζω κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη έχουμε μια γευστική ανανέωση στις έντυπες Χρυσές Συνταγές. Καταρχάς, μεγαλώνουμε. Θα κυκλοφορούμε σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε χαρτί που αντέχει στη χρήση. Κάθε εβδομάδα θα έχουμε 20 ολοκαίνουριες συνταγές. Κάνουμε αρχή από σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου, με την πολύ καλή γνώστη της παραδοσιακής κουζίνας Μαριλένα Ιωαννίδου, τη νέα άφιξη στην ομάδα. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα φιλοξενούμε και τις γνωστές food bloggers Χριστιάνα Συκοπετρίτου-Κυριακίδου (mychicdish) και τη Μαρία Πυρίσιη (mariee_says_) με στήλες που θα ενθουσιάσουν με τα tips τους. Σημειώστε επίσης ότι ανάμεσα στις εβδομαδιαίες εκδόσεις των «ΧΡΥΣΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» θα βρίσκετε πλέον μια φορά τον μήνα και μια ειδική έκδοση η οποία θα παρουσιάζει step by step  όλες τις συνταγές από τις τηλεοπτικές Χρυσές Συνταγές, καθώς και ξεχωριστές εκδόσεις με τη Γαλάτεια Παμπορίδη,  με τους συνεργάτες μας Νίνα Θεοχαρίδου και Ανδρέα Καβάζη, καθώς και με συνταγές από βραβευμένους σεφ των καλύτερων εστιατορίων και ξενοδοχείων της Κύπρου.

Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε για την καινούρια αλλαγή.

Και τι νέο θα δούμε στην τηλεόραση;

Καταρχάς, τις τρεις μέρες της βδομάδας θα είμαστε στο στούντιο μαζί με τη Γαλάτεια Τις δύο μέρες μέρες θα βρίσκομαι δίπλα σε ανθρώπους που αγαπώ. Μαζί με τον εξαίρετο παραγωγό της εκπομπής Μενέλαο Χατζηστυλλή και με το συνεργείο του ΡΙΚ θα πηγαίνουμε στα χωριά της Κύπρου και όχι μόνο για να μαθαίνουμε παραδοσιακές και πιο μοντέρνες συνταγές και τα μυστικά τους. Από φέτος, οι Χρυσές Συνταγές όμως, θα έχουν και τη Weekend εκδοχή τους μαζί με τη Μαριλένα Ιωαννίδου. Οι κυπριακές συνταγές του σήμερα κάθε Σαββατοκύριακο!

Πού αποδίδεις τη μεγάλη επιτυχία των «Χρυσών Συνταγών»;

Οι δοκιμασμένες συνταγές και η λεπτομερής και σωστή περιγραφή της εκτέλεσης τους. Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πολύ καλά από το 1995 όταν πρωτοκυκλοφόρησαν οι Χρυσές Συνταγές ότι μέλημα μας ήταν να δώσουμε στον κόσμο συνταγές χωρίς μυστικά που θα στολίζουν το καθημερινό τραπέζι, το γιορτινό μπουφέ και θα συνοδεύουν τον απογευματινό καφέ ή το πρωινό της οικογένειας.  Αλλά πάνω από όλα είναι η αγάπη και το πάθος γι’ αυτό που κάνουμε.

Πώς βλέπεις την είσοδο της Μαριλένας Ιωαννίδου στην ομάδα;
Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Γνωρίζω τη Μαριλένα εδώ και πολλά χρόνια και δεν σας κρύβω ότι τη θαυμάζω. Γιατί εκτός του ότι ξέρει πολύ καλά τις κυπριακές συνταγές, γνωρίζει και την ετυμολογία και την ιστορία τους. Είναι πάντα πολύ καλά διαβασμένη. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά πράγματα να μάθουμε από αυτήν. Και εμείς και οι αναγνώστες και οι τηλεθεατές.

Με τη Γαλάτεια ποια είναι η σχέση σας; Φαίνεστε εντελώς αταίριαστες και την ίδια ώρα κολλάτε με ένα μοναδικό τρόπο.
Με τη Γαλάτεια περνάμε σούπερ. Είναι το έτερο ήμισυ μου στις συνταγές. Και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πλέον είμαστε φίλες. Επίσης, μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα από αυτήν γιατί είναι απίστευτα διαβασμένη και εξαιρετική σε ό,τι κάνει. Νομίζω και η επιτυχία των τηλεοπτικών Χρυσών Συνταγών οφείλεται στη χημεία που έχουμε. Νιώθω άνετα να κάνω πλάκα μαζί της χωρίς να παρεξηγηθώ, το ίδιο νομίζω νιώθει και αυτή. Οι δε συνταγές της είναι εξαιρετικές. Νομίζω είναι μία από τις καλύτερες μαγείρισσες που έχουμε στην Κύπρο. Και δεν σου κρύβω ότι μερικές φορές ζηλεύω τις συνταγές της. Την αγαπώ πάρα πολύ. Και κάτι που δεν ξέρετε για τη Γαλάτεια: Μπορεί να το παίζει λίγο αυστηρή, αλλά είναι ψυχούλα.

Πώς ξεκίνησε η δική σου σχέση με την κουζίνα και τη μαγειρική;
Θα έλεγα ότι γεννήθηκα σε μια κουζίνα. Η μητέρα μου έχει εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα οπότε από μικρή έμαθα να μαγειρεύω τα αγαπημένα κυπριακά φαγητά όπως μακαρόνια του φούρνου, κουπέπια κλπ. Θυμάμαι πάντα κρατούσα ένα τετράδιο και σημείωνα συνταγές. Μάλιστα, η μάνα μου πάντα υπολογίζει τα υλικά της με το μάτι και γελούσαμε απίστευτα όταν την έβαζα να ζυγίσουμε ή να μετρήσουμε με φλιτζάνια και κουταλιές.

Η μαγειρική είναι ταλέντο ή πιστεύεις πως όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε;
Όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε. Ειδικά, αν πέσουν στα χέρια σου δοκιμασμένες και καλογραμμένες συνταγές χωρίς μυστικά. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε και στις Χρυσές Συνταγές. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που έχουν ταλέντο στη μαγειρική και μας δίνουν γευστικά πιάτα που γαργαλούν τον ουρανίσκο και παίρνουν τη μαγειρική πιο μπροστά. 

ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΠΑΜΠΟΡΙΔΗ

Μία ακόμη σεζόν «Χρυσών Συνταγών» ξεκινάει. Με τι συναισθήματα και τι προσδοκίες;

Πάντα με χαρά και όρεξη! Η φετινή πιστεύω θα είναι ακόμη πιο δημιουργική σεζόν. Μετά από τέσσερα χρόνια, οι εμπειρίες που κερδίσαμε μας κάνουν πιο δημιουργικές απέναντι σε καινούριες προκλήσεις.

Πού αποδίδεις τη μεγάλη επιτυχία των «Χρυσών Συνταγών»;

Το ότι δεν ήμασταν τηλεοπτικές! Εννοώ ότι η τηλεοπτική παρουσία για μας δεν ήταν αυτοσκοπός. Αυτό που μας ενδιέφερε περισσότερο ήταν η μαγειρική και να μοιραστούμε πάνω απ’ όλα συνταγές χωρίς μυστικά. Έτσι μας βγήκε όλο αυτό με απόλυτη φυσικότητα. Εξ ου και η χρήση της κυπριακής διαλέκτου. Είμαστε σαν δύο φίλες που μαγειρεύουν παρέα και κουβεντιάζουν.

Με τη Χρύσω ποια είναι η σχέση σας;

Με τη Χρύσω γνωριστήκαμε λόγω των Χρυσών Συνταγών και κάναμε αμέσως κλικ. Ίσως γιατί η μια συμπληρώνει την άλλη. Έμαθα πολλά από αυτήν για την παραδοσιακή κουζίνα (και ανέκδοτα!) και θέλω να πιστεύω ότι έμαθε και αυτή από μένα. Δεν υπάρχουν εγωισμοί και ανταγωνισμός στη σχέση μας. Η Χρύσω επίσης με βοήθησε να χαλαρώσω μπροστά στην κάμερα και η παρείστικη διάθεση που βγαίνει από την εκπομπή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητα της.

Πώς ξεκίνησε η δική σου σχέση με την κουζίνα και τη μαγειρική;

Μικρή μαγείρευα για την οικογένεια μου γιατί η μητέρα μου δούλευε. Το λάτρευα. Ο παππούς μου, τον οποίο δεν τον γνώρισα ποτέ, ήταν μάγειρας και μπορεί μέσα μου να ρέει το δικό του DNA. Πριν να φτιάξω τη δική μου οικογένεια -τότε που ήμουν νέα και ελεύθερη- μαγείρευα πάντα για τους φίλους μου ειδικά τις γιορτινές μέρες. Οι πειραματισμοί μου δεν σταμάτησαν ποτέ και έχω μια εξωφρενικά μεγάλη συλλογή βιβλίων μαγειρικής.

Έχεις ταξιδέψει πάρα πολύ δοκιμάζοντας κουζίνες σε όλο τον κόσμο… Ποιες είναι οι καλύτερες σου γευστικές αναμνήσεις; 

Μου αρέσει πάρα πολύ η ασιατική κουζίνα, έτσι από ένα ταξίδι μου στη Ταϊλάνδη θυμάμαι ένα μαγειρείο όπου φάγαμε αυθεντικά, καυτερά και φανταστικά. Πρέπει να σου πω όμως, ότι απολαμβάνω περισσότερο τα ταξίδια στο Λονδίνο όπου έχω την ευκαιρία να γευτώ διαφορετικές κουζίνες σε μια πόλη.

Η μαγειρική είναι ταλέντο ή πιστεύεις πως όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε;

Η μαγειρική είναι δημιουργία. Και πιστεύω ότι όλοι γεννιόμαστε δημιουργοί. Από κει και πέρα, εξαρτάται πόση από αυτή την έμφυτη δημιουργικότητα, θέλεις να εκφράσεις σε μια κουζίνα. Η μαγειρική είναι και πρέπει να είναι, μόνο χαρά. Αν σε κάνει ευτυχισμένο τότε ζεις με μια κατσαρόλα στο χέρι. Όπως εγώ. 

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Πώς αισθάνεσαι που μπαίνεις στην ομάδα των «Χρυσών Συνταγών»;

Χαίρομαι πολύ που μπαίνω σε μια τόσο “ζεστή” ομάδα και με τον τρόπο μου θα μπορέσω να συμβάλλω στην επιτυχία της, προβάλλοντας την Κυπριακή Κουζίνα όπως την έχω γνωρίσει και αγαπήσει.

Τι νέο θα ήθελες να φέρεις στο περιοδικό αλλά και στην εκπομπή;

Αυτό που προσπαθώ εδώ και χρόνια είναι να φέρω την παραδοσιακή μας κουζίνα στο σήμερα και να την κάνω μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής – όχι με φολκλορικό τρόπο, αλλά με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές μας ανάγκες. Παράλληλα θα ήθελα να μοιραστώ, με τους τηλεθεατές κυρίως, όμορφες ιστορίες σχετικές με την γαστρονομική μας κληρονομιά, αλλά και πληροφορίες – αποτέλεσμα της 20χρονης έρευνας μου. Και βέβαια, να επικοινωνήσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κυπριακής Κουζίνας και να φωνάξω δυνατά ότι η απλότητα και η ένταση των γεύσεων είναι τα δυνατά της στοιχεία και αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να προβάλουμε αλλά και να διατηρήσουμε..

Οι τρεις σας είστε πολύ διαφορετικές μεταξύ σας, τόσο μαγειρικά, όσο και ως προσωπικότητες. Πώς θα δέσει η «συνταγή»;

Η κάθε μία από εμάς έχει διαφορετικές γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα, αλλά και ένα ιδιαίτερα δικό της στυλ. Αυτό πιστεύω πως θα λειτουργήσει θετικά, εμπλουτίζοντας το σύνολο αυτού που θα προσφέρουμε, τόσο στα έντυπα όσο και στην τηλεόραση.

Η δική σου παρουσία στην τηλεόραση θα αφορά τα Σαββατοκύριακα;

Η εκπομπή «Χρυσές Συνταγές: weekend edition» είναι μια νέα προσθήκη στο υπάρχον πρόγραμμα και θα είναι η δική μου τηλεοπτική συνεισφορά.

Και στο περιοδικό ποιος θα είναι ο ρόλος σου;

Κάποια από τα βιβλιαράκια «Χρυσές Συνταγές» θα κυκλοφορούν με δικές μου συνταγές κι η αρχή θα γίνει την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τεύχος.  Σε αυτό θα υπάρχουν 20 πολύ ιδιαίτερες συνταγές για ψάρια και θαλασσινά, τα οποία σε μικρό ή μεγάλο βαθμό έχουν μπει στη κουζίνα και τη ζωή μας, χωρίς να είναι απαραίτητα Κυπριακά ή Μεσογειακά. Τους έχω δώσει λοιπόν γεύση Κύπρου και ανυπομονώ πραγματικά να τα δοκιμάσετε!

Το δικό σου στίγμα είναι η μελέτη της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας. Σε αυτήν θα εστιάζει η παρουσία σου στις «Χρυσές Συνταγές»;

Η Κυπριακή κουζίνα στο σήμερα θα είναι ο κύριος άξονας της δικής μου συνεισφοράς και ό,τι κάνω θα εστιάζει σε αυτό – είτε φέρνοντας παραδοσιακές συνταγές στο σήμερα ή αξιοποιώντας τα παραδοσιακά μας προϊόντα με έναν μή παραδοσιακό τρόπο ή ακόμα προσαρμόζοντας στα κυπριακά δεδομένα προϊόντα τα οποία είναι ξένα προς τη δική μας γαστρονομική κουλτούρα.

Πώς θα χαρακτήριζες τις άλλες δύο μαγείρισσες της ομάδας; Την Χρύσω και τη Γαλάτεια;

Αυθόρμητες και αυθεντικές σε αυτό που κάνουν – γι’αυτό άλλωστε και έχουν επιτυχία!

Πώς ξεκίνησε η δική σου σχέση με την κουζίνα και τη μαγειρική; Ήταν κάτι που αγαπούσες από μικρή;

Από πολύ μικρή μου άρεσε να μαγειρεύω και η μάμμα μου όχι απλώς μου επέτρεπε αλλά και με ενθάρρυνε να το κάνω. Θυμούμαι ότι είχα φτιάξει μικρά κέικ και τυρόπιτες για τα γενέθλια μου όταν έκλεινα 9. Στη πορεία θυμΆμαι να ζυμώνω με τη γιαγιά μου και να μαγειρεύω με κάθε ευκαιρία.

Η μαγειρική είναι ταλέντο ή πιστεύεις πως όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε;

Όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε ακόμα κι αν δεν έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις, ακολουθώντας συνταγές και οδηγίες. Το ταλέντο είναι χάρισμα, το οποίο απλά θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη αν ανακαλύψουμε στην πορεία ότι το έχουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS