Ελένη Νικοδήμου: «Με μολύβι και κλωστή….»

Ελένη Νικοδήμου: «Με μολύβι και κλωστή….»

Ελένη Νικοδήμου: «Με μολύβι και κλωστή….»

Η νέα εικαστική έκθεση της Ελένης Νικοδήμου, που φέρει τον τίτλο «Με μολύβι και κλωστή….», ανοίγει την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 στις 19.30 στη Γκαλερί Γκλόρια.

Στην Έκθεση αυτή συνυπάρχουν τρείς ενότητες που υφαίνονται μαζί με ένα νήμα που τις ενώνει. Τις συνδέει η λιτότητα των υλικών, το μολύβι, το κέντημα το πανί.

Η πρώτη ενότητα αφορά την παιδική αθωότητα, που σκαλίζει να βρει πάνω στο αντρικό πουκάμισο ή το φουστάνι τα ίχνη που άφησε το παιδί που υπήρξε κάποτε. Αυτό το παιδί που αντικρίζοντας τον κόσμο έθετε ακατάπαυστα ερωτήσεις για τα πάντα, μέχρι να πάρει τις απαντήσεις που να το έπειθαν. Ιχνηλατεί να βρει την χαμένη αθωότητα, αυτήν που κάποτε του έδιωχνε μακριά έναν κόσμο άπληστο κι ακατανόητο που πληγώνει και σκοτώνει την ομορφιά, χωρίς να απαντά σε τίποτα. Αναζητά να ξαναβρεί εκείνα τα μάτια, που το κοιτούσαν ξάστερα σαν ουρανός. Αυτά που κοιτούσαν ένα τριαντάφυλλο να ανοίγει κι ένοιωθαν την άμεση συγγένεια, αυτά τα μάτια που εξακολουθούν να εκπλήσσονται.

Η δεύτερη ενότητα καταπιάνεται με τον ” Άρτο τον επιούσιο” . Αυτό τον άρτο που ενώνει τους Πολιτισμούς από την αρχή του κόσμου ως βασική τροφή. Αναζητά να βρει εκείνη την γλυκιά γεύση ενός κομματιού ψωμιού. Λένε πως η μνήμη της γεύσης είναι η πιο δυνατή, πως κουβαλά των μόχθο και τον ιδρώτα των ανθρώπων στους αιώνες. Αυτή η μνήμη σχεδιάζει τώρα με μολύβι, τα αποτυπώματα που άφησαν τα χέρια στο ζύμωμα του άρτου αναπλάθοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας παρασκευής του. Προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την ιστορία. Το κέντημα γίνεται ο λόγος που αφηγείται μια γλυκόπικρη γεύση….

Η τρίτη ενότητα έργων ” Τα πέπλα της Πηνελόπης” φτιάχτηκε στα πλαίσια της συμμετοχής μου στο ” Πάφος 17″ στην έκθεση ” Weaving Europe”. Μιας Ευρώπης που αναζητά μια κοινή ταυτότητα υφαίνοντας και ξε-υφαίνοντας. Πρόκειται για μια εγκατάσταση στον χώρο, που αναζητά τα ίχνη που άφησε η Πηνελόπη περπατώντας στα χρόνια και τους καιρούς διασχίζοντας τους πολιτισμούς κι αλλάζοντας διαρκώς πρόσωπα. Είτε αυτή λέγεται Πηνελόπη, Ελένη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια, Ιουλιέτα , ή Jeanne d’Arc, Αθηνά, Μarie Curie, Μήδεια ή Malala Yousafsai, Κάλλας, Παναγία ή Mother Tereza, Anna Frank ή Florence Nightingale. Σκιαγραφεί με μολύβι τα αρχαία και τα σύγχρονα πρόσωπα μιας Πηνελόπης, που άλλοτε μεγαλουργούν και κάποτε στάζουν φρίκη. Με την κλωστή κεντά και χαρτογραφεί τις διαδρομές και τα πάθη τους.

Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία.- Τηλ. 22762605. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30 – 8.00 μ.μ. Σάββατο, 10.30-12.45 μ.μ.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *