CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΟ Μαρίνος Νομικός και ο Ονούφριος Σωκράτους μιλάνε για το ευ ζην...

Ο Μαρίνος Νομικός και ο Ονούφριος Σωκράτους μιλάνε για το ευ ζην του σύγχρονου άντρα

Της  Τώνιας Σταυρινού

Οι δυο δημοσιογράφοι του ραδιοσταθμού Active 107.4 & 102.5 fm μοιράζονται μαζί μας tips και μυστικά για καλή ζωή, ευεξία και ευ ζην. Ο Μαρίνος Νομικός και ο Ονούφριος Σωκράτους είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ακόμη και το πιο βεβαρημένο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να χωρέσει υγιεινή διατροφή και άσκηση σε καθημερινή βάση.

Ο Ονούφριος είναι η πρώτη φωνή που ακούνε οι ακροατές του Active 107.4 & 102.5 fm. Η εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα» ξεκινάει στις 6:00 με φιλοξενούμενους τους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας και σχόλια για την ειδησιογραφία της ημέρας. Στις 7:30, μετά το αθλητικό ζέσταμα με τον Πανίκο Θεοδοσίου,η σκυτάλη παραδίδεται στους Activistas, τον Μαρίνο Νομικό και τη Μαρία Ονησιφόρου. Από τις 8:00 μέχρι τις 10:00 σχολιάζουν, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλο, με χιούμορ και πικάντικη διάθεση.

Πώς είναι η εμπειρία σας μέχρι στιγμής από τον ACTIVE; Είχατε ξανακάνει ραδιόφωνο;

Μαρίνος: Ξεκίνησα από το ραδιόφωνο (πίσω στο 1996!) όμως γρήγορα μεταπήδησα και έμεινα στα έντυπα. Πρώτη φορά κάνω καθημερινή εκπομπή και ομολογώ πως η εμπειρία είναι κάπως «γιατί διάολε δεν το έκανα νωρίτερα;»

Ονούφριος: Είναι κάτι νέο για μένα προσωπικά. Δεν είχα ξανακάνει ραδιόφωνο σ’ αυτή τη μορφή και άρχισε να μου κολλάει το μικρόβιο του πρωινού. Το ραδιόφωνο που προσφέρει μία νέα τύπου αμεσότητα, μπορώ να πω.

Η δημοσιογραφία είναι στα επαγγέλματα με πολύ υψηλό ρίσκο για προβλήματα υγείας. Είναι ένα από τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα και η πίεση του χρόνου δεν αφήνει το ελεύθερο για διατροφή και γυμναστήριο. Εσείς πώς το πετύχατε αυτό;

Μαρίνος: Ποτέ δεν θα έχεις χρόνο, οπότε αναγκαστικά δημιουργείς. Όλα τ’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ονούφριος: Δεν είναι πάντα εύκολο. Βάζεις προτεραιότητες και ιεραρχείς τα σημαντικά. Για μένα όσο απαραίτητο είναι να γυμνάζω το μυαλό, τόσο απαραίτητη θεωρώ και τη σωματική εκγύμναση. Μπορώ να σου πω ότι ακριβώς επειδή η δημοσιογραφία απορροφά τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου σου και το άγχος κάποιες φορές μπορεί να σε καταβάλει, η γυμναστική ίσως είναι ο μόνος τρόπος φυσικής εκτόνωσής του. Καθαρίζει το μυαλό και σε βοηθάει να σκέφτεσαι καλύτερα.

Ονούφριε ήσουνα πάντα fit. Είσαι το ζωντανό παράδειγμα για τη σημασία της πρόληψης. Είχες πάντα στο μυαλό σου τη διατήρηση του βάρους σου;

Από παιδί, είχα θέμα με το βάρος μέχρι το γυμνάσιο, έτσι άρχισα σιγά – σιγά να αναζητώ τρόπους βελτίωσης της εικόνας μου και επειδή εκ φύσεως είχα πάντοτε πολλή ενέργεια, άρχισα να την εκτονώνω μέσα από την άσκηση. Σε συνδυασμό με μυστικά διατροφής που αναζητούσα μέσα από βιβλία, αλλά και συμβουλές πιο έμπειρων από μένα, αντιλήφθηκα σιγά – σιγά πώς λειτουργεί το σώμα μου και ποια είδη άσκησηςμούταιριάζουν. Δεν αποδίδουμε όλοι με το ίδιο πρόγραμμα εκγύμνασης. Εντοπίζεις τα δυνατά σημεία του σώματος και του μεταβολισμού σου και χτίζεις.

Για σένα Μαρίνο τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Ξεκίνησες με πολλά κιλά για να φτάσεις εδώ. Πώς έγινε αυτό;

Μαρίνος:Ξύπνησα μια μέρα 40 χρονών, 120 κιλά και καθοδόν για καρδιακό. Είπα πως είναι η τελευταία μου ευκαιρία ν’ αλλάξω δραστικά τη ζωή και την εμφάνισή μου. Γράφτηκα αμέσως στο γυμναστήριο και το έραψα από την πρώτη κιόλας μέρα. Μέσα σε εφτά μήνες έχασα 40 κιλά, έπεσα από το XXL στο medium/small και ανακάλυψα μυς που ούτε καν γνώριζα ότι είχα.

Χρειάστηκε να αλλάξεις εντελώς τρόπο σκέψης γύρω από το φαγητό;

Φυσικά. Μικρές μερίδες, τακτά γεύματα και κομμένες οι μαλακίες (ή περιορισμένες τουλάχιστον).

Δεν βασανίζεσαι; Δεν μπαίνεις σε πειρασμό;

Εννοείται. Όμως σε αντίθεση με τους ασκητές εγώ υποκύπτω πού και πού

Πώς είναι μια τυπική σου μέρα, μια τυπική εβδομάδα, διατροφικά;

Καλό πρωινό, σνακ, ελαφρύ μεσημεριανό, σνακ πρωτεΐνης το απόγευμα πριν το γυμναστήριο, πρωτεΐνη μετά, βραδινό χωρίς υπερβολές. Κρέας κυρίως με σαλάτα, ζυμαρικά μια φορά τη βδομάδα, διάφορες σαλάτες, φρούτα λαχανικά και ψάρι. Γλυκό μια-δυο φορές την εβδομάδα και όχι μεγάλο κομμάτι.

Και ποιο είναι το πρόγραμμα εκγύμνασής σου;

Ένας συνδυασμός αερόβιας γυμναστικής και άσκησης με βάρη, πέντε με έξι φορές την εβδομάδα, ακόμα και τις αργίες.

Πόσο και πώς άλλαξε η ζωή σου μετά την απώλεια κιλών;

Δεν είναι μόνο η απώλεια κιλών, τα οφέλη από το συνδυασμό διατροφής και γυμναστικής είναι πολλαπλά. Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη ψυχολογία, αυξημένη λίμπιντο, περισσότερες αντοχές. Πριν δεν μπορούσα να τρέξω λίγα μέτρα ή να ανέβω σκάλες χωρίς να φτύσω το πνευμόνι, είχα ταραγμένο ύπνο, μόνιμη δυσφορία, φούσκωμα, μεταπτώσεις της διάθεσης και εφιαλτικές καούρες από την παλινδρόμηση. Τα σκέφτομαι και λέω ποτέ ξανά, δεν επιστρέφω εκεί. Έτσι και το βάλεις στο πρόγραμμα μετά δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτό…

Έχεις περάσει και στην οικογένειά σου αυτό τον τρόπο ζωής; Ιδιαίτερα στην κόρη σου;

Η Νάγια είναι επτάμισι χρονών και σ’ αυτή την ηλικία το παιδί είναι επιρρεπές στην παχυσαρκία. Λένε πως τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από αυτά που κάνει ο γονέας παρά από αυτά που λέει, οπότε κι εκείνη έχει μπει στο τριπάκι να προσέχει τη διατροφή της και να γυμνάζεται όσο μπορεί. Χωρίς να υπερβάλλει βέβαια, καθώς παραμένει παιδί και μέρος της παιδικής ηλικίας είναι να γίνεσαι χάλια τρώγοντας μακαρόνια με κέτσαπ και τυρί ή ένα παγωτό.

Ονούφριε, πόσα χρόνια γυμνάζεσαι και ποια είδη άσκησης προτιμάς;

Έχω κάνει και διαλείμματα μη νομίζεις. Σοβαρά γυμνάζομαι εδώ και 17 χρόνια. Προτιμώ το είδος της άσκησης που φτιάχνω εγώ για μένα. Βρίσκω νέες μεθόδους και γνώσεις σε θέματα γυμναστικής και ανάλογα αλλάζω το πρόγραμμά μου αξιολογώντας στην πορεία εάν αυτό που επέλεξα, βελτιώνει ή όχι το σώμα και τη διάθεσή μου.

Πώς είναι η διατροφή σου; Τι επιλογές κάνεις σε μια συνηθισμένη μέρα;

Τρώω αρκετό κοτόπουλο και ψαρικά. Αποφεύγω τις σάλτσες ή τουλάχιστον τις βαριές, σε μία απλή μακαρονάδα με βάση ντομάτας. Παίρνω υδατάνθρακες από το ρύζι και κυρίως μαύρα μακαρόνια. Λαχανικά και σαλάτες, αλλά μη νομίζεις κάνω και τις ατασθαλίες μου, πολύ πιο συχνά από παλιότερα. Όταν δω ότι το παράκανα, έχω τον τρόπο να επανέλθω.

Υπάρχει κάποιο διατροφικό μυστικό, κάποιο τρικ για να μην παίρνεις κιλά και να μην αισθάνεσαι στέρηση;

Ναι αν νιώσω ότι στερούμαι θα φάω ό,τι επιθυμήσω. Ξυπνάς το μεταβολισμό σου με απαγορευμένες τροφές, φτάνει να μην το παρακάνεις. Εάν πάλι είμαι σε αυστηρό πρόγραμμα διατροφής για το καλοκαίρι, πίνω πολλά υγρά για να νιώθω το αίσθημα κορεσμού.

Ποια είναι η σχέση σου με τα συμπληρώματα διατροφής;

Σήμερα καμία, παίρνω φυσικά συμπληρώματα μέσα από τροφές και βιολογικά συμπληρώματα, όπως η σπιρουλίνα.

Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε με τίποτα να στερηθείτε;

Μαρίνος: Κρέπα με νουτέλα και μπανάνα. Έστω μια φορά το μήνα. Αλλιώς δεν την παλεύω.

Ονούφριος:Δεν μπορώ μέσα στην εβδομάδα να μη φάω γλυκό. Είναι το δώρο μου στον εαυτό μου για όσα τον υποβάλλω, σωματικά και πνευματικά.

Πέρα από δουλειά και γυμναστήριο, με τι ασχολείστε, πώς ξεδίνετε και πώς χαλαρώνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;

Μαρίνος:Πολλές ταινίες, πολλές σειρές, πολύ διάβασμα και φυσικά ατέλειωτο τρολάρισμα στα socialmedia.

Ονούφριος: Προσπαθώ να βλέπω τους φίλους μου και την οικογένειά μου, να πηγαίνουμε για φαγητό, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Αν είναι καλός ο καιρός άντε και μία μονοήμερη εκδρομή!

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά

Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS