Ελεονώρα και Πήνελόπη Βασιλείου: Τόσο ίδιες, τόσο διαφρετικές!

Ελεονώρα και Πήνελόπη Βασιλείου: Τόσο ίδιες, τόσο διαφρετικές!

Ελεονώρα και Πήνελόπη Βασιλείου: Τόσο ίδιες, τόσο διαφρετικές!
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μηνά

Μας διασκεδάζετε τηλεοπτικά τις καθημερινές στη «Φαμίλια», του Alpha Κύπρου. Τι να περιμένει ο τηλεθεατής από τη σειρά;
Πηνελόπη: Είναι κάτι καινούριο, κάτι που δεν ξανάγινε. Ο Alpha τόλμησε να κάνει κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο, βασισμένο στο ισραηλινό πρότυπο, εμπλουτίζοντας συνεχώς το περιεχόμενο. Είναι ωραίο που όλη η ομάδα απαρτίζεται από νεαρά ατόμα της ίδιας ιδιοσυγκρασίας, με στόχο ένα κοινό αποτέλεσμα. Μια νεανική σειρά που απευθύνεται στον σύγχρονο τηλεθεατή. Τη βλέπουμε κι εμείς, γελάμε και περνάμε όμορφα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με το κανάλι;
Ελεονώρα: Ήταν πολύ αστείο και τυχαίο. Έψαχναν δίδυμες από την παραγωγή. Στην ισραηλίτικη σειρά παίζουν δίδυμες, αλλά όχι όμοιες. Για την κυπριακή σειρά, έτυχε να μας βρουν και αποφάσισαν να το δοκιμάσουν. Ήταν τυχερό!

Πιστέψατε από την αρχή στην προοπτική της σειράς ή είχατε αμφιβολίες;
Πηνελόπη: Αρχικά, όλοι έλεγαν ότι για την Κύπρο είναι extreme η ιδέα. Εγώ πίστευα ότι θα έχει απήχηση. Όπως μου είπε και στην αρχή ο Χριστόδουλος Μαρτάς, ο τηλεοπτικός μας πατέρας: «Δεν θα σου πω αν είναι καλή ή κακή η σειρά, θα σου πω ότι είναι υγιής, βγάζει μια αλήθεια». Και είναι ακριβώς έτσι. Δεν πιάσαμε το πιο δύσκολο θέμα στον κόσμο. Η σειρά είναι βασισμένη στα κυπριακά δεδομένα με γερές δόσεις χιούμορ.
Ελεονώρα: Πλέον, το κοινό έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, παρακολουθώντας ξένες σειρές και ταινίες και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό.

Περνάτε ωραία στα γυρίσματα;
Ελεονώρα: Είμαστε σε εντελώς οικογενειακό περιβάλλον, είναι σαν να πηγαίνω σπίτι μου. Δεν νιώθω ότι πάω δουλειά και είμαι πραγματικά τυχερή που είναι τέτοια η πρώτη μου τηλεοπτική εμπειρία.
Πηνελόπη: Υπέροχα!

Θα συνεχίσει και του χρόνου;
Ελεονώρα: Δεν ξέρουμε ακόμα, αλλά με τον τρόπο που είναι δομημένη η σειρά, δεν υπάρχει κορεσμός, αφού είναι βασισμένη στην καθημερινότητα. Κάθε μέρα μπορείς να μαλώνεις γι’ άλλο πράγμα. Πολλές φορές διάβασα το σενάριο και είπα αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου! Ταυτίζομαι!

Πόσο μοιάζετε με τους χαρακτήρες που υποδύεστε;
Πηνελόπη: Μπορώ να δω κοινά χαρακτηριστικά με τον ρόλο μου, αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως ο κόσμος, χωρίς να με ξέρει προσωπικά, καταλαβαίνει αμέσως ποιο ρόλο υποδύομαι. Προφανώς, κάτι εκπέμπω! Ίσως είμαι πιο εξωστρεφής.
Ελεονώρα: Είναι πιο τρελή!
Πηνελόπη: Ενώ είμαι εξωστρεφής, η Ελεονώρα είναι πιο τολμηρή και αποφασιστική. Εγώ είμαι και ντροπαλή, ενώ η Ελεονώρα είναι πιο άνετη.
Ελεονώρα: Σε σχέση με την Πηνελόπη που συνέχεια μιλά, είμαι λιγότερο ομιλητική, όπως και στη σειρά, κι αυτή είναι η αρχική εντύπωση. Σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, πολλές φορές μου λέει ότι δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι που έκανα εγώ.

Σας αρέσει να βλέπετε τους εαυτούς σας στη μικρή οθόνη ή το βρίσκεται παράξενο;
Πηνελόπη: Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον εαυτό μου και μου αρέσει. Αρχικά, ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά για να δω πώς να βελτιωθώ και διάφορα τέτοια. Μετά, την έβλεπα γιατί γελούσα!
Ελεονώρα: Ακριβώς το ίδιο και εγώ!

Την κριτική πώς την αντιμετωπίζετε;
Ελεονώρα: Κριτική δεχόμαστε συνέχεια, για τα πάντα. Στα γυρίσματα είναι κάπως πιο ελεύθερα τα πράγματα, αλλά σε μια παράσταση μού έτυχε μια σκληρή διαδικασία. Ένιωθα πραγματικά ότι δεν τα καταφέρνα. Είναι σκληρό, πρέπει να έχεις τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ψυχραιμία να το αντιμετωπίσεις. Η αυτοπεποίθηση ανεβοκατεβαίνει μονίμως. Βγαίνουν όλα τα ψυχολογικά.
Πηνελόπη: Πρέπει να έχεις το μυαλό, το πνέυμα, για να μπορείς να σκέφτεσαι λίγο παραπάνω και να το φιλοσοφείς λίγο για να μπορείς να αντεπεξέλθεις.

Από τα οικονομικά που σπουδάσατε και οι δύο πώς βρεθήκατε στην τηλεόραση και το θέατρο;
Ελεονώρα: Ο μπαμπάς μας ήθελε να είναι σίγουρος για την επιλογή μας και για τις ευκαιρίες που θα είχαμε στο μέλλον. Σκεφτόταν ότι ένα παιδί 17 χρονών είναι αδύνατον να είναι τόσο αποφασισμένο για κάτι, παρόλο που εμείς από τα 5 μας ήμασταν συνέχεια προσκολλημένες με τον χώρο.
Πηνελόπη: Για να είμαι ειλικρινής, τυχαία σπουδάσαμε τα οικονομικά, δεν ξέρω τον λόγο! Το θέατρο σίγουρα ήταν για να γίνει. Είναι και ο μπαμπάς μας ηθοποιός, μεγαλώσαμε με αυτό. Ο ίδιος δεν ήθελε να σπουδάσουμε θέατρο, ακριβώς επειδή ήξερε τις δυσκολίες. Φυσικά, εμείς επιμέναμε.

Άρα, η ενασχόληση σας με το θέατρο άρχισε από μικρή ηλικία;
Πηνελόπη: Όχι ακριβώς. Στο σχολείο δεν ασχολούμασταν με το θέατρο, αλλά κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε δουλειά με τον μπαμπά μας. Πρόβα για έξι ώρες, δύο ώρες κενό στη γιαγιά στη Λευκωσία για να φάμε και να κοιμηθούμε και τη νύχτα παράσταση. Γουστάραμε να είμαστε άπειρες ώρες μαζί του σε αυτό. Θα μπορούσαμε να μέναμε στη Λεμεσό και να παίζαμε με τους φίλους μας. Λάτρευα ακόμα και τη διαδρομή στο αυτοκίνητο!
Ελεονώρα: Ζούσαμε τη ζωή του ηθοποιού από μικρές!

Έχετε συμμετάσχει σε παραστάσεις; Το απολαμβάνετε;
Πηνελόπη: Εννοείται ότι μας αρέσει πάρα πολύ. Εγώ, δούλεψα ως αντικατάσταση στο έργο «Μια γιορτή στου Αλ Νουρί» στον ΘΟΚ στο Στρασβούργο και στο «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», τον δεύτερο χρόνο. Πέρσι, ήμουν στο «Μιστέρο Μπούφο», μετά στα Κύπρια με μία δική μας παραγωγή και τώρα στην «Ευρυδίκη».
Ελεονώρα: Εγώ, ερχόμενη ένα χρόνο μετά από την Πηνελόπη στην Κύπρο, ξεκίνησα με έναν μονόλογο που μου σκηνοθέτησε ο πατέρας μου. Μετά, συμμετείχα στο Θεάτρο Ανεμώνα και το καλοκαίρι στα Κύπρια, στο «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» και τώρα στην «Ευρυδίκη». Φέτος, είναι η χρονιά του μαζί, σε θέατρο και τηλεόραση!

Αυτό που λένε για την τηλεπάθεια μεταξύ διδύμων είναι αλήθεια;
Ελεονώρα: Όχι! Έχουμε μια πάρα πολύ ωραία σχέση, επικοινωνούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, μόνο με το βλέμμα. Ακόμα και στη δουλειά είναι πολύ πιο εύκολο να συνεργάζομαι με την Πηνελόπη, με ένα άτομο που έχω τόση τριβή και μπορεί να με καταλάβει, αλλά δεν υπάρχει η τηλεπάθεια, η διαίσθηση. Είμαστε δύο πολύ καλές φίλες – αδελφές.
Πηνελόπη: Δεν ξέρω αν υπάρχει, εμείς πάντως δεν το έχουμε. Όντως έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία, που πηγάζει και από το γεγονός ότι μεγαλώσαμε μαζί και αναπτύξαμε μια πολύ έντονη σχέση. Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, έχουμε κοινούς φίλους, κοινό κοινωνικό πλαίσιο και περιβάλλον, χωρίς όμως να εξαρτόμαστε η μία από την άλλη. Είναι λίγο οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ είμαστε μαζί σχεδόν στα πάντα, είμαστε ταυτόχρονα εντελώς ανεξάρτητες.

Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Ελεονώρα: Είναι η φύση μας έτσι. Δεν ισχύει αυτό που λένε για τα δίδυμα ότι ο ένας δένεται, δεν είναι τόσο ανεξάρτητος και ότι ο άλλος είναι πιο δυνατός. Επειδή η μαμά μας μελετούσε το θέμα και μας παρακολουθούσε στενά, αντιλήφθηκε ότι είχαμε και οι δύο τις προσωπικότητες και τις δυναμικές μας και δεν μπήκε στο τρυπάκι να μας χωρίσει.

Δεν είναι παράξενο να έχεις ακριβώς το ίδιο πρόσωπο με έναν άλλον άνθρωπο;
Πηνελόπη: Δεν αντιλαμβάνομαι ότι ο απέναντι μου βλέπει δυο όμοια πρόσωπα. Θεωρώ ότι δεν μοιάζουμε καθόλου. Μου κάνει εντύπωση!
Ελεονώρα: Επειδή ο καθένας ερμηνεύει το πρόσωπό του σύμφωνα και με τον εσωτερικό του κόσμο, είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούμε εμείς οι ίδιες. Κι όταν μας γνωρίσει κάποιος, είμαστε τόσο διαφορετικές, που δεν μπορεί να μας μπερδέψει, ούτε καν από το τηλέφωνο!

Πώς είναι η ζωή σας στη Λευκωσία;
Ελεονώρα: Γενικά από τα 17 που έφυγα από το σπίτι μου, είμαι με μια βαλίτσα στο χέρι. Όταν εγκαταστάθηκα στη Λευκωσία και έγινε το σπίτι μου, ξεκίνησα να τη γνωρίζω και να προσπαθώ να τη μάθω. Νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα ακόμη. Ανακαλύπτω τη γραφικότητα της πόλης, απλά πρέπει να υπάρχει διάθεση να την παρακολουθήσεις, να τη μυρίσεις, να τη γευτείς. Μου λείπουν, όμως, οι γονείς μου και οι κολλητές μου.
Πηνελόπη: Είμαι στη διαδικασία να εγκατασταθώ μόνιμα. Μου αρέσει πάρα πολύ η Λευκωσία. Έχω έντονες θύμησες από την παιδική μου ηλικία και κάθε φορά που έρχομαι αναγνωρίζω διαφορετικά πράγματα, τα οποία με συγκινούν.

Είσαστε σε κάποια σχέση αυτή την περίοδο;
Πηνελόπη: Εγώ είμαι ελεύθερη.
Ελεονώρα: Εγώ είμαι σε σχέση.

Σκέφτεστε το μέλλον σε σχέση με την επαγγελματική σας πορεία;
Πηνελόπη: Δεν μπορώ να κάνω σχέδια για το μέλλον, λόγω της φύσης της δουλειάς μου. Μου αρέσει να έχω την επιλογή να φεύγω όταν θέλω, το έχω πολύ ανάγκη στα επαγγελματικά. Να αλλάζω συνέχεια παραστάσεις, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κουβαλώντας, πάντα, την ανασφάλεια της δουλειάς.
Ελεονώρα: Αυτό το επάγγελμα έχει τόσα πολλά αρνητικά, ενώ τα θετικά μπορώ να τα μετρήσω στο ένα χέρι. Είναι, όμως, τόσο τεράστια και δυνατά. Είναι έντονα τα συναισθήματα που είναι ακραία κι αν δεν είσαι σε φάση να τα ζήσεις, είναι κρίμα να μπεις σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία. Προσπαθώ να μη σκέφτομαι μακριά και να παίρνω τα πράγματα όπως έρχονται.

Τι θέλετε από τη ζωή σας;
Ελεονώρα: Θέλω να είμαι ευτυχισμένη.
Πηνελόπη: Και εγώ, με οποιονδήποτε τρόπο και σε όλους τους τομείς. Φυσικά, δεν ξυπνώ κάθε μέρα και λέω είμαι ευτυχισμένη, αλλά υπάρχει μια ισορροπία. Ευτυχία δεν είναι να είσαι χαρούμενος. Είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο. Πιο οικουμενικό.

Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου

*ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ «HOME FOR COOPERATION» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 637

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *