Δημήτρης Γαβαλάς: Ο γνωστός επιχειρηματίας μάς υποδέχεται στο ρετιρέ του στη Λάρνακα

Δημήτρης Γαβαλάς: Ο γνωστός επιχειρηματίας μάς υποδέχεται στο ρετιρέ του στη Λάρνακα

Δημήτρης Γαβαλάς: Ο γνωστός επιχειρηματίας μάς υποδέχεται στο ρετιρέ του στη Λάρνακα
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Ο γνωστός επιχειρηματίας μάς υποδέχεται στο ρετιρέ του στη Λάρνακα και μας μιλά για τη διακόσμηση, την υγιεινή ζωή, τη φιλία και όλα όσα ομορφαίνουν τη ζωή του.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

Από πού προήλθε η ιδέα για τη δημιουργία του καταστήματός σας;
Πάντα ήμουν ανήσυχο πνεύμα και συνεχώς ψαχνόμουν. Όταν ήμουν 19 χρόνων, οι γονείς μου αποφάσισαν ότι θα ήταν καλό να είχα μια κυβερνητική δουλειά και έτσι βρήκα δουλειά στο Κτηματολόγιο. Άντεξα για δέκα χρόνια, ώσπου αποφάσισα ότι δεν μπορούσα άλλο! Άφησα την ασφάλεια και τη σιγουριά μιας μόνιμης δημόσιας δουλειάς, για να αφοσιωθώ σε κάτι που αγαπούσα και μου πήγαινε περισσότερο: τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Τότε, ταξίδευα πάρα πολύ και η ιδέα γεννήθηκε σιγά – σιγά μέσα στο μυαλό μου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο, με όμορφες και ξεχωριστές επιλογές για ένα σπίτι. Με αργά βήματα και με πολύ κόπο, η ιδέα έγινε πραγματικότητα!

Τι ρόλο παίζει η αισθητική στη ζωή σας;
Η αισθητική είναι το Α και το Ω για μένα. Ζούμε σε παράξενους και κακόγουστους καιρούς. Ένα ωραίο κτίριο, ένας όμορφος κήπος, ένα καλόγουστο δωμάτιο, ένα κομψό διακοσμητικό αντικείμενο είναι αυτά, στα oποία όλοι οφείλουμε να επενδύουμε, για να ομορφαίνουμε, τουλάχιστον, τον χώρο και το περιβάλλον μέσα στα οποία ζούμε.

Ποιο στυλ διακόσμησης προτιμάτε;
Αυτό είναι δύσκολο να το απαντήσω. Στυλ είναι αυτό που εκφράζει τον καθένα, την προσωπικότητά του και τον τρόπο ζωής του. Μπορεί να είναι ο μινιμαλισμός, ένα πιο μπαρόκ ή bohemian στυλ, φτάνει να ταιριάζει στον χώρο, την ιδιοσυγκρασία και τον τρόπο που διαλέγει ο κάθε ένας να ζει. Για αυτό και δεν είμαι απόλυτος σε τίποτα. Μπορώ να πω ότι αγαπώ οτιδήποτε μπορεί κάποιος να υποστηρίξει και δεν είναι απλά μια κόπια ή απομίμηση.

Σας άρεσε από πάντα η διακόσμηση;
Ναι, πάντα. Από μικρός μετακινούσα τα έπιπλα στο πατρικό μου και επέβαλλα στη μητέρα μου πού θα τοποθετήσει το καθετί! Αργότερα, όλη η οικογένεια άρχισε να με εμπιστεύεται και να ρωτά τη γνώμη μου. Πηγαίναμε σε συγγενικά σπίτια και εγώ το πρώτο πράγμα που έλεγα ήταν: «Αυτή η κονσόλα πρέπει να πάει εκεί!».

Χρειάζεται ταλέντο για να μπορείς να πωλήσεις ένα προϊόν;
Για να μπορέσεις να πωλήσεις ένα προϊόν, πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να πιστεύεις σε αυτό, να το εμπιστεύεσαι. Αυτό εξυπακούεται ότι πρέπει να είσαι σίγουρος για την ποιότητα, τον τρόπο που κατασκευάστηκε, για το ποσό καλές και ανθεκτικές είναι οι πρώτες ύλες. Όταν λοιπόν τα ξέρεις όλα αυτά, μετά χρειάζεται το ταλέντο, για να μπορέσεις να μεταδώσεις και στον πελάτη αυτά που ξέρεις εσύ και να προωθήσεις σωστά το προϊόν σου. Πραγματικά χαίρεσαι όταν δείχνεις κάτι στον πελάτη, το οποίο είναι καλό ποιοτικά και κομψό αισθητικά.

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να μπορείς να διατηρήσεις μια επιχείρηση;
Everything is management. Αναμφίβολα, ζούμε σε δύσκολους και ασταθείς καιρούς, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Άρα, η ορθή διαχείριση σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης, είναι το πιο βασικό. Πιστεύω ότι αυτός που πατά γερά στη γη, δουλεύει σκληρά και ενημερώνεται συνέχεια για τις εξελίξεις που αφορούν τη δουλειά του και το σύνολο γενικότερα, έχει πιο πολλές πιθανότητες να επιβιώσει επαγγελματικά.

Ποια η γνώμη σας για το γούστο των Κυπρίων γενικότερα στα σπίτια τους;
Οι Κύπριοι είναι πολύ ενημερωμένοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μόδα και τις τάσεις. Πιστεύω ότι έχουν άποψη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι ως λαός ταξιδεύουμε πολύ. Αυτό έχει δώσει στον Κύπριο καταναλωτή περισσότερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά τη διακόσμηση, κάτι που με χαροποίει ιδιαίτερα και κάνει τη δουλειά μου ακόμα πιο ευχάριστη.

Εκτός από δραστήριος επιχειρηματίας, είστε και φανατικός της γυμναστικής. Με τι είδους δραστηριότητες ασχολείστε;
(Χαμογελά). Έχετε δίκιο, είμαι αυτό που λένε «gym freak»! Πηγαίνω στο γυμναστήριο καθημερινά, νωρίς το πρωί. Μου αρέσει να τρέχω δίπλα στη θάλασσα, να κάνω ποδήλατο, να κολυμπώ καλοκαίρι και χειμώνα και λατρεύω το σκι.

Είστε επίσης υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής. Ποια φαγητά είναι οι σύμμαχοί σας για μια ισορροπημένη διατροφή;
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια υγιή και ευχάριστη ζωή, είναι η διατροφή. Προσέχω πάντα το τι τρώω. Δεν περνά μέρα χωρίς να φάω φρούτα και λαχανικά, αποφεύγω το αλκοόλ και σίγουρα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβάνω στη διατροφή μου όσπρια. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς κρέας και κυρίως σουβλάκι! Είμαι κρεατοφάγος και τα σουβλάκια είναι το αγαπημένο μου φαγητό!

Πόσο εύκολο είναι να βρεις σήμερα εστιατόρια που ακολουθούν τη φιλοσοφία αυτή;
Με μεγάλη μου ικανοποίηση, βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια, στους χώρους εστίασης, η φιλοσοφία επικεντρώνεται γύρω από τη χρήση αγνών υλικών, φρέσκων προϊόντων και υγιεινών επιλογών. Ο κόσμος πια ασχολείται περισσότερο με την υγεία και τη διατροφή του και αναζητά αυθεντικό φαγητό.

Νιώθετε κάποτε ότι στερείστε κάποιες γευστικές απολαύσεις;
Δεν στερούμαι, αλλά προσέχω. Γλυκά τρώω μια φορά την εβδομάδα. Είμαι πολύ πειθαρχημένος στο θέμα διατροφή και άσκηση και πάντα λέω ότι, με πολλές θυσίες και στερήσεις, κατάφερα να έχω ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα. Προσέχω, γιατί δεν θέλω να γεράσω! (Γέλια).

Την πειθαρχία αυτή την εφαρμόζετε σε όλες τις πτυχές της ζωής σας;
Δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα κατέληγα ένας πειθαρχημένος στρατιώτης, αλλά ναι, είμαι πειθαρχημένος γενικότερα στη ζωή μου. Κοιμάμαι σχεδόν πάντα νωρίς και ξυπνώ νωρίς, δεν καπνίζω και δεν καταναλώνω αλκοόλ. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, θα με δεις να τρέχω δίπλα στη θάλασσα και να κολυμπώ. Η προσωπική ζωή αντανακλάται και στην επαγγελματική ζωή. Προσωπικά, πιστεύω ότι για να θεωρείσαι πετυχημένος, πρέπει να είσαι πειθαρχημένος σε όλα.

Είστε σύμφωνος με τις σύγχρονες μεθόδους αισθητικής όπως πλαστικές εγχειρήσεις και μπότοξ;
Ως ένας άνθρωπος που αγαπά πολύ τον εαυτό του και την εξωτερική του εμφάνιση, δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε κατακρίνω τις διαφορές μεθόδους ή επεμβάσεις αισθητικής. Φυσικά, ενημερώνομαι συστηματικά και λεπτομερώς πάνω σε αυτό το θέμα και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές καινούριες μέθοδοι, πολύ πιο αποτελεσματικές από την αισθητική χειρουργική και το μπότοξ. Σε αυτό τον τομέα, με έχει βοηθήσει πολύ ο δρ Νεόφυτος Δημητριάδης, από το American Heart Institute, τον οποίο και ευχαριστώ. Με τις οδηγίες του και με τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζει, κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου. Έχω δει εντυπωσιακά αποτελέσματα στον εαυτό μου. Το σημαντικότερο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο και χωρίς υπερβολές.

Σας αρέσει να ταξιδεύετε; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας προορισμοί;
Μου αρέσει παρά πολύ να ταξιδεύω. Αγαπημένοι μου προορισμοί είναι οι εξωτικοί. Για παράδειγμα, λατρεύω την Ταϋλάνδη και την Ινδία, τις οποίες έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Με μαγεύει ο ασιατικός πολιτισμός και η κουλτούρα των χωρών αυτών. Θα σου εξομολογηθώ όμως κάτι: πλέον, χρειάζομαι παρέα για να ταξιδέψω. Όσο μεγαλώνω, δεν μου αρέσει να ταξιδεύω μόνος μου, δεν θέλω να νιώθω μοναξιά στα ταξίδια μου. Τώρα έχω περισσότερες ανασφάλειες και είναι δυσκολότερο για μένα να αποφασίσω να κάνω ένα μακρινό ταξίδι. Πιο παλιά, έμπαινα μόνος μου στο αεροπλάνο και έφευγα.

Θα μπορούσατε να ζούσατε σε μια άλλη χώρα; Τι θα σας έλειπε από το νησί μας;
Όχι, δεν θα ήθελα να ζήσω πουθενά άλλου. Είμαι φανατικός λάτρης της Λάρνακας, κάτι που λέω πολύ συχνά. Θα ήθελα όλοι μας να προσπαθούσαμε λίγο περισσότερο να ομορφύνουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μέσα στον οποίο ζούμε. Η Λάρνακα είναι μια πανέμορφη πόλη, που όμως θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ξεχωριστή.

Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς τη διασκέδαση;
Μόνο έξαλλη θα μπορούσα να περιγράψω τη ζωή μου παλιότερα! Έβγαινα, ξενυχτούσα και διασκέδαζα πολύ, χωρίς, ευτυχώς, ποτέ μου να κάνω καταχρήσεις. Δεν ήταν κάτι που χρειάστηκα ποτέ. Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας, άλλαξαν οι προτιμήσεις μου. Διασκέδαση πια για μένα σημαίνει καλή παρέα, αγαπημένοι φίλοι, ένας ωραίος χώρος, ένα καλό εστιατόριο και ευχάριστη μουσική.

Με ποιο τρόπο χαλαρώνετε;
Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος είναι ο ιδανικός τρόπος χαλάρωσης. Λατρεύω να βλέπω παλιές ελληνικές ταινίες. Με μαγεύει η αύρα των πρωταγωνιστών και το χιούμορ τους.

Τι σημαίνουν για εσάς οι φίλοι;
Τα πάντα! Έχασα τη μητέρα μου, το πιο αγαπημένο μου πλάσμα στον κόσμο, σε πολύ νεαρή ηλικία. Για αυτό τον λόγο, από πολύ νωρίς, συνδέθηκα συναισθηματικά με ανθρώπους, που μου στάθηκαν στη ζωή μου πάρα πολύ. Η καλύτερή μου φίλη, είναι η αδελφή μου, η Αναστασία, ένας υπέροχος άνθρωπος, που πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτήν. Συγχρόνως, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί έχω δίπλα μου πραγματικούς φίλους, ξεχωριστούς ανθρώπους, γεμάτους αγάπη και κέφι για ζωή. Είμαι πολύ κοινωνικός από τη φύση μου και είμαι ευτυχής για τα άτομα που έχω γύρω μου. Έχω όμως δημιουργήσει και ένα μικρότερο κύκλο ανθρώπων, οι οποίοι ξέρω πως θα είναι εκεί για μένα στα πάντα, όπως και εγώ για αυτούς. Μου αρέσει να προσφέρω ό,τι μπορώ και να κάνω οτιδήποτε περνά από το χέρι μου για τους αγαπημένους μου ανθρώπους και ξέρω ότι, αυτοί οι λίγοι, θα είναι πάντα κοντά μου.

Υπάρχει αληθινή αγάπη στην εποχή που ζούμε, που όλα είναι πλέον ψηφιακά;
Είναι πολύ δύσκολο να βρεις την αληθινή αγάπη στη σημερινή εποχή. Παρόλο που απολαμβάνω να περνώ χρόνο με τον εαυτό μου, δεν μου αρέσει η μοναξιά. Όλα πια κρύβονται και μεταμφιέζονται πίσω από μια οθόνη. Την αγάπη την βρίσκεις παντού, φτάνει να κοιτάξεις. Σε μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα, σηκώνοντας το κεφάλι σου λίγο ψηλά στον ουρανό. Με λίγα λόγια, νιώθοντας με όλες σου τις αισθήσεις τον πραγματικό κόσμο, όχι την οθόνη. Για αυτό κι εγώ αποφεύγω όσο μπορώ την τεχνολογία. Εκεί σίγουρα δεν θα βρεις την αληθινή αγάπη.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται μια σχέση για να διαρκέσει στο χρόνο;
Το σημαντικότερο συστατικό για να έχει μια σχέση διάρκεια είναι ο σεβασμός. Αυτό ισχύει σε όλες τις μορφές σχέσεων, είτε είναι επαγγελματικές, είτε φιλικές ή συναισθηματικές. Το να σέβεσαι τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, τις επιλογές του, τις αδυναμίες του, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά του, είναι η βάση για να κτίσεις μια υγιή σχέση, η όποια θα αντέξει στο χρόνο.

Επιμέλεια: Γιώργος Χρυσοστόμου
Grooming: Κούλα Νικολάου (Florentia Makeup Artist Workshop)

Πηγή : Περιοδικό Hello! τεύχος 115

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *