CELEBRITIESΧριστιάνα Αρτεμίου-Ναστάζια Χριστοδούλου: Υπάρχει ρατσισμός, τον ζήσαμε και τον προσπεράσαμε

Χριστιάνα Αρτεμίου-Ναστάζια Χριστοδούλου: Υπάρχει ρατσισμός, τον ζήσαμε και τον προσπεράσαμε

Στην πρώτη κοινή συνέντευξή τους, η γνωστή ηθοποιός και σεναριογράφος Χριστιάνα Αρτεμίου και η σκηνοθέτιδα της σειράς Ναστάζια Χριστοδούλου, αποδεικνύουν ότι «καμιά νιφάδα χιονιού δεν πέφτει σε λάθος μέρος». Με τη μεγάλη επιτυχία τους στη σειρά «Κάρμα» στον Alpha Κύπρου απέδειξαν ότι το κοινό της τηλεόρασης είναι πολύ πιο απαιτητικό από όσο το θεωρούν όσοι το υποτιμούν.

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
«Τα καλύτερα πράγματα αρχίζουν από το τέλος» τους λέω και χαμογελούν. «Τι εννοείς» ρωτά απορημένη η Ναστάζια -που δίνει την πρώτη της συνέντευξη. Τους ξεκαθαρίζω ότι «Δεν θ’ αρχίσω από τις κλισέ ερωτήσεις του τύπου πώς αισθάνεστε κι αν είστε χαρούμενες για την επιτυχία των δύο πρώτων επεισοδίων της σειράς αλλά από το γεγονός εάν βρήκατε εμπόδια στη διαδρομή σας». «Ν’ αρχίσω», ρωτά η Χριστιάνα σκύβοντας το κεφάλι της προς το κινητό που καταγράφει αδιάκοπα όλες τις συνομιλίες μας. «Ίσως, στην αρχή, να νιώσαμε λίγη αμφισβήτηση. Δυο γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο ήταν άβολο για κάποιους, δεν κολλούσε με τα «δεδομένα» τους. Μας έβλεπαν καχύποπτα. Κι αυτός είναι ο λόγος που αισθάνομαι σήμερα περήφανη. Όχι γιατί δύο γυναίκες κατάφεραν να ενταχθούν σε ένα χώρο που κουμάντο κάνουν κυρίως οι άνδρες αλλά για τις θετικές κριτικές που λαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά από ανθρώπους που εργάστηκαν κοντά μας. Υπήρξαμε σωστές σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, τις υποχρεώσεις και στη συμπεριφορά μας απέναντι στους συνεργάτες μας και κυρίως υπεύθυνες απέναντι στο κανάλι που μας εμπιστεύτηκε. Και για εκείνους ήταν δύσκολο όταν μας ρώτησαν “ποιος είναι ο παραγωγός σας” κι απαντήσαμε “εμείς”. Κόμπιασαν λιγάκι, μέχρι που είδαν το αποτέλεσμa κι άρχισαν να λαμβάνουν θετικές κριτικές».

Η αμφισβήτηση, κατά κάποιο τρόπο, είναι μία μορφή ρατσισμού. Μια άτυπη, δηλαδή, διάκριση κατά των γυναικών, που είναι γνωστή ως σεξισμός.
Χριστιάνα: Ότι υπάρχει ρατσισμός, υπάρχει. Τον ζήσαμε και τον προσπεράσαμε. Εγώ τον βίωσα παλαιότερα, όταν πρωτοξεκινούσα σε αυτό τον χώρο. Υπήρχε και εξακολουθεί δυστυχώς να υπάρχει αυτή η διάκριση μεταξύ γυναικών και αντρών. Κυρίως στο θέμα των απολαβών.
Ναστάζια: Ίσως στην αρχή, που ξεκίνησα να σκηνοθετώ το «Κάρμα», να ένιωσα από μερικούς αυτού του είδους την αμφισβήτηση. Η Χριστιάνα δεν το είχε αισθανθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό λόγω της δημοφιλίας που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά για μένα κάθε μέρα μου, μού ήταν κι ένας αγώνας να αποδείξω ότι δεν ήμουν ελέφαντας.

Θεωρείτε ότι η επιτυχία της σειράς είναι ίσως η απάντηση σε όλους εκείνους που σας έχουν αμφισβητήσει;
Ναστάζια: Η μεγαλύτερη ικανοποίηση, είναι η αποδοχή και η αναγνώριση της δουλειάς μας, από τον κόσμο. Όσον αφορά αυτούς που μας αμφισβήτησαν, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, μίλησε για εμάς.
Χριστιάνα: Νιώθω ότι πήγαμε κόντρα στην «ευκολία» που επικρατεί στον χώρο. Οι συνθήκες των γυρισμάτων ήταν πραγματικά δύσκολες και απαιτητικές, αλλά δεν κάναμε εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Είχαμε δίπλα μας ένα συνεργείο που πίστεψε σε εμάς και ένα κανάλι που στήριξε και επένδυσε στη δουλειά μας.

Ίσως χρειαστεί να δώσεις μια μάχη περισσότερες από μια φορές για να την κερδίσεις, είπε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Κι εσείς, θεωρώ, ότι κερδίσατε μία πολύ σημαντική.
Ναστάζια: Την κερδίσαμε για τώρα. Δεν σημαίνει ότι σταματάμε να αγωνιζόμαστε. Κάθε φορά πρέπει να αποδεικνύουμε κάτι διαφορετικό, να γινόμαστε καλύτερες.
Χριστιάνα: Θεωρώ ότι με το «Κάρμα» κερδίσαμε μικρές-μικρές μάχες κι αποδείξαμε πολλά πράγματα.

Όπως;
Το κυριότερο, ότι υπάρχει χώρος στην κυπριακή τηλεόραση για εβδομαδιαίες σειρές. Και καλό θα ήταν να το αντιληφθούν αυτό όλα τα κανάλια και να δημιουργήσουν περισσότερες. Διότι με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση μπορείς να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν έχεις στη διάθεσή σου περιορισμένο budget και μικρή ομάδα παραγωγής. Αποδείξαμε επίσης, ότι στην Κύπρο έχουμε σπουδαίους ηθοποιούς και ίσως μέσα από τις ερμηνείες τους στο «Κάρμα», κερδίσουν πίσω τον θαυμασμό του κοινού αλλά και την εκτίμηση των καναλιών, που τον τελευταίο χρόνο αναζητούν κράχτες συναδέλφους ηθοποιούς από την Ελλάδα.

Αισθάνεστε δικαιωμένες;
Χριστιάνα: Είμαστε χαρούμενες γιατί ακούμε πολύ ωραία πράγματα για τη σειρά μας, γεγονός που δικαιώνει τους κόπους και τα ξενύχτια ολωνών μας. Χρωστάμε τρία μεγάλα ευχαριστώ: ένα στο κανάλι, ένα δεύτερο σε όλα τα άτομα του συνεργείου που μας εμπιστεύθηκαν και ένα τρίτο τεράστιο σε όλο τον κόσμο που μας άνοιξε τα σπίτια του και μας φιλοξένησε για να πραγματοποιήσουμε μέσα τα γυρίσματά μας.
Ναστάζια: Το «Κάρμα» δεν θα έβγαινε αν δεν είχαμε τόση μεγάλη βοήθεια από τον κόσμο. Νιώσαμε μια μεγάλη αγκαλιά και στήριξη, όσο ποτέ άλλοτε.

Έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας πια;
Ναστάζια: Και ναι και όχι. Περισσότερο εμπιστεύομαι το ένστικτό μου που δεν με πρόδωσε σε καμία απόφασή μου. Παρόλα αυτά είμαι ανασφαλής σε κλίμακα, μάλιστα, που ξεπερνά το 100%. Ποτέ δεν νιώθω πλήρως ικανοποιημένη, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα αφήνει τους πάντες ευχαριστημένους.
Χριστιάνα: 50% εμπιστοσύνη και 50% ανασφάλειες. Πάντα έχω την ανασφάλεια εάν έχω καταφέρει να αποδώσω, στο μέγιστο, αυτό που έχω στο μυαλό μου. Ένα κοινό μας σημείο είναι ότι είμαστε και οι δυο τελειομανείς κι αυτό μας γεννά συνεχώς ανασφάλειες.

Τι κρατάτε ως απολογισμό από τα δύο πρώτα επεισόδια του δεύτερου κύκλου της σειράς;
Χριστιάνα: Θεωρώ ότι πιάσαμε ένα από τους βασικούς στόχους μας. Ευαισθητοποιήσαμε, ενημερώσαμε και αφυπνίσαμε τον κόσμο. Το «Κάρμα», φέτος, δεν θέλει να προβάλλει ιστορίες δημιουργώντας την εντύπωση ότι αφορούν μεμονωμένα περιστατικά. Αλλά να πάει ένα βήμα παρακάτω. Να δείξει την πιο καθολική κοινωνική εικόνα και να θέσει προβληματισμούς.

Πόσο εύκολο είναι να αποτυπώσετε μια υπόθεση βίας ή δολοφονίας στο γυαλί;
Ναστάζια: Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά. Αυτή είναι η καθοδήγηση που δίνω στους ηθοποιούς όταν έρχονται στο σετ για γύρισμα. Όταν μία σκηνή περιέχει βία, αν ξεπεράσεις το όριο, θα φανεί ψεύτικο και αποκρουστικό. Όσο πιο απλά εισχωρήσουν στον ρόλο τόσο αληθινοί θα φαίνονται στο γυαλί. Δεν είναι θέμα υπερβολής, αλλά λιτότητας.

Είναι εύκολο να αποστασιοποιηθείς από μία υπόθεση;
Χριστιάνα: Δεν ξέρω αν είναι εύκολο, ξέρω ότι είναι πιο σωστό. Ίσως σε κάποιες ιστορίες να το κατάφερα λίγο περισσότερο από κάποιες άλλες κι αυτό ανάλογα με τα δικά μου προσωπικά βιώματα. Ηθελημένα ή μη, διαβάζοντας για μια ιστορία, μπλέκεσαι συναισθηματικά μαζί της. Αφού μπλεχτώ, μετά, προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ για να μην πάρω θέση στα γεγονότα. Δεν είμαι δικαστής, ούτε κριτής. Προσπαθώ, μέσα από τη γραφή μου, να κατανοώ τόσο τον δράστη όσο και το θύμα. Ο κόσμος είναι αυτός που θα εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.
Ναστάζια: Μέσα από τη σκηνοθεσία, προσπαθώ να γεννώ συναισθήματα στον τηλεθεατή. Με βοηθά σε αυτό και ο γραπτός λόγος της Χριστιάνας, που είναι απλός, καθημερινός και to the point. Είναι τόσο έντονο και αληθοφανές το αποτέλεσμα, που πιάνεται η ψυχή μας κάθε φορά που το βλέπουμε στο μοντάζ. Στόχος μας είναι η απλότητα τόσο στη γραφή, όσο και στα πλάνα μας.
Χριστιάνα: Στο «Κάρμα», δεν βλέπεις ηθοποιούς να παίζουν μια κατάσταση, αλλά να τη βιώνουν. Και αυτό είναι που το κάνει συγκλονιστικό.

Ποια είναι τα στοιχεία που χτίζουν μια καλή χημεία στη συνεργασία σας;
Χριστιάνα: Πάνω απ’ όλα υπάρχει συνεννόηση. Με ένα άγνωστο άτομο θα πρέπει να χτίσεις δίαυλο επικοινωνίας από την αρχή. Ενώ με ένα δικό σου άνθρωπο είσαι ήδη στο δέκατο σκαλοπάτι και πας ακόμα παραπέρα. Οριοθετήσαμε από την αρχή ένα κοινό και καθαρό στόχο. Και πορευόμαστε μαζί προς αυτόν.
Ναστάζια: Η μία θέλει το καλό της άλλης. Κι αν κλωτσήσουμε λίγο στη συνεργασία μας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι προθέσεις είναι αγνές και ότι όλα γίνονται προς το κοινό όφελός μας.

Υπάρχουν στιγμές έντασης;
Χριστιάνα: Εννοείται. Καθημερινά υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ μας. Θεωρώ, όμως, ότι αυτές οι διαφωνίες μάς οδηγούν προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εκεί που υπερισχύει η άποψη της μίας, η άλλη κάνει πίσω. Όταν διαφωνείς στο δημιουργικό κομμάτι, το αποτέλεσμα βγαίνει καλύτερο, γιατί το παιδεύεις μέχρι να καταλήξεις.

Τελικά, είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι νέους ανθρώπους;
Χριστιάνα: Ένας νέος έχει πάντα κάτι καινούριο να εισηγηθεί. Φρέσκες ιδέες, νέες προτάσεις. Υπάρχει πολλή δημιουργικότητα στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα. Δεν μιλώ για τη Ναστάζια, γιατί έχει πατήσει ήδη το πόδι της πολύ καλά στην κυπριακή τηλεόραση, αλλά δεν παύει, ηλικιακά, να είναι πολύ μικρή σε αντίθεση με άλλους σκηνοθέτες του χώρου.

Τι ήταν αυτό που είδες στην προηγούμενη συνεργασία σου με τη Ναστάζια και σε έκανε να πεις «πάμε και για την επόμενη»;
Χριστιάνα: Στη Ναστάζια είδα αυτή τη δημιουργική σπίθα, το ανικανοποίητο αίσθημα που την κάνει να ψάχνεται συνεχώς. Ταλαιπωρείται όση ώρα εργάζεται. Είναι ικανή να μείνει ξάγρυπνη για να σκεφτεί πώς θα φέρει εις πέρας μια δύσκολη σκηνή που τυχόν εντόπισε στο κείμενο. Πολλοί σκηνοθέτες, για χάρη των δικών τους προσωπικών φιλοδοξιών, βάζουν σε δεύτερη μοίρα το κείμενο για ένα υπέροχο γενικό πλάνο που έχουν στο μυαλό τους. Η Ναστάζια εξυπηρετεί με σεβασμό το κείμενο και αναδεικνύει τα εκφραστικά μέσα του κάθε ηθοποιού. Σπάζει τη φόρμα, τολμά καινούρια πλάνα και δεν βασίζεται πάνω σε πεπατημένες συνταγές. Και πάνω από όλα προστατεύει τον ηθοποιό. Αποποιείται την ευκολία κι αναζητά μέσα από το δύσκολο δρόμο, τη λύση. Κι αυτό με έκανε να την εμπιστευτώ με κλειστά τα μάτια.

Ναστάζια, τι σημαίνει για σένα η συνεργασία με τη Χριστιάνα;
Πρόκειται για μία ταλαντούχα ηθοποιό και σεναριογράφο η οποία έχει ένα απίστευτο ένστικτο σε ό,τι αφορά τη δουλειά της. Είναι συνεννοήσιμη, συνεργάσιμη, ευέλικτη και απαιτητική. Η γραφή της έχει κάτι το ξεχωριστό και μαγευτικό, που δημιουργεί άμεσα εικόνες στον σκηνοθέτη.

Τι σε κέρδισε σε εκείνη;
Με κέρδισε πάρα πολύ η υπομονή της, σε αντίθεση με τη δικιά μου που πιάνει πάτο. Πρόκειται για ένα πολύ ψύχραιμο, ήρεμο και δίκαιο άτομο. Τη θαυμάζω για τον τρόπο που χειρίζεται όλες τις καταστάσεις. Μικρά-μικρά πραγματάκια που σε κάνουν να εκτιμήσεις έναν άνθρωπο και να τον εμπιστευτείς. Της αρέσει να δίνει χωρίς ανταλλάγματα. Είναι πολύ δοτικό και χαρισματικό άτομο.

Εσύ, Χριστιάνα, πώς θα χαρακτήριζες τη Ναστάζια;
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας της – είναι 28 ετών- θεωρώ ότι έχει ένα τεράστιο λαμπερό άστρο πάνω από το κεφάλι της, που ακόμα η ίδια δεν γνωρίζει το μέγεθός του. Είναι υπέρ ταλαντούχα σε αυτό που κάνει, με ένα δαιμόνιο ένστικτο που την καθοδηγεί σωστά. Σαν συνεργάτης, είναι πεισματάρα, σε σημείο που το αδύνατο στα χέρια της γίνεται δυνατό και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω.

Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσά σας;
Χριστιάνα: Όταν οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός παραμεριστούν για το κοινό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά στόχος. Ο οποίος, για να επιτευχθεί, χρειάζεται κοινή προσπάθεια κι όχι ατομική φιλοδοξία.
Ναστάζια: Στη δική μας περίπτωση, όταν θαυμάζεις κάποιον δεν μπορείς να τον ανταγωνιστείς προσπαθώντας να δείξεις ότι είσαι καλύτερος από αυτόν. Κι εγώ, θαυμάζω τη Χριστιάνα, τόσο πολύ που θεωρώ αδιανόητο να την ανταγωνιστώ από τη στιγμή που εμπιστεύθηκε στα χέρια μου τη δουλειά της.

Να τολμήσω να ρωτήσω εάν έχετε ζήσει τη βία στη ζωή σας;
Χριστιάνα: Σωματική βία όχι, ποτέ.
Ναστάζια: Ούτε εγώ το ίδιο.
Χριστιάνα: Ίσως υπήρξαν περιπτώσεις που μου ασκούσαν ψυχολογική βία αλλά δεν το καταλάβαινα. Την αντιλαμβάνεσαι όμως όταν πλέον βγεις από αυτήν την κατάσταση.

Ψυχολογική βία από το σπίτι ή τον περίγυρό σας;
Ναστάζια: Δεν έχω βιώσει ποτέ οποιασδήποτε μορφής βία από την οικογένειά μου, αντιθέτως μεγάλωσα σε ένα πολύ υγιέστατο περιβάλλον με αγάπη και υποστήριξη. Ίσως σε σχέση να το ένιωσα, αλλά το αντιλήφθηκα νωρίς.
Χριστιάνα: Την ψυχολογική και σωματική βία την είδα να συμβαίνει στον περίγυρό μου. Κυρίως στην παιδική μου ηλικία που ζούσα στο συνοικισμό με τη γιαγιά μου. Εκεί είδαν πολλά τα μάτια μου, καταστάσεις που τώρα που μεγάλωσα τις θεωρώ φρικτές. Ίσως αυτό να με επηρέασε στην απόφασή μου να ασχοληθώ με το «Κάρμα».

Αισθάνεσαι ότι στερήθηκες κάτι από τη ζωή σου Χριστιάνα;
Σαν παιδί μεγάλωσα με πάρα πολύ αγάπη. Ίσως να στερήθηκα λίγο τη μητέρα μου αλλά όσο μεγάλωνα αυτή η ανάγκη με έκανε να έρθω πιο κοντά της σε σημείο που αισθάνομαι ότι την τελευταία 15ετία καλύψαμε τα κενά ανάμεσά μας. Η μητέρα μου ήταν και είναι πάντοτε ο βράχος μου. Είναι δίπλα μου και με στηρίζει σε ό,τι κάνω, γνωρίζει τα πάντα για εμένα και της οφείλω πολλά.

Λυτρώνεστε κάθε φορά που εξιστορείτε ένα δράμα;
Χριστιάνα: Αισθανόμαστε ότι αποτίουμε ένα φόρο τιμής σε όλα αυτά τα άτομα που πέθαναν τόσο άδικα και με αυτούς τους φρικτούς τρόπους. Σε πολλές περιπτώσεις ταυτιστήκαμε μαζί τους και μπήκαμε στη διαδικασία να αφήσουμε ένα λουλούδι στον τάφο τους.
Ναστάζια: Είναι σπουδαίο πράγμα να ζωντανεύεις αληθινές ιστορίες που έχουν γίνει στον τόπο μας. Και μέσα από αυτές να περνάς κάποια μηνύματα που να λειτουργούν σαν καμπανάκι αφύπνισης για την κοινωνία, αλλά και για τα άτομα που ίσως βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και ψάχνουν τρόπο να απαλλαγούν.

Stylıng: Γιώργος Χρυσοστόμου
Μαλλιά: John Παφίτης
Μακιγιάζ: Αμαλία Ζαννέττου
Ρούχα από Mindy
Παπούτσια από Mindy και προσωπική συλλογή

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS