10+1 λόγοι για να βγείτε από το σπίτι αυτή τη βδομάδα

10+1 λόγοι για να βγείτε από το σπίτι αυτή τη βδομάδα

10+1 λόγοι για να βγείτε από το σπίτι αυτή τη βδομάδα

Πλατφόρμα Χορού
10 παραστάσεις από καθιερωμένους αλλά και νεότερους χορογράφους που εμφανίζονται γιορτή του σύγχρονου χορού της Κύπρου. Συμμετέχουν οι Μάχη Δημητριάδου Lindahl, Melissa Garcia Carro και Pascal Caron, Alexandra Waierstall, Μιλένα Ugren Κούλας, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Λία Χαράκη, Έλενα Αντωνίου, Παναγιώτης Τοφή, Ελεάνα Αλεξάνδρου και Sevim Akpinar.
3 έως 5/3, Θέατρο Ριάλτο, 20:30, 77777745.
Για 4ο συνεχή χρόνο οργανώνονται στη Λεμεσό οι «Μέρες Ρωσικής Κουλτούρας». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει την 1η του μήνα με το Folkbeat, που αποτελείται από τρεις σολίστ που ερμηνεύουν τραγούδια από τη ρωσική παράδοση σε σύγχρονες ηλεκτρονικές διασκευές. Εμφανίζονται στη συνέχεια οι Moscow Boys (11/3) αλλά και η 35μελή ομάδα αντρικής χορωδίας της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης στις 28/3.
Παττίχειο Θέατρο Λ/σού, 20:30, 25377277 και Soldouttickets.com.cy

Παρουσίαση έκδοσης
«Λευκαρίτικα – Τέχνη και Παράδοση» είναι ο τίτλος του αξιόλογου βιβλίου της Ανδρούλας Χατζηγιασεμή, που παρουσιάζεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία στις 19:30. Για την έκδοση θα μιλήσει η δρ Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή, διευθύντρια του Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

«Γκίκας, Craxton, Leigh Fermon: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»
Μια συναρπαστική ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων του 20ού αιώνα που διερευνά τη φιλία μισού αιώνα. Η έκθεση με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermon: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» καταδεικνύει την αγάπη τους για την Ελλάδα, την ιστορία, τον μύθο, την ύπαιθρο, τον τρόπο ζωής μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κείμενά τους, εμπνευσμένη από την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Λεβέντειος Πινακοθήκη, μέχρι 22/5. Επισκέψεις καθημερινά, εκτός Τρίτης και αργιών, 10:00 – 17:00, Τετάρτη 10:00 – 22:00, 22668838.

Για 4ο συνεχή χρόνο οργανώνονται στη Λεμεσό οι «Μέρες Ρωσικής Κουλτούρας». Ένας κύκλος εκδηλώσεων που έχει πλέον γίνει ένας θεσμός για την πόλη της Λεμεσού προβάλλοντας όχι μόνο την κουλτούρα αλλά και την προσφορά της χώρας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει την 1 του μήνα με το Folkbeat, που αποτελείται από τρεις σολίστ που ερμηνεύουν τραγούδια από την ρωσική παράδοση σε σύγχρονες ηλεκτρονικές διασκευές. Εμφανίζονται στη συνέχεια οι Moscow Boys (11/3) ένα σύγχρονο συγκρότημα με ένα ξεχωριστό και σπάνιο ήχο και με ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης και στη συνέχεια η λαογραφική ομάδα χορού Beriozka, με 45 χορευτές επί σκηνής. Οι «Μέρες Ρωσικής Κουλτούρας» ολοκληρώνονται με την 35μελή ομάδα αντρικής χορωδίας της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης στις 28/3.
Παττίχειο Θέατρο Λ/σού, 20:30, 25377277 και Soldouttickets.com.cy

Sweet ‘n Sour
Ο Λευτέρης Σαλωμίδης παρουσιάζει ξανά μετά από μια δεκαετία, ένα ανανεωμένο Sweet ‘n Sour. Παρέα επί σκηνής οι «Ζωντανοί Μουσικοί». Πρόκειται για μια DIY, όπως θέλει ο ίδιος να την αποκαλεί, παράσταση η οποία βασίζεται κατά πολύ στον αυτοσχεδιασμό, τη δράση-αντίδραση και αλληλεπίδραση του κοινού. Τον σκηνικό χώρο θα επιμεληθεί ο εικαστικός Πανίκος Τεμπριώτης και τη χορογραφία και κίνηση η Dany Celner.
Μουσική Σκηνή Εναλλάξ στις 1,2, 6 και 7/3, 21:00, 22430121.

 

«Δύο από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών, οι Ίαν ΜακΚέλεν και Πάτρικ Στιούαρτ, σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ», έγραψε το Time Out London για την παράσταση «No Man’s Land», του National Theatre Live. Ένα καλοκαιρινό βράδυ δύο ηλικιωμένοι συγγραφείς συναντιούνται σε μια μπιραρία του και συνεχίζουν να πίνουν το υπόλοιπο της νύχτας στο κοντινό αρχοντικό του Hirst. Καθώς οι δύο τους μεθούν οι ιστορίες που μοιράζονται γίνονται ολοένα και πιο απίστευτες…

Θέατρο Ριάλτο (77777745) και Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ (77772717), 28/2, 20:30.

Τα 40χρονα της Γκλόρια
Έχει φιλοξενήσει πέραν των 750 εκθέσεων, ανάμεσά τους έργα της πρώτης γενιάς των Κυπρίων ζωγράφων όπως των Διαμαντή και Κάνθου, της δεύτερης γενιάς αυτά των Λευτέρη Οικονόμου, Κώστα Οικονόμου, Χρ. Σάββα, Στέλιου Βότση, Στας Παράσχου, αλλά και σχεδόν όλων των νεότερων που ακολούθησαν. Η Γκαλερί Γκλόρια αυτή τη χρονιά γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας της με μια μεγάλη ομαδική έκθεση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 90 Κύπριοι ζωγράφοι. Η έκθεση αποτελεί μια καταγραφή και παρουσίαση της κυπριακής τέχνης των τριών τελευταίων γενιών και των μεγάλων εκπροσώπων τους.

Το ταξίδι του Οδυσσέα για παιδιά
Θέατρο Τσέπης και Μπαλωμένη Τσέπη παρουσιάζουν σε οικονομικό πακέτο το μυθικό ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα. Ενδιάμεσοι σταθμοί και εκδρομές: στη γη των Λωτοφάγων, στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, στο βασίλειο των Ανέμων, στο νησί της Μάγισσας Κίρκης, μια μικρή στάση στον Κάτω Κόσμο, πέρασμα και γνωριμία με τις Σειρήνες, με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και διανυκτέρευση στο νησί των Φαιάκων. Τη διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάριος Θεοχάρους. Παίζουν οι Γρηγόρης Πετρή, Ξένια Προδόμου, Μαρία Σωκράτους. Κρατήσεις 96297278.


Λεμεσός – Θέατρο Ένα: 4, 11/3, 17:00. 5/3 11:30 και 17:99 και 12/3 11:30. Για παιδιά 5 χρονών και άνω.

Keep Walking – κοίτα πού πατάς
Το 15ο Κεφάλαιο του προγράμματος Delivering Views, με τίτλο, «Keep Walking – κοίτα πού πατάς», παρουσιάζεται από τη Phaneromenis 70. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και κείμενα επισκεπτών της Κύπρου που αποτυπώνουν τη χώρα μέσα από την προσωπική τους ματιά. Οι φωτογραφίες προέρχονται από απεικονίσεις του κυπριακού εδάφους, των δρόμων και μωσαϊκών από τη δεκαετία του ’50 ή την αρχαιότητα που μετουσιώνονται με τον τρόπο αυτό σε εκθέματα μουσείου. 4/2, 12:00 – 18:00 στον χώρο Φανερωμένης 70, στη Λευκωσία.

Loop Festival
Το Λευκωσία Loop Festival γιορτάζει φέτος τα έκτα του χρόνια και για πρώτη φορά διεξάγεται τις πρώτες μέρες της άνοιξης σε δύο μάλιστα διαφορετικούς χώρους με καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία. Το Πρόζακ Καφενείο θα φιλοξενήσει τα πρώτα τρία σχήματα του φεστιβάλ στις 1, 2 και 3/3, με δωρεάν είσοδο, ενώ στον Κάτω Χώρο στο Σατιρικό Θέατρο, θα βρεθούν πέντε καλλιτέχνες και σχήματα στις 4/3.
Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες κινούνται σε είδη ηλεκτρονικής μουσικής, hip hop, post-rock, και beatbox με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Πληροφορίες στο: 70007610. Περισσότερες πληροφορίες: www.louvana.com.cy/festival/lefkosia-loop-festival/lefkosia-loop-festival-2017.html

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο ρόλο της Φιλιώς Χαϊδεμένου

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένο στις προσωπικές της μαρτυρίες. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1899, έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007. Την ηρωίδα του έργου υποδύεται η Δέσποινα Μπεμπεδέλη την οποία πλαισιώνει πενταμελής θίασος ηθοποιών.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.
1-6/3 Σατιρικό Θέατρο, 22312940. 7/3 Ριάλτο 77777745, 8/3 Θέατρο Σκάλα Λάρνακα, 24652800, 20:30.

 

«Οι δακτυλογράφοι»
Ο Άγις Πάικος σκηνοθετεί το έργο «Οι δακτυλογράφοι», μια από τις πρώτες κωμωδίες του Σίσγκαλ. Στη διάρκεια της μιας ώρας που διαρκεί η παράσταση οι ηθοποιοί γερνούν μπροστά στα μάτια μας. Μέσα από μία σειρά εικόνων τοποθετημένες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι Πωλ Κάνινγκχαμ (Γιώργος Χατζηκυριάκος) και Σύλβια Πέυτον (Νάτια Χαραλάμπους) έρχονται αντιμέτωποι με το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου καθώς συνειδητοποιούν την αναπόφευκτη ματαιότητα της ζωής.
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ Λ/σία. Παρασκευή 20.30, Κυριακή 19.00, 99588330, 97790533.

 

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *