NEWS Covid-19: Αστικοί μύθοι, fake news και θεωρίες συνομωσίας

Covid-19: Αστικοί μύθοι, fake news και θεωρίες συνομωσίας

Ο νέος, φονικός κορωνοϊός COVΙD-19, είναι μια τιμωρία του Θεού / ένα βιολογικό όπλο των Κινέζων / μια επινόηση των Αμερικανών Δημοκρατικών και του σιωνιστικού λόμπι. Επίσης, θεραπεύεται με τον ήλιο. Ή με αλατόνερο και ξύδι. Τι, όχι;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

Σκοτεινές προφητείες, δαιδαλώδεις ιστορίες συνωμοσίας και πειραματικά, «θαυματουργά» γιατροσόφια για τον κορωνοϊό, σαρώνουν τα social media, πιο γρήγορα και από φωτιά σε ξερόκλαδα – για την ακρίβεια, το μόνο που συναγωνίζεται την ταχύτητα διάδοσης του COVID-19, είναι τα fake news που τον συνοδεύουν. Απιθανότητες που όλοι -ακόμα και άνθρωποι σοβαροί, εχέφρονες, μορφωμένοι- είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ή να αναπαράξουν. Γιατί άραγε; «Από αφέλεια και άγνοια» είναι ασφαλώς μια εξήγηση, όπως και ο εντυπωσιασμός, η επιβράβευση, η φήμη, μερικά παραπάνω likes ή retweets.

Ο σημαντικότερος λόγος όμως είναι -σύμφωνα με τον Dr Daniel Jolley (ψυχολόγο και λέκτορα ψυχολογίας στο Northumbria University με ειδίκευση στη μελέτη θεωριών συνωμοσίας)- η βαθιά, αταβιστική, ανθρώπινη ανάγκη κατανόησης ενός «εχθρικού» περιβάλλοντος και αποτροπής του κινδύνου.«Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν μια άκρη στα συμβάντα, στα οποία υπάρχει σύγχυση. Επί της ουσίας, κατηγορούν μια ομάδα συνωμοτών για να μπορέσουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει», εξηγεί ο Dr Jolley.

ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Τα συνωμοσιολογικά σενάρια που συνδέονται με την εμφάνιση COVID-19 είναι στην κυριολεξία αναρίθμητα και ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση εκείνου που τα εκπονεί. Π.χ. στην Τυνησία ή στην Αίγυπτο, κάποιοι ισλαμιστές κληρικοί υποστήριξαν πως η επιδημία ήταν η «θεϊκή τιμωρία» της Κίνας για την εθνοκάθαρση της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων (!). Στο Ιράκ, ένας πολιτικός σχολιαστής διαδίδει πως η επιδημία είναι μια αμερικανο-εβραϊκή συνωμοσία για να αποδεκατιστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Ομοίως, στη Ρωσία και το Ιράν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η άποψη πως η επιδημία είναι μια «επίθεση» των ΗΠΑ με βιολογικά όπλα.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, υποστηρίζεται σθεναρά -κυρίως από δεξιούς συνωμοσιολόγους- πως ο κορωνοϊός συνδέεται με το κινέζικο τεχνολογικό δίκτυο 5G ή με τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, και πως το εμβόλιο για τη θεραπεία του υπάρχει, ήδη, αλλά αποκρύπτεται «μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος» (;) – (Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησε στα social media και φωτογραφία ενός βαγονιού με τη σήμανση «COVID-19», που άφηνε να εννοηθεί πως ο ιός ήταν κατασκευασμένος και μεταφερόταν με τρένο – όσοι ερευνούν πιθανά hoaxes, απέδειξαν, ωστόσο, πως η σήμανση στην εν λόγω φωτογραφία ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας).

Πριν λίγο καιρό, η εφημερίδα «Washington Times», δημοσίευσε άρθρο το οποίο υποστήριζε πως ο κορωνοϊός είναι ένα κινέζικο βιολογικό όπλο που κλάπηκε ή διέρρευσε μετά από κάποιου είδους «ατύχημα» από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan – ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με στρατιωτικές εφαρμογές. Πιο φιλόδοξη είναι η θεωρία πως ο ιός κλάπηκε από το National Microbiology Laboratory (ΝΜL) στον Καναδά (σ.σ. ένα εξουσιοδοτημένο εργαστήριο έρευνας των άκρως θανατηφόρων νοσημάτων) και από εκεί μεταφέρθηκε στην Κίνα ή πως η κυκλοφορία του ήταν προσχεδιασμένη, γιατί το εμβόλιο (που, εννοείται πως υπάρχει και φυλάσσεται καλά) θα αποφέρει τεράστια κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρίες…

ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΕΣ OI ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ…
Λιγότερες από τα fake news, αλλά ενίοτε πιο τρομακτικές, οι προφητείες συνδέουν την εμφάνιση του κορωνοϊού με κάποιο σκοτεινό, συμπαντικό σχέδιο.

α) Ο κορωνοϊός «ανιχνεύεται» στις προφητείες του Νοστράδαμου. Και του Κοσμά του Αιτωλού.
Ο Νοστράδαμος, ο σκοτεινός προφήτης είχε -σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Express»- προβλέψει σαφώς την «επέλαση» του κορωνοϊού. Ειδικότερα, στο περίφημο βιβλίο του «Οι Προφητείες», το 1555, έκανε αναφορά σε «σκάφη που θα ανεμοδέρνονται ανάμεσα στους Λατίνους, κρύο, πείνα και κύματα, όχι μακριά από τον Τίβερη, η γη που θα γεμίσει αίμα και θα διασπείρει επιδημίες σε όλο το ανθρώπινο γένος».

Οι συνωμοσιολόγοι εστιάζουν στην αναφορά του Τίβερη, ως «υπαινιγμό» για την έξαρση της επιδημίας στην Ιταλία – αν και, κανείς δεν εξηγεί γιατί παραλείπεται εντυπωσιακά η «κοιτίδα» του ιού, η Κίνα. Όσο για τον Κοσμά τον Αιτωλό, πράγματι, έλεγε πως «σήμερον, αύριον, περιμένωμεν θανατικάς ασθενείας μεγάλας, όπου να μην προφθάσωμεν οι ζωντανοί να θάπτομεν τους αποθαμένους» – μια πρόβλεψη, που προφανώς, αφορά κάθε -αναμενόμενη, βάση εμπειρίας- μεγάλη επιδημία…

β) Οι Simpsons είχαν προβλέψει τον κορωνοϊό 27 χρόνια πριν
Η θεωρία αυτή ξεκίνησε από ένα επεισόδιο της σειράς, το «Marge in chains», που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, στις 3 Μαΐου 1993. Σ’ αυτό παρουσιάζεται η μεταφορά ενός στελέχους γρίπης από την Οσάκα της Ιαπωνίας στην Αμερική, μέσω ενός αποχυμωτή, που «μολύνεται» από έναν άρρωστο εργάτη. Η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο επεισόδιο δεν γίνεται καμιά πρόβλεψη ή αναφορά στον COVID-19 – απλώς παρουσιάζονται τα στάδια μιας επιδημίας με χιουμοριστικό τρόπο.

γ) Ένα βιβλίο του 1981 μιλούσε για τον «ιό από τη Wuhan»
«Γύρω στο έτος 2020, μια σοβαρή ασθένεια, σαν πνευμονία, θα απλωθεί σε όλη τη γη, μια αρρώστια που θα “επιτίθεται” στους πνεύμονες και στους βρογχικούς σωλήνες και θα αντιστέκεται σε κάθε γνωστή θεραπεία. Ακόμα πιο παράξενο από την ίδια την ασθένεια είναι το γεγονός πως θα εξαφανιστεί ξαφνικά, όπως εμφανίστηκε, θα “επιτεθεί” ξανά, δέκα χρόνια αργότερα, και μετά θα εξαφανιστεί για πάντα». Στο βιβλίο του «The eyes of darkness» που κυκλοφόρησε το 1981, ο Dean Koontz κάνει λόγο για έναν θανατηφόρο ιό με το όνομα «Wuhan-400» – μια πρόβλεψη (;) που ήταν αρκετή για να χαρίσει στον Αμερικανό μετρ του τρόμου τον τίτλο του «σκοτεινού προφήτη» και να εκτοξεύσει το βιβλίο στις λίστες των best sellers. Bέβαια, στην αρχική του έκδοση ο ιός λεγόταν «Gorki-400» (σ.σ. άλλαξε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ώστε η κομμουνιστική Κίνα να γίνει ο «κακός» της ιστορίας…), είχε χρόνο επώασης 4 ώρες και ποσοστό θνησιμότητας 100%, όμως, ποιος είναι πρόθυμος να αφήσει την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία;

ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ή ΚΟΠΡΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ; ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Στη Νιγηρία, σύμφωνα με το BBC, ένας ιερέας ισχυρίστηκε ότι μια σούπα μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενούντες. Στην Τουρκία, ο κόσμος έκανε ουρές στα αρωματοπωλεία για να προμηθευθεί την «θαυματουργή κολόνια» (σ.σ. ένα απλό, αναζωογονητικό σκεύασμα με άρωμα λεμονιού), ενώ στην Ινδία, ένας εθνικιστής ακτιβιστής Hindu συνέστησε ως φάρμακο κατά του ιού, ούρα ή κοπριά από ινδικές αγελάδες. Δεκάδες περίεργα σκευάσματα που «εγγυώνται αποτελέσματα» κυκλοφορούν και διαφημίζονται ανεξέλεγκτα στο Internet (σ.σ. εύφημος μνεία στην «κηραλοιφή» του Κυριάκου Βελόπουλου και την… αντισηπτική πρόπολη που πρότεινε γνωστός μουσικοσυνθέτης), ενώ στην Ελλάδα, οι πιο δημοφιλείς fake θεραπευτικές θεωρίες υποστηρίζουν πως:

α) Το κρύο και το χιόνι είναι θαυματουργά. Ή και το αντίστροφο: ο ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό.
Η επίσημη απάντηση: είναι ψέμα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό ή άλλες ασθένειες. Στην αντίστροφη περίπτωση, αν και η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί όντως να καταστρέψει έναν ιό, όμως, η δράση αυτής της ακτινοβολίας δεν είναι απόλυτη, αλλά επηρεάζεται -μεταξύ άλλων- από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο ιός. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία μελέτη ή επίσημη δήλωση από κάποιον επιστημονικό φορέα που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως η έκθεση ενός ανθρώπου στον ήλιο έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην εξέλιξη της νόσου.

β) Τα ζεστά ροφήματα είναι καλή πρόληψη – ο κορωνοϊός δεν αντέχει τη ζέστη.
Ακόμα κι αν αυτό ήταν αλήθεια -που δεν είναι- η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων δεν θα είχε την οποιαδήποτε επίδραση, καθώς το να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα δεν μεταφράζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας.

γ) Τα ζεστά μπάνια εμποδίζουν την ασθένεια. Πάλι λάθος. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές ή να προκαλέσει εγκαύματα.

δ) Ο κορωνοϊός «πεθαίνει» αν καθαρίσω το δέρμα μου με χλωρίνη. Ή αν πιώ αλκοόλ.
Η αλήθεια είναι πως ο κορωνοϊός δεν θα πάθει τίποτα, αλλά εσύ μπορεί να αποκτήσεις έναν σοβαρό δερματικό ερεθισμό. Όσο για το αλκοόλ, παρά τα θρυλούμενα, είναι ένας παράγοντας που μειώνει την αντίσταση του οργανισμού σε ιογενείς μολύνσεις.

ε) Ο κορωνοϊός εξαλείφεται με πολύ νερό και γαργάρες με διάλυμα από ζεστό νερό με αλάτι ή ξύδι.
Η θεωρία αυτή ξεκίνησε από τα social media, συνοδευόμενη από ένα παραστατικό γραφικό και ένα μήνυμα που έλεγε τα εξής: «Ο κορωνοϊός, πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στο λαιμό για τέσσερις ημέρες κι αυτή τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στον λαιμό. Αν το άτομο πίνει πολύ νερό και γαργαλίζει με ζεστό νερό και αλάτι ή ξύδι, εξαλείφει τον ιό».

Στην πραγματικότητα, αν και οι γαργάρες ξύδι ή αλατόνερο είναι ένα δημοφιλές, πρακτικό «γιατροσόφι» για τις ενοχλήσεις στο λαιμό, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι θεραπεύουν τον κορωνοϊό. Ή πως αυτός μένει 4 ημέρες στον λαιμό.

στ) Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης
Μύθος. Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωσή του έχει προστατευτική δράση έναντι του COVID-19.

η) Οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν από τον ιό.
Λάθος. Ως πηγή της παραπάνω «θεωρίας» αναφέρονται δύο παλιότερες μελέτες για τη σχέση καπνίσματος και SARS – στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόλυτη στρέβλωση των συμπερασμάτων τους. Αντίθετα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η έκθεση στον καπνό εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Επίσης, ο κορωνοϊός ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα, με τσιμπήματα εντόμων, ΔΕΝ αδρανοποιείται από τις λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας, ούτε προλαμβάνεται με ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Χατζίδου – Παύλου: Συγκλονίζει η περιγραφή για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν με την κόρη τους

Η Ελένη Χατζίδου και ο Ετεοκλής Παύλου έζησαν στιγμές αγωνίες με την κορούλα τους τις προηγούμενες μέρες όταν ψηνόταν στον πυρετό. Το ζευγάρι βρέθηκε στο...

Η σκληρή απάντηση του Γρηγόρη στον Κανάκη: «Δεν θα πέσω σε αυτό το ξεκατίνιασμα το αστείο» (vid)

Εκνευρισμένος και αποφασισμένος να δώσει τη δική του απάντηση στον Αντώνη Κανάκη και την παρέα του Βινύλιου θέλησε να δώσει στη χθεσινοβραδινή του εκπομπή...

Η Τζένη Μπότση «ρίχνει» το Instagram όταν μένει σπίτι με την κορούλα της

" Περάστε χρόνο με την οικογένεια σας… είναι ευκαιρία" Στις νέες συνθήκες που φέρει ο κορονοϊός στη χώρα μας κινείται, καθώς φαίνεται, η Τζένη Μπότση....

Κύπριες influencers μας δείχνουν τον πιο εύκολο τρόπο για να είσαι chic μέσα στο σπίτι

Eάν προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους λατρεύουμε τον κόσμο της μόδας είναι σίγουρο πως η λίστα θα ήταν...

5 Λόγοι για τους οποίους ένας άντρας δεν θα σας πάρει τηλέφωνο

Σας αρέσει ένας άντρας και έχετε ανταλλάξει τηλέφωνα και περιμένεις πως και πως για να σε καλέσει ; Ή...

Δωρεάν νυφικά προσφέρει γνωστός οίκος μόδας σε νύφες που έχουν ανάγκη λόγω της κρίσης

Ο γνωστός και αγαπημένος σχεδιαστής Brandon Maxwell αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πολύ όμορφη κίνηση ανακοινώνοντας πως θα κάνει δώρο τρία νυφικά σε τρεις...

LIKE NEWS

Ελένη Μενεγάκη«Σίγουρα δεν είμαι ηλικιωμένη, αλλά ούτε και μπέμπα» (vid)

Τις αλλαγές στην καθημερινότητά της που έχει φέρει ο κορονοϊός μοιράστηκε με τους συνεργάτες και τους τηλεθεατές της η Ελένη Μενεγάκη. Αφορμή στάθηκαν οι εικόνες...

Χατζίδου – Παύλου: Συγκλονίζει η περιγραφή για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν με την κόρη τους

Η Ελένη Χατζίδου και ο Ετεοκλής Παύλου έζησαν στιγμές αγωνίες με την κορούλα τους τις προηγούμενες μέρες όταν ψηνόταν στον πυρετό. Το ζευγάρι βρέθηκε στο...

Έλλη Κοκκίνου: «Ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Έχω νοσηλευτεί σε πολύ άσχημη κατάσταση» (vid)

H Έλλη Κοκκίνου μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Το Πρωινό με αφορμή το νέο της βίντεο κλιπ και φυσικά η συνέντευξη είναι πριν εξαπλωθεί...

Η σκληρή απάντηση του Γρηγόρη στον Κανάκη: «Δεν θα πέσω σε αυτό το ξεκατίνιασμα το αστείο» (vid)

Εκνευρισμένος και αποφασισμένος να δώσει τη δική του απάντηση στον Αντώνη Κανάκη και την παρέα του Βινύλιου θέλησε να δώσει στη χθεσινοβραδινή του εκπομπή...

Η Τζένη Μπότση «ρίχνει» το Instagram όταν μένει σπίτι με την κορούλα της

" Περάστε χρόνο με την οικογένεια σας… είναι ευκαιρία" Στις νέες συνθήκες που φέρει ο κορονοϊός στη χώρα μας κινείται, καθώς φαίνεται, η Τζένη Μπότση....

Ο The Weeknd προσθέτει τρία ολοκαίνουργια τραγούδια στο «After Hours»

Με τρία bonus τραγούδια γιορτάζει ο The Weeknd το θριαμβευτικό ντεμπούτο του «After Hours» στην κορυφή των charts. Οι εκπλήξεις δεν σταματούν από τον The...

Πότε επιστρέφουν Κωνσταντίνα Ευριπίδου και Μαρία Ιωάννου;

Απομακρυσμένο φαίνεται να μοιάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των απογευματινών εκπομπών του Σίγμα και του Omega, «Όλα Καλά» και «Έλα να Δεις». Οι εξελίξεις των...

Αρχίζει ο σχεδιασμός για το «GNTM 3»

Η ομάδα του ριάλιτι μόδας συνεχίζει να εργάζεται κανονικά για τη δημιουργία του τρίτου κύκλου, με το ενδεχόμενο συμμετοχής και αντρών να τίθεται ως...

Θέκλα Πετρίδου «Νιώθω όμορφα με τον εαυτό μου ακόμη και άβαφη και αχτένιστη»

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη. «Η ρίζα των μαλλιών μου θα επικρατήσει και το μανικιούρ μου θα ξεφτίσει», λέει η γνωστή ψυχολόγος και vlogger, έχοντας μπει...

Τι λένε τ’ άστρα για σήμερα, 4 Απριλίου

Κριός Σήμερα θες να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τη σημερινή ημέρα για να περάσεις όμορφα χωρίς να κάνεις κάτι κουραστικό αυτή η περίοδος όμως έχει ένα...

Light: Το νέο του hit single μόλις κυκλοφόρησε και είναι «Magic»!

Ο Light, ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της ελληνικής rap και trap σκηνής, συνεχίζει ακάθεκτος τη σαρωτική πορεία του και κυκλοφορεί το νέο...

Η Ιταλία αποχαιρετά τον shoe designer, Sergio Rossi

Η Ιταλία θρηνεί τον θάνατο του θρύλου της ιταλικής μόδας, Sergio Rossi. Ο Ιταλός σχεδιαστής παπουτσιών, πέθανε την Τρίτη 2 Απριλίου σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή το 20χρονο μοντέλο Τζίνα Βογιατζή

Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το 20χρονο μοντέλο, Τζίνα Βογιατζή, από τη Θεσσαλονίκη, σκορπώντας θλίψη στους αγαπημένους της, αλλά και στο χώρο το μόντελινγκ.  Η...

5 Λόγοι για τους οποίους ένας άντρας δεν θα σας πάρει τηλέφωνο

Σας αρέσει ένας άντρας και έχετε ανταλλάξει τηλέφωνα και περιμένεις πως και πως για να σε καλέσει ; Ή...

Κύπριες influencers μας δείχνουν τον πιο εύκολο τρόπο για να είσαι chic μέσα στο σπίτι

Eάν προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους λατρεύουμε τον κόσμο της μόδας είναι σίγουρο πως η λίστα θα ήταν...

Κορωνοϊός: Προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, σε μικρό ποσοστό ασθενών

Επιστήμονας με μάσκα και γάντια παρατηρεί το ολόγραμμα ενός εγκεφάλου.  Για τις παρενέργειες του κορωνοϊού στον εγκέφαλο μικρού ποσοστού ασθενών μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο...