CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΠάολα Παπακώστα: Ψάχνω παντού την αυθεντικότητα

Πάολα Παπακώστα: Ψάχνω παντού την αυθεντικότητα

Ηλιοβασίλεμα στην Πάφο, πεζοπορία στο Κάβο Γκρέκο, ποδηλασία στο Τρόοδος, κολύμπι στον Παχύαμμο, wine tasting στα Κρασοχώρια, πικ νικ στην Αγία Μαρία Ξυλιάτου… Η Κύπρος είναι πανέμορφη αυτή την εποχή και η Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé  κάνει κάθε διαδρομή μία ασύγκριτη εμπειρία.  Η Πάολα Παπακώστα απολαμβάνει την οδήγηση και μέσω της ιστοσελίδας Cypriot And Proud, σημειώνει στον χάρτη τα καλύτερα σημεία για φαγητό, ποτό και εξορμήσεις εκτός πόλης.

Από την Τώνια Σταυρινού  Φωτό: Δημήτρης Βαττής  Styling: Shona Muir

H εποχή είναι ιδανική για road trips και νέες διαδρομές, διαδρομές μοναδικές, παρέα με τη Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé… Με ανοικτά τα παράθυρα και το αγαπημένο μας play list στα ηχεία, απολαμβάνουμε το κυπριακό τοπίο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Η Πάολα Παπακώστα διαχειρίζεται μια από τις πιο επιδραστικές σελίδες για φαγητό, ποτό, εξόδους και ταξίδια, σαν συλλέκτρια στιγμών που μας δίνουν λόγους να αισθανόμαστε προνομιούχοι που ζούμε σε αυτό το νησί. Ως άνθρωπος της εποχής της και γυναίκα που κοιτάει πέρα από τα στερεότυπα, ακολουθεί το προσωπικό της όραμα σε ό,τι κι αν κάνει. Σε αυτές τις αξίες βασίζεται και η νέα στρατηγική της Porsche η οποία έμπρακτα στηρίζει τις γυναίκες και τα όνειρά τους, μέσω του προγράμματος «SHIFT Project». Αντλώντας έμπνευση από όλες τις γυναίκες που διευρύνουν τους ορίζοντες μέσα από το έργο τους, αφήνουμε τον αέρα της αλλαγής να μπαίνει από τα ανοικτά παράθυρα. Μια νέα διαδρομή -και μια νέα εποχή- ξεκινάει.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου διαδρομές; Τι προτείνεις;

Πάντα εξαρτάται από τη διάθεση και τη μέρα. Από τη Λεμεσό προς το Τρόοδος η διαδρομή είναι καταπληκτική. Κάθε εποχή τα χρώματα αλλάζουν όπως και κάθε ώρα της ημέρας, με το τοπίο σε όλη τη διαδρομή να φαίνεται διαφορετικό. Για πιο κοντινές εξορμήσεις πηγαίνουμε πολύ συχνά στο Ακρωτήρι πίσω από τις Βρετανικές Βάσεις όπου υπάρχει ένα σκηνικό με αμμόλοφους και kite-surfers που δεν θα πιστεύεις πως βρίσκεται στη Λεμεσό. Προς το καλοκαίρι ξεκινούν και τα ταξίδια προς την Πάφο, από το Βουνί Παναγιάς μέχρι το Λατσί, την Αργάκα και τον Πωμό, με κατάληξη τον Πύργο. Μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην Κύπρο.

Paola1 1

Υπάρχουν ακόμη κρυμμένες ομορφιές που δεν τις γνωρίζουμε;

Πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερη εξερεύνηση! Προσωπικά, σε κάθε εξόρμηση ανακαλύπτω πάντα κάτι καινούριο και αρκετά συχνά αναφωνώ «πού να ξέραμε ότι υπάρχουν τέτοια μέρη». Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε επισκεφθεί κάθε χωριό, κάθε επαρχίας, κάθε παραλία και κάθε διαδρομή στην οροσειρά του Τροόδους ή του Δάσους Πάφου. Κάθε Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία για να το κάνουμε!

Πιστεύεις ότι αγαπούμε και νοιαζόμαστε αρκετά για τον τόπο μας;

Δυστυχώς, ως σύνολο, πιστεύω πως όχι. Κι είναι ξεκάθαρο αυτό αν οδηγήσει κανείς γύρω από τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου και μετέπειτα επισκεφτεί τα ανάλογα στην Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού. Η οργάνωση, η καθοδήγηση και η αυστηρότητα στην πολεοδομία είναι αυτό που μας λείπει και δημιουργεί αυτή την αισθητική ασυδοσία σε διάφορες περιοχές. Όπως και να’ χει, πολλά χωριά και πολλά μέρη έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την παράδοση και είναι πραγματικά χαρά να τα επισκέπτεσαι.

Paola2

Σήμερα υπάρχει μια παγκόσμια ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Πόσο σημαντικές είναι οι επιλογές που κάνουμε;

Οι επιλογές του κάθε ενός από μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα αν δεν αγοραστεί ποτέ το πλαστικό δεν θα χρειαστεί να ανακυκλωθεί. Από εκεί και πέρα, το πόσο κρέας καταναλώνουμε, τι αυτοκίνητο οδηγούμε, πόσο χρησιμοποιούμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας στα σπίτια μας, κατά πόσο στρεφόμαστε σε τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας και υποστηρίζουμε ως αγοραστές τις καλές πρακτικές για το κλίμα, συνθέτουν μια εικόνα που επιστρέφει στο περιβάλλον.

Αυτό πώς μεταφράζεται στο θέμα του φαγητού, της εξόδου, του ταξιδιού;

Το πιο σημαντικό είναι να γίνει καθημερινότητα και όχι κάτι προσωρινό. Με το να ανακυκλώσω ένα πλαστικό δοχείο μια φορά, ή να πάρω το λεωφορείο μία φορά δεν έρχεται η αλλαγή. Το ζητούμενο είναι να εντάξω την αλλαγή στη ζωή μου εξ αρχής. Η κατάργηση των πλαστικών σακουλιών για παράδειγμα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή, όπως και η υποχρεωτική χρήση εναλλακτικής ενέργειας σε μερικούς τομείς.

Paola3

Μπορεί κανείς να είναι περιβαλλοντικά «ηθικός» χωρίς να κάνει εκπτώσεις στις απολαύσεις και τον τρόπο ζωής του;

Με προσπάθεια, προσαρμογή, αλλά και καθοδήγηση νομίζω πως είναι εφικτό. Δεν είναι ανάγκη να επιλέγουμε το 100% ή τίποτα. Είναι σημαντικό ακόμη και να καταφέρουμε να μειώσουμε προϊόντα επιβλαβή για τα κλίμα. Αν για παράδειγμα καταφέρναμε όλοι μας να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος στο μισό θα έκανε μεγάλη διαφορά. Προσωπικά είμαι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη πια στο τι τρώω. Έχω μειώσει πάρα πολύ το κρέας και τα γαλακτοκομικά και πάντα ελέγχω την συσκευασία για βιώσιμα υλικά.

Το Cypriot & Proud έχει πλέον πάρει ένα προσανατολισμό προς το φαγητό. Στην μετά πανδημίας εποχή θα σε δούμε ξανά έξω να παίρνεις τους δρόμους και τα χωριά;

Βεβαίως ήδη έχω αρχίσει. Βρίσκω τον εαυτό μου να επαναλαμβάνω μέρη που λατρεύω αλλά πάντα έχω ανάγκη και τα καινούρια.

Paola4

Πώς ξεκίνησε η σελίδα σου;

Ήταν ένα χόμπι… Άρχισα πριν από δέκα χρόνια περίπου γράφοντας κριτικές για εστιατόρια σε όλη την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια μπήκε στο πλάνο και το Instagram το οποίο πλέον είναι η κύρια πηγή views για μια ιστοσελίδα. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και η μαγειρική και οι προτάσεις συνταγών στη σελίδα μου αλλά η φιλοσοφία δεν έχει αλλάξει. Στα ποστ μαγειρικής μπορεί να σκέφτομαι περισσότερο ως μαμά, προτείνοντας εκτός από τις αγαπημένες μου συνταγές και ορισμένες λίγο πιο υγιεινές χωρίς όμως συμβιβασμό στη γεύση. Στις παρουσιάσεις εστιατορίων όμως δεν άλλαξε τίποτα. Τα κριτήρια μου είναι η γεύση, η πρωτοτυπία, η ποιότητα, η ευρηματικότητα, η εξειδίκευση και η αυθεντικότητα. Δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου οι απαιτήσεις μου. Και για να διαφημίσω ένα προϊόν θα πρέπει να το πιστεύω πραγματικά. Έχω αρνηθεί να διαφημίσω προϊόν που δεν με ικανοποίησε η γεύση του γιατί ένιωσα ότι εκεί διακυβεύεται η αξιοπιστία μου.

Υπάρχουν κάποιες νέες ιδέες που συζητάς και πράγματα που προγραμματίζεις επαγγελματικά;

Ναι και θα τα μάθετε σύντομα! Πάντα γύρω από το φαγητό, την εξερεύνηση και τα ταξίδια.

Ποια θα έλεγες ότι είναι η νέα τάση στη γαστρονομία;

Το Street food είναι μια πολύ διαδεδομένη τάση. Όπως και το φαγητό εκτός των μεγάλων παγκόσμιων ονομάτων της βιομηχανοποίησης και το νόστιμο φαγητό που είναι φτιαγμένο με υλικά που αναγνωρίζουμε στο πίσω μέρος του κουτιού! Όνειρο ή μάλλον ευχή μου είναι να αγοράζω φαγητό από το σουπερμάρκετ χωρίς τεχνητά συστατικά, ή «φαγητό φτιαγμένο στο εργοστάσιο» όπως λέω στα παιδιά μου.

Εσύ προσωπικά θα προτιμούσες να σου κάνουν δώρο ένα πίκνικ στη φύση με σπιτικά εδέσματα ή ένα δείπνο σε ένα βραβευμένο εστιατόριο;

Θα τα εκτιμούσα και τα δύο σε διαφορετικές φάσεις.

Υπάρχει κάποια πολυτέλεια που δεν θα μπορούσες να αποχωριστείς;

Τα ταξίδια αλλά όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία θέλουμε δεν θέλουμε έχουμε κάνει διάλειμμα!

Και ποια ταξίδια ονειρεύεσαι;

Θέλω πολύ να πάω στην Αργεντινή γιατί συνδυάζει το καλό φαγητό με το καλό κρασί, την  ωραία ζωή του δρόμου και προσφέρει πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Θέλω όμως πολύ να πάω και Ιαπωνία για το φαγητό και την διαφορετικότητα.

Τι ψάχνεις σε κάθε προορισμό;

Αυθεντικότητα. Προτιμώ τα μέρη που είναι αληθινά, που έχουν ντόπιο φαγητό και τοπία ανέγγιχτης άγριας ομορφιάς. Ακόμη και στα ελληνικά νησιά τα οποία λατρεύω και επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι, θέλω παραλίες χωρίς ξαπλώστρες, ανεξερεύνητες, ταβέρνες απλές και αυθεντικές και ένα καλαίσθητο ξενοδοχείο που να με χαλαρώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS