ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΠαναγιώτης Άγγονας: Ο 29χρονος Κύπριος υποψήφιος για εθελοντής της χρονιάς

Παναγιώτης Άγγονας: Ο 29χρονος Κύπριος υποψήφιος για εθελοντής της χρονιάς

O Παναγιώτης Άγγονας είναι ένας 29χρονος Κύπριος, ο οποίος πολύ περήφανα εκπροσωπεί το νησί μας φέτος στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Εθελοντή της Χρονιάς.

Από την Μαρία Πορφυρίου

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό, σπουδάζει στην Κέρκυρα όπου εκεί ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στην μετάφραση και τώρα κάνει το δεύτερο του πτυχίο στην διερμηνεία. Ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί και με τον εθελοντισμό ενώ ταξίδεψε στην Γκάνα όπου με την θετική ενέργεια και τις γνώσεις που έχει, δίδασκε εκεί τα παιδιά. Ο Παναγιώτης εκτέλεσε σημαντικό έργο κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Γκάνα, αφού παράλληλα μάζευε χρήματα για τα παιδιά.

Αυτό υπήρξε και το κλειδί της υποψηφιότητας του ανάμεσα σε 1000 εθελοντές.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Όλα ξεκίνησαν όταν χάσαμε ένα θείο της μητέρας μου ο οποίος είχε βοηθήσει πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα όσο ήταν εν ζωή. Αυτός ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης μου. 

Πως αποφάσισες να ταξιδέψεις στην Γκάνα και γιατί επέλεξες αυτό τον προορισμό;

Αρχικά έψαχνα να ταξιδέψω στην Κένυα, αλλά τον Νοέμβριο που ήθελα να πάω εγώ, τα σχολεία τους είναι κλειστά και αφού ήθελα να συμμετέχω στο πρόγραμμα ως εθελοντής δάσκαλος, έπρεπε να βρω άλλο προορισμό. Ο οργανισμός IVHQ με τον οποίο ταξίδεψα προσφέρει πολλά προγράμματα εθελοντισμού σε πολλές χώρες. Επέλεξα την Γκάνα γιατί απ’όλες τις κριτικές που διάβασα η Γκάνα φαινόταν να είναι η πιο ασφαλής χώρα της Δυτικής Αφρικής και με τον πιο φιλόξενο κόσμο, πράγμα που αποδείχθηκε 100% αληθές. 

Τι έκανες εκεί; Ποια ήταν η καθημερινότητα σου;

Έμενα σε ένα σχετικά απομονωμένο χωριό της Ανατολικής Γκάνα και η καθημερινότητα μου ήταν πολύ απλή. Ξυπνούσα το πρωί γύρω στις 6:30-7:00, πλενόμουνα, έτρωγα πρωινό που μας παρείχε ο οργανισμός και πήγαινα στο σχολείο (το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 2 λεπτών με τα πόδια) γύρω στις 7:45. Είχα επιλέξει να διδάσκω την Β’ Δημοτικού του σχολείου κυρίως Αγγλικά αν και βοήθησα και στη διδασκαλία των Γαλλικών στις πιο μεγάλες τάξεις. Το μεσημέρι γύρω στις 14:00 γυρνούσα στο σπίτι των εθελοντών, έτρωγα μεσημεριανό και την υπόλοιπη μέρα την είχα ελεύθερη. Την περνούσαμε, όμως, παίζοντας και διασκεδάζοντας με τα παιδιά του χωριού. 

Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Δεν μπορώ να επιλέξω μία μόνο εμπειρία η αλήθεια είναι, αλλά σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ την εκδρομή που πήγαμε με τα παιδιά του σχολείου 2 μέρες πριν φύγω από τη Γκάνα. Ήταν το προσωπικό μου δώρο προς την κοινότητα. Ταξιδέψαμε σε ένα τροπικό δάσος στο οποίο βρίσκονται οι καταρράκτες Boti Falls. Το βλέμμα των παιδιών και τα χαμόγελα τους όταν φτάσαμε εκεί θα είναι για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου. 

Ποια η σχέση σου με τους μαθητές; Υπήρξε κάποιος μαθητής με τον οποίο ήρθες πιο κοντά και γιατί;

Στους μαθητές μου συστήθηκα ως Pan γιατί το Παναγιώτης τους ήταν δύσκολο να το προφέρουν. Με φώναζαν, όμως, Sir Pan δείχνοντας έτσι τον σεβασμό τους προς τον δάσκαλο τους. Είχαμε μια πολύ καλή και φιλική σχέση και προσπάθησα να κάνω το μάθημα όσο πιο απλό και διασκεδαστικό μπορούσα για να τους κινήσω το ενδιαφέρον. Από την τάξη που δίδασκα δεν μπορώ να επιλέξω σίγουρα μόνο ένα παιδί, τους έχω όλους μέσα στην καρδιά μου. Όταν, με το καλό, ξαναπάω θα επιλέξω σίγουρα να διδάξω την Γ’ Δημοτικού για να έχω να κάνω με τα ίδια παιδιά. Ο δεσμός που δημιουργήσαμε είναι πολύ δυνατός. 

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα με την επιστροφή σου από το ταξίδι;

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν ένα καυτό μπάνιο. Το μόνο που στερήθηκα όσο ήμουνα εκεί ήταν το τρεχούμενο νερό. Μπάνιο κάναμε γεμίζοντας κουβάδες από την βρύση, αν και πιστέψτε με στην δεύτερη, τρίτη φορά το συνηθίζεις και το διασκεδάζεις κιόλας. 

Πως προέκυψε η πρόταση για τον διαγωνισμό;

 Επιλέχθηκα ανάμεσα σε πάνω από 1000 υποψήφιους από πάνω από 100 χώρες και πραγματικά νιώθω τεράστια τιμή και δέος που βρίσκομαι στους top 9 για την ανάδειξη του Εθελοντή της Χρονιάς. Αυτό που βοήθησε στο να με επιλέξουνε ήταν το γεγονός ότι όσο βρισκόμουνα στη Γκάνα, ανέλαβα να μαζέψω δωρεές από Κύπρο και Ελλάδα για τις ανάγκες της κοινότητας. Μαζεύτηκε το ποσό των 3000€ και δόθηκε προς φαγητό για τις οικογένειες του χωριού και δώρα για τα παιδιά του σχολείου για τα Χριστούγεννα. Δώσαμε σε κάθε παιδί καινούργια στολή για το σχολείο, καινούργια παπούτσια, γραφική ύλη, παιχνιδάκια, γλυκά κ.ά. 

Τι είναι αυτό που σε κάνει φαβορί;

Στις 2 πρώτες θέσεις αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εγώ και μια κοπέλα από τη Βενεζουέλα. Προφανώς και οι 2 αξίζουμε να κερδίσουμε έχοντας βοηθήσει ο καθένας με τον τρόπο του τον κόσμο. Αυτό που με κάνει φαβορί, αν και μου φαίνεται αστεία η λέξη φαβορί, είναι η αμέριστη καθημερινή στήριξη που έχω από την οικογένεια και τους φίλους μου από Κύπρο και Ελλάδα. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου. 

Τι θα γίνει σε περίπτωση που νικήσεις;

Ο νικητής του διαγωνισμού δεν κερδίζει κάποιο χρηματικό έπαθλο. Κερδίζει αεροπορικά εισιτήρια και 2 εβδομάδες δωρεάν διαμονή σε όποιο πρόγραμμα του οργανισμού θέλει. Προφανώς, εγώ θα το χρησιμοποιήσω για να πάω να ξαναδώ τα παιδιά μου στη Γκάνα, που μου έλειψαν τόσο πολύ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε στον κόσμο που θέλει να με στηρίξει (και τους ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων) ότι η ψήφος σας πρέπει να πιστοποιείται μέσω Facebook (Verify your vote with Facebook) πριν συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και επίσης, ότι μπορείτε να ψηφίζετε ανά 24 ώρες μέχρι και την Παρασκευή 31/1 αργά το βράδυ. 

Αν θες και εσύ να στηρίξεις τον Παναγιώτη σε αυτή την προσπάθεια μπορείς να ψηφίζεις πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS