Ενθουσιάζονται με την ιδέα να καθίσουν όλοι μαζί σ’ ένα παγκάκι σαν μαθητούδια. Γελάνε δυνατά και πειράζουν διαρκώς ο ένας τον άλλον. Το να συντονίσεις μια συνέντευξη με τέσσερα άτομα, δεν είναι καθόλου εύκολο. Πόσο μάλλον όταν έχεις απέναντι σου τον Ανδρέα Τσέλεπο, τον Ανδρέα Φυλακτού, τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους και τον ΤζούλιοΦιλίππο Ντ’ Ερρίκο. Γιατί, αυτούς τους τέσσερις άνδρες εκτός από την παράσταση «Κωδικός Κόκκινο», τους ενώνει και μια δημιουργική τρέλα.
Της Κωνσταντίνας Γεωργίου
Τα ίδια με μένα, τράβηξε κι ο σκηνοθέτης σας στις πρόβες;
Ανδρέας Τσέλεπος: Ο Ανδρέας Αραούζοςείναι ένας σκηνοθέτης που ξέρει ακριβώς τι θέλει κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν ηθοποιό. Στις πρόβες είχαμε αναπτύξει έναν δικό μας «κώδικα», τον οποίο ξέραμε πότε μπορούσαμε να «σπάσουμε».
Ανδρέας Φυλακτού: Πολλές φορές ξεφεύγαμε, αλλά επειδή είμαστε καλά παιδιά μάς έπιανε το φιλότιμο και πειθαρχούσαμε για να βγει καλό το αποτέλεσμα. Σημασία έχει ότι υπάρχει σεβασμός μεταξύ όλων των συντελεστών.
Ηρόδοτος: Αυτή τη γραμμή, να ξέρει δηλαδή ο καθένας πότε πρέπει να σταματήσει την πλάκα, την καθόρισε ο Ανδρέας Αραούζος, μιας και λόγω της φιλίας μας ήταν εύκολο να ξεφύγουμε. Σημείωσε πως, στην παράσταση είμαστε 13 άνδρες και η μοναδική γυναίκα είναι η Χριστίνα Μαρούχου.
Τζούλιο: Παρόλο που είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, γνωριζόμασταν από πριν. Μετά από αυτή τη συνεργασία, ενδυναμώθηκε η μεταξύ μας σχέση.
Πέρα από την καλή διάθεση που παρατηρώ, πώς λειτουργείτε κάθε φόρα που ανεβάζετε μια παράσταση; Υπάρχει άγχος;
Τζούλιο: Παρόλο που δεν είμαι αγχώδης τύπος, λίγες μέρες πριν από κάθε πρεμιέρα με πιάνει λίγο το άγχος λόγω της αγωνίας που έχω.
Ανδρέας Τσέλεπος: Νομίζω πως εάν δεν υπάρχει λίγο άγχος, κάτι δεν πάει καλά. Γιατί αυτό σε κρατάει σε εγρήγορση.
Ηρόδοτος: Συμφωνώ. Έχεις άγχος γιατί προσμένεις να έρθει εκείνη η στιγμή για την οποία κοπίαζες τόσο καιρό και να δείξεις στον κόσμο τη δουλειά σου.

Σας έτυχε ποτέ όμως να μπλοκάρετε, σε σημείο που να χάσετε τα λόγια σας;
Ηρόδοτος:Να αναρωτηθώ λίγο πριν να ξεκινήσει η παράσταση «τι πάω να κάνω;», ναι, αλλά όχι να μπλοκάρω.
Ανδρέας Φυλακτού: Είναι περίεργα πάντα τα πρώτα τρία δευτερόλεπτα που ανεβαίνεις πάνω στη σκηνή. Με το που ανοίγεις το στόμα σου, όμως, τα θυμάσαι όλα.
Ανδρέας Τσέλεπος: Γι’ αυτό και είναι απαραίτητες οι πρόβες. Χρειάζεται να μάθεις τόσο καλά τα λόγια του κειμένου, ούτως ώστε εάν κάποιος μπλοκάρει επί σκηνής, να ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω στους υπόλοιπους.
Ανδρέας Φυλακτού: Είναι πολύ σημαντικό να είσαι μέλος μιας καλής ομάδας -όπως εμείς τώρα καλή ώρα- ώστε να είσαι καλυμμένος από όλες τις πλευρές.
Τζούλιο: Εμένα, πάλι, μου συνέβη πρόσφατα. Είχαμε κάνει μια περιοδεία το καλοκαίρι και στη συνέχεια δώσαμε δυο συμπληρωματικές παραστάσεις, χωρίς ιδιαίτερες πρόβες. Βγήκα πάνω στη σκηνή και ήταν σαν να έπεσε ένα σεντόνι μπροστά μου. Ευτυχώς, ένας συνάδελφος άρχισε να λέει τα λόγια μου και μπόρεσα να συνεχίσω.
Ηρόδοτος: Ετοιμαστείτε. Μπορεί να χρειαστεί να πούμε τα λόγια του Τζούλιο (γέλια).
Έχοντας απέναντι μου τέσσερις εκπροσώπους της νέας γενιάς ηθοποιών…
Ανδρέας Φυλακτού: Είναι αλήθεια πως είμαστε από τους τέσσερις πιο ταλαντούχους (γέλια).
Ηρόδοτος: Αυτό μπορείς να το γράψεις. Μην το κόψεις, όπως αναγκαστικά θα κάνεις με τα υπόλοιπα.
Αυτό που προσπαθώ να ρωτήσω, είναι πώς βλέπει ο καθένας σας την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο;
Τζούλιο: Εμένα στις αρχές, δεν με ενδιέφερε πόσα χρήματα θα έβγαζα. Ήθελα να αποκομίσω εμπειρίες. Τώρα, άρχισα να βλέπω πιο ξεκάθαρα. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Ηρόδοτος: Η προσφορά είναι αισθητά πιο μεγάλη από τη ζήτηση. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι, δεν είναι μόνοι οι ηθοποιοί που έχουν πληγεί από την κρίση. Τα πράγματα ήταν δύσκολα. Παραμένουν δύσκολα και θα εξακολουθήσουν να είναι. Το θέμα είναι να κυνηγάς τις ευκαιρίες, γιατί δεν πρόκειται να έρθουν από μόνες τους.
Ανδρέας Τσέλεπος: Βρίσκομαι στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ έχουμε τόσα ταλέντα, μας διακατέχει μια «ξενολαγνεία». Ειδικά, φέτος, είναι πιο έντονο το φαινόμενο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Τα λέμε, αλλά δεν μας ακούει κανείς. Νομίζω πως τα πράγματα, θα χειροτερέψουν. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τους Ελλαδίτες συναδέλφους -γιατί κι εμείς πηγαίνουμε στην Ελλάδα για δουλειά- πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Πώς γίνεται να είσαι ο βασικός χαρακτήρας σε μια καθημερινή σειρά και να έρχεσαι στην Κύπρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη; Πρέπει να ζεις σε αυτόν τον τόπο, να είσαι μέλος της συντεχνίας ηθοποιών. Γίνεται για παράδειγμα ένας τραπεζικός υπάλληλος να έρχεται στην Κύπρο, να δουλεύει δυο φορές την εβδομάδα και μετά να φεύγει;
Τζούλιο: Υπάρχουν φορές που έχω την αίσθηση πως μου κάνουν χάρη όταν με καλούν σε μια δουλειά.
Ηρόδοτος: Εγώ θα το χαρακτήριζα ως έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Κύπριους ηθοποιούς.
Ανδρέας Φυλακτού: Όλοι οι ηθοποιοί της γενιάς μας, λέμε το ίδιο πράγμα. Προσωπικά, σιχαίνομαι την κατάσταση που επικρατεί. Είναι θετικό το ότι γίνονται συμπαραγωγές με την Ελλάδα. Υπάρχουν αξιόλογοι Ελλαδίτες συνάδελφοι, που έρχονται με φιλότιμο και σεβασμό να δουλέψουν στην Κύπρο. Από την άλλη, όμως, έχουμε ξεθάψει από τα αζήτητα μέχρι και την «κουτσή Μαρία», άτομα που είναι εμφανές πως έρχονται για να κάνουν αρπαχτή, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο θέατρο.

Ποια ελπίδα απομένει για εσάς τους νέους ηθοποιούς;
Ανδρέας Τσέλεπος: Το ελεύθερο θέατρο λειτουργεί σαν σανίδα σωτηρίας. Παρόλο που «ψυχομαχεί» -καθώς τα χρήματα από τις επιχορηγήσεις του ΘΟΚ δεν αρκούν-ο θεατής θα δει εκεί το κυπριακό ταλέντο να διαπρέπει.
Ανδρέας Φυλακτού: Γιατί σε αυτές τις ομάδες, η δουλειά γίνεται με αγάπη.
Ηρόδοτος: Ο Ανδρέας Αραούζος είναι από τους λίγουςπου ανεβάζει μια τέτοια παραγωγή σε πείσμα των καιρών και εμπιστεύεται 14 ηθοποιούς. Γιατί πιστεύει στον εαυτό του, στην ομάδα και στο ίδιο το κείμενο.
Το θεατρικό έργο «Afewgoodmen», το οποίο ανεβάζει η AlphaSquareσε μετάφραση Ανθής Ζαχαριάδου, με τίτλο «Κωδικός Κόκκινο», αγγίζει την αποκτήνωση του ανθρώπου. Πιστεύετε πως αυτός ο κίνδυνος είναι πιο ορατός στις μέρες μας, ένεκα της οικονομικής κρίσης;
Ανδρέας Τσέλεπος: Σίγουρα. Σιγά-σιγά, βλέπουμε να χάνονται οι γειτονιές. Δεν ξέρεις ποιος μένει δίπλα σου. Από εμάς εξαρτάται κατά πόσο θα ανοίξουμε την πόρτα μας στον διπλανό μας. Δυστυχώς, σταδιακά οδηγούμαστε στην αποκτήνωση. Κάνουμε δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, σε σημείο που δεν έχουμε χρόνο ούτε για τους δικούς μας ανθρώπους. Για να κάνω παραλληλισμό με την παράσταση, ο στρατός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Υπάρχουν κανόνες.
Ηρόδοτος: Ο αδύνατος καλείται συνήθως να πληρώσει το τίμημα. Η πάλη εξουσίας είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Στην προκειμένη, όμως, θα δούμε πώς ο μικρότερος ιεραρχικά θα καταφέρει να φέρει τα πάνω κάτω.
Το γνωρίζατε το συγκεκριμένο θεατρικό;
Τζούλιο: Εγώ για να είμαι ειλικρινής, ήξερα μόνο την ταινία.
Ηρόδοτος: Είναι ένα κείμενο κινηματογραφικά γραμμένο. Υπάρχουν διάφορες οπτικές ως προς το τι είναι ηθικό και τι όχι. Τι είναι σωστό και τι λάθος. Τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.
Ανδρέας Τσέλεπος: Η γραμμή του έργου είναι πολύ συγκεκριμένη. Αναγκαστικά θα υπάρξει ταύτιση με την ταινία που είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Είμαστε, όμως, μια διαφορετική ομάδα. Δεν υπάρχει ούτε η DemiMoore, ούτε ο TomCruise.
Και ποιος είπαμε θα έχει τον ρόλο του Tom Cruise;
Τζούλιο: Ο Τσέλεπος.
Ανδρέας Φυλακτού: Γράψε ότι θα έχουμε και χορό.
Μόνο μη μου πεις πως θα κάνετε και στριπτίζ.
Ανδρέας Φυλακτού: Νομίζω πως είναι η μόνη παράσταση που κάνω τα τελευταία χρόνια και δεν θα βγω γυμνός στη σκηνή.
Ανδρέας Τσέλεπος: Το σίγουρο είναι πως το κοινό θα «βυθιστεί» στην πλοκή του έργου, ακόμη και με τον Φυλακτού ντυμένο!
Extra Info: Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 18:30, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία. Για εισιτήρια μέσω της ιστοσελίδας: www.tickethour.com.cyκαι σε όλα τα ACSCourier. Χορηγός επικοινωνίας είναι «ο Φιλελεύθερος». Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 77777040 και στην ιστοσελίδα: www.alphasquare.com.cy.

