CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΕλένη Χαρίτωνος - Astral girl: «Τι θα κρατούσα από τη γη;...

Ελένη Χαρίτωνος – Astral girl: «Τι θα κρατούσα από τη γη; Το τι με κάνει άνθρωπο»

Λίγο πριν από την αναχώρησή της για τις εγκαταστάσεις της NASA στο Οχάιο των ΗΠΑ, η 22χρονη αναλογική αστροναύτρια μίλησε στο Down Town για τη σημασία τού να πιστεύεις στα όνειρά σου. Ακόμα και αν αυτά κατοικούν κάπου ανάμεσα στ’ αστέρια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΙΑ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ

Λίγες μέρες πριν από τη μετάβασή σου στις εγκαταστάσεις της NASA, το συνειδητοποιείς καθόλου;

Καθόλου και η αλήθεια είναι ότι πέρασα από μια αρκετά μεγάλη διαδικασία μέχρι να καταλάβω ακριβώς τι γίνεται. Για να φανταστείτε, τις πρώτες μέρες που πληροφορήθηκα ότι έγινα δεκτή στο πρόγραμμα, δεν ήθελα να το πω σε κανέναν, διότι φοβόμουν μήπως μου ξαναστείλουν κάποιο email που να γράφει «Συγνώμη, είχαμε κάνει λάθος». Σκεφτείτε ότι οι γονείς μου δεν ήξεραν καν ότι είχα κάνει αυτή την αίτηση και τους το είπα από κοντά, όταν ήρθα στην Κύπρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το γεγονός ότι άρχισα σιγά-σιγά να το ανακοινώνω στον κύκλο μου και έπειτα σε εσάς, στα media, κάθε φορά με βοηθούσε να το επεξεργάζομαι και να το συνειδητοποιώ περισσότερο, διότι για μένα η συγκεκριμένη ευκαιρία είναι ο τέλειος τρόπος να ξεκινήσω μια καριέρα στον διαστημικό τομέα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ποτέ ότι θα το κατάφερνα τόσο σύντομα.

Τι ακριβώς θα κάνεις στο Glenn Research Center της NASA;

Θα επεξεργάζομαι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αστροναυτών στη Σελήνη. Θα προσπαθήσω να μάθω σε ένα μοντέλο πώς να σκέφτεται, προκειμένου να μπορεί να απαντά με ακρίβεια στις ερωτήσεις των αστροναυτών πάνω σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα επεξεργαστούμε διάφορα σύνολα δεδομένων,  από τις προηγούμενες αποστολές στη Σελήνη, έτσι ώστε να μάθουμε στο μοντέλο να σκέφτεται. Και γι’ αυτό θα είναι ακριβείς και οι απαντήσεις που θα δίνει. Αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για μένα στο να μπορέσω να συνδυάσω τα μαθηματικά με το διάστημα, διότι είναι και το αντικείμενο που θα ακολουθήσω και στο μεταπτυχιακό μου.

Πόσο δύσκολο ήταν να επιλεγείς σε αυτή τη θέση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες αιτήσεις;

Το συγκεκριμένο, είναι ένα από τα πολλά πρότζεκτ που έχει η NASA και τα προσόντα που χρειάζονταν για την αίτηση ήταν να έχεις ως βάση τη στατιστική και τα μαθηματικά, να είσαι εγγεγραμμένος σε πανεπιστήμιο και ιδανικά να έχεις ένα υπόβαθρο στον διαστημικό τομέα. Η αλήθεια είναι ότι όταν έκανα την αίτησή μου, δεν περίμενα να πάρω οποιαδήποτε απάντηση. Τελικά, όχι μόνο διαψεύστηκα, αλλά μου απάντησαν ότι ήμουν μια πολλά υποσχόμενη υποψήφια για τη συγκεκριμένη θέση χάρη στο υπόβαθρο που είχα στον διαστημικό τομέα. Η τιμή που ένιωσα ήταν απερίγραπτη. Ακολούθησε συνέντευξη διάρκειας μίας ώρα, όπου μου παρουσίασαν το πρότζεκτ και μου έκαναν κάποιες πολύ εξειδικευμένες ερωτήσεις πάνω σε τεχνικά θέματα, για να καταλάβουν πώς θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Αν έκριναν ότι δεν μπορούσα να συμβάλω τεχνικά, όσο εντυπωσιακό και να ήταν το βιογραφικό μου, δεν θα μπορούσα να πάρω τη θέση. Απαντήθηκαν οι ερωτήσεις, αλλά εννοείται ότι τελείωσε η συνέντευξη και σκεφτόμουν ότι σίγουρα θα υπήρχαν πολλοί άλλοι υποψήφιοι, που απάντησαν καλύτερα από μένα. Όταν ήρθε στα χέρια μου η θετική απάντηση ήταν ένα συναίσθημα που πρώτη φορά ένιωσα στη ζωή μου.

E3

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις ήδη καταφέρει να τσεκάρεις πολλούς στόχους. Νιώθεις ότι στερήθηκες πράγματα ως παιδί αλλά και ως νεαρή ενήλικας προκειμένου να στοχεύεις τόσο ψηλά;

Είναι αστείο, γιατί αυτό νομίζουν όλοι. Έχω να σας πω, λοιπόν, ότι ήμουν το παιδί που πάντα διάβαζε τα μαθήματά του στο αυτοκίνητο για το Δημοτικό και για τις πρώτες χρονιές του Γυμνασίου, διότι τις υπόλοιπες ώρες μου τις γέμιζα με δραστηριότητες, όπως τένις και πιάνο. Πιο αγαπημένη μου ενασχόληση, όμως, ήταν ο χορός, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγάλη μου αγάπη. Είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο εκφράζομαι και που με κάνει να νιώθω εντελώς απελευθερωμένη. Χόρευα από μικρή όλους τους χορούς, ενώ έκανα προπονήσεις στο αθλητικό λάτιν, για να μπορώ να πηγαίνω σε διαγωνισμούς. Από την άλλη, ήμουν και βιβλιοφάγος, γι’ αυτό και απέκτησα υπερμετρωπία από μικρή. Ειδικά αν ήταν ένα βιβλίο που ήθελα να διαβάσω, το διάβαζα μέσα σε μία μέρα. Επομένως, δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα κομμάτια από την παιδικότητά μου. Αντίθετα, την έζησα και με το παραπάνω.

Ο κόσμος του διαστήματος, πότε θυμάσαι να μπαίνει στη ζωή σου;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρή έκανα συνεχώς τη σκέψη, πώς θα ήταν αν μπορούσα να βλέπω τη γη από κάπου ψηλά; Νομίζω όλο αυτό ξεκίνησε από ταινίες που έβλεπα και από διάφορα άρθρα που διάβαζα μαζί με τη μαμά μου. Πάντα μας άρεσε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας για το διάστημα και να μιλούμε με τις ώρες γι’ αυτό. Η ιδέα του να γίνω μια μέρα αστροναύτης φάνταζε πάντα συναρπαστική. Ένιωθα ότι θα μου έδινε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζω πράγματα, πολύ διαφορετικά από αυτά που έχει να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Πηγαίνοντας για σπουδές μαθηματικών στη Γλασκόβη, άρχισα να ψάχνω τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να συνδυάσω τις σπουδές μου με τον διαστημικό τομέα. Με έκπληξη ανακάλυψα πως τα πράγματα που παλιά μού φαίνονταν εξωπραγματικά, άρχιζαν να γίνονται πραγματικότητα. Συνειδητοποίησα πως είναι στο δικό μου χέρι το αν θα καταφέρω κάτι ή όχι. Πως τίποτα δεν είναι απίθανο και πως με σκληρή δουλειά όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να τα πιστέψεις.

Πόσο υποστηρικτικό ήταν το περιβάλλον που είχες γύρω σου;

Απόλυτα υποστηρικτικό. Η οικογένειά μου, είναι το παντοτινό μου στήριγμα σε ό,τι κάνω. Οι γονείς μου πάντα με ενθάρρυναν να κάνω τα πράγματα που θέλω, όχι μόνο σε σχέση με τα διαστημικά μου ενδιαφέροντα, αλλά γενικότερα. Το ότι κυνήγησα αυτό το όνειρο με τόσο πάθος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικογένειά μου, διότι είχα πάντα πολύ καλά παραδείγματα. Οι γονείς μας πάντα μάς ενθάρρυναν να ακολουθούμε τα όνειρά μας, όσο εξωπραγματικά και αν ακούγονται στους γύρω μας.

Σε σχέση με τους γύρω σου, ποιο ήταν το πιο περίεργο σχόλιο που δέχτηκες όταν είπες «θα γίνω αστροναύτης»;

Γενικά μεταξύ φίλων είμαι πάντα το καρτούν της παρέας. Κάθε φορά που έλεγα κάτι τέτοιο, θυμάμαι που μας έπιανε το γέλιο, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το εννοούσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που είχα πάντα στην οθόνη του κινητού μου μια φωτογραφία της γης τραβηγμένη απ’ το φεγγάρι. Την έδειχνα στους φίλους μου και τους έλεγα «αυτή τη φωτογραφία θα τραβήξω κι εγώ σε λίγα χρόνια». Όπως ήταν αναμενόμενο, η κουβέντα κατέληγε πάντα σε γέλια. Περνώντας τα χρόνια και όταν πια μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, οι φίλοι μου τα έχασαν, γιατί κατάλαβαν ότι δεν ήταν πια «αστείο».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια γυναίκα της χώρας μας να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο όνειρο;

Η εποχή που ο διαστημικός τομέας ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενος, θεωρώ πως έχει παρέλθει στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλώντας για τη δική μου περίπτωση, θα σας πω ότι η δυσκολία που αντιμετώπισα δεν είχε να κάνει με το φύλο, αλλά με την ηλικία μου. Σε μερικές συναντήσεις που είχα, υπήρχαν άτομα που μου έδειξαν ότι δεν με έπαιρναν στα σοβαρά και με έκαναν να αισθάνομαι άσχημα. Ήταν αρκετά προσβλητικές αυτές οι συμπεριφορές, διότι προφανώς οι ίδιοι ένιωθαν περίεργα που κάποιος πιο μικρός έκανε κάτι τέτοιο. Η δική μου αντίδραση σε όλο αυτό, ήταν να παραμείνω συγκεντρωμένη στον στόχο μου και να αποδείξω με τις πράξεις μου την αξία μου.

E4

Για σένα γιατί είναι τόσο σημαντικό το να γίνεις η πρώτη Κύπρια αστροναύτης;

Το σημαντικό για μένα δεν είναι το να γίνω η πρώτη, αλλά το να γίνω αστροναύτης. Αυτό το μήνυμα είναι που θέλω να στείλω και στους νέους της πατρίδας μου που θέλουν να ασχοληθούν με το διάστημα. Θέλω να ανοίξω με το παράδειγμά μου τις πόρτες σε όλους τους νέους της Κύπρου. Νιώθω ότι η ώρα που θα γίνει η χώρα μας διαστημική, πρέπει να είναι τώρα και γι’ αυτό δουλεύω και τόσο σκληρά. Θέλω να ετοιμάσω μια βάση, πάνω στην οποία θα μπορούν να πατήσουν και οι υπόλοιποι νέοι.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος, για να καταφέρει να ταξιδέψει σε μια αποστολή εκτός γης;

Εξαρτάται από τα ζητούμενα της κάθε αποστολής. Πρώτα ξεκινούμε από την ειδικότητα του αστροναύτη και έπειτα από τις δεξιότητες που έχει πέρα από αυτή. Ένας που είναι για παράδειγμα πολύ καλός μαθηματικός αλλά δεν μπορεί να κάνει, για παράδειγμα, multitasking, ή δεν έχει τα χαρακτηριστικά του αστροναύτη όπως είναι η φυσική κατάσταση, δεν μπορεί να συμμετέχει. Οι αστροναύτες πρέπει να είναι άριστοι σε όλα επίπεδα. Γι’ αυτό και οι αναλογικές αποστολές, όπως αυτή στην οποία συμμετείχα, θεωρούνται καθοριστικές, διότι σου δίνουν τη δυνατότητα να ζεις παρόμοιες συνθήκες με αυτές που ζουν οι αστροναύτες.

Πώς ονειρεύεσαι τη γη από ψηλά;

Το να δω τη γη από μακριά παίζει καθημερινά σε επανάληψη μέσα στο μυαλό μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω δημιουργήσει μια εικόνα και από τα πράγματα που βλέπω στο ίντερνετ, είναι σαν ξέρω από τώρα το συναίσθημα που θα έχω όταν το ζήσω. Έχω μεγάλες προσδοκίες.

Τι σημαίνει για σένα το διάστημα;

Για μένα το διάστημα είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Μπορούμε να αντλήσουμε πάρα πολλές γνώσεις από την ιστορία του και να δημιουργήσουμε πάρα πολλές νέες εμπειρίες στο παρόν και στο μέλλον. Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορούμε να ανακαλύψουμε εκεί έξω, αλλά και το πόσες ευκαιρίες μπορεί να μας δώσει επαγγελματικά μια τέτοια ενασχόληση. Είναι ένας τομέας για όλους.

Αν θα μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον δικό μας πλανήτη, τι θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να δώσω στέγη και φαγητό σε όλους τους ανθρώπους, για να έχουν τουλάχιστον όλοι τα ίδια βασικά αγαθά που χρειάζονται για να ζουν αξιοπρεπώς. Σε σχέση με το περιβάλλον, θα έλεγα ότι, όπως εκτίμησα το κάθε λεπτό εκείνων των 19 ημερών στον σταθμό και όπως αντιμετώπιζα με θετικότητα την κάθε κατάσταση που συνέβαινε, θα ήθελα να μπορώ να δώσω σε όλους αυτή την αισιόδοξη αντιμετώπιση απέναντι στον πλανήτη. Να υπάρχει μια ευγένεια, μια εκτίμηση για το πού είμαστε και το πού βρισκόμαστε.

Η ενασχόλησή σου με το συγκεκριμένο αντικείμενο ποια φιλοσοφία ζωής σε βοήθησε να αναπτύξεις;

Τη φιλοσοφία του ότι οτιδήποτε κάνω στη ζωή μου είναι χρήσιμο. Οποιαδήποτε γνώση αντλήσω, οποιοδήποτε άτομο γνωρίσω, να το αξιοποιώ θετικά. Ο τομέας αυτός θα έλεγα ότι μου δημιούργησε μια πιο θετική προσέγγιση προς τη ζωή γενικότερα.

Έχεις ονειρευτεί τη ζωή σου εκτός γης για πάντα;

Πολλές φορές. Φαντάστηκα τον εαυτό μου να ζει είτε στη Σελήνη είτε στον Άρη και έχω διάφορα σενάρια για το τι θα έκανα αν συνέβαινε το ένα ή το άλλο εκεί. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείς να δημιουργήσεις έναν πολιτισμό σε ένα άλλο πλανητικό σώμα και γι’ αυτό συζητιούνται πολλά πράγματα.

Τι από τα γήινα που ξέρεις, θα έπαιρνες μαζί σου σε έναν άλλο πλανήτη; Τι θα χρειαζόταν για να κτιστεί ένας κόσμος από την αρχή;

Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως ανθρωπότητα σε ένα άλλο πλανητικό σώμα, εξαρτάται από την αλληλεγγύη του ενός προς τον άλλο. Η επικοινωνία και οι ποιοτικές εμπειρίες που αποκομίζεις από μια ομάδα είναι αυτά που χρειάζεσαι για να χτίσεις κάτι με γερά θεμέλια. Ένα μυαλό δεν θα σε πάει τόσο μπροστά όσο δέκα μυαλά. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, άρα η εκτίμηση, η υποστήριξη, η επικοινωνία και το συναίσθημα είναι μερικές από τις βασικές ποιότητες που μπορούν να σε πάρουν μπροστά. Τι θα κρατούσα από τη γη; Το τι με κάνει άνθρωπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΤΤΗΣ

STYLING: SHONA MUIR

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (ILONA MAKE UP TEAM BY INGLOT)

E2

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS