Χρίστος Ποτσίδης: Ο άνθρωπος πίσω από το αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο Nocciola που όλοι αγαπήσαμε

Χρίστος Ποτσίδης: Ο άνθρωπος πίσω από το αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο Nocciola που όλοι αγαπήσαμε

Χρίστος Ποτσίδης: Ο άνθρωπος πίσω από το αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο Nocciola που όλοι αγαπήσαμε
Φωτογραφία: Αντώνης Γ. Αντωνίου

O τύπος με τα δεκάδες tattoos, έχει γραμμένη στον αγκώνα του μια λέξη: passion. Και κάθε φορά που μπαίνει στην κουζίνα για να φτιάξει κάποιο απ’ τα 40 διαφορετικά μπισκότα του, το πάθος είναι το πρώτο υλικό που χρησιμοποιεί.

Από τον Πιερή Παναγή

«Θες dirty ή healthy;» με ρωτά γελώντας και ζητώ διευκρινίσεις. «Στο Nocciola έχουμε φανταστικά cookies, macarons, κρουασάν, cheesecake αλλά έχουμε και προσεγμένα healthy bars που δεν στερούνται γεύσης. Επομένως, διαλέγεις εσύ πού θες να πας το πράγμα». Μου δίνει να δοκιμάσω ένα απ’ τα μπισκότα του με γέμιση φιστικοβούτυρο. Είναι απ’ τα ωραιότερα που έχω φάει –και έχω φάει πολλά. Ακολουθεί ένα λευκό macaron με raspberry κρέμα. Είναι ένας αφρός που διαλύεται στο στόμα. Και από healthy Χρίστο; «Το σήμα κατατεθέν μου είναι τα cookies. Με αυτά ξεκίνησα, με αυτά έγινα γνωστός. Και στο Nocciola είναι τα πρώτα σε πωλήσεις αλλά λίγο πιο κάτω είναι κάποιες healthy επιλογές όπως τα γιαουρτάκια με φρούτα ή sugar free μαρμελάδες ή πραλίνες, τα healthy bars με φιστικοβούτυρο, μπανάνα, ταχίνι. Είναι τεράστιο κεφάλαιο, με πολλές προοπτικές». Μπορεί το healthy να μη στερείται γεύσης; «Βέβαια! Εξαρτάται όμως ποια είναι η σύγκριση. Αν το συγκρίνεις με ένα μήλο δεν είναι healthy. Αν όμως το συγκρίνεις με μια σοκολατίνα σαφέστατα είναι πιο υγιεινό».

Το Nocciola είναι ένα καλόγουστο μαγαζί, αρτοποιείο -ζαχαροπλαστείο, χωρίς κάτι κραυγαλέο παρά μόνο την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη-βιτρίνα στα δεξιά της πόρτας. Σε αυτόν τον χώρο, όμως, που είναι εσκεμμένα απλός και λιτός, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά και πρέπει να είσαι υποψιασμένος για να εκτιμήσεις όσα υπάρχουν στα ράφια και τα ψυγεία του. Τα τελευταία χρόνια ο Χρίστος έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και αυτά που δημιουργεί καθημερινά είναι γλυκά άριστης ποιότητας που από την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις την ιδιαιτερότητά τους. Κι η αλήθεια είναι ότι η ομοιότητα αυτών που φτιάχνουν στο μαγαζί με ό,τι παρόμοιο έχεις δοκιμάσει, εξαντλείται στην εξωτερική εμφάνιση και μόνο. «Δουλεύω 11 χρόνια. Δεν παρέκκλινα ούτε έκανα εκπτώσεις. Σε αυτή τη δουλειά έχεις να κάνεις με ανθρώπους που πάντα θέλουν κάτι διαφορετικό και σίγουρα ποιοτικό, ανταγωνίζεσαι με άλλους ανθρώπους, με μηχανήματα. Επομένως δεν πρέπει ποτέ να σταματάς να εξελίσσεσαι γιατί όλα αλλάζουν καθημερινά. Τα υλικά, οι συνταγές, οι τεχνικές, οι καταναλωτές. Όσο καλά και να πηγαίνει το μαγαζί σου εσύ πρέπει να ακολουθείς τι συμβαίνει γύρω σου».

Μακαρίου και Δημοφώντος 1, Κατάστημα 3Α, Λευκωσία, 22775588. Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-20:00, Σάββατο-Κυριακή 9:00-20:00

Πηγή : Περιοδικό Taste, τ. 124

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *